Η «άκρα του τάφου σιωπή» και η μεγάλη απογοήτευση

Η «άκρα του τάφου σιωπή» και η μεγάλη απογοήτευση

Γιώργος Κούβαρης
Η «άκρα του τάφου σιωπή» και η μεγάλη απογοήτευση
Το gazzetta.gr βρέθηκε στην Μαδρίτη μαζί με τον Παναθηναϊκό και κατέγραψε εικόνες και περιστατικά μέσα και έξω από τα αποδυτήρια της ομάδας λίγο μετά το τέλος του τέταρτου αγώνα των playoffs.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΜΑΔΡΙΤΗ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΒΑΡΗΣ

Το τέταρτο ματς της σειράς στο «WiZink Center» μόλις που είχε τελειώσει.

Ο Παναθηναϊκός δεν μπόρεσε να φέρει τη σειρά στα ίσια κόντρα στη Ρεάλ και έμενε για έκτη συνεχόμενη χρονιά μακριά από το πολυπόθητο Final 4. Μια μεγάλη απογοήτευση και ένα μεγάλο «κρίμα» είχε σκεπάσει τα «πράσινα» αποδυτήρια λίγα λεπτά μετά τη λήξη του αγώνα. Όλα τα μέλη της αποστολής, από τον προπονητή, τους παίκτες, μέχρι και τον τελευταίο άνθρωπο του «σταφ» πίστευαν ότι μπορούσαν να επαναφέρουν τη σειρά στο κλειστό του ΟΑΚΑ. Για την ακρίβεια, άπαντες πίστευαν ότι μπορούν να κάνουν και το 2/2 αφού θεωρούσαν ότι είναι καλύτερη ομάδα από τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Τελικά όχι μόνο δεν έγινε το 2/2, αλλά ούτε επέστρεψαν τη σειρά για ένα 5ο ματς στην Αθήνα. Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο η απογοήτευση στα πρόσωπα των παικτών ήταν έκδηλη. Γιατί το πίστευαν. Πραγματικά το πίστευαν. Και δεν φοβόντουσαν να το πουν και δημόσια, αδιαφορώντας για τις -τυχόν- συνέπειες στο σενάριο του αποκλεισμού.

Όπως ήταν λογικό και επόμενο δεν υπήρχε καθόλου όρεξη μετά το τέλος του αγώνα. Ακόμα και όταν έπεσαν οι παλμοί, οι παίκτες δεν είχαν το ψυχολογικό κουράγιο να αρθρώσουν μια λέξη. Οι περισσότεροι (αν όχι όλοι) κοιτούσαν στο πάτωμα και δεν σήκωναν καθόλου το βλέμμα τους. Ο Μάνος Παπαδόπουλος «έκοβε» βόλτες έξω από τα αποδυτήρια, ενώ δεν παρέλειψε να χαιρετήσει και τον πρόεδρο της Ρεάλ Μαδρίτης, Φλορεντίνο Πέρεθ, ο οποίος είχε πάει να δώσει τα συγχαρητήρια στους παίκτες της ομάδας του. Μιας και λέμε για συγχαρητήρια. Και ο Θανάσης Αντετοκούνμπο έκανε το ίδιο, σε μια κίνηση ιπποτισμού και αθλητικής παιδείας. Έστω κι αν νόμιζε (όπως και όλοι μέσα στην ομάδα) ότι είχε αδικηθεί στα δύο ματς της Μαδρίτης.

Σε αντίθεση με το τρίτο παιχνίδι της σειράς, κανείς δεν σχολίαζε τα λάθη των διαιτητών. Λάθη τα οποία ίσως και να ήταν περισσότερα και σε πιο κρίσιμα σημεία σε βάρος του Παναθηναϊκού. Το ανύπαρκτο επιθετικό του Σίνγκλετον στο 80-75; Το φάουλ του Ντόντσιτς στον Θανάση; Η γραμμή που δεν πάτησε ποτέ ο Αντετοκούνμπο; Το ανύπαρκτο φάουλ που χρεώθηκε ο Καλάθης με αποτέλεσμα να πάρει βολές ο Ντόντσιτς μετά τη φάση του Θανάση με τη γραμμή; Είναι πολλά. Παρόλα αυτά, κανείς δεν αναφέρθηκε στην διαιτησία, ακόμα και αν θεωρούσαν ότι τους είχε αδικήσει...

«Τι έβαλε ο άνθρωπος...» ακούστηκε να λέγεται στον χώρο έξω από τα αποδυτήρια του Παναθηναϊκού όσον αφορά το απίθανο τρίποντο του Λούκα Ντόντσιτς. Ουσιαστικά δεν μπορούσαν να πιστέψουν πώς χάθηκε η νίκη, με πανομοιότυπο τρόπο με το Game 3, στο ίδιο χρονικό σημείο και πάλι με σουτ έξω από τα 6.75 μέτρα. Ο Λοτζέσκι έδινε συγχαρητήρια στον Ράντολφ και του ευχόταν καλή επιτυχία στο Final 4, σε μια ακόμα πράξη ιπποτισμού και αθλητικής παιδείας.

Την ίδια ώρα οι Κάρολ, Ρούντι διασκέδαζαν με τις οικογένειές τους, ενώ ο Τζέφρι Τέιλορ αποχωρούσε από το γήπεδο σαν να είχε νικήσει ένα ματς... ACB. Ανέκφραστος, σαν να μην συμβαίνει τίποτε απολύτως. Ώσπου ήρθε η στιγμή για την αποχώρηση και των παικτών του Παναθηναϊκού. Όλοι με ένα παγωμένο βλέμμα στα πρόσωπά τους. Ο δε Μάικ Τζέιμς «έβραζε» μέσα του και έδινε την εντύπωση ότι θα ερχόταν η έκρηξη! Εκείνος όμως που δεν ήθελε να μιλήσει ούτε στον εαυτό του ήταν ο Τσάβι Πασκουάλ, ο οποίος πήγε φουριόζος στο πούλμαν, δίχως να στρέψει το βλέμμα του πουθενά και σε κανέναν. Σκασμένος!

Η ευχάριστη νότα ήταν οι οπαδοί του Παναθηναϊκού που περίμεναν τους παίκτες στο πούλμαν προκειμένου να τους αποθεώσουν. Περίπου 15-20 φίλοι της ομάδας χειροκροτούσαν θερμά τους παίκτες θέλοντας να τους εμψυχώσουν ενόψει της συνέχειας. Άλλωστε τα συνθήματα πήραν... ελληνικό χρώμα και ήταν κατά του Ολυμπιακού ενόψει των τελικών. Μάλιστα ο Θανάσης και ο Γκέιμπριελ ήταν δύο από τους παίκτες που πήγαν στο μέρος τους και έκαναν high-five ένας προς έναν. Την ίδια στιγμή και σε απόσταση λίγων μέτρων υπήρχαν και οπαδοί της Ρεάλ από τις γύρω παμπ και αποδοκίμαζαν, ενώ με τα χέρια τους, έγνεφαν «αντίο» στους «πράσινους».