ΤΣΣΚΑ - Χίμκι: Τι μπορεί να γίνει στη σειρά, όταν τα «αστέρια» λείπουν;

Κάτια Πετροπούλου
ΤΣΣΚΑ - Χίμκι: Τι μπορεί να γίνει στη σειρά, όταν τα «αστέρια» λείπουν;
ΤΣΣΚΑ Μόσχας και Χίμκι «παλεύουν» στα playoffs, έχοντας αμφότερες λίγες, πλην όμως, σημαντικές, απουσίες και η Euroleague Greece στέκεται σε αυτές.

Με το που έγινε γνωστό πως ΤΣΣΚΑ και Χίμκι θα αναμετρηθούν στα playoffs της Euroleague, αμέσως έγινε λόγος για μια ενδιαφέρουσα σειρά, η οποία, όμως, είχε ξεκάθαρο φαβορί.

Παρά το γεγονός πως η ομάδα του Μπαρτζώκα μοιάζει φιλόδοξη κι έτοιμη να κάνει... ζημιά, αυτή του Ιτούδη συγκέντρωνε τις περισσότερες πιθανότητες για πρόκριση στο Final 4 του Βελιγραδίου.

Τι γίνεται, όμως, όταν αμφότερες έχουν πια σημαντικές απουσίες, μετά και τον τραυματισμό του Νάντο Ντε Κολό στο Game 1;

Η Euroleague Greece καταγράφει τα δεδομένα.

ΤΣΣΚΑ: Μια ομάδα γεμάτη, με βασικό κορμό, βάθος στο ρόστερ, παίκτες που μπορούν να καλύψουν εξαιρετικά ο ένας τον άλλον και προπονητή που είναι χρόνια στον πάγκο της.

Χίμκι: Μια ομάδα νέα, φρέσκια, αλλά και ταλαιπωρημένη με προβλήματα χημείας και τραυματισμών κι έναν προπονητή να καλείται να βρει διαρκώς λύσεις.

«Αυτόματα», λοιπόν, η μεταξύ τους σειρά είχε ένα αδιαφιλονίκητο φαβορί. Η Χίμκι, όμως, είναι ικανή να βάλει... τρικλοποδιά στον αντίπαλό της, όπως έδειξε ότι ήταν έτοιμη να κάνει στο Game 1, κι ας μην ολοκλήρωσε το έργο της με επιτυχία.

Τα δεδομένα, όμως, μετά τον τραυματισμό του Νάντο Ντε Κολό είναι ικανά να φέρουν τα πράγματα... τούμπα.

Ο Γάλλος γκαρντ αποχώρησε από την αναμέτρηση, έχοντας παίξει μόλις για 09:08, μετρώντας 10 πόντους και 1 ασίστ, και η μετέπειτα διάγνωση έδειξε πρόβλημα στον προσαγωγό και απουσία από τα παρκέ για 3-4 εβδομάδες, με αμφιβολία για Final 4 - εφόσον η ΤΣΣΚΑ προκριθεί.

Ο 30χρονος παίκτης αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα από τα πολύτιμα γρανάζια της ομάδας του Ιτούδη, αφού μετρά 16.9 πόντους, 3.9 ασίστ, 1.3 κλεψίματα και 19.83 βαθμούς στο index rating σε 30 ματς, και το κενό που αφήνει είναι πολύ μεγάλο.

Χωρίς τον... killer της πια - και φυσικά χωρίς τον Κάιλ Χάινς στους ψηλούς - η ΤΣΣΚΑ καλείται να δείξει πως μπορεί να ξεπεράσει αυτά τα «σοκ» - τα πιο σημαντικά μετά την αποχώρηση Τεόντοσιτς και σε ένα κρίσιμο σημείο της διοργάνωσης - και να συνεχίσει απτόητη την καλή της πορεία.

Βέβαια, είναι αρκετές οι φορές που η «αρκούδα» έχει δείξει πως δεν... καταλαβαίνει απουσίες, όταν έχει αποδεδειγμένα παίκτες κλάσης όπως ο Ροντρίγκεθ (13.7π., 4.8ασ.), Χίγκινς (13.5π., 2.2ρ.), Κλάιμπερν (11.7π., 5.8ρ.) και Χάντερ (7.8π., 5.1ρ.).

Η Χίμκι έχει μπροστά της μια ευκαιρία που πρέπει να την εκμεταλλευτεί, παρά το γεγονός πως «παλεύει» με ατυχίες εδώ και αρκετό καιρό.

Μία εξ' αυτών είναι και η απουσία του Τάιλερ Χάνεϊκατ, ο οποίος μπορεί να μην έχει τόσο μεγάλο αντίκτυπο, όπως ο Ντε Κολό για την ομάδα του, ωστόσο είναι απαραίτητος για τον Μπαρτζώκα και την πορεία των Ρώσων.

Η αθλητικότητα κι η εκρηκτικότητά του είναι στοιχεία που λείπουν από την ομάδα. Σε μια χρονιά όπου η Χίμκι έφτασε για πρώτη φορά σε playoffs και με τον Έλληνα τεχνικό να δίνει «απαντήσεις» στους επικριτές του μέσω της δουλειάς του, το κενό του Χάνεϊκατ μοιάζει δυσαναπλήρωτο

Ο 27χρονος φόργουορντ ταλαιπωρείται εδώ και αρκετό καιρό από τραυματισμό στο πόδι και ακολουθεί θεραπείες, με αποτέλεσμα να έχει αγωνιστεί σε μόλις 15 παιχνίδια φέτος. Και σε μια χρονιά που φαινόταν να είναι η καλύτερη του παραγωγικά, αφού είχε 9.9 πόντους, 5.4 ριμπάουντ και 1.1 κλεψίματα, την στιγμή που πέρυσι μέτρησε 9.2 πόντους και 7.3 ριμπάουντ σε 32 ματς.

Αν συνυπολογιστεί και η αστάθεια του Τόμας Ρόμπινσον, μετά από αποχή 13 αγώνων, λόγω τραυματισμού - αν και στο Game 1 έδειξε και πάλι καλά στοιχεία - αλλά και κάποιων πειθαρχικών παραπτωμάτων στα οποία έχει υποπέσει, τότε το έργο της Χίμκι μοιάζει ακόμα πιο δύσκολο.
Παρόλα αυτά, υπάρχει ακόμα ο «σταρ» Αλεξέι Σβεντ (21.5π., 5.2ασ., 1.4κλ.), ο οποίος παρά τις όποιες... τραβηγμένες προσπάθειές του για τρίποντο, εξακολουθεί να είναι ο πρώτος σκόρερ της ομάδας του και αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς.

Στα συν είναι και η αξιόπιστη παρουσία του Άντονι Γκιλ (11.1π., 4.5ρ.), ο οποίος έχει αφήσει εξαιρετικές εντυπώσεις στην πρώτη του χρονιά στην Euroleague και δεύτερη επαγγελματική στην καριέρα του. Πολύτιμες βοήθειες προσφέρουν και οι Άντερσον (9.5π., 3ρ.) και Τόμας (7.7π., 5.2ρ.).
Αν η Χίμκι μπορούσε να πάρει και το κάτι παραπάνω από τους Τζένκινς - ο οποίος είναι... αγνώριστος φέτος, Μάρκοβιτς - ο οποίος παραμένει τουλάχιστον σταθερός στο κομμάτι της δημιουργίας - και Τοντόροβιτς-Βίαλτσεφ-Μόνια, τότε η σειρά θα μπορούσε να πάρει μια... αναπάντεχη, για πολλούς, τροπή και να έχουμε εκπλήξεις.
Θα μπορέσει, άραγε, η απουσία ενός παίκτη (Ντε Κολό) να κάνει όλη τη διαφορά σε μια ομάδα, και η αντίπαλος να εκμεταλλευτεί την κατάσταση, για να κάνει την ανατροπή;

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.