Βέσελι: Πιο ώριμος ηγείται στον... δρόμο για το στέμμα! (pics & vids)

Αντωνία Σπανού
Βέσελι: Πιο ώριμος ηγείται στον... δρόμο για το στέμμα! (pics & vids)
Ο Γιαν Βέσελι σκοπεύει να βρίσκεται στο 4 συνεχόμενο Final 4 της καριέρας του και το αποδεικνύει με τις εμφανίσεις του. Η Euroleague Greece αναλύει τον ηγέτη της Φενέρ, που δείχνει πιο αποφασισμένος από ποτέ να κρατήσει το στέμμα της ομάδας του.

Είναι το τέταρτο συνεχόμενο Final 4 που απέχει μια… ανάσα ή μάλλον 40 λεπτά μακριά από το βρεθεί η Φενέρμπαχτσε και ο Γιαν Βέσελι. Μετά την περσινή κατάκτηση του πολυπόθητου τροπαίου από τους Τούρκους, οι ανακατατάξεις που έγιναν ήταν πολλές και ο σέντερ της ομάδας του Ομπράντοβιτς πλέον είναι ένας από τους πιο παλιούς και πιο έμπειρους παίκτες της ομάδας του.

Όπως είναι φυσικό αυτό έρχεται μαζί και με μεγάλες ευθύνες, που όπως δείχνει η πορεία μέχρι και σήμερα ο Βέσελι είναι πανέτοιμος να τις αναλάβει.

Ήδη η Φενέρμπαχτσε έχει καταφέρει να κάνει το 2 – 0 κόντρα στην Μπασκόνια και ψάχνει μόλις μια νίκη για να γράψει ιστορία. Σίγουρα οι πρωταθλητές Ευρώπης θα ήθελαν την ευκαιρία να παλέψουν για να διατηρήσουν τον τίτλο του στο Βελιγράδι και είναι 40 λεπτά μακριά από το να το καταφέρουν.

«Κάθε χρόνο ο στόχος μας είναι να κερδίσουμε την Euroleague. Αν δεν έχεις αυτόν τον στόχο νομίζω ότι δεν έχει νόημα να παίζεις σε αυτή την λίγκα. Το έχουμε αυτό στο μυαλό μας. Είναι μακρύς δρόμος, είναι δύσκολος δρόμος, αλλά τα πάντα είναι πιθανά. Αν παίξουμε το παιχνίδι μας, μείνουμε συγκεντρωμένοι και παλέψουμε, όλα είναι δυνατά. Θα κάνουμε το καλύτερο για να κερδίσουμε την Euroleague».

Η γνώμη του και η σκέψη του είναι ξεκάθαρη με τα λόγια, αλλά ακόμα πιο ξεκάθαρη μέσα στο παρκέ. Ο Βέσελι κάνει μια εντυπωσιακή σεζόν και ειδικά στα playoffs δείχνει σαν έτοιμος από καιρό, για να είναι εκείνος που θα ηγηθεί της ομάδας του μέχρι το Βελιγράδι.

Η ομάδα του βρίσκεται για τέταρτη συνεχόμενη φορά σε αυτή την διαδικασία, ο ίδιος παίζει την τρίτη, αφού είχε χάσει μια εξαιτίας τραυματισμού και όλα δείχνουν να έχουν το… άστρο του Τσέχου.

Η Euroleague Greece θυμάται τις παρουσίες του Βέσελι στα playoffs και καταγράφει πως φέτος φαίνεται έτοιμος να γίνει ξεκάθαρα ο ηγέτης που θα οδηγήσει την ομάδα του στον τίτλο.

ΕΧΕΙ ΖΗΣΕΙ ΠΟΛΛΑ, ΘΕΛΕΙ ΑΛΛΑ ΤΟΣΑ

Ο Βέσελι μόλις στα 28 του χρόνια έχει καταφέρει να ζήσει πάρα πολλές μπασκετικές εμπειρίες. Από την Σερβία και την Παρτιζάν, στο ντραφτ και στο ΝΒΑ και από εκεί στην Φενέρμπαχτσε με την οποία έφτασε στην κορυφή της Ευρώπης και πλέον μαζί με τον Μαχμούτογλου είναι οι πιο παλιοί παίκτες της ομάδας. Είναι εκείνος που μετά και την απώλεια των Γιούντο και Μπογκντάνοβιτς, με ένα κάρφωμα του, δίνει τον παλμό και ξεσηκώνει την κερκίδα και με την «φωτιά» του βάζει φωτιά στον κόσμο της ομάδας του.

Ο Βέσελι βρέθηκε στην Τουρκία και την Φενέρμπαχτσε την σεζόν 2014/15 και μαζί με την εποχή Ομπράντοβιτς που ξεκινούσε έμαθε από νωρίς ότι οφείλει να πρωταγωνιστεί. Ήδη με την πρώτη του χρονιά βρέθηκε στο Final 4, περνώντας την Μακάμπι στα playoffs και κάνοντας τρομερή εμφάνιση στον ημιτελικό, κόντρα στην Ρεάλ Μαδρίτης, δεν κατάφερε να πάει την ομάδα του στον τελικό. Το πρώτο βήμα πάντως είχε γίνει.

«Την πρώτη μου χρονιά κόντρα στην Μακάμπι ήταν δύσκολα, αλλά πάντως είχαμε προκριθεί με 3-0. Μετά από αυτό την επόμενη χρονιά ήμουν τραυματίας κόντρα στην Ρεάλ Μαδρίτης, οπότε η ομάδα άλλαξε την φιλοσοφία της και προσαρμόστηκε στο να μάθει να παίζει χωρίς έναν σημαντικό παίκτη της και άπαντες έκαναν το κάτι παραπάνω για να νικήσουν την Ρέαλ».

For the love of Fenerbahce fans #playoffs2018 #fenerbahce

A post shared by Jan Vesely (@24janvesely) on

Την ίδια εκείνη σεζόν η Φενέρμπαχτσε έχασε στον τελικό από την ΤΣΣΚΑ με τον Βέσελι να είναι άστοχος και ακόμα να τον στοιχειώνει εκείνο το 1/10 βολές που είχε στον τελικό της διοργάνωσης.

Η περσινή σεζόν ήταν και πάλι μια πρόκληση για τον Τσέχο σέντερ. Ο Παναθηναϊκός ήταν το εμπόδιο για στα playoffs και η πρόκληση του Final 4 για ακόμα μια φορά τεράστια.

Ο ίδιος ο Βέσελι στην συνέντευξη του στην Euroleague θυμάται: «Την περσινή σεζόν έπρεπε να παίξουμε κόντρα στον Παναθηναϊκό δύο συνεχόμενα παιχνίδια στην έδρα του και είχαμε την πίεση να βρεθούμε στο Final 4 της Κωνσταντινούπολης , υπήρχε τεράστια πίεση, οπότε έπρεπε να αλλάξουμε την φιλοσοφία μας και να είμαστε πολύ πιο συγκεντρωμένοι απ’ ότι στα άλλα παιχνίδια. Έπρεπε να δώσουμε το 100%. Νομίζω το μυστικό στην συγκέντρωση μας ήταν να κάνουμε τα μικρά πράγμα μέχρι το τέλος, μέχρι οι διαιτητές να σταματήσουν το παιχνίδι ή να πάρουμε το ριμπάουντ. Όλα αυτά μετρούν πολύ παραπάνω στα playoffs απ’ ότι στην κανονική διάρκεια. Νομίζω ότι η συγκέντρωση είναι το πιο σημαντικό πράγμα.»

Κάπως έτσι η Φενέρμπαχτσε πέρασε σε ακόμα ένα Final 4 και εκεί είχε έρθει η στιγμή της. Αν και ο Βέσελι δεν έκανε καλές εμφανίσεις κόντρα στον Παναθηναϊκό κόντρα σε Ρεάλ και Ολυμπιακό έκανε αυτό που έπρεπε και είδε την ομάδα του να φτάνει στην κορυφή.

ΦΕΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΗΓΕΤΗΣ

«Νομίζω ότι φέτος η ευθύνη είναι μεγαλύτερη καθώς είμαι ο πιο έμπειρος παίκτης της ομάδας, αφού είμαι τον πιο πολύ καιρό. Προσπαθούμε να κάνουμε τους νεότερους να προσαρμοστούν γρηγορότερα, τους λέω πως δουλεύει το σύστημα της Φενέρ και πως ο κόουτς Ομπράντοβιτς δουλεύει για να προετοιμαστούν γρηγορότερα».

Ο Βέσελι φέτος έχει άλλον ρόλο και φροντίζει να δείχνει σε κάθε ματς ότι το έχει καταλάβει.

Είναι ηγετικός, φροντίζει να βάζει φωτιά στην εξέδρα και έχει ανεβάσει κι άλλο τους αριθμούς του. Δεν είναι μόνο ότι έκανε μια εξαιρετική σεζόν στην regular season και ήταν καταλυτικός ώστε να πάρει η ομάδα του το πλεονέκτημα, κάνει και τα καλύτερα playoffs της καριέρας του δείχνοντας ότι φέτος είναι αλλιώς.

Στην κανονική διάρκεια απέδειξε ότι ίσως και να είναι ο καλύτερος ψηλός της λίγκας και φροντίζει να σφραγίζει την πεποίθηση αυτή και με τις εμφανίσεις του κόντρα στην Μπασκόνια.

Στην κανονική διάρκεια μέτρησε σε 26:56 που βρέθηκε στο παρκέ 12.9 πόντους, 4.9 ριμπάουντ και 1.7 ασίστ, ενώ μάζεψε και 16.5 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης.

Πάντως τα φετινά του playoffs αποδεικνύουν ότι φέτος τα πράγματα για τον Βέσελι είναι διαφορετικά. Κόντρα στην Μπασκόνια είχε κατά μέσο όρο 14.5 πόντους, 7 ριμπάουντ, 1.5 ασίστ και 21 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης δείχνοντας πανέτοιμος για την συνέχεια.

Ο Τσέχος έχει γράψει την δικιά του ιστορία με την Φενέρμπαχτσε και μια ενδεχόμενη πρόκριση στο Final 4 θα είναι εξαιρετικά σημαντική. Αν οι πρωταθλητές Ευρώπης καταφέρουν αν κάνουν το back to back τότε η θα είναι ο ηγέτης σε ένα ακόμα μοναδική επίτευγμα.