Μπαρτζώκας: «Όταν χάνεις μπορεί να τρελαθείς, η ήττα είναι σαν κηδεία!»

Μπαρτζώκας: «Όταν χάνεις μπορεί να τρελαθείς, η ήττα είναι σαν κηδεία!»

Gazzetta team
Μπαρτζώκας: «Όταν χάνεις μπορεί να τρελαθείς, η ήττα είναι σαν κηδεία!»
Ο Γιώργος Μπαρτζώκας έγραψε στην EuroLeague για την ήττα και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει σε έναν προπονητή, στάθηκε στην δύσκολη περίοδο στην Μπαρτσελόνα, ενώ αποθέωση τον Βασίλη Σπανούλη.

Αναλυτικά τα όσα έγραψε στην επίσημη ιστοσελίδα της EuroLeague

«Μια δύσκολη πτυχή του του αθλητισμού που κανείς δεν μπορεί να αποφύγει, είναι η ήττα.

Όταν χάνεις μπορεί και να τρελαθείς. Οι ήττες είναι πολύ οδυνηρές, ειδικά για έναν προπονητή. Όταν είσαι παίκτης, μπορεί να έχεις παίξει καλά σε ατομικό επίπεδο με αποτέλεσμα να έχεις μέσα σου κάτι το θετικό. Όμως για έναν προπονητή, μια ήττα μπορεί να είναι σαν μια κηδεία. Μετά το παιχνίδι δεν μπορείς να μιλήσεις με κανέναν, ενώ μπορεί να γίνεις αφόρητος στους ανθρώπους τριγύρω σου.

Παρόλα αυτά συμβαίνει κάτι σημαντικό: Προχωράς παρακάτω. Πρέπει να προχωρήσεις επειδή υπάρχει πάντα το επόμενο παιχνίδι. Δεν έχεις τον χρόνο να κάτσεις και να κλάψεις. Στην πραγματικότητα η ήττα σου δίνει κίνητρο

γιατί θέλεις να αποφύγεις στο μέλλον αντίστοιχο συναίσθημα. Βέβαια γνωρίζεις ότι αργά ή γρήγορα θα το έχεις και πάλι, αλλά όταν έρθει αυτό το συναίσθημα, πρέπει να το αποδεχτείς.

Αυτό είναι ένα πολύ δύσκολο κομμάτι του αθλητισμού. Πλέον γίνεται όλο και πιο δύσκολο, γιατί για αρκετούς ανθρώπους είναι αδύνατο να αποδεχθούν την ήττα. Είναι η νίκη ή τίποτα. Πλέον με τα social media όπου καθένας μπορείς να γράψει ό,τι θέλει η πίεση γίνεται ακόμα πιο μεγάλη στους προπονητές. Για παράδειγμα, πέρυσι είχα μια άσχημη εμπειρία στη Βαρκελώνη. Είχαμε πολλές φιλοδοξίες και προσδοκίες, αλλά αντιμετωπίσαμε προβλήματα και ατυχίες. Δεν θέλω να κρυφτώ: Ήταν μια πολύ δύσκολη περίοδος για μένα και μια δύσκολη κατάσταση που έπρεπε να διαχειριστώ.

Όταν βρίσκεσαι σε μια δύσκολη κατάσταση όπως αυτή, είσαι μόνος σου. Σκέφτεσαι πολύ και αν είσαι θετικός άνθρωπος μπορείς να προχωρήσεις παρακάτω και να είσαι έτοιμος για την επόμενη πρόκληση. Κάπως έτσι προσπαθώ να αντιμετωπίσω τα πράγματα. Πρέπει να αποδεχτώ και να παραδεχτώ ότι η Μπαρτσελόνα ήταν μια πολύ δύσκολη σεζόν για μένα, αλλά ευτυχώς είμαι ακόμα στο μπάσκετ και έχω άλλη μια ευκαιρία. Για έναν προπονητή μερικές φορές μια κακή χρονιά μπορεί να καταστρέψει τα πάντα, αλλά έχω ακόμα μια ευκαιρία να δουλέψω στο υψηλότερο επίπεδο με την Χίμκι και είμαι πολύ χαρούμενος για αυτή την ευκαιρία.

Πραγματικά, αυτό είναι ένα μάθημα για τη ζωή - όχι μόνο για τα σπορ. Έχω μια μικρή κόρη και προσπαθώ να την διδάξω με τον ίδιο τρόπο: η ήττα είναι μέρος της ζωής σε όλα. Όμως μπορείς να χρησιμοποιήσεις μια ήττα με θετικό τρόπο, γιατί την επόμενη φορά θα ξέρεις τα λάθη που έκανες και πώς θα μπορείς να τα βελτιώσεις. Εάν θέλεις να είσαι νικητής, πρέπει πρώτα να μάθεις να χάνεις». Μερικοί παίκτες αντιδρούν καλύτερα σε σχέση με κάποιους άλλους. Από τους παίκτες που έχω εργαστεί, ο Βασίλης Σπανούλης είναι το μεγάλο παράδειγμα, όταν κάποιος χρησιμοποιεί ήττες με το σωστό τρόπο. Επικεντρώνετε στο μπάσκετ. Και από τη στιγμή που επικεντρώνετε στο μπάσκετ, μπορεί να καταλάβει τι πρέπει να κάνει για να είναι νικητής.

Είμαι τυχερός που είχα πολλούς παίκτες με αυτή τη στάση. Άλλα παραδείγματα είναι ο Κάιλ Χάινς και ο Έισι Λο στον Ολυμπιακό. Ο Μάλκολμ Ντιλέινι και ο Κρις Σίνγκλετον στην Λοκομοτίβ Κουμπάν, ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο στη Μπαρτσελόνα, ενώ υπάρχουν και άλλοι εδώ στην Χίμκι. Όμως δεν είναι πάντα οι παίκτες που είναι τα "μεγάλα ονόματα". Υπάρχουν και πολλοί παίκτες που είναι πετυχημένοι επειδή ξέρουν τι πρέπει να κάνουν για να γίνουν νικητές.»

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.