Όταν ο Λάσο ήταν παίκτης του Ομπράντοβιτς (pics & vids)

Όταν ο Λάσο ήταν παίκτης του Ομπράντοβιτς (pics & vids)

Όταν ο Λάσο ήταν παίκτης του Ομπράντοβιτς (pics & vids)
Ο Πάμπλο Λάσο βρήκε στη Ρεάλ Μαδρίτης τον αγαπημένο του συμπαίκτη, Τζο Αρλάουκας και δούλεψε με τον προπονητή που θα αντιμετωπίσει απόψε (20/5, 21:00) με στόχο τη Décima της «Βασίλισσας»!

Ο Πάμπλο Λάσο δεν είναι δημιούργημα των περιστάσεων. Τουναντίον, οι περιστάσεις είναι δημιούργημα του προπονητή που επί ημερών του η Ρεάλ Μαδρίτης έχει κατακτήσει 13 τίτλους σε όλες τις διοργανώσεις ενώ οι 16 προκάτοχοί του, μεταξύ αυτών οι κ.κ. Ομπράντοβιτς, Μάλκοβιτς, Σκαριόλο, Πλάθα και Μεσίνα μέτρησαν αθροιστικά… μόλις 10 σε ό,τι αφορά την περίοδο 1989-2011! Αυτά τα επτά χρόνια στην πρώτη ομάδα της Ρεάλ (να είσαι κάπου, οπουδήποτε, για επτά συναπτά χρόνια) είναι ένα κατόρθωμα άνευ προηγουμένου, ειδικά αφού οι ρυθμοί της ζωής είναι ταχύτατοι και ο πάγκος ενός οργανισμού όπως η «Βασίλισσα» δεν είναι μια δουλειά που παρέχει ασφάλεια. Άνθρωπος του κόσμου, αυτός ο πονηρός μικρός ήρωας της μπασκετικής πραγματικότητας της Ρεάλ ήταν ξεκάθαρος στις προγραμματικές δηλώσεις του, επισημαίνοντας πως «ο προπονητής που έρχεται εδώ αναλαμβάνει τεράστιες ευθύνες ωστόσο έχει ήδη εκπληρώσει ένα όνειρο αφού αυτή η ομάδα σημαίνει πάρα πολλά. Σκοπεύω να απολαύσω κάθε μέρα στη Μαδρίτη κι έχω ξεκάθαρες ιδέες για το μέλλον. Δεν σκοπεύω να αλλάξω τη φιλοσοφία μου, άσχετα με το αν η ομάδα κερδίζει ή χάνει…». Ο Βάσκος κόουτς έκανε πράξη την υπόσχεσή του. Έχει απολαύσει και τις 2.525 ημέρες που μεσολάβησαν από την ανακοίνωση της συμφωνίας του με τη Ρεάλ (21/6/2011) ως τον αποψινό τελικό κόντρα στη Φενέρ, διασκεδάζει με όσους συνεχίζουν να τον αμφισβητούν και πλέον βρίσκεται στο κατόπι της Décima, ήτοι του 10ου Κυπέλλου Πρωταθλητριών - EuroLeague στην ιστορία των «blancos»! Οι στιγμές μπερδεύονται στο μπλέντερ της μνήμης ωστόσο ο Λάσο μαθήτευσε δίπλα στον κορυφαίο και ήταν τόση η ποιότητά του που δεν θα ξεχάσει ποτέ τη συμβουλή του Ζέλικο Ομπράντοβιτς όσο οι δυο τους δούλεψαν μαζί στη Μαδρίτη: «Πάμπλο, μια μέρα θα κοουτσάρεις. Σε παρακαλώ όμως, μην σταματήσεις να παίζεις μέχρι να μην μπορείς πια»! Ουδείς, λοιπόν, μπορεί να ξεφύγει από το πεπρωμένο του, ο Λάσο αποσύρθηκε από την ενεργό δράση το 2003 έπειτα από 19 χρόνια και πλέον θα διεκδικήσει την EuroLeague απέναντι στον πρώην προπονητή του.

Ένα γκαρντ που δεν γέμιζε το μάτι, με ύψος 1μ.78 και αρκετά αδύναμο κορμί, ο γιος του βετεράνου προπονητή Πέπε Λάσο, έκανε το ντεμπούτο του στην ACB τη σεζόν 1984-85 με την Μπασκόνια σε ηλικία 17 ετών. Σε παλαιότερη συνέντευξή του στο ισπανικό περιοδικό Jot Down, κλήθηκε να απαντήσει στο δίλημμα «Μάτζικ ή Τζόρνταν», εξηγώντας πως προτιμά τον… Τζον Στόκτον! Λογικό, αν αναλογιστεί κανείς το γεγονός ότι ο κόουτς της Ρεάλ Μαδρίτης φιγουράρει στην κορυφή της λίστας των παικτών με τις περισσότερες ασίστ (2.896) και τα περισσότερα κλεψίματα (1.219) στην ιστορία της ACB σε 624 συμμετοχές. Τους Βάσκους αγωνίστηκε ως το 1995 κατακτώντας το Copa del Rey κόντρα στη Σαραγόσα ενώ αναδείχτηκε MVP εκείνου του τουρνουά που διεξήχθη στη Γρανάδα, ολοκληρώνοντας τη σεζόν με 8.9 ασίστ μ.ό.! Οι επιδόσεις του με την Μπασκόνια είχαν ως αποτέλεσμα την κλήση του στην εθνική Ισπανίας με την οποία μέτρησε 61 συμμετοχές. Την επόμενη χρονιά εντάχθηκε στη Ρεάλ όπου βρήκε τον άλλοτε συνοδοιπόρο του στην Μπασκόνια (1990-93) και κορυφαίο συμπαίκτη που είχε ποτέ, τον Τζο Αρλάουκας! Η Ρεάλ προερχόταν από την κατάκτηση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών έχοντας αποχαιρετήσει τον Άρβιντας Σαμπόνις, ο οποίος έκανε το υπερατλαντικό ταξίδι για να μετρήσει τις δυνάμεις του στο ΝΒΑ με τους Μπλέιζερς. «Ήλθα στη Μαδρίτη στα 27 μου με προπονητή τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς και μπορώ να πω ότι τα πρώτα δυο χρόνια ήμουν πολύ χαρούμενος στη Ρεάλ. Ήμασταν μια ομάδα με σπουδαίους παίκτες, με καλές κι άσχημες στιγμές. Την τρίτη χρονιά ήλθε ένας άλλος προπονητής (σ.σ. Μιγκέλ Άνχελ Μαρτίν) που… προσπάθησε όμως το μόνο που κατάφερε ήταν να διαλύσει την ομάδα» παραδέχεται ο Λάσο, ο οποίος κατέκτησε τον δεύτερο τίτλο της καριέρας του, το Κύπελλο Σαπόρτα της σεζόν 1996-97 υπό τις οδηγίες του Ζοτς. «Ήταν μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή μου. Έφυγα για πρώτη φορά από τη Βιτόρια και ήλθα σε μια νέα ομάδα όπου ο Ζέλικο είχε ήδη προσαρμοστεί και την είχε ανεβάσει επίπεδο».

Λάσο με… Ομπράντοβιτς

1995-96 – 38 αγώνες
20.8 λεπτά συμμετοχής
5.2 πόντοι
4.8 ασίστ
1.6 ριμπάουντ
1.4 κλεψίματα
ΡΟΣΤΕΡ: Τζο Αρλάουκας, Ζόραν Σάβιτς, Νίκολα Λόντσαρ, Ισμαήλ Σάντος, Χοσέ Αντούνεθ, Πάμπλο Λάσο, Μάικ Σμιθ, Χουάν Αντόνιο Μοράλες, Σάντι Άμπαντ, Νάτσο Ρομέρο, Μαρτίν Φερέρ.

1996-97 – 34 αγώνες
18.1 λεπτά συμμετοχής
3.4 πόντοι
3.9 ασίστ
1.3 ριμπάουντ
1.4 κλεψίματα
ΡΟΣΤΕΡ: Ντέγιαν Μποντιρόγκα, Αλμπέρτο Ερέρος, Μιχαήλ Μιχαήλοφ, Αλμπέρτο Ανγκούλο, Τζο Αρλάουκας, Πάμπλο Λάσο, Χουάν Ορένγκα, Χοσέ Αντούνεθ, Ισμαήλ Σάντος, Χουάν Αντόνιο Μοράλες, Μάικ Σμιθ, Λορένζο Σανθ, Ρομπέρτο Νούνεθ.

Το 1998 ο Λάσο φόρεσε τη φανέλα της Κάθερες για να ακολουθήσουν η ιταλική Τριέστε (1998-99), η Μάλαγα (1999), η Τζιρόνα (1999-02), η Γέιδα και η Βαγιαδολίδ (2002-03). Το καλοκαίρι του 2003 αποσύρθηκε από την ενεργό δράση έπειτα από 623 αγώνες, 17.362 λεπτά, 4.585 πόντους και 2.896 ασίστ ωστόσο θα θυμάται πάντα την εποχή που συνεργάστηκε με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς. «Το να έχεις προπονητή τον Ομπράντοβιτς είναι ένα συνεχές σεμινάριο, ειδικά στο πώς να χειρίζεσαι καταστάσεις. Ακόμα και σήμερα, κάθε φορά που βρίσκομαι με τον Αλμπέρτο Ανγκούλο και τον Αλμπέρτο Ερέρος (σ.σ. ήλθαν στη Ρεάλ έπειτα από έναν χρόνο, το 1996) θυμόμαστε ιστορίες με τον Ζέλικο. Είναι ένας κόουτς που μεταφέρει τη… φλόγα του στην ομάδα, τους παίκτες και τον οργανισμό». Η προπονητική του Πάμπλο Λάσο καριέρα ξεκίνησε αμέσως! Το 2003 ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Καστεγιό στην LEB -2. Το 2004 έκανε το προπονητικό ντεμπούτο του στην πρώτη κατηγορία με τη Βαλένθια, το 2006-'07 έκατσε στον πάγκο της Καντάμπρια (LEB Oro) ενώ το 2007 ήταν κόουτς της Λαγκούν Άρο, την οποία ανέβασε στην ACB. Τον Ιούνιο του 2011, η απόφαση της διοίκησης της Ρεάλ να τον προσλάβει προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ψηφοφορία που διεξήχθη στην ηλεκτρονική έκδοση της «Αs», το 70% των φίλων της «Βασίλισσας» δήλωσαν δυσαρεστημένοι με την επιλογή του Βάσκου! Τα υπόλοιπα είναι ιστορία, ο Λάσο ήταν ο… loser που πλέον έχει οδηγήσει τη Ρεάλ στις μεγαλύτερες επιτυχίες της σύγχρονης ιστορίας και παραδέχεται ότι «οι τίτλοι δεν είναι σημαντικότεροι από τη δουλειά που κάνουμε κάθε μέρα».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.