Πόσο ωραία είναι στα live με τον Μπόγιαν Ντούμπλιεβιτς; (pics & vids)

Πόσο ωραία είναι στα live με τον Μπόγιαν Ντούμπλιεβιτς; (pics & vids)

Γιάννης Σταυρουλάκης
Πόσο ωραία είναι στα live με τον Μπόγιαν Ντούμπλιεβιτς; (pics & vids)
Ο Μπόγιαν Ντούμπλιεβις είναι ο fictional ήρωας που θα οδηγήσει τη Βαλένθια προς ένα καλύτερο μπασκετικό αύριο και η Euroleague Greece γράφει για τον Μαυροβούνιο πάουερ φόργουορντ που λατρεύει το aggressive hard rock.

Όσοι τον γνώριζαν ήδη και είχαν παρακολουθήσει τις επιδόσεις του όλο το προηγούμενο διάστημα, θα έπρεπε να γνέφουν καταφατικά με σουφρωμένα χείλη βλέποντας τις περσινές εμφανίσεις του κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης με αυτό το «μμμ… ναι φίλε, ναι» ύφος που έχεις όταν κάποιος αρχίζει να σου μιλάει για κάτι συγκλονιστικό που έχεις κι εσύ ανακαλύψει. Όσοι δεν τον γνώριζαν, τον έψαξαν. Ένα σημείο εκκίνησης ήταν εκείνα τα παιχνίδια με τη «Βασίλισσα» που έκριναν το πρωτάθλημα στη Liga Endesa όπου ο Μπόγιαν Ντούμπλιεβιτς αναδείχτηκε MVP των τελικών, έχοντας 13.5 πόντους και 7.2 ριμπάουντ! Μέσα σε όλα τα άλλα που έκαναν την περσινή Βαλένθια να ξεχωρίσει και να φτάσει ως το τέλος της διαδρομής ήταν το θαυμάσιο supporting cast που πλαισίωσε τον Ντούμπλιεβιτς ο οποίος με τη σειρά του επισημαίνει σε κάθε ευκαιρία την αφοσίωσή του στην ομάδα που τον ανέβασε στο διεθνές παλκοσένικο και τον ανέδειξε σε έναν από τους πιο dominant ψηλούς στην Ευρώπη. «Στην Ισπανία θέλω να παίζω μόνο για τη Βαλένθια. Ούτε για τη Ρεάλ, ούτε για την Μπαρτσελόνα! Είναι ζήτημα σεβασμού προς τον κόσμο που με έχει αγκαλιάσει από την πρώτη μέρα. Ο σεβασμός είναι κάτι που έμαθα από μικρός. Αν κάποτε φύγω από εδώ, θα παραμείνω οπαδός αυτής της ομάδας» παραδέχεται ο Μαυροβούνιος πάουερ φόργουορντ, ο οποίος έγινε draft pick από τους Τimberwolves το 2013. «Όλοι οι παίκτες ονειρεύονται το ΝΒΑ. Το όνειρό μου είναι να πετύχω στην καλύτερη ομάδα και για μένα η Βαλένθια είναι η καλύτερη ομάδα στον κόσμο. Είναι σίγουρο ότι το αίμα μου έχει πορτοκαλί χρώμα. Το να κερδίζεις έναν τίτλο με τη Βαλένθια είναι σαν να κερδίζεις 10 τίτλους με τη Ρεάλ».

Slipknot, System of a Down και Rammstein πριν από το τζάμπολ

«Οι συμπαίκτες μου λένε ότι είμαι ψυχοπαθής»! Εδώ ο Μπόγιαν Ντούμπλιεβιτς μιλάει για την εικόνα που έχουν σχηματίσει οι τύποι με τους οποίους μοιράζεται τα αποδυτήρια της Βαλένθια λόγω των... ιδιαίτερων προτιμήσεών του στη μουσική, αλλά θα μπορούσε να μιλάει για οτιδήποτε έχει πετύχει στη ζωή του. «Οι δημοσιογράφοι με ρωτούσαν τι περιμένω φέτος και τους εξηγούσα ότι πάμε για το πρωτάθλημα. Όλος ο κόσμος έλεγε ότι ο "Ντούμπι" είναι τρελός! Ναι, είναι αλήθεια! Είμαι τρελός όμως το πρωτάθλημα είναι δικό μας» εξηγούσε στην περσινή φιέστα της Βαλένθια ενώ δηλώνει υπερήφανος για την playlist του! «Όλα τα κομμάτια είναι aggressive hard rock. Slipknot, System of a Down, Rammstein... Δεν έχω συναντήσει άλλον παίκτη με αυτές τις προτιμήσεις. Ως ομάδα έχουμε το τελετουργικό μας όμως προτιμώ τις δικές μου επιλογές. Προετοιμάζομαι ψυχολογικά και παίζω σαν... Βίκινγκ! Τους τελευταίους μήνες έχω τσεκάρει πολλές μπάντες της πατρίδας μου. Ειδικά την DST, ένα συγκρότημα από τη γενέτειρα μου, το Νίκσιτς (σ.σ. η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Μαυροβουνίου). Το "Vatra" είναι ένας καλός λόγος για να βγεις εκεί έξω και να ισοπεδώσεις τα πάντα!» Παρεμπιπτόντως, στο συγκεκριμένο τραγούδι αναφέρονται στίχοι όπως: «Δεν έχω τελειώσει και δεν θα σταματήσω/η φωτιά καίει ακόμα μέσα μου/εγώ θα συνεχίσω κόντρα σε όλους και σε όλα». Ο Μαυροβούνιος είναι η απάντηση σε κάθε ερώτηση που αφορά τη Βαλένθια για την οποία το αφεντικό της και ιδιοκτήτης της μεγαλύτερης αλυσίδας σούπερ μάρκετ στην Ισπανία (σ.σ. Mercadona), Χουάν Ρόιγ, δαπάνησε 200 εκατομμύρια ευρώ από το 1986 μέχρι να την δει στην κορυφή. Ένα μόνο πράγμα μην του ζητήσετε... «Όλη η δύναμή μου βρίσκεται στο μούσι μου! Αν το ξυρίσω θα γίνω αδύναμος».

«Ο πατέρας μου δούλευε 24 ώρες και είχαμε ψωμί στο σπίτι»

Το Μαυροβούνιο έπαψε να είναι ο μικρότερος… συνέταιρος της Σερβίας στις 3 Ιουνίου 2006, με τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας του. Για να γίνει κατανοητή η σχέση εξάρτησης των δυο χωρών, αρκεί να θυμηθεί κανείς το σχετικό απόσπασμα του Μίλοβαν Τζίλας, ο οποίος θεωρείτο ο φανερός διάδοχος του Τίτο πριν από τη ρήξη των δυο ανδρών. «Είμαι Μαυροβούνιος γιατί είμαι Σέρβος, αλλά είμαι Σέρβος γιατί είμαι Μαυροβούνιος. Εμείς οι Μαυροβούνιοι είμαστε το αλάτι των Σέρβων. Όλη η δύναμη των Σέρβων δεν είναι εδώ (σ.σ. στο Μαυροβούνιο) αλλά η ψυχή τους είναι». Σε παλαιότερη συνέντευξη, ο Μπόγιαν Ντούμπλιεβιτς κλήθηκε να μιλήσει για τη χώρα του, την ανεξαρτησία της και τον εμφύλιο στη Γιουγκοσλαβία. «Το Μαυροβούνιο είναι πολύ διαφορετικό από την Ισπανία. Είναι πανέμορφο, με πολλά βουνά και ψηλούς ανθρώπους. Η οικογένειά μου έζησε δύσκολες στιγμές κατά τη διάρκεια του εμφυλίου. Ο πατέρας μου δεν σταμάτησε να δουλεύει και είχαμε ψωμί στο σπίτι κάθε μέρα. Νόμιζα πως δούλευε 24 ώρες τη μέρα! Τα πρωινά πήγαινε στο εργοστάσιο και τα απογεύματα έκανε επισκευές σε σπίτια. Δεν ζήσαμε άμεσα τον πόλεμο, σε αντίθεση με τη Βοσνία, τη Σερβία και την Κροατία. Σε ό,τι αφορά την ανεξαρτησία, δεν ήταν επιθυμία όλων όμως έτσι είναι η πολιτική. Εμείς και οι Σέρβοι είμαστε αδέλφια, μιλάμε την ίδια γλώσσα, τα πάμε καλά». Ο ηγέτης της Βαλένθια παραδέχτηκε ότι είναι εξίσου καλός στα... βελάκια. «Θα μπορούσα να είμαι επαγγελματίας παίκτης! Σημαδεύω καλά και στον ελεύθερο χρόνο μου ασχολούμαι πολλές ώρες».

Η χειρότερη νύχτα της καριέρας του

Ο ήρωας της ιστορίας μας έκανε θραύση με τις μικρές εθνικές ομάδες του Μαυροβουνίου. Η πρώτη παράσταση δόθηκε στο Eurobasket U-18 Β' κατηγορίας που διεξήχθη στο Σαράγιεβο το 2009, εκεί όπου ο Μπόγιαν Ντούμπλιεβιτς ολοκλήρωσε το τουρνουά με double-double (15.5 πόντοι, 10.3 ριμπάουντ) και κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο. Την επόμενη χρονιά ήταν κομβικός στο Eurobasket U-20 της Κροατίας για το Μαυροβούνιο που έφτασε ως τα προημιτελικά και ο ίδιος τερμάτισε στο Top-10 των σκόρερ και ριμπάουντερ στο τουρνουά. Ο 26άχρονος φόργουορντ έμαθε τα βασικά στην Ίμπον Νίκσιτς, το 2009-10 έπαιξε στην Λόβτσεν και στη συνέχεια φόρεσε τη φανέλα της Μπουντούτσνοστ (2010-12) με την οποία συμμετείχε στον προκριματικό γύρο της Euroleague, το Eurocup, την Αδριατική Λίγκα και το πρωτάθλημα Μαυροβουνίου υπό τις οδηγίες του Ντέγιαν Ράντονιτς ενώ αγωνίστηκε για έναν χρόνο στο πλευρό του Νίκολα Βούτσεβιτς. Στις 20 Ιουνίου 2012 η Βαλένθια ανακοίνωσε την απόκτησή του για τρία χρόνια κι έτσι ο Ντούμπλιεβιτς έγινε ο τέταρτος Μαυροβούνιος που φόρεσε τα πορτοκαλί έπειτα από τον Σάσα Ραντούνοβιτς (1996-98), τον νατουραλιζέ Ομάρ Κουκ (2010-11) και τον Ζάρκο Ρακότσεβιτς (Δεκέμβρης 2011). Την περσινή σεζόν ήταν ο πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης της Βαλένθια αφού αμείφθηκε με 800.000 ευρώ κι εν συνεχεία επιβεβαίωσε τους… όρκους αιώνιας αγάπης και πίστης στην ομάδα του, επεκτείνοντας το συμβόλαιό του ως το 2020. Η συμμετοχή στο Eurobasket 2017 δεν εξελίχθηκε όπως ίσως περίμενε ο Ντούμπλιεβιτς αφού το Μαυροβούνιο αποκλείστηκε στους «16» από τη Λετονία ενώ ο ίδιος δεν ξεχνά τη χειρότερη νύχτα της καριέρας του. «Η ήττα από τη Μάλαγα στον περσινό τελικό του EuroCup. Έμεινα άυπνος για μια εβδομάδα... Χρειάστηκε να περάσει καιρός για να το ξεπεράσω».

PHOTO CREDIT: Μαριλίζα Κοντογεώργου