Εφές - Ζαλγκίρις 70-86 (vid)

Βασίλης Βλαχόπουλος
Εφές - Ζαλγκίρις 70-86 (vid)
Για τέταρτη φορά στις τελευταίες πέντε αναμετρήσεις τους στην Κωνσταντινούπολη, η Ζαλγκίρις Κάουνας επικράτησε της Αναντολού Εφές. Αυτή τη φορά μάλιστα με χαρακτηριστική ευκολία (70-86). Η τελευταία περίοδο θύμισε κάτι από την γνωστή ιταλική κωμωδία… Ο κλέψας του κλέψαντος καθώς οι Λιθουανοί έκαναν οκτώ κλεψίματα!

Η ομάδα του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους είχε τον απόλυτο έλεγχο του αγώνα μετά την πρώτη περίοδο και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι σε τρεις περιόδου περιόρισε τους γηπεδούχους στους 47 πόντους. Η ίδια πάτησε πάνω στην άμυνά της αλλά και στις συνεργασίες της στην επίθεση.

Το μακρινό σουτ ήταν ο ασφαλέστερος τρόπος έκφρασης της Αναντολού Εφές στο πρώτο δεκάλεπτο σε αντίθεση με τη Ζαλγκίρις η οποία προφανέστατα προσπάθησε να περάσει την μπάλα στο καλάθι. Οι Τούρκοι βασίστηκαν στην αποτελεσματικότητα του Ντάγκαν (3/3 τρίποντα) στην πρώτη περίοδο, προηγήθηκαν με 18-14 με τη συμπλήρωση οκτώ λεπτών αγώνα και με 23-21 στο τέλος της περιόδου.

Βασίλιε Μίσιτς και Παούλιους Βαλίνσκας άλλαξαν τις ισορροπίες του αγώνα στη δεύτερη περίοδο σε συνδυασμό με τη zone press άμυνα που επέλεξε ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους. Ο πρώτος εκτέλεσε και πάσαρε άψογα, ο δεύτερος μάλλον ήταν ο παίκτης που δεν περίμενε η Αναντολού Εφές και από το 27-26, η Ζαλγκίρις έτρεξε 9-0 σερί (27-35, 15’) κρατώντας τους γηπεδούχους τουλάχιστον τρία λεπτά χωρίς καλάθι. Ακόμη και τα έξι επιθετικά ριμπάουντ που μάζεψε η Εφές δεν τη βοήθησαν ώστε να βρει λύσεις (με εξαίρεση τις βοήθειες που έδωσε ο Μότουμ) στην επίθεση και το ημίχρονο έκλεισε με σκορ 36-45.

Η Ζαλγκίρις είχε τον απόλυτο έλεγχο του αγώνα στο τρίτο δεκάλεπτο. Αμυντικά, με εξαίρεση μια τρίλεπτη έκρηξη του Έρικ ΜακΚόλουμ ήλεγξε την Εφές, ενώ στην επίθεση βασίστηκε στην επιθετική πολυφωνία της και στην έλλειψη υπομονής των γηπεδούχων. Ως εκ τούτου η διαφορά έφτασε σε διψήφιο νούμερο (42-53) έπειτα από τέσσερα λεπτά. Οι εννιά πόντοι του ΜακΚόλουμ δεν πρόσφεραν διέξοδο επιστροφής για την Εφές λόγω του ότι ήταν ευάλωτη στην άμυνα κι έτσι το δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε με σκορ 56-68.

Η υπόθεση «νικητής» ξεκαθάρισε έπειτα από περίπου τέσσερα λεπτά στην τελευταία περίοδο. Η Ζαλγκίρις Κάουνας έκανε διαδοχικά κλεψίματα, βρήκε πόντους στον αιφνιδιασμό, ανέβασε τη διαφορά στα επίπεδα των 20 πόντων (61-81).

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Γιατί πολύ απλά είναι πολύ καλύτερη ομάδα. Έχει περισσότερους τρόπους έκφρασης στην επίθεση, υψηλότερο επίπεδο συνεργασίας, σούταρε με εξαιρετικά ποσοστά σε δίποντα (55.8%) και τρίποντα (58.3%) κυρίως όμως έπαιξε άμυνα.

ΕΚΑΝΑΝ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: Η Ζαλγκίρις Κάουνας είχε πέντε παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων εκ των οποίων ο Άαρον Ουάιτ τελείωσε το παιχνίδι με 6/6 δίποντα. Ο Μίσιτς ήταν πολύ καλός εκτελεστικά και οργανωτικά, έκλεψε τρεις φορές την μπάλα στην τελευταία περίοδο, όσες βέβαια και ο Μπράντον Ντέιβις.

ΑΦΑΝΗΣ ΗΡΩΑΣ: Μετά τον Βαλίνσκας στο πρώτο ημίχρονο, ο Αρτούρας Μιλάκνις έκανε 2/2 τρίποντα στις αρχές της τελευταίας περιόδου και ουσιαστικά έκοψε τα πόδια των γηπεδούχων.

ΠΕΡΑΣΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΗΣΑΝ: Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ντέρικ Μπράουν αποδεικνύεται ο αδύναμος κρίκος της Αναντολού Εφές και στις δύο πλευρές του παρκέ, στη συγκεκριμένη περίπτωση πάντως εκτέθηκε από τον Άαρον Ουάιτ. Δεν κόστισε στην ομάδα του αλλά ο Παούλιους Γιανκούνας ήταν εκτός ρυθμού.

ΣΗΜΕΙΟ-ΚΛΕΙΔΙ: Τα 67’’ δευτερόλεπτα στις αρχές της τελευταίας περιόδου και το 0-7 που έκανε η Ζαλγκίρις μετατρέποντας το 61-71 σε 61-78. Εκεί τελείωσε και το παιχνίδι.

ΤΙ ΠΕΤΑΝΕ: Η Αναντολού Εφές ήταν σε μόνιμη τρικυμία στην άμυνα και το ότι έκανε περισσότερα λάθη (17) σε σχέση με τις ασίστ (14) προφανώς σημαίνει κάτι.

Τα δεκάλεπτα: 23-21, 35-46, 56-68, 70-86

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.