Oι 5+1 παίκτες στην Euroleague που δεν δικαίωσαν τις προσδοκίες! (pics)

Νίκος Καρφής
Oι 5+1 παίκτες στην Euroleague που δεν δικαίωσαν τις προσδοκίες! (pics)
Η regular season φτάνει στο τέλος της και η Euroleague Greece διάλεξε 5+1 παίκτες, οι οποίοι έδωσαν πολύ λιγότερα από αυτά που «υποτίθεται» θα πρόσφεραν στις ομάδες τους.

Μια αγωνιστική απομένει για το τέλος της regular season στη Euroleague και τα συμπεράσματα ήδη έχουν βγει τόσο για τους παίκτες που τρέλαναν κόσμο με την απόδοση, αλλά και για εκείνους που απογοήτευσαν, όντας ανήμποροι να ανταπεξέλθουν στις προσδοκίες που είχε η ομάδα τους από αυτούς.

Η Euroleague Greece… ξεσκόνισε τα ρόστερ των 16 ομάδων της διοργάνωσης και άφησε… μετεξεταστέους 5+1 παίκτες που δεν μπόρεσαν να προσφέρουν, όσα αναζητούσαν οι σύλλογοι τους. Οι προσδοκίες ήταν μεγάλες, αλλά δεν έδειξαν ικανοί να αντέξουν το βάρος και να δικαιώσουν τους ανθρώπους που τους πίστεψαν.

Πάμε να δούμε την εξάδα που δεν δικαίωσε τις προσδοκίες

Τόνεϊ Ντάγκλας (Εφές)

Η σεζόν άρχισε με υψηλές φιλοδοξίες για την Εφές, η οποία είχε ως στόχο την είσοδο στα playoffs. Για αυτό το λόγο κατέφτασε στην Τουρκία o Ντάγκλας. Οι ιθύνοντες της ομάδας πίστεψαν πως ο Αμερικανός γκαρντ θα προσδώσει ποιότητα, καθώς επέλεξαν έναν κύριο που από το 2009 ως το 2017 έπαιζε ανελλιπώς στο ΝΒΑ με τίμια νούμερα. Σε 19.1 επτά συμμετοχής στον μαγικό πλανήτη είχε 7.6 πόντους ανά ματς.

Η επιλογή της πήγε στον… κάλαθο των αχρήστων. Ο Ντάγκλας έπαιξε σε 13 ματς στην Euroleague με 7.8 πόντους ανά ματς και 2.1 ασίστ. Αν ρίξει κάποιος μια ματιά στο PIR θα καταλάβει πολλά. Πολύ φτωχό το 6.5 που συνδυάζεται με την τελευταία θέση στην κατάταξη για την Εφές με ρεκόρ 6-23.

Χόλις Τόμπσον (Ολυμπιακός)

Άλλος ένας παίκτης που είχε σημαντικό ρόλο σε ομάδες του ΝΒΑ, αλλά μέχρι στιγμής στον Ολυμπιακό δεν έχει προσφέρει τα αναμενόμενα. Έπαιξε για 4 σεζόν στο ΝΒΑ (2013-14 ως το 2016-17) και είχε 7.7 πόντους με 38% τρίποντα, ενώ την καλύτερη του χρονιά στις ΗΠΑ με τους Σίξερς σκόραρε 9.8 πόντους μέσο όρο.

Οι «ερυθρόλευκοι» τον απέκτησαν για να τους βοηθήσει τόσο στο σκοράρισμα και ειδικότερα με το εξωτερικό του σουτ. Σίγουρα αν κρίνει κάποιος από τους αριθμούς δεν θα πρέπει να νιώθουν δικαιωμένοι από την επιλογή τους. Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος περίμενε κάτι καλύτερο από τους 5.8 πόντους ανά ματς και το 28% στα τρίποντα. Ένας σουτέρ που ψάχνει να βρει το… χέρι του. Μόνο οι Παπαπέτρου, Μάντζαρης και Αγραβάνης σουτάρουν με χειρότερα ποσοστά από τον Τόμπσον.

Το 28% τρίποντα δεν δικαιολογείται για έναν παίκτη που ήρθε στον Ολυμπιακό με την φήμη του πολύ καλού σουτέρ. Με το σουτ του θα μπορούσε να προβληματίσει πολύ τις αντίπαλες άμυνες και να προσθέσει ένα σημαντικό «όπλο» στη… φαρέτρα του Σφαιρόπουλου.

Άαρον Ντόρνεκαμπ (Βαλένθια)

Οι Ισπανοί δεν κατάφεραν να πλησιάσουν στα playoffs, αφού μερικοί παίκτες τους δεν ανταποκρίθηκαν στο υψηλό επίπεδο της διοργάνωσης, κάτι που όφειλαν να κάνουν. Ο… κλήρος πέφτει στον Άαρον Ντόρνεκαμπ. Ο Ολλανδός απογοήτευσε με την παρουσία του και σίγουρα θα θέλει να ξεχάσει γρήγορα τη σεζόν αυτή.

Έπαιζε 22:26 λεπτά μέσο όρο και σκόραρε μόλις 6.1 πόντους με 7.9 στην αξιολόγηση. Η καλύτερη του βραδιά εκτελεστικά ήρθε κόντρα στην Μπαρτσελόνα που σημείωσε 12 πόντους. Θα πρέπει να ψάξει κάποιος πάρα πολύ για να βρει ένα πραγματικά καλό παιχνίδι του και ίσως να μην βρει. Άλλο ένα στοιχείο που δικαιολογεί την παρουσία του σε αυτή τη λίστα. Φάνηκε πως η μετάβαση από το Basketball Champions League και την Τενερίφη για την Euroleague και τη Βαλένθια, δεν ήταν και το πιο εύκολο πράγμα.

Γιάνις Τίμα (Μπασκόνια)

Η Μπασκόνια επένδυσε το καλοκαίρι στον Λετονό που έκανε σπουδαίες εμφανίσεις στο περσινό Eurocup με την Ζενίτ, εκεί όπου είχε 16.2 πόντους ανά ματς. Άλλο Eurocup όμως και άλλο Euroleague. Η διαφορά επιπέδου φάνηκε και στην περίπτωση του Τίμα. Μπορεί να μην είναι και απογοητευτικός, αλλά σίγουρα οι Βάσκοι είχαν άλλα στο μυαλό τους όταν τον έκαναν δικό τους.

Παίζει περίπου 23 λεπτά ανά παιχνίδι και σκοράρει 7.8 πόντους, συνδυάζοντας τους με μόλις 2.6 ριμπάουντ. Τα νούμερα του δεν σε συγκινούν, ενώ η συνεισφορά του στην ομάδα δεν ανταποκρίνεται στα όνειρα που έκανε ο σύλλογος της Ισπανίας το καλοκαίρι. Αν η Μπασκόνια δεν κατάφερνε να μπει στα playoffs, η θέση του θα ήταν ακόμη πιο δύσκολη.

Μπένο Ούντριχ (Ζαλγκίρις)

Ακόμη ένας με πολυετή παρουσία στην κορυφαία λίγκα του πλανήτη. Ο Σλοβένος πήγε στο Κάουνας για να ομορφύνει ακόμη περισσότερο το παιχνίδι της Ζαλγκίρις με την κλάση του και την ποιότητα του, αλλά απέτυχε να δείξει τα προσόντα του.

Παίρνει 10 λεπτά ανά ματς και η συνεισφορά του είναι σχεδόν μηδενική. Μόλις 1 ασίστ κα 2.9 πόντοι με 1.7 βαθμούς στην αξιολόγηση. Πάτησε παρκέ σε μόλις 10 ματς και θα ήταν υπερβολή να πούμε πως τον θυμόμαστε και ιδιαίτερα.

Όλα αυτά ένας γκαρντ που έπαιξε στο ΝΒΑ από το 2004 ως το 2017 και την σεζόν 2010-11 έφτασε να έχει 13.7 πόντους με το Σακραμέντο, σε μια ομάδα που πέρασε τα καλύτερα χρόνια της καριέρας του.

Μιντάουγκας Κουζμίνσκας (Αρμάνι)

Ο έκτος και τελευταίος της λίστας. Αποκτήθηκε μεσούσης της σεζόν με σκοπό να ανεβάσει επίπεδο τους Ιταλούς και να τους βοηθήσει να παλέψουν για μία εκ των τελευταίων θέσεων που οδηγούν στα playoffs. Δεν μπόρεσε να κάνει αυτά που ήλπιζαν και προσδοκούσαν. Δεν είναι κακοί οι 10.5 πόντοι ανά ματς, αλλά στο Μιλάνο περίμεναν πολλά παραπάνω από αυτόν. Λίγα είναι και το 2.3 ριμπάουντ. Μέχρι στιγμής έχει 8.7 στην αξιολόγηση και σε καμία περίπτωση δεν έδωσε αυτά που μπορούσε.

Η Αρμάνι βρίσκεται στην 14η θέση της κατάταξης με 10 νίκες και 19 ήττες, με τον Λιθουανό να αδυνατεί να φανεί καθοριστικός για την ομάδα του που τον είχε ανάγκη. Άρχισε να δείχνει το ταλέντο του στο ΝΒΑ την προηγούμενη σεζόν και να προσφέρει πράγματα στους Νικς, έχοντας 6.3 πόντους σε 15 λεπτά συμμετοχής.

Η μετακόμιση του στο Μιλάνο παρουσιάστηκε ως μεγάλη επιτυχία για τους Ιταλούς, αλλά το βήμα παραπάνω για την Αρμάνι στην Euroleague δεν έγινε ποτέ και σε αυτό μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχει ο Κουζμίνσκας.