Η εφτάψυχη ΤΣΣΚΑ και η έκπληξη του Βιάλτσεφ

Μια ματιά στη βάση των στατιστικών των δύο πρώτων αγώνων της ΤΣΣΚΑ με την Χίμκι οδηγεί σε θαυμαστά συμπεράσματα: Οι αριθμητικές απώλειες λόγω των απουσιών των ΝτεΚολό, Χάινς και … επανάσταση που κήρυξαν οι Βιάλτσεφ, Γκιλ.  

Η εφτάψυχη ΤΣΣΚΑ και η έκπληξη του Βιάλτσεφ

Ένας άγραφος νόμος του μπάσκετ λέει ότι τα τελευταία δύο λεπτά ενός αγώνα στοιχειοθετούν μια εντελώς ξεχωριστή ιστορία σε σχέση με ό,τι προηγήθηκε. Έτσι είναι και τα playoffs της Euroleague. Η κανονική διάρκεια σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελέσει πηγή εκτιμήσεων. Πολλώ δε μάλλον όταν συμβαίνει το… απρόβλεπτο. Οι τραυματισμοί αθλητών έπειτα από πολύμηνο διάστημα. Στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας, σαν να μην έφτανε αυτός του Κάιλ Χάινς, προέκυψε (στη διάρκεια του πρώτου αγώνα με την Χίμκι) κι αυτός του φυσικού ηγέτη της, του Νάντο ΝτεΚολό

Η απουσία του Γάλλου παίκτη μεταφράζεται ως απώλεια 17.2 πόντων και τεσσάρων τελικών πασών ανά αγώνα. Στην πραγματικότητα όμως, ή μάλλον, έτσι όπως έχει δομήσει το παιχνίδι της ΤΣΣΚΑ ο Δημήτρης Ιτούδης, η προσφορά του ΝτεΚολό είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με αυτή που δείχνουν οι αριθμοί. Αν όμως επικεντρώσουμε στην ωμή γλώσσα των αριθμών προσθέτοντας και τους 8.2 πόντους που ούτως ή άλλως χάνει η ΤΣΣΚΑ λόγω της απουσίας του Κάιλ Χάινς θα καταλήξουμε στο πρόσημο των 25.4 πόντων. Δεν είναι και λίγοι… 

Ο Σέρχι και ο Χάντερ

Όπως συμβαίνει σ’ αυτές τις περιπτώσεις, το κενό καλύπτεται εκ των… ενόντων. Τουλάχιστον η ΤΣΣΚΑ Μόσχας έχει μπόλικους από δαύτους οι οποίοι μάλιστα είναι δοκιμασμένοι στο υψηλότερο επίπεδο. Ο Δημήτρης Ιτούδης δεν χρειάστηκε να τραβήξει κάποιον άσο από το μανίκι. Η αύξηση του χρόνου συμμετοχής του Σέρχι Ροντίγκεθ στοιχειοθετούσε αναγκαία επιλογή και ο Ισπανός καλύπτει ένα κομμάτι της απώλειας του ΝτεΚολό. Από τους 13.5 πόντους και τις 4.8 ασίστ κατά μέσο όρο, στους δύο αγώνες με την Χίμκι έχει 24 πόντους και 7.5 ασίστ ανά αγώνα. Ο δε Οθέλο Χάντερ είναι στο παρκέ δέκα λεπτά επιπλέον και σημειώνει υπερδιπλάσιους πόντους. Δηλαδή από τους 7.3 που είχε στην κανονική διάρκεια, έχει 16 (μ.ο.) στα play offs. 

Βιάλσεφ και Γκιλ «ανέβασαν» την Χίμκι 

Έχοντας χάσει με συνολική διαφορά οκτώ πόντους και διεκδικώντας τη νίκη μέχρι τα τελευταία δευτερόλεπτα, κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αμφισβητήσει το επίπεδο ανταγωνιστικότητας της Χίμκι. Στην πραγματικότητα, η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα για λεπτομέρειες δεν έκανε το break σ’ έναν από τους δύο πρώτους αγώνες. Πλέον η σειρά μεταφέρεται στην έδρα της, παίζει για την επιβίωσή της ήδη απέδειξε όμως ότι δεν είναι απλά η «ομάδα του Σβεντ».

Ο έμπειρος Ρώσος διατηρεί τον τίτλο του star και του αδιαφιλονίκητου ηγέτη της, πλέον όμως έχει και παρέα. Με πρώτο και καλύτερο τον Ιγκόρ Βιάλτσεφ. Στα 33α του χρόνια φαίνεται ότι έχει… πολύ μπάσκετ μέσα του και τα πειστήρια είναι και πάλι αριθμητικά. Στην κανονική διάρκεια ήταν ρολίστας με (μέσο όρο) χρόνου συμμετοχής περί των 11:30 λεπτών. Πλέον είναι στο παρκέ (σχεδόν) τον διπλάσιο χρόνο αλλά η διαφορά αποτυπώνεται στο επίπεδο της προσφοράς. Από τους τέσσερις πόντους έχει 14.5 στους δύο αγώνες με την ΤΣΣΚΑ, ενώ σουτάρει με το εκπληκτικό 53.8% έξω από τη γραμμή του τριπόντου.

Υπάρχει όμως κι ένας ακόμη παίκτης που άλλαξε το επίπεδο της Χίμκι. Ο Άντονι Γκιλ είναι ο πρώτος σκόρερ της ομάδας στα δύο παιχνίδια που προηγήθηκαν σκοράροντας περίπου οκτώ πόντους επιπλέον (11.6π. στην κανονική διάρκεια και 19 στα play offs). Μόνο από αυτούς τους δύο πόντους, η Χίμκι απέκτησε 18 επιπλέον πόντους κι έτσι άντεξε στο run n’ gun παιχνίδι του αντιπάλου της.