Ποιος θα κερδίσει το «στοίχημα» της αλλαγής;

Αντώνης Καλκαβούρας Αντώνης Καλκαβούρας
Ποιος θα κερδίσει το «στοίχημα» της αλλαγής;
Ο Αντώνης Καλκαβούρας επιχειρεί να «κολλήσει» τα... σκόρπια «κομμάτια» των πληροφοριών που κυκλοφορούν από τα πρώτα φιλικά παιχνίδια των «αιωνίων αντιπάλων» και να καταγράψει το πόσο αλλαγμένοι θα παρουσιαστούν στη νέα σεζόν ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός.

Μπορεί καμία από τις δύο ομάδες να μην έχουν συμπληρώσει καλά-καλά δύο εβδομάδες προετοιμασίας, ήδη όμως, «πράσινοι» και «κόκκινοι» έχουν έκαστος από δύο προπονητικά φιλικά ματς στο ενεργητικό τους, επομένως υπάρχει «υλικό» για να δώσει τροφή προς συζήτηση!

Λίγες μέρες μετά τις πρώτες προπονήσεις της νέας σεζόν, ο Παναθηναϊκός αντιμετώπισε (104-67) τους Ζέγιανγκ Λάϊονς του Γιάννη Μπουρούση στο «Νίκος Γκάλης» και εν συνεχεία αναχώρησε για το Πήλιο (Πορταριά), όπου μετά από πέντε κοπιαστικές προπονήσεις στο γήπεδο (μπάσκετ) και στο βουνό (φυσική κατάσταση), «ξεμούδιασε» (88-83) μετρώντας τις δυνάμεις του με τον ΠΑΟΚ.

Ο Ολυμπιακός αναχώρησε νωρίτερα για το βασικό στάδιο της προετοιμασίας του που ολοκληρώθηκε στο Μέτσοβο κι έσπασε τη ρουτίνα των δυνατών προπονήσεων με την προπονητικού χαρακτήρα φιλική αναμέτρηση (103-76) με τον «δικέφαλο του Βορρά», ενώ αποχαιρέτησε το ορεινό χωριό της Ηπείρου, με ένα ακόμη νικηφόρο τεστ (89-67) απέναντι στον Άρη.

Φυσικά και οι τέσσερις αγώνες διεξήχθησαν κεκλεισμένων των θυρών, ενώ τα όποια συμπεράσματα προκύπτουν από τους πόντους των παικτών, το εύρος των διαφορών, την παραγωγικότητα και το παθητικό των δύο «αιωνίων αντιπάλων», σ' αυτά τα δύο παιχνίδια, μόνο ως ασφαλή δεν μπορούν να κριθούν.

Αμφότερες οι δύο κορυφαίες ελληνικές ομάδες έχουν ακόμη πολλά «χιλιόμετρα» να διανύσουν στο πλαίσιο της προετοιμασίας, μέχρι να φτάσουμε στην πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, οπότε και τοποθετείται χρονικά η επίσημη πρεμιέρα τους στη νέα σεζόν, για την φάση των "16" του Κυπέλλου.

Πάμε λοιπόν να καταγράψουμε και να σχολιάσουμε τις πληροφορίες που διαρρέουν από τις πρώτες εικόνες του «τριφυλλιού» και των «ερυθρόλευκων», «φωτίζοντας» τους τομείς στους οποίους και οι δύο ομάδες - κατά μία πρώτη αρχική εκτίμηση - θα παρουσιαστούν αλλαγμένες, τα «κομμάτια» από τα οποία προκύπτουν τα πρώτα ερωτηματικά, καθώς επίσης και τους παίκτες που αναμένεται να παίξουν καθοριστικό ρόλο και στα δύο «στρατόπεδα».

Παναθηναϊκός

Τι καινούριο θα δούμε: Περισσότερους πρωταγωνιστές, υπό την έννοια ότι οι τρεις παίκτες (Σίνγκλετον, Τζέϊμς και Ρίβερς), που πέρυσι, είχαν σημαντική συνεισφορά στο σκοράρισμα, δεν «μένουν» πια εδώ, αλλά και επειδή ο Τσάβι Πασκουάλ επιθυμεί έναν τρόπο επίθεσης με σαφώς πιο ορθολογιστικές και ομαδικές επιλογές. Οι πέντε από τους έξι νεοαποκτηθέντες θα έχουν ουσιαστικό ρόλο στο rotation, ενώ το γεγονός ότι τέσσερις εξ' αυτών (Λάσμε, Παπαγιάννης, Τόμας κατά πρώτο λόγο και Παπαπέτρου κατά δεύτερο) «γεμίζουν» ποιοτικά και υψομετρικά το «ζωγραφιστό», οι «πράσινοι» αναμένεται να παρουσιάσουν εμφανή βελτίωση στο ριμπάουντ (πέρυσι ήταν 7οι στην Euroleague) και στην εν γένει προστασία της ρακέτας τους.

Η σταθερή αξία: Ο Νικ Καλάθης! Στα 29 του, ο διεθνής point-guard μπαίνει στην καλύτερη φάση της καριέρας του, έχοντας ως επιβράβευση ένα τριετές ηγεμονικό - όχι μόνο για τα ελληνικά αλλά και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα - συμβόλαιο που του δίνει την ασφάλεια για να δουλέψει και να περάσει από το επίπεδο της ατομικής καθιέρωσης σ' εκείνο της καταξίωσης ως ο ηγέτης που θα «φέρει» το επόμενο ευρωπαϊκό τρόπαιο. Ο "Nick the quick" αναμένεται να είναι και φέτος το σημείο αναφοράς στο παιχνίδι του «τριφυλλιού» στην δημιουργία, την εκτέλεση αλλά και το transition game και από την αποτελεσματικότητά του, θα κριθεί εν πολλοίς η τύχη της εφετινής σεζόν

Το μεγάλο πλεονέκτημα: Η αξιοσημείωτη υπεροχή του στην αθλητικότητα, το ύψος και το μάκρος, στοιχεία που στο φετινό ρόστερ αυξήθηκαν σε σχέση με πέρυσι και θα είναι ο «άσος στο μανίκι» του Καταλανού τεχνικού στην προσπάθειά του να δημιουργήσει μία ομάδα που θα «τσακίζει κόκκαλα» στην άμυνα, θα έχει «εύκολο» το ριμπάουντ, θα τρέχει στον αιφνιδιασμό. Σκεφτείτε απλά, πόσο εύκολα μπορεί να δεχθεί καλάθι ένα κατ' εξοχήν αμυντικογενές σχήμα, αποτελούμενο από τους Καλάθη, Παπαπέτρου, Αντετοκούνμπο, Λάσμε και Γκιστ;

Το μεγαλύτερο «πρόβλημα» που πρέπει να λύσει: Το set παιχνίδι στην επίθεση! Η αποχώρηση των τριών προαναφερθέντων (Σίνγκλετον, Τζέϊμς και Ρίβερς) αλλά και του Ντένμον, στερεί από τον Παναθηναϊκό κοντά στους 41 πόντους κατά μέσο όρο στην Euroleague! Με δεδομένο ότι ο Καλάθης δύσκολα μπορεί να «γράψει» πολύ αυξημένα νούμερα από τα περυσινά (μ.ο. 14,5π. & 8,0ασ.), επιβάλλεται ομαδικό step-up στην παραγωγικότητα των «παλιών» και των «νέων», αν θεωρήσουμε ως δεδομένη την «διψήφια» επιθετική παρουσία του δεινού σκόρερ, Κιθ Λάνγκφορντ.

Οι παίκτες-βαρόμετρο: Ο Ιωάννης Παπαπέτρου και ο Ντίνος Μήτογλου! Είναι πλέον κοινό «μυστικό» ότι ο πρώτος νιώθει «άλλος άνθρωπος» και η μετακίνηση από το «ερυθρόλευκο» στο «πράσινο» στρατόπεδο, του έχει δώσει μεγάλο κίνητρο για να δείξει ότι είναι πολύ καλύτερος παίκτης απ' όσο φαινόταν στον Πειραιά. Ο "Papi" θα έχει πολύ σημαντικό ρόλο σε άμυνα κι επίθεση και λόγω του μεγάλου και δυνατού κορμιού του, θα αξιοποιηθεί σε αρκετά plays της ομάδας και στη θέση post-up. Όσον αφορά στον Θεσσαλονικιό διεθνή power-forward; Τολμώ να προβλέψω ότι ίσως και νωρίτερα από τα μέσα της χρονιάς, είτε θα είναι βασικός, είτε θα έχει τον περισσότερο χρόνο συμμετοχής από τη θέση "4". Ο 22χρονος ψηλός δούλεψε πολύ σκληρά και αυτό το καλοκαίρι, είναι ο παίκτης που έχει παρουσιάσει την μεγαλύτερη βελτίωση από πέρυσι στην ομάδα και το κυριότερο, έχει κερδίσει την απόλυτη εμπιστοσύνη του Πασκουάλ. Μπορεί να σουτάρει από μακριά, έχοντας παράλληλα και καλές κινήσεις κοντά στο καλάθι, έχει δυναμώσει αρκετά και έχει βελτιωθεί πολύ και στο ριμπάουντ, αλλά το σημαντικότερο, είναι ότι έχει αποκτήσει υψηλή αυτοπεποίθηση και είτε είναι starter, είναι είτε έρχεται από τον πάγκο, έχει νοοτροπία πρωταγωνιστή.

Η μετεγγραφή-αποκάλυψη: Ο Στεφάν Λάσμε! Οι πληροφορίες από το «πράσινο» στρατόπεδο αναφέρουν ότι παρά τα χρονάκια του (τον Δεκέμβριο θα κλείσει τα 36), ο Γκαμπονέζος σέντερ βρίσκεται σε εξαιρετική σωματική και αθλητική κατάσταση, γεγονός που οι «πράσινοι» ευελπιστούν ότι θα του επιτρέψει να ηγηθεί στο αμυντικό κομμάτι. Η εμπειρία του, ο ανοιχτός του χαρακτήρας αλλά και η επιτυχημένη προϋπηρεσία του στο «τριφύλλι», τον έχουν βοηθήσει ήδη να ξεχωρίσει ως ηγετική προσωπικότητα στα αποδυτήρια, γεγονός που έχει συμβάλλει στην δημιουργία ενός πολύ υγιούς κλίματος.

Ολυμπιακός

Τι καινούριο θα δούμε: Μία τελείως διαφορετική ομάδα σε σχέση με τους Πειραιώτες που είχαμε συνηθίσει και που ήταν εμφανώς προβλέψιμοι στην επίθεση και τα τελευταία χρόνια – λόγω της έλλειψης αθλητικότητας – ολοένα και πιο ευάλωτοι στην άμυνα. Το σύνολο που «χτίζει» ο Ντέϊβιντ Μπλατ θα έχει πολύ γρήγορη ανάπτυξη με ουσιαστική στόχευση στο transition, θα βγάζει μεγάλη ενέργεια κι ένταση στο παρκέ και διαρκή κίνηση σε υψηλό ρυθμό και χωρίς την μπάλα, ενώ το μπάσκετ που θα παίξει θα παραπέμπει πολύ στο ισπανικό στυλ παιχνιδιού. Στόχος του 59χρονου Αμερικανοϊσραηλινού τεχνικού η γρήγορη κυκλοφορία ώστε να μην μένει πολύ η μπάλα στα χέρια ενός παίκτη, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση αρκετών παικτών στην επίθεση.

Η σταθερή αξία: Ο Βασίλης Σπανούλης και ο Γιώργος Πρίντεζης. Οι πρώτες πληροφορίες από την «ερυθρόλευκη» προετοιμασία αναφέρουν ότι η δουλειά που έκαναν και οι δύο «λεγεωνάριοι» του Ολυμπιακού όλο το καλοκαίρι, είναι κάτι περισσότερο από εμφανής στις πρώτες προπονήσεις, ενώ το κίνητρό τους για την «επιστροφή» στους τίτλους δείχνει υψηλότερο από ποτέ! Οι πέντε προσθήκες και η αλλαγή της αγωνιστικής ταυτότητας δεν πρόκειται να διαφοροποιήσουν και τους πρωταγωνιστές της εφετινής προσπάθειας, καθώς ο Μπλατ γνωρίζει καλά ότι το γρήγορο μπάσκετ σε συνδυασμό με την ποιότητα που δίνουν ο “V-Span” και ο “Πριντ”, αποτελούν τα ιδανικά συστατικά για την επάνοδο στον δρόμο των επιτυχιών.

Το μεγάλο πλεονέκτημα: Η μεγάλη φρεσκάδα που παρουσιάζει ως σύνολο για την εποχή, ο ενθουσιασμός των παικτών με την φιλοσοφία που χαρακτηρίζει τον Μπλατ και ο σαφώς πιο αθλητικός προσανατολισμός του ρόστερ. Τα μηνύματα που έρχονται από το «ερυθρόλευκο» στρατόπεδο κάνουν λόγο για μία ομάδα που «βγάζει» στο γήπεδο στοιχεία μίας καλοδουλεμένης μηχανής και η οποία – στην παρούσα φάση - μοιάζει πιο έτοιμη από τις περισσότερες αντιπάλους της.

Το μεγαλύτερο «πρόβλημα» που πρέπει να λύσει: Τις αργές αμυντικές αντιδράσεις των ψηλών του, που δεν διαθέτουν τα πλέον γρήγορα πόδια και την απαιτούμενη έκρηξη για να αντιμετωπίσουν το pick'n'roll απέναντι σε ταχείς περιφερειακούς. Σε γενικές γραμμές, η frontline των «ερυθρόλευκων» (Μιλουτίνοφ, ΛέΝτεϊ, Μπόγρης, Αγραβάνης, Πρίντεζης και Βεζένκοφ) δεν είναι και η πλέον «ευκίνητη» και η αντίδρασή της απέναντι σε πιο αθλητικές ομάδες, αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον αλλά και με σχετικό προβληματισμό.

Οι παίκτες-βαρόμετρο: Ένας παλιός και ένας νέος! Από τη μία πλευρά, ο Κώστας Παπανικολάου, που στα 28 του χρόνια, μπαίνει στον 9ο χρόνο του με την «ερυθρόλευκη» φανέλα και από την άλλη, ο Ουίλιαμς-Γκος. Για να επιστρέψει στις επιτυχίες, ο Ολυμπιακός χρειάζεται το αποτελεσματικό all-around παιχνίδι του “Παπ”, που είναι ο παίκτης που μπορεί να έχει ταυτόχρονη συνεισφορά σε πολλούς τομείς αλλά και την αρμονική και ουσιαστική συνύπαρξη του Αμερικανού point-guard με τον Σπανούλη στην ίδια πεντάδα. Ο απόφοιτος του Γκονζάγκα και πρώην παίκτης της Παρτίζαν είναι κλασσική περίπτωση πολυσύνθετου combo-guard, που είναι αρκετά ώριμος για την ηλικία του και ο βαθμός στον οποίο θα αφομοιώσει τον ρόλο του δίπλα, πίσω και ενίοτε και μπροστά από τον “Kill-Bill”, θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην έκβαση της χρονιάς.

Η μετεγγραφή-αποκάλυψη: Ο Σάσα Βεζένκοφ και ο Αξέλ Τουπάν. Η επιθετική ευχέρεια που διέπει τον 23χρονο Κυπριοβούλγαρο forward (σαν συμπλήρωμα του Πρίντεζη) και η αμυντική συνέπεια που μπορεί να προσφέρει στην περιφέρεια ο πολύ εκρηκτικός και αθλητικός Γάλλος guard (μπορεί να μαρκάρει παίκτες που παίζουν σε τέσσερις θέσεις), αποτελούν στοιχεία που έλλειπαν από τους Πειραιώτες.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!