Γιανκούνας: «Όταν έπαιζα συμπαίκτης με τον Σαμπόνις, ούτε που φανταζόμουν που θα έφτανα» (pic)

Γιανκούνας: «Όταν έπαιζα συμπαίκτης με τον Σαμπόνις, ούτε που φανταζόμουν που θα έφτανα» (pic)

Γιανκούνας: «Όταν έπαιζα συμπαίκτης με τον Σαμπόνις, ούτε που φανταζόμουν που θα έφτανα» (pic)
Ο Παούλιους Γιανκούνας μίλησε στην Euroleague Greece για την Ζαλγκίρις, για την ελληνική ομάδα που επιθυμεί στα playoffs, για την εποχή που ήταν συμπαίκτης με τον Άρβιντας Σαμπόνις και για την πρωτιά στα αμυντικά ριμπάουντ στην ιστορία του θεσμού.

Στην Euroleague υπάρχουν παίκτες που διανύουν την 16η σεζόν τους στο κορυφαίο πρωτάθλημα όπως ο Νίκος Ζήσης. Επίσης υπάρχουν παίκτες που έχουν συνδέσει το όνομά τους με μία ομάδα όπως ο Γιώργος Πρίντεζης με τον Ολυμπιακό.

… και υπάρχει και ο Παούλιους Γιανκούνας ο οποίος συνδυάζει και τα δύο παραπάνω αφού διανύει την 15η του σεζόν στην Euroleague με την ίδια ομάδα.

Ο Λιθουανός είναι το ιερό τοτέμ της Ζαλγκίρις έχοντας προλάβει να αγωνιστεί συμπαίκτης με τον Άρβιντας Σαμπόνις τη σεζόν 2003-04.

Ο Παούλιους Γιανκούνας μίλησε στην Euroleague Greece για τα κατορθώματά του, για την αγαπημένη του ομάδα και για το παράξενο στοιχείο των πρώτων Euroleague playoffs στην καριέρα του.

Παούλιους 15 χρόνια με την Ζαλγκίρις στην Euroleague, όλη σου η ζωή βασικά…

(γελάει) Πράγματι κάπως έτσι είναι. Βρίσκομαι στην ομάδα από παιδί και σε λίγο θα αποσυρθώ που λέει ο λόγος. Η Ζαλγκίρις με γεμίζει και σαν άνθρωπο και σαν παίκτη, είναι η οικογένειά μου και δεν έχω λόγο να την αλλάξω.

Είναι αυτή η πιο ενθουσιώδης χρονιά για σένα από την άποψη αποτελεσμάτων;

Κοίτα κι άλλες χρονιές τα πήγαμε καλά, αλλά δεν μπήκαμε στα playoffs. Αν το δούμε από τα αποτελέσματα τότε ναι, σίγουρα είναι η καλύτερη. Ευχάριστες κι ενθουσιώδεις όμως υπήρξαν κι άλλες σεζόν.

Αν σου έλεγε κάποιος τον Σεπτέμβριο πως θα τελειώσετε με 17 ή 18 νίκες τον «μαραθώνιο» των 30 αγωνιστικών τι θα έλεγες;

Δε θα τον πίστευα, αλλά δε θα τον έλεγα και τρελό. Πέρυσι παίξαμε ωραίο μπάσκετ και χάσαμε αρκετά παιχνίδια στη λεπτομέρεια. Φέτος έχουμε το ίδιο προπονητικό τιμ κάτι που μας βοήθησε. Μπορεί να ήρθαν αρκετοί νέοι παίκτες, αλλά η φιλοσοφία παρέμεινε ίδια.

Πάντως σίγουρα παίζουμε καλό μπάσκετ και αξίζουμε όσα έχουμε καταφέρει μέχρι τώρα. Είναι σημαντικό γιατί την τελευταία διετία η Euroleague είναι απίστευτα ανταγωνιστική με σπουδαίες ομάδες.

Ανέφερες το προπονητικό τιμ. Πες μας δυο λόγια για τον coach Γιασικεβίτσιους;

Ο coach είναι εξαιρετικός αν και είναι νέος ακόμη. Γνωρίζει πολύ καλά το παιχνίδι και ξέρει πώς να πάρει το 100% από κάθε παίκτη του, μας σπρώχνει συνέχεια στα όρια μας και αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Διανύεις την 15 σου σεζόν και αυτά θα είναι τα πρώτα σου playoffs. Αισθάνεσαι πως πας στο… άγνωστο;

Ελπίζω βασικά να μην είναι και τα τελευταία μου (γελάει). Ακόμη δεν αισθάνομαι τίποτα γιατί μας μένει ένα ματς με τον Ολυμπιακό, αλλά σίγουρα όταν φτάσει η ώρα των playoffs θα είναι κάτι καινούριο για μένα. Είμαι χαρούμενος που θα συμμετέχω και που θα βιώσω αυτή την καινούρια εμπειρία και για μένα.

Τα playoffs είναι σίγουρα ιδιαίτερα, αλλά έχω την εμπειρία να τα αντιμετωπίσω όπως πρέπει.

Αντίπαλο επιθυμητό για αυτά τα playoffs έχεις; Θα είναι σίγουρα ελληνική ομάδα.

Το σίγουρο είναι πως θα ξαναέρθουμε στην Αθήνα. Δε με νοιάζει αν θα αντιμετωπίσουμε τον Ολυμπιακό ή τον Παναθηναϊκό.

Την πρώτη σου σεζόν υπήρξες συμπαίκτης με τον Άρβιντας Σαμπόνις, τον θρύλο του λιθουανικού μπάσκετ…

Ναι τον πρόλαβα. Όπως το είπες… θρύλος. Έμπαινε στο γήπεδο και όλοι τον άκουγαν, κοίταζαν τον τρόπο που έπαιζε, που σκεφτόταν. Θεωρώ πως με βοήθησε πολύ για να γίνω αυτό που είμαι. Ασχολιόταν συνέχεια με εμάς τους μικρούς.

Παούλιους σε νοιάζουν τα ρεκόρ; Γιατί είσαι ο κορυφαίος στην ιστορία της Euroleague στα αμυντικά ριμπάουντ και δεύτερος στα συνολικά πίσω από τον Ρέγιες;

Δε με νοιάζουν, αλλά είναι κάτι όμορφο που δε μπορείς και να μην το κοιτάς και να χαίρεσαι. Όπως είπες και πριν έπαιζα κάποτε με τον Σαμπόνις και δεν πέρναγε από το μυαλό μου πως θα κάνω την καριέρα αυτή ή ότι θα είμαι πρώτος σε μία στατιστική κατηγορία στην ιστορία της Euroleague.