Όταν ο Μπλατ κινδύνευσε με απόλυση λόγω του Παπαλουκά

Όταν ο Μπλατ κινδύνευσε με απόλυση λόγω του Παπαλουκά
Ο Ντέιβιντ Μπλατ είναι ένας άνθρωπος χωρίς απωθημένα και ο δημοσιογράφος της Walla Sports, Arale Weisberg γράφει στην EuroLeague Greece για τις ιστορίες που σημάδεψαν τον κόουτς του Ολυμπιακού στο Ισραήλ και τη Μακάμπι.

Ο Αμερικανοϊσραηλινός προπονητής λατρεύει την αρχαία Ελλάδα, έχει παραδεχθεί ότι θέλει να κοουτσάρει τον γιο του και μετά να αποσυρθεί από τους πάγκους ενώ μεγάλωσε στις ΗΠΑ πιστεύοντας στους… κακούς Ρώσους πριν τους οδηγήσει στην κορυφή της Ευρώπης το 2007. Πλέον επιστρέφει στην EuroLeague ως κόουτς του Ολυμπιακού φιλοδοξώντας να επαναλάβει ό,τι πέτυχε με τη Μακάμπι στο Μιλάνο, έστω κι αν οι σχέσεις του με την «ομάδα του λαού» πέρασαν από διαφορετικά επίπεδα και δοκιμάστηκαν στο πέρασμα των χρόνων. Η EuroLeague Greece παρουσιάζει με τη βοήθεια του ειδικού τις ιδιαίτερες ιστορίες που σημάδεψαν την παρουσία του Ντέιβιντ Μπλατ στο Τελ Αβίβ.

Οι Μακκαβαϊκοί Αγώνες και η «αλιά»

«Η πρώτη και παλαιότερη ιστορία που αφορά τον Μπλατ προέρχεται από το 1981 στους Μακκαβαϊκούς Αγώνες, τους Ολυμπιακούς Αγώνες των Εβραίων αθλητών που πραγματοποιούνται στο Ισραήλ κάθε τέσσερα χρόνια. Ήταν η περίοδος που ο προπονητής του Ολυμπιακού αποφάσισε να κάνει την "αλιά" (σ.σ. έτσι ονομάζεται η επιστροφή των ομόδοξων στη Γη της Επαγγελίας). Έκτοτε έγινε πολίτης του Ισραήλ. Είναι Εβραίος και μπορούσε να πάρει αυτόματα το διαβατήριο… Έπαιξε για πολλά χρόνια στην πρώτη κατηγορία. Δεν ήταν κάτι ιδιαίτερο, ένας μέτριος παίκτης ο οποίος όμως συμμετείχε σε ένα ιστορικό ματς το 1990 ως παίκτης της Χάποελ Ιερουσαλήμ που νίκησε τη Μακάμπι στο Γιαντ Ελιάου με 23 πόντους διαφορά στην πρεμιέρα εκείνου του πρωταθλήματος. Έκτοτε η Μακάμπι δεν έχασε ξανά παιχνίδι στο πρωτάθλημα Ισραήλ για πολλά-πολλά χρόνια»!

Μετέφερε στη Μακάμπι τις οδηγίες στα timeouts της Χάποελ!

«Ο Πίνι Γκέρσον ήλθε στη Μακάμπι στα μέσα της σεζόν 1998-99. Ήταν ένα μεγάλο σοκ αφού ο Πίνχας ήταν… μια ζωή αντίπαλός της κι έκανε συνεχώς δηλώσεις εναντίον της. Εκείνη την περίοδο, λοιπόν, ο Ντέιβιντ ήταν προπονητής της Χαποέλ Γκαλίλ Ελιόν. Στους τελικούς του πρωταθλήματος η Μακάμπι έπαιζε κόντρα στη Χάποελ Ιερουσαλήμ… Η σεζόν για τον Μπλατ είχε ήδη τελειώσει όμως παρακολουθούσε τους αγώνες από την τηλεόραση, άκουγε από τη μετάδοση τα timeouts της Χάποελ Ιερουσαλήμ και κάλεσε κάποιον πίσω από τη Μακάμπι, δεν γνωρίζω ποιον, μεταφέροντας ό,τι ακριβώς είχε ειπωθεί! Σαν να δούλευε, δηλαδή, για λογαριασμό της Μακάμπι. Την επόμενη χρονιά έγινε βοηθός του Γκέρσον».

Οι τρεις ήττες σε τέσσερις μέρες και η ατάκα του Φέντερμαν

«Το καλοκαίρι του 2001 κι αφού κατέκτησε την Σουπρολίγκα στο Παρίσι νικώντας τον Παναθηναϊκό στον τελικό, ο Πίνι Γκέρσον αποσύρθηκε για πρώτη φορά από την προπονητική και ο Μπλατ τον αντικατέστησε. Οδήγησε, μεν, τη Μακάμπι στο Final 4 της Μπολόνια όμως έχασε από τον Παναθηναϊκό και τον Μποντιρόγκα στον ημιτελικό. Η δεύτερη σεζόν του Μπλατ ήταν πραγματικά πολύ δύσκολη αφού η Μακάμπι έχασε τον Άντονι Πάρκερ, τον Νέιτ Χάφμαν, τον Άριελ ΜακΝτόνανλντ… Έφυγαν όλοι ενώ η διοίκηση αποφάσισε για πρώτη φορά να στείλει την ομάδα να συμμετάσχει στην Αδριατική Λίγκα, δίνοντας έτσι τρεις αγώνες την εβδομάδα! Οι ξένοι ήταν ο Μπένο Ούντριχ, πολύ νέος και σίγουρα όχι πετυχημένος, ο Κουίνσι Λιούις, ο Μάρκους Γκόρι και ο Νίκολα Βούιτσιτς. Στα μέσα, λοιπόν, εκείνης της σεζόν η Μακάμπι επιβίωσε από μια μεγάλη κρίση, αφού έχασε τρεις φορές σε τέσσερις μέρες. Για την ακρίβεια, ηττήθηκε από την Μπασκόνια στο Τελ Αβίβ την Πέμπτη, έχασε από τον Ερυθρό Αστέρα στο Γιαντ Ελιάου για την Αδριατική Λίγκα το Σάββατο ενώ ηττήθηκε από τη Χάποελ Ιερουσαλήμ για το πρωτάθλημα την Κυριακή! Κάποιοι φίλαθλοι ζήτησαν από τον Μπλατ να παραιτηθεί και ο Ντέιβιντ Φέντερμαν (σ.σ. εκ των ιδιοκτητών) δήλωσε on camera πως "να είστε σίγουροι ότι ακούμε τις φωνές σας". Είναι μια φράση που εδώ στο Ισραήλ τη θυμούνται ακόμα και σήμερα. Στο τέλος της σεζόν η Μακάμπι έφτασε κοντά στο Final 4 κι εν τέλει κατέκτησε το πρωτάθλημα στο Ισραήλ. Η διοίκηση αποφάσισε να φέρει πίσω τον Γκέρσον, ο Μπλατ συμφώνησε να μείνει ως βοηθός του και η ομάδα πανηγύρισε την EuroLeague την επόμενη χρονιά στο Τελ Αβίβ»!

«Απαράδεκτο να συμπεριφέρεται έτσι στον Παπαλουκά»!

«Η επόμενη ιστορία έχει να κάνει με τον Θοδωρή Παπαλουκά αφού οι φίλοι της Μακάμπι και η μπασκετική κοινότητα του Ισραήλ στράφηκαν εναντίον του Μπλατ λόγω του Τεό! Υπήρχε τεράστιος ενθουσιασμός ήταν ήλθε στο Τελ Αβίβ το 2012. Ο Θοδωρής είναι ένας θρύλος, δεν χρειάζεται να το πω εγώ… Αποκτήθηκε, λοιπόν, από τη Μακάμπι ως backup πόιντ γκαρντ πίσω από τον Τζόρνταν Φάρμαρ, ο οποίος συμφώνησε να παίξει μπάσκετ στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια του λοκ άουτ. Όταν, λοιπόν, επέστρεψε στο ΝΒΑ, η Μακάμπι είχε τον Παπαλουκά, τον Ντέμοντ Μάλετ και τον Γιογκέβ Οχαγιόν όμως ο Μπλατ δεν χρησιμοποιούσε τον Τεό και οι φίλαθλοι τα είχαν μαζί του! Ο Ντέιβιντ Φέντερμαν ήταν θυμωμένος, και μίλησε δημόσια εναντίον του Μπλατ. Σε κάποιες συνεντεύξεις του είχε αναφέρει πως δεν είναι δυνατόν να συμπεριφέρεται κάποιος με αυτόν τον τρόπο σε έναν παίκτη όπως ο Παπαλουκάς! Ήταν απαράδεκτο! Παραδέχτηκε, επίσης, ότι η Μακάμπι σκέφτηκε να απολύσει τον Μπλατ λόγω αυτής της αντιμετώπισης».

Ο Μιζράχι τον έσωσε από την απόλυση

«Το 2012-13 η Μακάμπι Τελ Αβίβ έχασε τον τίτλο από τη Μακάμπι Χάιφα και ο μόνος λόγος που έμεινε ο Μπλατ την επόμενη σεζόν ήταν επειδή είχε συμβόλαιο. Τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά κι έπειτα από 6-7 αγώνες στην EuroLeague, η διοίκηση αποφάσισε να τον απολύσει. Θυμάμαι πως η Μακάμπι έχασε την ίδια εβδομάδα από τη Χάποελ Τελ Αβίβ στο ντέρμπι του Ισραήλ κι έπειτα από την Μπασκόνια στο Γιαντ Ελιάου όμως ο Μιζράχι τους εμπόδισε και τους έπεισε να του δώσουν άλλη μια ευκαιρία. Ήταν προφανές πως η επόμενη ήττα θα ήταν η τελευταία του… Έπειτα, λοιπόν, από δυο μέρες η Μακάμπι φιλοξενούσε τη Χάποελ Εϊλάτ κι έχανε για 17 πόντους. Όλοι ήταν σίγουροι ότι έβλεπαν το τελευταίο παιχνίδι του Μπλατ όταν ο Μιζράχι τον πλησίασε στον πάγκο και του ζήτησε να βάλει τον Γκάι Πνίνι στον αγώνα. Ο κόουτς τον άκουσε και ο Πνίνι, που γενικώς δεν έπαιζε πολύ, τον δικαίωσε αφού σκόραρε 20 πόντους και η Μακάμπι ολοκλήρωσε ένα ασύλληπτο comeback! Την επόμενη εβδομάδα νίκησε για δυο πόντους τον Ερυθρό Αστέρα στο Βελιγράδι, επομένως ο Ντέιβιντ Μπλατ ήταν ασφαλής και ολοκλήρωσε τη χρονιά ως πρωταθλητής Ευρώπης! Παρ' όλα αυτά ο Φέντερμαν... υπενθύμισε στα Media πως η επιτυχία δεν ήταν μόνο δουλειά του Μπλατ και ό,τι χωρίς τον Βούιτσιτς η Μακάμπι δεν θα είχε κερδίσει τον τίτλο της EuroLeague…».