Ψηφίσατε: O Ολυμπιακός του 2012 η μεγαλύτερη έκπληξη στην ιστορία των Final 4 (vids)

Gazzetta team
Ψηφίσατε: O Ολυμπιακός του 2012 η μεγαλύτερη έκπληξη στην ιστορία των Final 4 (vids)
H EuroLeague Greece σας έδωσε τη δυνατότητα να ψηφίσετε την μεγαλύτερη έκπληξη στην ιστορία των Final 4 και επιλέξατε (σχεδόν ομόφωνα) τον Ολυμπιακό του 2012!

Κάποτε ο Μάικλ Τζόρνταν είχε πει ότι «πρέπει να περιμένεις μεγάλα πράγματα από τον εαυτό σου, πριν τα πετύχεις» θέλοντας να τονίσει ότι όλοι έχουν το δικαίωμα να πιστεύουν στους εαυτούς τους. Ακόμα και όλοι όσοι δεν... υπολογίζονται ή αντιμετωπίζονται ως αουτσάιντερ.

Σίγουρα τον πρώτο λόγο έχουν πάντα τα φαβορί μιας και το μπάσκετ είναι το πλέον αξιοκρατικό άθλημα και (σχεδόν) πάντα κερδίζει η καλύτερη ομάδα. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν οι εξαιρέσεις στον κανόνα. Η ιστορία των Final 4 της EuroLeague έχει να επιδείξει μερικές ομάδες οι οποίες κατάφεραν να πάνε κόντρα στα προγνωστικά και να «πατήσουν» στην ευρωπαϊκή κορυφή από εκεί που δεν το περίμενε κανείς. Ενδεχομένως ούτε και οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές.

H EuroLeague Greece σας έδωσε τη δυνατότητα να επιλέξετε την μεγαλύτερη έκπληξη των Final 4 και εσείς δώσατε τις περισσότερες ψήφους σας στον Ολυμπιακό του 2012 στην Κωνσταντινούπολη.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας

1. Ολτμπιακός 2012 - 1.377 ψήφοι
2. Λιμόζ 1993 - 383 ψήφοι
3. Παρτίζαν 1992 - 388 ψήφοι
4. Ζάλγκιρις Κάουνας 1999 - 335 ψήφοι
5. Μπανταλόνα 1994 - 332 ψήφοι

1992: Παρτίζαν

Την σεζόν 1991-92 η Παρτίζαν του rookie προπονητή Ζέλικο Ομπράντοβιτς έφτανε στην κορυφή της Ευρώπης κερδίζοντας στον μεγάλο τελικό της Κωνσταντινούπολης την Μπανταλόνα με 71-70 χάρη στο απίθανο τρίποντο του Σάσα Τζόρτζεβιτς. Στον ημιτελικό είχε αποκλείσει την Ολίμπια (ή Αντέκο όπως λεγόταν τότε) Μιλάνο με 82-75 ενώ την μεγαλύτερη έκπληξη την είχε κάνει στα προημιτελικά της διοργάνωσης. Τότε που είχε «πετάξει» εκτός Final 4 την Κίντερ Μπολόνια με 2-1 νίκες έχοντας κάνει το break της έδρας στο τρίτο παιχνίδι της σειράς. Ήταν έκπληξη διότι στον όμιλό της είχε τερματίσει στην 4η θέση (πίσω από Μπανταλόνα, Ολίμπια Μιλάνο, Εστουδιάντες) και έπρεπε να αντιμετωπίσει την 1η του άλλου ομίλου. Μάλιστα στον Α' όμιλο είχε αντιμετωπίσει και δύο φορές τον Άρη τον οποίο και είχε νικήσει ισάριθμες φορές.

1993: Λιμόζ

Όταν σε ένα Final 4 υπήρχε ο καλύτερος ΠΑΟΚ όλων των εποχών που θα έπαιζε και μπροστά στο κοινό του, η πολύ δυνατή Ρεάλ Μαδρίτης του Άρβιντας Σαμπόνις και η Μπένετον Τρεβίζο του Τόνι Κούκοτς ήταν εκ των πραγμάτων δύσκολο για τη Λιμόζ να είχε ελπίδες... κατάκτησης. Κι όμως! Μπορεί η ομάδα του Μπόζινταρ Μάλκοβιτς να έπαιξε το μεγαλύτερο αντι-μπάσκετ... ever ωστόσο κατάφερε να φτάσει στην κατάκτηση του τροπαίου κερδίζοντας στον μεγάλο τελικό την Μπένετον με 59-55. Την μεγαλύτερη έκπληξη την είχε κάνει στον ημιτελικό κόντρα στη Ρεάλ (62-52) ενώ στα προημιτελικά είχε αποκλείσει τον Ολυμπιακό με 2-1 νίκες ύστερα από το... αλήστου μνήμης «πάτημα της γραμμής» του Πάσπαλι στο «Μπομπλάν» του Λιμόζ. Η γαλλική ομάδα είχε τότε στις τάξεις παίκτες όπως οι Ρισάρ Ντακουρί, Γιούρι Ζντοβτς, Μάικλ Γιανγκ, Φρανκ Μπιτέρ, Τζιμ Βερόβ, Φρεντερίκ Φορτέ κ.α.

1994: Μπανταλόνα

Κατά τη διάρκεια των ομίλων είχε χρειαστεί τετραπλή ισοβαθμία της Μπανταλόνα με Παναθηναϊκό, Μπάκλερ Μπολόνια και Τσιμπόνα Ζάγκρεμπ στο 9-5 για να προκριθεί στα προημιτελικά της EuroLeague. Εκεί απέκλεισε με... συνοπτικές διαδικασίες τη Ρεάλ Μαδρίτης (2-0) παίρνοντας το εισιτήριο για το Final 4 του Τελ Αβίβ. Το πρώτο Final 4 όπου υπήρχαν Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός! Στον ημιτελικό απέκλεισε την Μπαρτσελόνα στον ισπανικό «εμφύλιο» με 79-65 ενώ η ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς ήταν το αουτσάιντερ στον τελικό κόντρα στους «ερυθρόλευκους». Παρόλα αυτά, ένα τρίποντο του Κορνίλιους Τόμπσον ήταν η απάντηση στο «μπλακ άουτ» του Ολυμπιακού στο τέλος με αποτέλεσμα να να φτάσει στη νίκη με 59-57 και στην κατάκτηση του τροπαίου.

1999: Ζάλγκιρις Κάουνας

Πριν από 19 χρόνια όχι μόνο σημειώθηκε η πρώτη και τελευταία παρουσία της Ζάλγκιρις σε Final 4, αλλά συνοδεύτηκε και με την στέψη της σε πρωταθλήτρια Ευρώπης στο Μόναχο. Θύμα της ομάδας του Γιόνας Καζλάουσκας ήταν ο Ολυμπιακός, τον οποίο και νίκησε πανεύκολα στον ημιτελικό με 87-71, ενώ στον μεγάλο τελικό εκμεταλλεύτηκε το «άδειασμα» της Βίρτους Μπολόνια από τον ημιτελικό κόντρα στην συμπολίτισσα Φορτιτούντο και κατέκτησε το κύπελλο κερδίζοντας με 82-74. Μάλιστα εκείνη τη χρονιά χρειάστηκε να περάσει δύο νοκ άουτ γύρους μέχρι να πάρει το εισιτήριο του Final 4, έχοντας αποκλείσει στη φάση των «16» την Ούλκερ με 2-0 νίκες και στα προημιτελικά την Εφές Πίλσεν, επίσης με 2-0 νίκες.

2012: Ολυμπιακός

Η επιστροφή του Ολυμπιακού στην κορυφή της Ευρώπης ύστερα από 15 χρόνια, έμελλε να ήταν και η πιο... απρόσμενη! Πολλώ δε μάλλον από τη στιγμή που είχε βρεθεί στο -19 κατά τη διάρκεια της 3ης περιόδου του τελικού με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και κανείς δεν περίμενε την μεγάλη ανατροπή. Και να που έγινε! Οι «ερυθρόλευκοι» με αντεπίθεση διαρκείας γύρισαν το ματς, με τον Γιώργο Πρίντεζη να χαρίζει το τρόπαιο στην ομάδα του με το περίφημο... «πεταχτάρι»! Η ομάδα του Ντούσαν Ίβκοβιτς κατέκτησε το τρόπαιο με... άπειρους παίκτες (σ.σ. με εξαίρεση του Σπανούλη, Πρίντεζη) και αυτό διότι παίκτες όπως οι Χάινς, Λο, Παπανικολάου, Μάντζαρης δεν είχαν αντίστοιχες εμπειρίες. Στον ημιτελικό ο Ολυμπιακός είχε νικήσει την Μπαρτσελόνα με 68-64 ενώ είχε πάρει τη πρόκριση για την Κωνσταντινούπολη σε βάρος της Σιένα με 3-1 νίκες.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.