Αρτούρας Γκουντάιτις: Το next BIG thing της Ευρώπης και του... ΝΒΑ!

Αρτούρας Γκουντάιτις: Το next BIG thing της Ευρώπης και του... ΝΒΑ!

Αρτούρας Γκουντάιτις: Το next BIG thing της Ευρώπης και του... ΝΒΑ!
Ο έγκριτος ρεπόρτερ της Αρμάνι Μιλάνο και δημοσιογράφος της «Gazzetta dello Sport», Τζιουζέπε Νίγκρο, μιλάει στην Euroleague Greece για το φαινόμενο «Αρτούρας Γκουντάιτις».

Είναι από τους παίκτες που ανήκουν στην κατηγορία «αφανείς ήρωες». Δεν τον προσέχει κάποιος κατευθείαν, αν και κάνει αρκετή δουλειά μέσα στο παρκέ.

Είναι ένας... αθόρυβος MVP, μια από τις εκπλήξεις της φετινής Euroleague.

Αν και για όσους τον παρακολουθούσαν από πριν, αυτό δεν αποτελεί καμία έκπληξη.

Ο «άγνωστος» Αρτούρας Γκουντάιτις επέστρεψε στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση με την φανέλα της Αρμάνι και φροντίζει πλέον να μάθουν όλοι το όνομά του.

Ο 24χρονος σέντερ έχει διασωθεί πολλές φορές από το «ναυάγιο» των Ιταλών στην Euroleague με τις εκπληκτικές του εμφανίσεις και εκείνοι έσπευσαν να τον ανανεώσουν μέχρι το 2021.

Βέβαια, δεν αποκλείεται να τον δούμε μια μέρα και στο ΝΒΑ, αφού οι Καβαλίερς απέκτησαν τα δικαιώματά του, μέσω του three-team trade με τους Κινγκς και τους Τζαζ.

Η Euroleague Greece σκιαγραφεί το προφίλ του Λιθουανού ψηλού με την βοήθεια του έγκριτου δημοσιογράφου της «Gazzetta dello Sport» και ρεπόρτερ της Αρμάνι, Τζιουζέπε Νίγκρο.

Ο Γκουντάιτις άρχισε τα βήματά του από την Κλαϊπέδα τη σεζόν 2010-11. Δύο χρόνια αργότερα βρέθηκε στην δεύτερη ομάδα της Ζαλγκίρις, για να πάρει... προαγωγή στην ανδρική, στην οποία πέρασε ακόμα δύο σεζόν (2013-15) και αγωνίστηκε στην Euroleague.

Τον Ιούνιο εκείνης της χρονιάς, και λίγο πριν πάρει μεταγραφή για την Λιέτουβος Ρίτας, επελέγη στο Νο. 47 του β' γύρου του draft του ΝΒΑ από τους Σίξερς, με 11 ομάδες να ενδιαφέρονται για εκείνον, σύμφωνα με τα τότε δημοσιεύματα. Ένα μήνα αργότερα, τα δικαιώματά του πήγαν στους Κινγκς - μαζί με του Λούκα Μίτροβιτς - αποτελώντας προσωπική επιλογή του Βλάντε Ντίβατς (οι Λόντρι, Τόμπσον, Στάουσκα πήγαν στην Φιλαντέλφεια).

Το καλοκαίρι του 2016 συμμετείχε στο Summer League με την ομάδα του Σακραμέντο, ωστόσο επέστρεψε στην χώρα του και την Λιέτουβος.

Η Αρμάνι είχε ανοιχτά τα «ραντάρ» της κι εντόπισε τον κατάλληλο άνθρωπο για την ενίσχυσή της στη θέση «5» το προηγούμενο καλοκαίρι.

Η ομάδα του Μιλάνο προσέφερε διετές συμβόλαιο στον Γκουντάιτις, δηλαδή μέχρι το 2019. Οι μετοχές του, όμως, αυξήθηκαν τόσο πολύ, μετά τις καταπληκτικές εμφανίσεις του, τα δικαιώματά του κατέληξαν στους Καβαλίερς - οι οποίοι δείχνουν έντονο ενδιαφέρον για εκείνον - και η Αρμάνι έσπευσε να του επεκτείνει το συμβόλαιο μέχρι το 2021!

Αυτά ήταν μερικά στοιχεία του... βιογραφικού του Γκουντάιτις, για να τον γνωρίσει κάποιος καλύτερα.

Όσον αφορά τα αγωνιστικά, αυτή είναι η χρονιά του Λιθουανού, όπως επισημαίνει στην Euroleague Greece ο Τζιουζέπε Νίγκρο.

«Φαίνεται πως αυτή είναι η χρονιά του Γκουντάιτις!

Συνεισφέρει σταθερά στην Αρμάνι και δεν είναι μόνο ένας από τους 4-5 αποτελεσματικούς παίκτες στην ομάδα του, αλλά θεωρείται ένα από τα καλύτερα σέντερ στην Euroleague! Κι είναι μόλις στην πρώτη του χρονιά σε αυτό το επίπεδο - δεν μετράω τις δύο πρώτες σεζόν στην Ζαλγκίρις, γιατί τότε ήταν μόνο ένα νέο παιδί που είχε απλά προοπτικές.

Βρίσκεται στην κορυφή των ποσοστών στα δίποντα (σ.σ 72.9%), χάρη στο συνδυασμό των ικανοτήτων του: είναι καλός στο pick n' roll, είναι δυνατός στη θέση του κι έχει την ικανότητα να τελειώνει γρήγορα φάσεις, να σκοράρει ή να παίρνει φάουλ. Και αυτά, χάρη στην καλή αντίληψη που έχει και την συνείδηση της κίνησης του δεξιού του ποδιού, σε συνδυασμό με το πραγματικά... απαλό του χέρι.

Επίσης, τον ενδιαφέρει η βελτίωση στο σουτ του. Έχει ωριμότητα στην άλλη μεριά του παρκέ και είναι δυνατός στο "1 εναντίον 1".

Αν και μπορεί να τρέξει σε όλο το γήπεδο, δεν είναι πολύ γρήγορος σε μικρές αποστάσεις. Έχει δουλειά ακόμα να κάνει στο μαρκάρισμα των ψηλών στην περιφέρεια, ενώ η ομάδα του τού ζητάει να είναι πιο ενεργός στα 8 μέτρα από το καλάθι, ενάντια στα γκαρντ, σε pick n' roll καταστάσεις. Ίσως κάποιες από τις δεξιότητές του δεν εμφανιστούν ποτέ, αλλά είναι σε ένα καλό δρόμο να συνεχίσει την ανάπτυξή του».

Ο δημοσιογράφος, όμως, της ιταλικής «Gazzetta dello Sport» δεν έχει αμφιβολία πως ο γεννηθείς τον Ιούνιο του 1993 παίκτης θα βρεθεί μία μέρα και στο κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη.

«Έχει σίγουρα όλα τα φόντα, για να σταθεί στο ΝΒΑ!

Η πρώτη και άμεση σύγκριση που μπορεί να γίνει είναι με τον Τομοφέι Μοζγκόφ και την θητεία του στο Κλίβελαντ. Βέβαια, ο Μοζγκόφ στην πρώτη του περίοδο στο Κλίβελαντ, επί Ντέιβιντ Μπλατ, ήταν στο ιδανικό για εκείνον περιβάλλον, όπως ιδανική ήταν και η κατάσταση στο Ντένβερ τα δύο τελευταία χρόνια που ήταν εκεί. Οπότε, εξαρτάται από τις συνθήκες που θα συναντήσει. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πως θα είναι οι Καβαλίερς στο μέλλον, μετά την κατάσταση που επικράτησε εκεί πρόσφατα.

Όπως και να έχει, ο Γκουντάιτις μπορεί να έχει έναν παρόμοιο ρόλο. Βέβαια, είναι λιγότερο... rocky από τον Μοζγκόφ, σε ύψος και κιλά, αλλά εξακολουθεί να είναι ογκώδης και κατά τη γνώμη μου έχει περισσότερες τεχνικές ικανότητες. Έχει το κατάλληλο σώμα για να παίξει στο ΝΒΑ και δεν έχει να αντιμετωπίσει τα μικρότερα και πιο γρήγορα “ψευτοπεντάρια”, τα οποία τον δυσκολεύουν εδώ - περισσότερο στην Ιταλία, παρά στην Euroleague».

Όσο για τον χαρακτήρα του Γκουντάιτις; «Είναι πολύ ντροπαλός και ένας καλός οικογενειάρχης!».