Οι rookies της νέας Euroleague

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Οι rookies της νέας Euroleague
Η Euroleague Greece παρουσιάζει τους πρωτοεμφανιζόμενους παίκτες που θα δούμε στη φετινή διοργάνωση.

Το καλοκαίρι έφυγε και επίσημα, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την ημερολογιακή του υπόσταση και όλες οι ομάδες της Euroleague έχουν ξεκινήσει για τα καλά την προετοιμασία τους.

Η κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση απαιτεί ικανότητες, εμπειρία και ενθουσιασμό, ωστόσο αρκετές ομάδες εμπιστεύτηκαν κάποιους παίκτες που δεν έχουν αγωνιστεί ποτέ στο παρελθόν στο υψηλότερο επίπεδο.

Η Euroleague Greece χωρίς να υπολογίζει τις τέσσερις νέες ομάδες (Μπουντούτσνοστ, Γκραν Κανάρια, Μπάγερν και Νταρουσάφακα) αφού διαθέτουν πολλούς νέους παίκτες, βρήκε όλα τα rookies που θα υποδεχθούμε τον φετινό χειμώνα.

Στις 12 ομάδες με τις οποίες ασχοληθήκαμε βρήκαμε 22 πρωτοεμφανιζόμενους παίκτες συνολικά. Άλλοι θα έχουν ρόλο πρωταγωνιστή κι άλλοι απλά θα βρίσκουν χρόνο συμμετοχής για συγκομιδή εμπειριών.

ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ

Η πρωταθλήτρια Ευρώπης πρόσθεσε στο ρόστερ της τον Γκάμπριελ Ντεκ, τον περυσινό MVP του αργεντίνικου πρωταθλήματος και με πολλές περγαμηνές. Ο νεαρός φόργουορντ αναμένεται να έχει μικρό χρόνο συμμετοχής ώστε να μπει σιγά σιγά σε ρυθμό Euroleague.

ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ

Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς σπάνια εμπιστεύεται παίκτες που δεν έχουν «μυρωδιά» από Euroleague, αλλά το έκανε φέτος για χάρη του Τάιλερ Ένις. Ο Αμερικανός που πέρυσι έπαιξε πολλά παιχνίδια με τους Λος Άντζελες Λέικερς είναι ο εκλεκτός της Φενέρμπαχτσε για πρωταγωνιστικό ρόλο.

ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ

Ο Δημήτρης Ιτούδης εμπιστεύτηκε λαβράκια από τις ΗΠΑ. Ο Τζόελ Μπολομπόι διαθέτει ουκρανικό διαβατήριο και σύντομα και ρωσικό. Ο νέος σέντερ της ΤΣΣΚΑ είχε μικρή συμμετοχή πέρυσι στους Γιούτα Τζαζ. Στη Μόσχα θα έχει αναβαθμισμένο ρόστερ.

Ο έτερος rookie είναι ο Άλεκ Πίτερς ο οποίος πέρυσι ίδρωσε τη φανέλα των Σανς σε επίσημο παιχνίδι, 20 φορές. Αμφότεροι θα έχουν πολύ πιο σημαντικό ρόλο.

ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ ΚΑΟΥΝΑΣ

Ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους θα δώσει την ευκαιρία να αγωνιστούν στην Euroleague δύο παίκτες οι οποίοι εντυπωσίασαν πέρυσι στο Eurocup και στο BCL.

Ο Μάριους Γκριγκόνις επέστρεψε στην πατρίδα του (πέρυσι στην Άλμπα) ώστε να αγωνιστεί στην κορυφαία διοργάνωση ενώ ο Τόμας Ουόκαμπ πραγματοποίησε καταπληκτική σεζόν με την Λούντβισμπουργκ.

Οι δύο πρωτοεμφανιζόμενοι στην Euroleague θα αποτελούν σημαντικά «γρανάζια» στη μηχανή της Ζαλγκίρις.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο Ντέιβιντ Μπλατ εμπιστεύτηκε ένα γκαρντ κι ένα σέντερ που δεν έχουν την παραμικρή επαφή μέχρι τώρα με την Euroleague. Ο Νάιτζελ Ουίλιαμς Γκος αγωνίστηκε πέρυσι στην Παρτιζάν δείχνοντας καταπληκτικά στοιχεία.

Ο Ζακ ΛεΝτέι ήρθε από την Γκιλμπόα η οποία άνηκε στις μικρομεσαίες ομάδες του ισραηλινού πρωταθλήματος.

Σε ό,τι αφορά τον Γκος, ο Ολυμπιακός ποντάρει πάρα πολλά. Ο ΛεΝτέι θα έρχεται πίσω από τον Νίκολα Μιλουτίνοφ.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ο Τσάβι Πασκουάλ έκανε μεταγραφές παικτών που έχουν μπόλικη εμπειρία από την σπουδαία διοργάνωση. Μοναδική εξαίρεση ο Βαγγέλης Σακελλαρίου ο οποίος ωστόσο δύσκολα θα βρει χώρο στην Euroleague. Η απόκτησή του είχε στόχο να βοηθάει στην Basket League ώστε να ξεκουράζει κάποιους συμπαίκτες του.

ΑΡΜΑΝΙ ΜΙΛΑΝΟ

Μετά από μία διετία σπουδαίου μπάσκετ από τον Αμεντέο ΝτεΛα Βάλε στη Ρέτζιο Εμίλια, ο Σιμόνε Πιανιτζάνι του έδωσε την ευκαιρία να δοκιμάσει και στην Euroleague. Επίσης αποκτήθηκε ο Κρίστιαν Μπερνς από την Καντού. Ο Αμερικανός σέντερ έχει αποκτήσει ιταλικό διαβατήριο και είναι διεθνής.

Αμφότεροι θα έρχονται από τον πάγκο με τον ΝτεΛα Βάλε να βλέπει περισσότερη ώρα παρκέ από τον συμπαίκτη του.

ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ

Οι Βάσκοι είναι από τις ομάδες που κάθε χρόνο σχεδόν δίνουν ευκαιρία σε πρωτοεμφανιζόμενους παίκτες. Φέτος ο Πέδρο Μαρτίνεθ εμπιστεύτηκε τον Σαβόν Σιλντς που έπαιξε την τελευταία διετία στην Τρέντο και διαθέτει διαβατήριο από τη Δανία.

Επίσης θα δούμε για πρώτη φορά τον Νταρούν Χίλαρντ ο οποίος πέρασε για πρώτη φορά τον Ατλαντικό κουβαλώντας μαζί του τη φήμη του σκόρερ.

ΧΙΜΚΙ

Αρκετά ψαγμένες ήταν οι φετινές προσθήκες της Χίμκι αφού ο Γιώργος Μπαρτζώκας φημίζεται για το «μάτι» του.

Τρία rookies για τους Ρώσους.

Ο Τζόρνταν Μίκι έπαιξε πέρυσι garbage time στους Χιτ, αλλά στη Χίμκι θα είναι ο βασικός της σέντερ.

Ο Τόνι Κρόκερ πήρε την ευκαιρία ύστερα από τη σπουδαία σεζόν που πραγματοποίησε με την Τόφας και θα έρχεται από τον πάγκο για ειδικές αποστολές.

Τέλος ο Κέισι Πράδερ μεγαλούργησε σε Αυστραλία και Προμηθέα δείχνοντας την ικανότητά του στο σκοράρισμα. Μαζί με τον Αλεξέι Σβεντ θα είναι οι βασικοί «πυλώνες» της επίθεσης.

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ

Ο Σβέτισλαβ Πέσιτς θα πρέπει να δώσει σε τρεις παίκτες του να καταλάβουν τις απαιτήσεις της Euroleague αφού θα αγωνιστούν για πρώτη φορά.

Ο Κάιλ Κούριτς με Γκραν Κανάρια και Ζενίτ είναι γνωστός για τις επιθετικές του ικανότητες σε Ισπανία, VTB και Eurocup. Φέτος τον υπολογίζει για βασικό η Μπαρτσελόνα.

Από εκεί και πέρα οι Καταλανοί απέκτησαν τους Ρόλαντς Σμιτς (Φουενλαμρπάδα) και Αρτέμ Πουστοβόι (Ομπραδόιρο) οι οποίοι θα έχουν ρόλο στη νέα τους ομάδα, αλλά όχι πρωταγωνιστικό.

ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ

Όπως η Μπασκόνια έτσι κι η Μακάμπι είναι ομάδα με παράδοση στα rookies κι έτσι ο Νέβεν Σπάχια θα έχει μία τριάδα να καθοδηγήσει στη νέα αυτή εμπειρία.

Ο Κέντρικ Ρέι έπαιξε σπουδαία με τη Νίμπουργκ στο BCL, ο Άντζελο Καλογιάρο μας συστήθηκε με τη Μπάνβιτ της οποίας ήταν ο ηγέτης της κάνοντας πολλά πράγματα στο παρκέ και ο Ταρίκ Μπλακ άφησε το ΝΒΑ και τους Ρόκετς για χάρη της βασικής θέσης του σέντερ στην πεντάδα της Μακάμπι.

ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ

Η τουρκική ομάδα εμπιστεύτηκε μόνο παίκτες με εμπειρία αφού άπαντες έχουν προηγούμενη επαφή με την Euroleague. Ακόμη και ο Σερτάκ Σανλί έχει αγωνιστεί τη σεζόν 2011-12 με τη Γαλατάσαραϊ.