«Ο Σπανούλης πρέπει να ανησυχεί, όχι εγώ»!

«Ο Σπανούλης πρέπει να ανησυχεί, όχι εγώ»!

«Ο Σπανούλης πρέπει να ανησυχεί, όχι εγώ»!
Ο Ντζάναν Μούσα συστήθηκε στο ελληνικό κοινό προβάροντας τη φανέλα του Ολυμπιακού και ο Αθλητικός Διευθυντής της Τσεντεβίτα, Ματέι Μάμιτς παραδέχεται στην EuroLeague Greece ότι πήγε να του... πέσει το τηλέφωνο όταν έμαθε ότι ο Βόσνιος ΝΒΑer δεν θα παίξει στους Πειραιώτες.

Ο Ντζάναν Μούσα χρησιμοποίησε το ταλέντο του με όποιον τρόπο μπορούσε. Δεν το έκρυψε, ούτε το έδωσε μίζερα. Το σπατάλησε απλόχερα σαν ένας εκατομμυριούχος που θέλει να μείνει απένταρος και πλέον απολαμβάνει τις στιγμές στο Μπρούκλιν έπειτα από την πρόσφατη επιλογή του στο νούμερο 29 του NBA Draft 2018 από τους Nets. Ο 19άχρονος φόργουορντ έκανε θραύση με τις μικρές εθνικές της Βοσνίας/Ερζεγοβίνης κι έβγαλε στους δρόμους του Σαράγιεβο περισσότερους από 50.000 συμπατριώτες του τον Αύγουστο του 2015 για να πανηγυρίσουν το χρυσό μετάλλιο στο EuroBasket U16, το πρώτο σε ομαδικό σπορ στην ιστορία της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας! Νωρίτερα, πάντως, είχε συστηθεί στο ελληνικό κοινό με μια selfie, ποζάροντας με τη φανέλα του Ολυμπιακού που τον έφερε στην Ελλάδα για να τον δοκιμάσει και να τον υπογράψει ως σούπερ ταλέντο ωστόσο εκείνη η ήττα από τον Παναθηναϊκό στον προημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδας πρόλαβε τις εξελίξεις και το σπουδαίο deal δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Την ώρα, λοιπόν, που το ρεπερτόριο και η φαντασία του Λούκα Ντόντσιτς εξελίσσονταν σε talk of the town στην EuroLeague, ο νεαρός Βόσνιος έκανε πολύ καλή σεζόν με την Τσεντεβίτα που έφτασε ως το Top-16 του EuroCup και αναδείχτηκε Rising Star της διοργάνωσης. Ο Μούσα μεγάλωσε απότομα, κουβάλησε την ομάδα του ως τα ημιτελικά της Αδριατικής Λίγκας, πανηγύρισε το πρωτάθλημα στην Κροατία κι εν συνεχεία πήρε το ταλέντο του στην κορυφαία βιομηχανία μπασκετικού θεάματος στον κόσμο, βγάζοντας… ανακούφιση όταν ο κομισάριος του ΝΒΑ, Άνταμ Σίλβερ ανακοίνωσε το όνομά του λίγο πριν από το τέλος του α' γύρου. Η σκληρή δουλειά χωρίς ταλέντο είναι κρίμα, το ταλέντο χωρίς σκληρή δουλειά είναι τραγωδία και ο Αθλητικός Διευθυντής της Τσεντεβίτα, Ματέι Μάμιτς επιβεβαίωσε στην EuroLeague Greece ότι ο Βόσνιος NBAer διαθέτει το πλήρες πακέτο! Ο βετεράνος Κροάτης φόργουορντ ήταν εκείνος που έκλεισε τη μετεγγραφή του Μούσα στην Τσεντεβίτα. Αποκάλυψε, δε, την αντίδρασή του όταν ενημερώθηκε πως δεν προχώρησε η μετακίνησή του στον Ολυμπιακό και θυμήθηκε την αντίδραση του Μούσα πριν από το ντεμπούτο του στην EuroLeague κόντρα στον Σπανούλη.

Το ντεμπούτο στο Ηράκλειο και το μπασκετικό θράσος

Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου 2015. Ο Ολυμπιακός υποδέχεται την Τσεντεβίτα στην πρεμιέρα της EuroLeague εκείνης της σεζόν, επικρατώντας με 76-61 στο παιχνίδι που διεξήχθη στο Ηράκλειο της Κρήτης. Παρεμπιπτόντως οι Πειραιώτες είχαν τιμωρηθεί για την είσοδο των οπαδών τους με τη λήξη του προημιτελικού με την Μπαρτσελόνα, όταν πήραν την πρόκριση στο Final 4 με το τρίποντο του Γιώργου Πρίντεζη κι έδωσαν εκείνο το παιχνίδι με τους Κροάτες στα «Δυο Αοράκια». Ο Ντζάναν Μούσα, λοιπόν, έκανε το ντεμπούτο του στη διοργάνωση ως starter σε ηλικία 16 ετών, 5 μηνών και 7 ημερών, σκόραρε το πρώτο καλάθι του στο 3:39 μειώνοντας σε 8-6 και ολοκλήρωσε τον αγώνα με 4 πόντους (2/2 βολές, 1/1 δίποντο), 1 επιθετικό ριμπάουντ, 1 λάθος και 2 φάουλ στα 4:55 που έμεινε στο παρκέ. Ήταν η πρώτη εκ των μόλις 10 εμφανίσεων του Μούσα στην EuroLeague και ο Ματέι Μάμιτς θυμάται ένα ιδιαίτερο περιστατικό πριν από το τζάμπολ. «Κατ' αρχάς, ο Ντζάναν σκέφτεται πάντα πως είναι ο καλύτερος παίκτης εκεί έξω! Αυτός είναι ο χαρακτήρας του. Είναι ο πιο χαρούμενος άνθρωπος στον κόσμο όταν παίζει, είναι δυσαρεστημένος όταν μένει στον πάγκο... Κουβαλάει αυτήν τη νοοτροπία και σκέφτεται ακριβώς όπως οι μεγάλοι παίκτες από την πρώην Γιουγκοσλαβία. Θα σας πως μια ιστορία όταν παίξαμε με τον Ολυμπιακό στην Κρήτη, πριν από τρία χρόνια. Ο κόουτς Βέλικο Μρσιτς τον ενημέρωσε πως θα άρχιζε βασικός ενώ ο πρόεδρος της Τσεντεβίτα τον έπιασε και τον ρώτησε αν ήταν ενθουσιασμένος που θα έπαιζε κόντρα στον Σπανούλη, αν είχε άγχος που θα τον αντιμετώπιζε... Ξέρετε ποια ήταν η απάντησή του; "Κύριε πρόεδρε, εκείνος πρέπει να ανησυχεί, όχι εγώ"! Μιλάμε για ένα παιδί που τότε ήταν 16 ετών! Αυτός είναι ο Μούσα και αυτή η απάντηση είναι ενδεικτική του χαρακτήρα του». Το ΝΒΑ ήταν ευθύς εξαρχής ο μεγάλος στόχος του Βόσνιου, ο οποίος υπέγραψε τριετές συμβόλαιο με την Τσεντεβίτα όταν ενηλικιώθηκε ενώ η συμφωνία προέβλεπε μόνο NBAout. «Τα τελευταία χρόνια ορισμένα κλαμπ ρώτησαν για τον Μούσα όμως το όνειρό του ήταν πάντα το ΝΒΑ. Φέτος άρχισε να το σκέφτεται πιο έντονα και πίστευε ότι θα γίνει pick στον α' γύρο. Δεν μπορούσε να περιμένει άλλο στην Ευρώπη και είναι αποφασισμένος να πετύχει εκεί».

«Κάτι δεν πάει καλά με τον Ολυμπιακό, θέλετε τον Ντζάναν»;

Ο βετεράνος Βόσνιος σέντερ Σέγο Μπούκβα ήταν εκείνος που ανακάλυψε τον Ντζάναν Μούσα σε ηλικία 12 ετών και τον έφερε από την πόλη Μπίχατς στο Σαράγιεβο και από εκεί στην Τσεντεβίτα με… ενδιάμεσο τον Ολυμπιακό! Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν πάρει όλες τις απαραίτητες συστάσεις και ο τότε 15άχρονος αθλητής ήλθε στην Ελλάδα για να δοκιμαστεί και να υπογράψει συμβόλαιο διάρκειας επτά ετών. Η υπόθεση όδευε κοντά σε συμφωνία, ο Μούσα προπονούνταν στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας ωστόσο ο αποκλεισμός από τον Παναθηναϊκό άλλαξε τα δεδομένα και τις προτεραιότητες έπειτα από την αποχώρηση του Γιώργου Μπαρτζώκα. «Είχα μιλήσει πολλές φορές με τον Σέγο, του ζήτησα να το σκεφτεί ξανά και να φέρει τον Ντζάναν στην Τσεντεβίτα ωστόσο μου εξήγησε πως είχε δώσει τον λόγο του στον Ολυμπιακό. Θυμάμαι πως του τηλεφωνούσα σχεδόν κάθε μέρα και τον ρωτούσα αν άλλαξαν τα πλάνα του! Προσπάθησα να τον πείσω πως το καλύτερο για το παιδί ήταν να έλθει στο Ζάγκρεμπ… Δεν θυμάμαι πόσες δικαιολογίες του είπα (γέλια). Ένα βράδυ, λοιπόν, οδηγούσα και πήγαινα στην προπόνηση όταν είδα κλήση από τον Μπούκβα. Υπέθεσα πως με καλούσε για κάποιο άλλο ταλέντο όμως εκείνη τη στιγμή πήγε να μου φύγει το τηλέφωνο με αυτό που άκουσα! "Κάτι δεν πάει καλά με τον Ολυμπιακό, θέλετε τον Ντζάναν;". Δεν πρόλαβε να τελειώσει την πρότασή του… "Ναι τον θέλω! Αμέσως! Να τον φέρεις τώρα!" Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι πήραμε αυτό το δώρο». Ο Ματέι Μάμιτς δηλώνει, μεν, υπερήφανος για την πορεία του Μούσα, παραδέχεται όμως πως «αν κρατούσαμε όλα τα παιδιά που πέρασαν από την Τσεντεβίτα, θα παίζαμε στην EuroLeague χωρίς πρόβλημα. Είναι δύσκολο, ξέρουμε πως όταν υπογράφουμε έναν ταλαντούχο παίκτη, θα τον κρατήσουμε μάξιμουμ 3-4 χρόνια και μετά θα τον χάσουμε». Πως εξηγεί όμως ο ίδιος το γεγονός ότι δεν προχώρησε η μετακίνησή του στον Ολυμπιακό; «Δεν έμαθα ποτέ τον πραγματικό λόγο. Εδώ στην Κροατία υπάρχουν δυο φήμες. Ενδεχομένως, λοιπόν, να είδε την πορεία του Γιουσούφ Νούρκιτς, ο οποίος έφυγε από εμάς και πήγε στους Nuggets. Ίσως πίστεψε ότι και ο ίδιος μπορεί να το πετύχει μέσα από τη δουλειά στην Τσεντεβίτα. Ο δεύτερος είναι ίσως οικονομικός. Το μόνο σίγουρο είναι πως εκείνο το τηλεφώνημα με έκανε τον πιο χαρούμενο άνθρωπο»!

«Ο Μούσα θεωρείται ήρωας στην πατρίδα του»

Ο Ντζάναν Μούσα θεωρείται ότι καλύτερο υπάρχει σε αυτές τις ηλικίες πίσω από τον Λούκα Ντόντσιτς, ο οποίος με τη σειρά του απόλαυσε το παιχνίδι στην Ευρώπη και από τη νέα σεζόν θα αγωνίζεται στο πλευρό του Ντιρκ Νοβίτσκι. Το γεγονός, ωστόσο ότι άπαντες φέτος ασχολήθηκαν με το wonder kid της Ρεάλ έκανε πιο εύκολη τη ζωή του Μούσα; «Ο ίδιος ο Ντζάναν βάζει πίεση στον εαυτό του! Ήθελε να αποδείξει ότι μπορεί να παίξει στο ΝΒΑ, ότι μπορεί να σκοράρει στο EuroCup… Γενικώς οι στόχοι του είναι πάντα υψηλοί. Ήταν ο κορυφαίος νέος παίκτης στο EuroCup, ο καλύτερος νέος παίκτης στην ABA Liga, μέλος της καλύτερης πεντάδας της κι εκείνος που βγήκε μπροστά στους τελικούς στην Κροατία. Ο Λούκα κατέκτησε τα πάντα με τη Ρεάλ Μαδρίτης όμως και ο Μούσα θεωρείται ήρωας στη Βοσνία/Ερζεγοβίνη. Όλοι περίμεναν να παίζει 35-40 λεπτά φέτος όμως δεν ήταν καθόλου εύκολο» εξηγεί ο Αθλητικός Διευθυντής της Τσεντεβίτα. «Θυμάμαι, επίσης, πολύ έντονα άλλη μια ιστορία. Είχαμε μπροστά μας ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι με την Μπουντούτσνοστ στο Ζάγκρεμπ και ο Ντζάναν είχε χτυπήσει το πόδι του όμως ήθελε να παίξει. Τον είδα στο δωμάτιο με τον φυσιοθεραπευτή να κάνει αποθεραπεία και του ζήτησα να έλθει στο γραφείο μου. Ήλθε και του εξήγησα πως ήταν το πιο σημαντικό παιχνίδι της regular season. "Θέλουμε να παίξεις όμως δεν υπάρχει περίπτωση να ρισκάρουμε. Αν νιώθεις πόνο, θα μείνεις εκτός". Όπως καταλαβαίνετε, έπαιξε! Πλέον θα χρειαστεί χρόνο για να προσαρμοστεί όμως πιστεύω ότι θα κάνει τα πάντα για να πετύχει».

Οι αριθμοί του Ντζάναν Μούσα φέτος

EuroCup – 16 αγώνες
20.9 λεπτά συμμετοχής
10.5 πόντοι
10.8 αξιολόγηση
37/65 δίποντα (56.9%)
20/55 τρίποντα (36.4%)
3.2 ριμπάουντ
0.9 ασίστ
0.7 κλεψίματα
1.4 λάθη

Αδριατική Λίγκα – 25 αγώνες
23.2 λεπτά συμμετοχής
12.6 πόντοι
14.2 αξιολόγηση
71/118 (60.2%)
29/92 (31.5%)
3.4 ριμπάουντ
1.6 ασίστ
1.1 κλεψίματα
1.4 λάθη