Στα δύσκολα χρειάζονται «12 Μπόγρηδες»

Στα δύσκολα χρειάζονται «12 Μπόγρηδες»

Στα δύσκολα χρειάζονται «12 Μπόγρηδες»
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες σχολιάζει την αυταπάρνηση των παικτών του Ολυμπιακού, τη νοοτροπία τους, αλλά υπενθυμίζει πως ακόμη το «ταμείον είναι μείον».

Δε νομίζω η Αγκάθα Κρίστι να τσαντιστεί από τον άλλο κόσμο που βρίσκεται, αλλά η αλλοίωση του τίτλου ενός βιβλίου της ταιριάζει ταμάμ στην περίπτωση.

Τι «10 μικροί Ινδιάνοι», τι «12 μεγάλοι Μπόγρηδες».

Πλάκα πλάκα όπως εξαφανίζονταν τα αγαλματίδια των Ινδιάνων στο βιβλίο της Κρίστι, έτσι εξαφανίζονται κι οι παίκτες με τους τραυματισμούς τους από τι προπονήσεις του Σφαιρόπουλου, αλλά δε βαριέστε…

Σίγουρα ο Έλληνας σέντερ δεν είναι ο καλύτερος ψηλός που κυκλοφορεί, αλλά ο Ολυμπιακός έχει ανάγκη τη συγκεκριμένη νοοτροπία. Έχει ανάγκη από αυταπάρνηση, από προσφορά ακόμη και σε ένα λεπτό συμμετοχής και κυρίως έχει ανάγκη από παίκτες που να αισθάνονται την ανάγκη να κάνουν step up.

Το έκανε ο Μπόγρης, ο Παπανικολάου, ο Πρίντεζης, ο Στρέλνιεκς. Το έχουν κάνει άλλοι στο παρελθόν και θα το ξανακάνουν (γιατί δυστυχώς θα χρειαστεί) άλλοι.

Αυτό είναι το χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης ομάδας, η αυταπάρνηση.

Ο Ολυμπιακός έφυγε πανηγυρίζοντας μετά τη λήξη του πιο κρίσιμου ευρωπαϊκού του φετινού παιχνιδιού μέχρι χθες. Αν η Ζαλγκίρις έκανε το 0-2 θα διατηρούσε ελάχιστες μαθηματικές και μόνο, ελπίδες αφού επί της ουσίας θα ήταν αδύνατον να προκριθεί.

Με τα προβλήματα που αντιμετώπιζε η ομάδα ίσως και να μιλάμε για άθλο όταν αναφερόμαστε στη χθεσινή νίκη.

Μετά τη νίκη (κι όχι μετά από ήττα) επιλέγω να επιμείνω λίγο στο ρόλο των τραυματισμών.

Όταν ένας παίκτης δεν κάνει προπόνηση ή δεν αγωνίζεται σε κάποιο παιχνίδι, κάποιος άλλος που είναι υγιής επιβαρύνεται περισσότερο. Φανταστείτε λοιπόν πόσο πολύ επιβαρύνονται σε κόπωση και ως οργανισμός όταν λείπουν 4-5 παίκτες.

Επίσης ένας τραυματισμός χαλάει πλήρως το ρυθμό του παίκτη. Ο Τιλί πάνω που είχε επιστρέψει αισθάνθηκε ενοχλήσεις στο γόνατο, ο Πρίντεζης έμεινε χωρίς προπόνηση 20 μέρες για δύο κάλους, ο Στρέλνιεκς χωρίς προπόνηση.

Ο Παπανικολάου έπαιξε 9 Μαρτίου με την Μπάμπεργκ κι έκτοτε έλειψε ένα μήνα. Στα δύο ματς με Λαύριο και Πανιώνιο, ακόμη και χθες με την Ζαλγκίρις φαινόταν εκτός ρυθμού. Για να καταλάβετε τι εννοώ αν ο Ολυμπιακός είχε κάνει το 1-0 δε θα έπαιζε ο «Παπ» χθες.

Ο Μιλουτίνοφ ανήμπορος και ο Μπόγρης έπαιξε με δική του ευθύνη.

Οι τραυματισμοί κουβαλάνε μαζί τους πολλά ακόμη προβλήματα.

Στον Ολυμπιακό δε νίκησαν γιατί το ήθελαν περισσότερο αφού κι οι Λιθουανοί επίσης πάλευαν για το αποτέλεσμα. Στο μπάσκετ δεν νικά η «ψυχή» και οι «τσολιάδες» κι οι «μάγκες».

Στο μπάσκετ νικά η ομάδα που παίζει καλύτερα. Σίγουρα το παιχνίδι ήταν κακό ποιοτικά με επιμονή στις άμυνες σε έναν τομέα στον οποίο ο Ολυμπιακός είναι ασυναγώνιστος. Η Ζαλγκίρις στην τρίτη περίοδο βρήκε στο πρόσωπο του Ντέιβις λύσεις, ωστόσο ο Αμερικανός «πρόδωσε» την επιμονή του Γιασικεβίτσιους στο τελευταίο δεκάλεπτο.

Με σύνθετη άμυνα και παγίδες με δεύτερο παίκτη ο Ντέιβις έχασε 4 σερί επιθέσεις την ώρα που οι «ερυθρόλευκοι» βρήκαν 3/3 τρίποντα και ξέφυγαν.

Με τον Γιανκούνας να μη βοηθάει, τον Ουλάνοβας το ίδιο και τον Μιλάκνις να μην βρίσκει χώρο δράσης, είχε μείνει ο Πάνγκος ως δεύτερη απειλή εκτός του Ντέιβις. Ο Σφαιρόπουλος επέλεξε λοιπόν να εστιάσει σε αυτό το δίδυμο και δικαιώθηκε.

Η επίθεση του Ολυμπιακού σίγουρα δεν λειτούργησε όπως χρειαζόταν στην τελευταία περίοδο, αλλά μετά από 30 λεπτά υπερπροσπάθειας και λειψανδρίας,η κούραση (σωματική και πνευματική) ήταν τεράστια για να απαιτεί κάποιος καλές επιλογές.

Αντιθέτως η άμυνα περιλαμβάνει μεγαλύτερο ποσοστό θέλησης και για αυτό ξεπεράστηκε η κούραση.

Η ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΜΑΚΛΙΝ

Ο Αμερικανός από τα 5 ματς που έχει λείψει ο Μιλουτίνοφ, στα 3 ήταν εξωπραγματικός. Γενικότερα δεν τον διακρίνει συνέπεια φέτος, αλλά κανείς δε μπορεί να έχει παράπονο από αυτόν όταν τον έχει περισσότερο ανάγκη η ομάδα.

Στην άμυνα που δεν είναι και το φόρτε του, αντιμετώπισε προβλήματα από τον Ντέιβις μόνο στην τρίτη περίοδο και τίποτα άλλο. Στην επίθεση δεν χρειάζεται να πούμε κάτι.

ΤΟ ΡΙΣΚΟ ΤΟΥ ΜΠΟΓΡΗ

Πριν το ματς μου κακοφάνηκε που ο Σφαιρόπουλος επέλεξε για την 12άδα έναν παίκτη τραυματία σε σχέση με έναν υγιή (Τόμπσον), αλλά υπήρχε κι η άλλη πλευρά. Αυτή ότι προτίμησε έναν παίκτη που ένιωσε τη δύσκολη στιγμή της ομάδας και όχι κάποιον που δεν αισθάνθηκε ανάλογα.

Ο Μπόγρης επέλεξε να παίξει με σοβαρό τραυματισμό ρισκάροντας πολλά. Ο Έλληνας σέντερ δεν έχει εγγυημένο συμβόλαιο για του χρόνου κι αν πάθει μεγαλύτερη ζημιά ενδεχομένως να ζημιωθεί ολόκληρη η καριέρα του.

Αυτός αψήφησε όλους τους κινδύνους και έθεσε εαυτόν στη διάθεση του Σφαιρόπουλου για το καλό της ομάδας και δικαιώθηκαν άπαντες

Η απόδοσή του στην άμυνα, στα ριμπάουντ και στον τρόπο που πάλευε στο παρκέ, βοήθησε πάρα πολύ την ομάδα να φτάσει στη νίκη.

Έπαιξε 6:42 και νόμιζα πως είχε αγωνιστεί 20 λεπτά.

ΤΟ ΤΑΜΕΙΟΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΙΟΝ

Στις τάξεις των οπαδών του Ολυμπιακού επικρατεί ενθουσιασμός κυρίως λόγω του τρόπου με τον οποίο ήρθε η νίκη (πολλοί τραυματίες), αλλά δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς πως η Ζαλγκίρις έχει το πάνω χέρι αφού επιστρέφει με μία νίκη στο ΣΕΦ.

Το ταμείο συνολικά της πρώτης εβδομάδας είναι αρνητικό λοιπόν για τους Πειραιώτες οι οποίοι αν θέλουν να ταξιδέψουν στο Βελιγράδι χρειάζεται να κάνουν οπωσδήποτε ένα «διπλό» για αρχή.

Φυσικά το τριήμερο που ακολουθεί θα περιλαμβάνει πολλές θεραπείες, αρκετό βίντεο και ελάχιστη προπόνηση.

ΥΓ: Ο Ουίλτζερ έπαιξε 3’’ και κέρδισε επιθετικό φάουλ, ο Μπράουν στα 2’ ευστόχησε σε τρίποντο, ο Ρόμπερτς σε 8’ έβγαλε τον Πάγνκος εκτός ρυθμού με την άμυνά του. Πρόσφεραν όλοι όσοι έπαιξαν.

ΥΓ 2: Η αλλαγή του Ουίλτζερ έγινε για να ματσάρει το σχήμα των αντιπάλων. Σημαντικό ότι ο Καναδός ήταν περιχαρής στο τέλος του αγώνα στα αποδυτήρια.

ΥΓ 3: Ο κόσμος στο ΣΕΦ ήταν όπως έπρεπε.

ΥΓ 4: Πάλι λάθος επαναφορά.

ΥΓ 5: Είδαμε μετά από καιρό τους δύο «Παπ» ταυτόχρονα στην περιφέρεια, έστω και για 3 λεπτά.

ΥΓ 6: Αν τον έλεγαν κάπως αλλιώς και είχε 6 πόντους, 5 ριμπάουντ και 7 ασίστ θα διαβάζαμε «παπάδες». Τώρα τον λένε απλά Μάντζαρη.

ΥΓ 7: Ο Ολυμπιακός θα ήθελε να έχει στα δύο ματς στο Κάουνας την διαιτησία που είχε η Ζαλγκίρις στους αγώνες στο ΣΕΦ.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.