«Πάμε στον γιατρό και μιλάμε για τη Ζαλγκίρις»! (pics & vids)

«Πάμε στον γιατρό και μιλάμε για τη Ζαλγκίρις»! (pics & vids)

«Πάμε στον γιατρό και μιλάμε για τη Ζαλγκίρις»! (pics & vids)
Ο προπονητής της εθνικής Λιθουανίας και μέλος της Ζαλγκίρις του 1999, Νταΐνιους Αντομάιτις, μιλάει στην EuroLeague Greece για την ομάδα που έκανε επιθέσεις στα 10 δευτερόλεπτα και τη συγκρίνει με αυτήν του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους!

Πόσο δίκαιο είναι τελικά να κρίνεται μια ομάδα από ένα snapshot της πορείας της μέσα στον χρόνο, εν προκειμένω από τα δυο παιχνίδια που δίνει σε ένα Final 4 έπειτα από μια μακρά πορεία επτά μηνών; Όμως, αυτό ακριβώς είναι το νόημα του Final 4. Είναι σημαντικότερο από οποιαδήποτε άλλη μπασκετική διοργάνωση στην Ευρώπη ακριβώς επειδή απομονώνει αυτά τα δυο παιχνίδια, τα μεγεθύνει και τα αφισοκολλάει στους διαδρόμους της ιστορίας. Αφορά ένα τριήμερο κάθε χρόνο, απαιτώντας από τους σούπερ σταρ της EuroLeague, παίκτες - γρανάζια ή παίκτες - μετεωρίτες να τραβήξουν τους συμπαίκτες τους, να ηγηθούν της ομάδας τους, να παίξουν σε γήπεδο που ενδεχομένως δεν είναι έδρα τους, να αποδώσουν όπως δεν είχαν αποδώσει μέσα στη χρονιά. Σε ό,τι αφορά τη Ζαλγκίρις του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, τον οποίο παρεμπιπτόντως κοιτάς και ξέρεις πως είναι ο τύπος με τον οποίο δεν αστειεύεσαι, οι Λιθουανοί γράφουν αυτή την περίοδο το νεότερο κεφάλαιο στην κινηματογραφική εποποιία τους. Για την ακρίβεια, το σίκουελ άργησε 19 χρόνια.

Εκείνο το βράδυ στο Μόναχο φωτίστηκε το σύμπαν και οι γαλαξίες στάθηκαν λίγο πριν συνεχίσουν το άσκοπο ταξίδι τους εις το διηνεκές. Εκείνο το βράδυ στο Olympiahalle παρουσιάστηκε η θεσπέσια ιστορία μιας ομάδας που ήλθε από το πουθενά κι έφερε την επανάσταση στο ευρωπαϊκό μπάσκετ! Το απόλυτο οπτικό κι ακουστικό εφέ του Final 4 με πρωταγωνιστές επτά Λιθουανούς, δυο Αμερικανούς κι έναν Τσέχο υπό τις οδηγίες του Γιόνας Καζλάουσκας. Εκείνη η βερσιόν της Ζαλγκίρις κατατρόπωσε τον Ολυμπιακό στον ημιτελικό κι εν συνεχεία αναδείχτηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης. Φέτος πέτυχε πέντε νίκες σε έξι αγώνες με τους «ερυθρόλευκους», οι τρεις εξ αυτών στα playoffs, και πλέον θέλει να κάνει θόρυβο στο Βελιγράδι, αρχής γενομένης από τον ημιτελικό με τη Φενέρμπαχτσε (18/5, 19:00)!

Στις 22 Απριλίου 1999 η Ζαλγκίρις σμπαράλιασε κάθε λογής κανονικότητα και ο νυν κόουτς της εθνικής Λιθουανίας και μέλος εκείνης της ομάδας, Νταΐνιους Αντομάιτις παραδέχεται στην EuroLeague Greece πως ενδεχόμενη επιτυχία στο Βελιγράδι «θα ήταν το καλύτερο δώρο για τη Λιθουανία! Η Ζαλγκίρις Κάουνας και ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους το αξίζουν πραγματικά! Η μεγαλύτερη ομοιότητα σε σχέση με τη δική μας ομάδα είναι ότι οι παίκτες του Σάρας έχουν μπροστά τους μια εντελώς νέα κατάσταση. Δεν έχουν ζήσει ξανά κάτι τέτοιο, θα παίξουν για πρώτη φορά στην καριέρα τους σε Final 4 και είναι πεινασμένοι! Θέλουν να κερδίσουν, θέλουν να αλλάξουν την ιστορία και θα προσπαθήσουν να το κάνουν με το δικό τους τρόπο… Το 1999 η Ζαλγκίρις έκανε επιθέσεις στα 10-12 δευτερόλεπτα. Φέτος το μεγαλύτερο όπλο της είναι οι ειδικές καταστάσεις, οι αντιδράσεις και τα plays έπειτα από ένα timeout... Ακριβώς αυτό είναι το πλεονέκτημά της κόντρα σε όλες τις ομάδες της EuroLeague και οφείλεται φυσικά στον κύριο που κάθεται στην άκρη του πάγκου. Μια ομάδα με κολεγιακή αντίληψη την οποία ο Γιασικεβίτσιους ενισχύει με στοιχεία της δικής του ιδιοφυΐας».

#throwback į @bczalgiriskaunas pergalę Eurolygoje lygiai prieš 19 metų! Linkiu jiems pakartoti šį neįtikėtiną skrydį!!! #zalgiris #euroleague #basketball

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Dainius Adomaitis (@dainius_adomaitis) στις

Στις αρχές των 80s, λοιπόν, ξεπρόβαλε μια σπουδαία ομάδα από το Κάουνας ενώ η εμφάνιση του Άρβιντας Σαμπόνις ήταν το φιτίλι για την έκρηξη που κορυφώθηκε στο Μόναχο, όταν το υπερηχητικό μπάσκετ των Λιθουανών σάρωσε τα πάντα! Πλέον οι συμπατριώτες του Σάρας έχουν κάθε δικαίωμα να χαμογελούν και ο λόγος είναι προφανής αφού ο κόουτς Γιασικεβίτσιους είναι ό,τι καλύτερο έχει συμβεί στην ομάδα τα τελευταία 20 χρόνια μετά από το Κύπελλο Πρωταθλητριών το 1999 και την επιστροφή του Σάμπας το 2003 ώστε να κλείσει την καριέρα του. «Η Ζαλγκίρις Κάουνας είναι ο πρέσβης της χώρας μας στον κόσμο. Μιας χώρας τριών εκατομμυρίων ψυχών όπου οι πρωταγωνιστές δεν είναι οι πολιτικοί, οι ηθοποιοί ή οι τραγουδιστές αλλά οι παίκτες του μπάσκετ! Ο Σαμπόνις, ο Μαρτσουλιόνις… Αν πας στην Κίνα και ρωτήσεις για τον Γιόνας, θα ξέρουν να σου πουν για τον Καζλάουσκας! Όλοι περιμένουν τα παιχνίδια της Παρασκευής. Μπορείς, για παράδειγμα, να πας στον γιατρό και δεν θα μιλήσετε για το δόντι που σε πονάει αλλά για τον αγώνα της Ζαλγκίρις (γέλια)»! Το περασμένο καλοκαίρι ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους υπέγραψε νέο συμβόλαιο για τα επόμενα 1+1 χρόνια με σκοπό να ολοκληρώσει το έργο του παρά την πίεση της Μπαρτσελόνα και της Μακάμπι. Όταν αποφάσισε να ανανεώσει, ενδεχομένως είχε στο μυαλό του ότι μπορεί να πετύχει κάτι πραγματικά μεγάλο στο Κάουνας.

Εν τέλει, η κάμερα «έπιασε» τον 42άχρονο προπονητή να βουρκώνει μετά από την πρόκριση στο Game 4 με τον Ολυμπιακό, ίσως στην πιο «δυνατή» στιγμή της σειράς με τους Πειραιώτες. «Γνωρίζω καλά τον Σάρας, είναι φίλος μου και είμαι πραγματικά χαρούμενος για αυτόν! Για την ακρίβεια, όλοι είναι χαρούμενοι για τη δουλειά του και το μπάσκετ ου παίζει η ομάδα του! Είναι νικητής κι αφοσιωμένος στη δουλειά του, ένας εραστής του μπάσκετ που γνώριζε εξ αρχής το πεπρωμένο του! Μπορεί να φτάσει πολύ-πολύ μακριά» παραδέχεται ο κόουτς Αντομάιτις, ο οποίος αναφέρεται στη νέα υπέρβαση που έχει μπροστά της η Ζαλγκίρις. Βλέπετε, ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς θέλει να κατακτήσει τον τίτλο στην πατρίδα του και να πετύχει κάτι που ουδέποτε έχει καταφέρει στην τεράστια καριέρα του: Να κατακτήσει την EuroLeague για δεύτερη σερί χρονιά! «Το σύστημα του Final 4 βολεύει τη Ζαλγκίρις. Μιλάμε για δυο αγώνες, για δυο παιχνίδια 40 λεπτών. Σίγουρα είναι καλύτερο από το ενδεχόμενο να έπαιζε την πρόκριση και τον τίτλο σε σειρά best-of-five. Ο Σάρας ξέρει καλά τον Ομπράντοβιτς, είναι δυο υπέροχα μπασκετικά μυαλά και πιστεύω ότι μπορεί να κάνει την έκπληξη»!

Ο ομοσπονδιακός προπονητής της εθνικής Λιθουανίας θυμήθηκε τον ημιτελικό του Μονάχου, όταν η παρέα του Έντντι, του Στομπέργκας, του Ζίντεκ, του Μπούι και των Ζουκάουσκας απέκλεισε τον Ολυμπιακό, εξηγώντας πως «μετά το τέλος του αγώνα ήμασταν περισσότεροι κουρασμένοι παρά χαρούμενοι. Το φωνάζαμε μεταξύ μας για να το πιστέψουμε! "Τα καταφέραμε! Κερδίσαμε"! Είχαμε μπροστά μας δυο παιχνίδια για να αλλάξουμε την ιστορία και να την γράψουμε εμείς. Ο αγώνας με τον Ολυμπιακό ήταν ως εκείνο το σημείο η μεγαλύτερη πρόκληση στις καριέρες μας κι εκείνος ο τίτλος μας εκτόξευσε».