Ρεάλ - Παναθηναϊκός 81-74 (vid)

Γιώργος Κούβαρης
Ρεάλ - Παναθηναϊκός 81-74 (vid)
Ο Παναθηναϊκός έχασε μια τεράστια ευκαιρία να κάνει το 2-1 στη σειρά με τη Ρεάλ και να πάρει προβάδισμα πρόκρισης στο Final 4 ωστόσο παρά την ήττα του με 81-74 έδειξε ότι μπορεί να «χτυπήσει» το Game 4 και να ξαναφέρει τους Μαδριλένους στο ΟΑΚΑ!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΜΑΔΡΙΤΗ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΒΑΡΗΣ

Άραγε θα έχει πάλι την ίδια ευκαιρία; Θα βρει την Ρεάλ στην ίδια κατάσταση και σε δύο ημέρες (27/4) για να «χτυπήσει» το ματς στη Μαδρίτη; Το σίγουρο είναι ότι ο Παναθηναϊκός έχασε μια τεράστια ευκαιρία για να κάνει το 2-1 στη σειρά και να αποκτήσει δύο φορές το δικαίωμα να διεκδικήσει το εισιτήριο για το Final 4.

Πλέον θα παίξει με την πλάτη στον τοίχο ωστόσο απέδειξε ότι μπορεί να νικήσει μέσα στο «WiZink Center» και να ξαναφέρει τη σειρά με τη Ρεάλ στο κλειστό των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων την επόμενη εβδομάδα. Εκείνος που «έκοψε» τα πόδια των «πρασίνων» ήταν ο Τζέισι Κάρολ στα 50'' πριν από το τέλος με τριποντο πραγματική... μαχαιριά κι ενώ το σκορ ήταν 73-72! Ο Αμερικανός πήρε και το φάουλ και με ένα τετράποντο από το... πουθενά έριξε τον Παναθηναϊκό στο καναβάτσο.

Ένα ματς όπου ο Παναθηναϊκός κοίταξε τη Ρεάλ στα μάτια και έχασε το ματς (πραγματικά όμως) στις λεπτομέρειες. Ο Νικ Καλάθης ήταν συγκλονιστικός έχοντας 26 πόντους με 4/9 τρίποντα και 4 ασίστ, ενώ ο Μάικ Τζέιμς τον ακολούθησε σε απόδοση, αλλά θα μπορούσε να ήταν πιο ουσιαστικός σε κάποια κομβικά σημεία του αγώνα. Όμως ο Κάρολ σε πρώτη φάση και ο Γιουλ σε δεύτερη χάρη σε οκτώ σερί πόντους ήταν εκείνοι που οδήγησαν τη Ρεάλ Μαδρίτης στην δεύτερη νίκη της.

Το ματς

Ο Παναθηναϊκός κατάφερε να παραμείνει μέσα στο ματς κατά τη διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου, έχοντας εξουδετερώσει χάρη στην καλή του άμυνα τα βασικά ατού της Ρεάλ. Παρά τον ενθουσιασμό που επικρατούσε για την επιστροφή του Σέρχιο Γιουλ, οι Μαδριλένοι δεν είχαν την ίδια συγκέντρωση όπως στο δεύτερο ματς της σειράς και οι «πράσινοι» ήταν περισσότερο εύστοχοι θα μπορούσαν να ελέγξουν απόλυτα το ματς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πρώτο δεκάλεπτο είχαν το προβάδισμα με 20-17 πριν φέρει το ματς στα ίσια ο Ρούντι Φερνάντεθ με τρίποντο στην εκπνοή του δεκαλέπτου (17-17). Μάλιστα ήταν το κομβικό σημείο της δεύτερης περιόδου αφού η Ρεάλ πραγματοποίησε ένα σερί 9-0 με αποτέλεσμα να προηγηθεί με 26-17. Αυτό ήταν το διάστημα που ο Καλάθης έπαιρνε τις απαραίτητες ανάσες, κάτι που στοίχισε στους «πράσινους» σε εκείνο το σημείο του ματς.

Ο Μάικ Τζέιμς έδειχνε κουρασμένος (9π., στο α' με 2/3 δίποντα, 1/2 τρίποντα, 2/4 βολές) η Ρεάλ έβρισκε λύσεις, πολλώ δε μάλλον από τη στιγμή που οι παίκτες του Παναθηναϊκού αστόχησαν σε τέσσερα -θεωρητικά πάντα- εύκολα καρφώματα! Ακόμα και έτσι, και παρά τα σφαλτσοσφυρίγματα (ή καλύτερα τα σφυρίγματα που δεν δόθηκαν) η ελληνική ομάδα έδειξε να έχει σφυγμό αφού με ένα επιμέρους 4-11 προηγήθηκε με 30-31 στο 18'. Αν Στο τέλος μια τεχνική ποινή στον Πασκουάλ στάθηκε αρκετή για να φέρει τη Ρεάλ στο +6 (40-36). Πάντως στο πρώτο ημίχρονο τα ποσοστά ήταν άσχημα και για τις δύο ομάδες στα τρίποντα (3/12 η Ρεάλ και 2/11 ο Παναθηναϊκός) ενώ την διαφορά την έκαναν οι 12/17 βολές των γηπεδούχων έναντι 3/6 του Παναθηναϊκού! Και σε αντίθεση με την δεύτερη αναμέτρηση, οι «πράσινοι» είχαν ελέγξει τα ριμπάουντ στο πρώτο μισό του αγώνα (20-20).

Τα πράγματα έγιναν χειρότερα στο δεύτερο ημίχρονο αφού ο Παναθηναϊκός χρειάστηκε τέσσερα λεπτά μέχρι να πετύχει τους πρώτους πόντους (σ.σ. τρίποντο του Σίνγκλετον). Βέβαια η Ρεάλ είχε προλάβει να πάρει διαφορά 12 πόντων (46-34) με ένα σερί 6-0, ενώ έφτασε και στο +13 (50-37). Εκείνη τη στιγμή όλα έδειχναν ότι το «WiZink Center» θα πάρει... κατηφορική πορεία, αλλά ο Νικ Καλάθης είχε μέσα του το «refuse to lose» και με συνεχόμενους πόντους κατάφερε να «ψαλιδίσει» την διαφορά στους τέσσερις πόντους (57-53) στη λήξη της 3ης περιόδου. Σε αυτό έπαιξε ρόλο και η είσοδος του Μάρκους Ντένμον, ο οποίος βοήθησε σημαντικά και στις δύο πλευρές του παρκέ.

Από τη στιγμή που ο Παναθηναϊκός κατάφερε να μπει πιο συγκεντρωμένος, χωρίς βιαστικές επιλογές, αλλά με διαβασμένο μπάσκετ στο «πέντε εναντίον πέντε» έλεγξε το ματς, αλλά ο Σέρχιο Γιουλ φρόντισε να πετύψει τους πρώτους οκτώ πόντους του και μάλιστα συνεχόμενους ύστερα από πέντε άστοχες προσπάθειες και να στείλει τη διαφορά στους 7 πόντους (70-63). Και πάλι. Ο Παναθηναϊκός επέστρεψε (70-70) αλλά το τρίποντο και φάουλ... μαχαιριά του Κάρολ στα 50'' έγραψε τον επίλογο του ματς.Βέβαια τη στιγμή που ο Παναθηναϊκός προσπάθησε να περάσει μπροστά στο σκορ, οι διαιτητές έδωσαν λανθασμένα τη μπάλα στην Ρεάλ, αφού είχε περάσει ξεκάθαρα εκτός παρκέ από τα χέρια του Γιουλ.

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Η Ρεάλ βρήκε σκορ εκεί ακριβώς που το ήθελε και δη στα κρίσιμα σημεία του αγώνα. Από εκεί και πέρα επικράτησε απόλυτη ισορροπία στο παιχνίδι.

ΕΚΑΝΑΝ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: Ο Τζέισι Κάρολ με 17 πόντους και το... τετράποντο της νίκης ήταν ο παίκτης κλειδί για τη Ρεάλ, έχοντας 3/3 δίποντα, 3/3 τρίποντα και 2/2 βολές.

ΠΕΡΑΣΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΗΣΑΝ: Ο Κέι Σι Ρίβερς ήταν και πάλι εκτός αγώνα με 0/1 σουτ σε 15 λεπτά συμμετοχής.

ΣΗΜΕΙΟ – ΚΛΕΙΔΙ: Το τετράποντο του Κάρολ στα 50'' το οποίο έδωσε αέρα πέντε πόντων στην Ρεάλ (77-72) στα 50''.

ΑΦΑΝΕΙΣ «ΗΡΩΕΣ»: Ο Σέρχιο Γιουλ με τους οκτώ σερίπόντους στην τέταρτη περίοδο (αν και είχε 0/5 μέχρι τότε).

Η ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Το εντυπωσιακό τρίποντο και φάουλ του Τζέισι Κάρολ στα 50'' με το σκορ στο 73-72! Ο Αμερικανός με ένα τετράποντο έστειλε τη διαφορά στους πέντε πόντους (77-72) και «κλείδωσε» τη νίκη για την ομάδα του.

TI ΠΕΤΑΝΕ: Ο Παναθηναϊκός το 42% στα δίποντα, ενώ η Ρεάλ το 36% στα τρίποντα.

Τα δεκάλεπτα: 17-17, 40-34, 57-53, 81-74.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ – ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ 1-2

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ – ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ 95-67
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ – ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ 82-89
ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ – ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 81-74
ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ – ΠΑΝΑΘΗΝΑΊΚΟΣ 27/04 (αν χρειαστεί)
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ – ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ 01/05 (αν χρειαστεί)