Σόνι Ουίμς: Έτοιμος να «καθαρίσει» το όνομά του!

Σόνι Ουίμς: Έτοιμος να «καθαρίσει» το όνομά του!
Ο Σόνι Ουίμς επέστρεψε στην Ευρώπη με την φανέλα της Εφές και στο δεύτερο φετινό του ματς στην Euroleague έρχεται αντιμέτωπος με την ομάδα που τον πλήγωσε, όσο καμία άλλη, στην 10ετή του καριέρα και στα 31 του χρόνια: την Μακάμπι Τελ Αβίβ.

Αδικήθηκε, «λιθοβολήθηκε», έφταιξε - ή και όχι - όμως είναι ακόμα εδώ!

Ο Σόνι Ουίμς επέστρεψε στην Ευρώπη με την φανέλα της Εφές και ήταν σαν να μην έλειψε μία ημέρα. Ήδη στο πρώτο του ματς στην Euroleague κόντρα στην Αρμάνι Μιλάνο αγωνίστηκε για 30 λεπτά και μέτρησε 19 πόντους και 6 ριμπάουντ, ενώ στο τούρκικο πρωτάθλημα ενάντια στην Μπουγιουκτσεκμετσέ είχε 25 πόντους και 7 ριμπάουντ.

Ο ερχομός του, όμως, στην αγωνιστική δράση και πάλι, έφερε και μια μικρή... θύελλα αντιδράσεων μαζί, κυρίως από Ισραήλ μεριά.

Με αφορμή την αναμέτρηση του Αμερικανού με την ομάδα που τον... στιγμάτισε, την Μακάμπι Τελ Αβίβ, η Euroleague Greece υπενθυμίζει το δυσάρεστο «διαζύγιο» και ό,τι ακολούθησε αυτού.

Σεζόν 2016-17. Η Μακάμπι αποκτά τον Σόνι Ουίμς, με σκοπό να κυριαρχήσει στην Ευρώπη. Ένας παίκτης με εξαιρετικές συστάσεις, καθώς είχε δώσει τα διαπιστευτήριά του τόσο με την Ζαλγκίρις, όσο και με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, αλλά και με το πέρασμά του στο ΝΒΑ (Ράπτορς, Σανς, Σίξερς, Νάγκετς).

Η χρονιά, όμως, δεν εξελίχθηκε όπως θα ήθελαν οι Ισραηλινοί. Η «ομάδα του λαού», από την 4η θέση που είχε στην 9η αγωνιστική της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης, άρχισε να χάνει... έδαφος, έφτασε στην 15η θέση στην 19η αγωνιστική, για να τερματίσει στην 14η με την ολοκλήρωση της κανονικής σεζόν.

Και ο Ουίμς βρέθηκε στο... στόχαστρο της ομάδας του, αφού του καταλόγιζαν μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την άσχημη πορεία της Μακάμπι. Στο μεταξύ, ο ίδιος είχε κατά μέσο όρο 11.6 πόντους, 3.3 ριμπάουντ και 3.4 ασίστ, σε 27:03.

Κι εκεί άρχισαν οι περιπέτειες για τον 30χρονο τότε φόργουορντ. Η είδηση πως ο Ουίμς απέτυχε να περάσει στο αντι-ντόπινγκ κοντρόλ της ομάδας του έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στο χώρο του μπάσκετ. Η τιμωρία του «βαριά»: αποκλεισμός για 4 χρόνια από οποιαδήποτε διοργάνωση που γίνεται υπό την αιγίδα της FIBA. Κάτι που σήμαινε πως θα μπορούσε να αγωνιστεί μόνο στο ΝΒΑ!

Επειδή, όμως, κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις, τι πραγματικά συνέβη;

Η μία εκδοχή είναι η εξής: Η Μακάμπι δεν τα πήγε καθόλου καλά στην Ευρώπη και ο Ουίμς είχε ένα υπέρογκο συμβόλαιο (1.000.000 δολάρια), το οποίο ήταν διετές. Συνεπώς, η ομάδα του Τελ Αβίβ έψαχνε την ευκαιρία να τον αποδεσμεύσει και επειδή είχε την υποψία πως ο παίκτης της κάνει χρήση ουσιών, κάλεσε αντιπροσωπεία του ισραηλινού οργανισμού αντι-ντόπινγκ σε προπόνηση (κάτι το οποίο θεωρήθηκε αμφιλεγόμενο από σχετικά δημοσιεύματα, αφού αυτό επιτρέπεται μετά την διεξαγωγή αγώνων), προκειμένου να πάρουν δείγμα τόσο από τον ίδιο, όσο και από τους Βίκτορ Ραντ και Γκάι Μέκελ, για τους οποίους είχαν την ίδια υποψία.

Σύμφωνα με τα όσα γράφτηκαν, ο Ουίμς αρνήθηκε να περάσει το τεστ, κάτι που έφερε τον τερματισμό του συμβολαίου του. Οι δύο συμπαίκτες του βρέθηκαν αρνητικοί, με τον ίδιο να δίνει δείγμα περίπου οκτώ φορές, το οποίο δεν κάλυπτε τους ανθρώπους της WADA, με αποτέλεσμα να εκνευριστεί και να φύγει.

Βέβαια, σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε ο ίδιος, αμέσως μετά το συμβάν, σε ισραηλινό μέσο, η πραγματικότητα ήταν πολύ διαφορετική.

Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

«Με ανάγκασαν να κάνω το τεστ στο γήπεδο και το έκανα. Ούρησα στο ποτηράκι 8 φορές, αλλά ο τύπος από την WADA διαρκώς το πετούσε. Έμεινα εκεί από τις 17:45 μέχρι τις 00:30. Εν τω μεταξύ, είχε έρθει ο γιος μου στο Ισραήλ, προσγειώθηκε στις 21:30 και δεν μιλάει αγγλικά. Έπρεπε να τον πάρω από το αεροδρόμιο, αλλά έπρεπε να κάνω και το τεστ, και πετούσαν μονίμως τα δείγματα που τους έδινα. Τούς έλεγα συνεχώς “δεν είμαι αγενής ή ασεβής. Καταλαβαίνω πως όλοι κάνουν την δουλειά τους, αλλά πρέπει να καταλάβετε ότι πρώτα από όλα είμαι πατέρας και ο γιος μου είναι μόλις 3 χρονών κι έχει μείνει στο αεροδρόμιο”. Αρνήθηκαν να πάνε να τον πάρουν.

Γιατί κράτησε τόσο πολύ η διαδικασία;

Δεν ξέρω. Πριν από την προπόνηση, πήγα τουαλέτα και μετά δεν μπορούσα να δώσω εύκολα δείγμα. Μού έδωσαν πολύ νερό, ήμασταν σε ένα δωμάτιο μαζί με τον Βίκτορ Ραντ. Δεν έχω ιδέα γιατί δεν έπαιρναν τα δείγματά μου, δεν ξέρω τι πρόβλημα είχαν. Το έκανα περίπου 7-8 φορές. Είναι τρελό, δεν μπορώ να το καταλάβω. Είμαι επαγγελματίας όλα τα χρόνια, σέβομαι τους πάντες. Γιατί να μου το κάνει κάποιος αυτό; Έπρεπε να πάω να πάρω το γιο μου.

Υπάρχει μια αίσθηση ότι η όλη ιστορία ήταν σχεδιασμένη, για να έχει η ομάδα μια δικαιολογία να σε αποδεσμεύσει...

Ναι, το ίδιο πιστεύω κι εγώ και κατέστρεψαν την υπόληψή μου με τον τρόπο που το έκαναν. Είναι λάθος! Πάντα είχα σεβασμό, ήμουν συνεπής, ποτέ δεν έλειψα από προπόνηση, δούλευα σκληρά, ερχόμουν πρώτος στο γήπεδο κι έφευγα τελευταίος. Καταλαβαίνω πως η σεζόν δεν πήγε καλά, αλλά όχι το γιατί να μου το κάνει κάποιος αυτό.

Από την αρχή της σεζόν είχει δημιουργηθεί η εντύπωση πως σε κατηγορούσαν για την αποτυχία της ομάδας...

Ναι, όλη η σεζόν ήταν έτσι και δεν το καταλαβαίνω. Μού έριχναν το φταίξιμο σε όλα.

Κι όταν πήγες στο γήπεδο, σού είπαν να μην έρθεις ξανά για προπόνηση;

Ναι, μου είπαν να μην πάω στην προπόνηση, γιατί κάνω χρήση ουσιών. Μου αρέσει η προπόνηση, αγαπώ το μπάσκετ, δεν έχω χάσει μία μέρα προπόνησης στην ζωή μου. Δεν καπνίζω, ούτε καν πίνω».

Μετά από τον... Γολγοθά που πέρασε, ο Ουίμς βρήκε «καταφύγιο» στην Κίνα και τους Zhejiang Golden Bulls. Εκεί, διατηρήθηκε σε καλή κατάσταση, ενώ οι εμφανίσεις του ήταν κάτι παραπάνω από εξαιρετικές: 31.7 πόντοι, 8.0 ριμπάουντ, 5.9 ασίστ σε 38.9 λεπτά κατά μέσο όρο σε 38 παιχνίδια! Η απορία, όμως, παρέμενε: πώς αγωνίστηκε, αφού το πρωτάθλημα της Κίνας υπάγεται στην Παγκόσμια Ομοσπονδία;

Η ερώτηση αυτή άρχισε να γίνεται ακόμα πιο έντονη, ειδικά σε ανθρώπους από το Ισραήλ, από την στιγμή που γύρισε στην Ευρώπη και ο Αμερικανός αποτελεί πια παίκτη της Αναντολού Εφές.

Στην Euroleague έχει το δικαίωμα προφανώς να αγωνιστεί, καθώς η διοργάνωση δεν συμβαδίζει με τους κανόνες της FIBA κι έχει δικούς της νόμους. Στο πρωτάθλημα της Τουρκίας, όμως;

Πηγές από το Ισραήλ ανέφεραν στην Euroleague Greece πως η Μακάμπι ενημέρωσε με γραπτή επιστολή τα κεντρικά της WADA και την FIBA για το παράπτωμα και την τιμωρία του Ουίμς, όμως, «κανείς δεν φάνηκε να νοιάζεται».

Η μοίρα τα έφερε έτσι, που ο Ουίμς αντιμετωπίζει στο δεύτερο φετινό του ματς στην Euroleague την ομάδα που τον «λάσπωσε» και είναι έτοιμος να δώσει απαντήσεις στο παρκέ.

Άλλωστε, δεν το έβαλε κάτω όταν έπασχε από μια σπάνια γενετική πάθηση στα πόδια, την εκτρωδακτυλία (δυσμορφία από την έλλειψη ενός ή περισσότερων δακτύλων) και ως παιδί πέρασε νύχτες αφόρητου πόνου, φορώντας διορθωτικά παπούτσια, για να μπορέσει να περπατήσει ή και να τρέξει, αφού οι γιατροί τού έδιναν λίγες πιθανότητες. Δεν τα παράτησε όταν οι τραυματισμοί, μερικοί εξ' αυτών σοβαροί, τού «χτύπησαν» την πόρτα στη 10ετή καριέρα του. Δεν θα το βάλει κάτω ούτε τώρα, για να πετύχει κάτι σημαντικότερο: να «καθαρίσει» το όνομά του!