Ταβάρες: «Ο Ντόντσιτς νιώθει στο γήπεδο, όπως τα παιδιά στο πάρκο!»

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Ταβάρες: «Ο Ντόντσιτς νιώθει στο γήπεδο, όπως τα παιδιά στο πάρκο!»
Ο Έντι Ταβάρες μίλησε στην Euroleague Greece για τη σεζόν που κάνει στη Ρεάλ, το ματς με τον Ολυμπιακό και αναφέρθηκε στην καθημερινότητα των Λούκα Ντόνσιτς και ΛεΜπρόν Τζέιμς.

Οι τραυματισμοί των Γκουστάβο Αγιόν και Όγκνιεν Κούζμιτς ανάγκασαν τον Πάμπλο Λάσο σε προσθήκη μεσούσης της περιόδου. Ο Έντι Ταβάρες ήταν ο εκλεκτός μιας και γνώριζε από την διετή καριέρα του στους Κανάριους Νήσους, την ισπανική Λίγκα και το «μέγεθος» των Μαδριλένων.

Ο 25χρονος γίγας από το Πράσινο Ακρωτήριο μίλησε αποκλειστικά στην Euroleague Greece για την απόφασή του να αφήσει το ΝΒΑ και να επιστρέψει στην Ευρώπη για χάρη της Ρεάλ.

Γεννήθηκες στο Πράσινο Ακρωτήρι, είσαι νησιώτης λοιπόν. Σε βοήθησε λογικά η 6ετής θητεία σου στη Γκραν Κανάρια και πόσα έμαθες για τις απαιτήσεις της ισπανικής Λίγκας, σαν αθλητής και σαν άνθρωπος;

«Σίγουρα είχα λίγο πιο εύκολο έργο. Έμαθα ισπανικά και αρκετά πράγματα για το πρωτάθλημα της Ισπανίας που είναι πολύ απαιτητικό.»

Υπέγραψες στη Ρεάλ μέσα στη σεζόν. Πόσο εύκολο ήταν να προσαρμοστείς;

«Δεν ήταν εύκολο, αφού το παιχνίδι στο ΝΒΑ είναι πολύ διαφορετικό, ωστόσο όλοι έπεσαν πάνω μου με σκοπό να με βοηθήσουν. Ήταν η κατάλληλη στιγμή για μένα αφού ήδη είχα προσπαθήσει στο ΝΒΑ. Δεν ήταν εύκολα τα πράγματα για μένα στην Αμερική. Μόλις μου ήρθε η προσφορά της Ρεάλ δεν το πολυσκέφτηκα. Ήξερα πως ήταν η σωστή απόφαση για μένα. Η Ρεάλ είναι μία από τις καλύτερες ομάδες του κόσμου και σε πολλά πράγματα λειτουργεί ως ομάδα ΝΒΑ. Αυτό με βοήθησε να προσαρμοστώ πιο εύκολα.»

Ποιο ήταν το μυστικό στη μετάβασή σου από το ΝΒΑ στη Ρεάλ;

«Ο βαθμός ετοιμότητας και συγκέντρωσης. Στη Ρεάλ πρέπει να είσαι έτοιμος από το πρώτο μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο. Σε κάθε παιχνίδι από το τζάμπολ μέχρι το τελευταίο δεκάλεπτο.»

Μετά την ήττα στη Μόσχα, πως αντιμετωπίζετε το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό. Τον νικάτε συνέχεια από το 2009....

«Το παρελθόν δεν παίζει ιδιαίτερο ρόλο. Ίσα ίσα αυτό δίνει επιπλέον κίνητρο σε παίκτες σαν κι αυτούς που διαθέτει ο Ολυμπιακός. Εμείς είμαστε έτοιμοι για ένα δύσκολο παιχνίδι και χρειαζόμαστε τη νίκη για να παραμείνουμε στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας.»

Πες μας και λίγα λόγια για τον Λούκα Ντόντσιτς τον οποίο ζεις καθημερινά...

«Φαίνεται πως διασκεδάζει όπως τα παιδιά όταν παίζουν στο πάρκο. Διαθέτει τρομερό ταλέντο και σίγουρα το μέλλον του ανήκει.»

Η Ρεάλ προσπαθεί να βρει ρυθμό έχοντας τραυματίες τους Ράντολφ, Αγιόν, Κούζμιτς και Γιουλ. Όταν επιστρέψουν θα επηρεάσει τη χημεία σας;

«Η αλήθεια είναι πως έχουμε αρκετούς τραυματίες. Θα χρειαστούν χρόνο για να επανέλθουν, αλλά όταν το καταφέρουν θα είμαστε ασταμάτητοι.»

Πως ήταν η ζωή σου με τoν ΛεΜπρόν Τζέιμς όσο ήσουν στους Καβαλίερς και αν σκέφτεσαι να επιστρέψεις στο ΝΒΑ;

«Αισθάνομαι ευλογημένος που ζούσα καθημερινά τον ΛεΜπρόν, που τον έβλεπα πως δουλεύει καθημερινά. Βρισκόταν στις 7 το πρωί στο γυμναστήριο κι ήταν ο τελευταίος που έφευγε. Αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση. Όταν βλέπεις τη νοοτροπία αυτή σε κάποιον που έχει κατακτήσει τα πάντα.

Αυτή τη στιγμή με νοιάζει μόνο η Ρεάλ και είμαι συγκεντρωμένος στις υποχρεώσεις μου. Κανείς δεν ξέρει τι του επιφυλάσσει το μέλλον και που θα βρίσκομαι.»

Στους τελικούς του ΝΒΑ δεν αγωνίστηκες λόγω τραυματισμού, αλλά πως ήταν σαν εμπειρία;

«Πολύ όμορφη εμπειρία. Από τον τρόπο προετοιμασίας μέχρι τον τρόπο που αγωνίζονταν. Τα έδιναν όλα σαν να ήταν το τελευταίο τους. Ακόμη κι όταν χάσαμε κάποια ματς σκεφτόμασταν θετικά και τον τρόπο που έπρεπε να νικήσουμε στα επόμενα παιχνίδια. Προσπαθήσαμε σκληρά να ανταποκριθούμε κόντρα σε σπουδαίους παίκτες όπως ο Στεφ Κάρι, αλλά ήταν αδύνατον.»

Πίσω στην Ευρώπη. Μπορείς να συγκρίνεις την ατμόσφαιρα που συνάντησες σε Αθήνα και Πειραιά με αυτή των ισπανικών γηπέδων;

«Ξεχνάς πως έχω παίξει στην Γκραν Κανάρια και οι φίλαθλοι εκεί δημιουργούν τρομερή ατμόσφαιρα. Βοηθούν την ομάδα και στο τέλος του αγώνα είναι όλοι όρθιοι. Μου άρεσε κι η ατμόσφαιρα στο γήπεδο της Μάλαγα.»

Ποιο είναι το ευκολότερο και ποιο το δυσκολότερο πράγμα στην καθημερινότητα ενός τόσο ψηλού ανθρώπου σαν κι εσένα;

«Τα ρούχα και τα παπούτσια για να αγοράσεις είναι δύσκολο. Ο κόσμος είναι για τους ανθρώπους με νορμάλ ύψους και πρέπει να προσαρμοστώ στις δικές του συνθήκες.»