Τα «εξάρια» της τράπουλας

Τα «εξάρια» της τράπουλας

Τα «εξάρια» της τράπουλας
O Nίκος Παπαδογιάννης πιστεύει ότι το ταξίδι στη Μόσχα ήταν για τον Ολυμπιακό μία νίκη στα σημεία.

O Oλυμπιακός ταξίδεψε στη Μόσχα τραυματισμένος, αλλά επιστρέφει αρτιμελής και χωρίς καινούριες πληγές. Το crash test με την ομάδα που όλο τον χειμώνα υπερέχει συντριπτικά των άλλων μνηστήρων του τίτλου τον άφησε όρθιο και αισιόδοξο.

Αντιμέτωπος με την ΤΣΣΚΑ που εδώ και χρόνια κερδίζει το 90% των αγώνων της στη Μόσχα, ο Ολυμπιακός έκανε το παιχνίδι του και ηττήθηκε στα σημεία, μολονότι εμφανίστηκε ελλιπής και με το ηθικό πεσμένο.

Ποιος ξέρει τι θα γινόταν αν δεν αστοχούσε σε 8 βολές ή αν είχε έναν αμυντικό καμικάζι (τον Παπανικολάου ή έστω τον Μάντζαρη) για να ταλαιπωρήσει λίγο τον Ντε Κολό;

Το χθεσινό 89-81 ήταν μία ευπρόσωπη ήττα, εντός προγράμματος και εντελώς ανώδυνη. Ουδείς περίμενε κάτι παραπάνω, από τη συγκεκριμένη αναμέτρηση.

Απομένει να δούμε, αν περίσσεψε ενέργεια στα κορμιά των Σπανούλη-Πρίντεζη για το αυριανό, πολύ πιο κρίσιμο ραντεβού με την αποκλεισμένη αλλά αλλοπρόσαλλη Εφές στο Φάληρο. Ο στόχος, της μίνιμουμ 3ης θέσης, δεν έχει ακόμη επιτευχθεί.

Οι δύο εμβληματικοί αστέρες του Ολυμπιακού πέτυχαν κάτι παραπάνω από τους μισούς πόντους του: 41 από τους 81. Η προσφορά τους καθρεφτίζεται ακόμα πιο πιστά στην αγωνιστική βουτιά της ομάδας όταν οι δυό τους αποσύρονταν στον πάγκο.

Ο Σπανούλης τελείωσε το ματς με συντελεστή +11, ο Πρίντεζης με +8, οι άλλοι τρεις πενταδάτοι με λιγότερο θετικό αλλά πάντως θετικό πρόσημο (Μιλουτίνοβ +5, Παπαπέτρου +2, Ρόμπερτς +2), αλλά οι εφεδρείες έφεραν μαζί τους την καταστροφή: -19 ο απογοητευτικός Μπράουν, -17 ο Στρέλνιεκς, -14 ο Τιλί, -13 ο ΜακΛέιν, -5 ο Τόμπσον.

Εάν υπάρχει ανησυχητικό σημάδι στη χθεσινή περιπέτεια της Μόσχας, αυτή έγκειται στην αδυναμία των αναπληρωματικών να κρατήσουν ψηλά τον πήχυ της ποιότητας και της ανταγωνιστικότητας. Δεν είναι δα η πρώτη φορά.

Οι απουσίες των Παπανικολάου και Μάντζαρη αλλοίωσαν φυσικά τα δεδομένα, αλλά ο Ολυμπιακός δεν αντέχει να εξελιχθεί σε ομάδα των 6-7 παικτών, στην τελική ευθεία της σεζόν.

Απέναντι σε ομάδες αυτού του επιπέδου, δεν αρκούν ο οίστρος του Πρίντεζη, η ευφυία του Σπανούλη και οι αυτοματισμοί του Μιλουτίνοβ.

Τις μεγαλύτερες νίκες του, ο Ολυμπιακός τις πέτυχε όταν έβγαλε από τα μανίκια του κρυφά χαρτιά, όπως ο Ρόμπερτς του πρόσφατου ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό. Xθες τραβούσε συνεχώς «τεσσάρια» και «εξάρια» από την τράπουλα.

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος πρόσφερε ψήφο εμπιστοσύνης σε μονάδες όπως ο Μπράουν και ο Τόμπσον, αλλά το αποτέλεσμα ήταν αποθαρρυντικό. Ο δεύτερος μοιάζει πια με ξένο σώμα, ενώ ο πρώτος εμφανίζεται βαρύς και χωρίς τα φτερωτά πόδια της νιότης του.

Στα 30 λεπτά της συμμετοχής των βασικών του, ο Ολυμπιακός έπαιξε σοβαρό, οργανωμένο και τελικά όμορφο μπάσκετ στη Μόσχα. Δεν είχε όμως να τρόπο να βραχυκυκλώσει με την άμυνά του τη λειτουργία της καλολαδωμένης ρώσικης μηχανής.

Ο Δημήτρης Ιτούδης εφευρίσκει τρόπους για να αξιοποιήσει σε μέγιστο βαθμό τις δεξιότητες των τεσσάρων γκαρντ, οι οποίοι έχουν -και οι τέσσερις- την ιδιαιτερότητα του mid range παιχνιδιού, με εκτέλεση από τα 4-5 μέτρα.

Το τρίποντο ήταν χθες ένα πρόσθετο όπλο για την ΤΣΣΚΑ, αλλά ο Ντε Κολό του 52% από τα 6μ75 και ο «Τσάτσο» του 45% προτιμούν να δημιουργούν ρήγματα στην καρδιά της αντίπαλης άμυνας.

Ο Ολυμπιακός κατάφερε να κλείσει τους περισσότερους διαδρόμους προς το καλάθι του, αλλά δεν είχε τα κορμιά για να ελέγξει και το αμυντικό ριμπάουντ.

Μολονότι η «αρκούδα» φανέρωσε αρκετές από τις αδυναμίες του, δυσκολεύτηκε να τον ξεφορτωθεί. Αυτή ήταν η πρώτη φετινή ήττα του, από ομάδα που τον συνόδευσε στο final-4 του 2017.

Η ΤΣΣΚΑ δεν έκανε τίποτε για να πείσει εαυτήν και αλλήλους ότι η απόσταση που τη χωρίζει από τον περυσινό της δήμιο έχει μεγαλώσει.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.