Ο Ντιρκ, ο Πέτζα και ο top παίκτης Γιάννης!

Αντώνης Καλκαβούρας
Ο Ντιρκ, ο Πέτζα και ο top παίκτης Γιάννης!
Ο πρωταθλητής του ΝΒΑ με τους Ντάλας Μάβερικς, Ροντρίγκ Μπομπουά, μιλάει στην Euroleague Greece για την αποψινή μάχη με της Μπασκόνια με τον Παναθηναϊκό, θυμάται την εμπειρία των τελικών του 2011 και δηλώνει έκπληκτος με τον "Greek Freak"!

Γεννημένος σε μία από τις γαλλικές αποικίες στην Καραϊβική (Γουαδελούπη), ο αθλητικός shooting-guard, ανακαλύφθηκε από τον παλαίμαχο Γάλλο διεθνή φόργουορντ, Μικαέλ Πιετρίς, που είχε επισκεφτεί το νησί για ένα καλοκαιρινό camp! Πολύ γρήγορα, η καριέρα του Ροντριγκ Μπομπουά εκτοξεύτηκε! Μετά από 3 χρόνια (2006-09) στη γαλλική Σολέ, ήρθε η επιλογή του στο ντραφτ του ΝΒΑ (νο25) από τους Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ και στη συνέχεια το συμβόλαιο που του προσέφεραν οι Ντάλας Μάβερικς, που στην πορεία απέκτησαν τα δικαιώματά του.

Το ξεκίνημά του στον «μαγικό κόσμο» ήταν εντυπωσιακό. Ο Γάλλος combo-guard, έγινε ο 3ος rookie στην ιστορία της ομάδας που σκοράρει 40 πόντους σε ένα ματς (με 9/11 τριπ. κόντρα στους Ουόριορς του Στεφ Κάρι). Οι διαδοχικοί τραυματισμοί, όμως, που «σμπαράλιασαν» το αριστερό του πόδι, ήταν η αιτία που έχασε πολλά παιχνίδια, στις δύο επόμενες σεζόν και «είδε» από την κερκίδα τους συμπαίκτες του να κατακτούν το μοναδικό πρωτάθλημα (2011) στην ιστορία του οργανισμού του Βόρειου Τέξας.

Το 2014 επέστρεψε στην Ευρώπη για λογαριασμό της Σαρλερουά και της ΛεΜάν, ενώ από το 2015, αγωνίζεται ανελλιπώς στην Euroleague, πρώτα με τη φανέλα της Στρασμπούρ και τα δύο τελευταία χρόνια ως μέλος της Μπασκόνια. Η Euroleague Greece συνάντησε τον 29χρονο Γάλλο, λίγο πριν την τελευταία προπόνηση της ομάδας του στο «Νίκος Γκάλης» και είχε την ευκαιρία να συζητήσει μαζί του για την εφετινή ευρωπαϊκή σεζόν αλλά και για τις θύμησες του παρελθόντος!

Δύο χρόνια μετά την συμμετοχή στο 4ο Final 4 στην ιστορία της ομάδας, ποια είναι η εφετινή επιδίωξη της Μπασκόνια στην Euroleague;

«Ο στόχος μας είναι ξεκάθαρος! Θέλουμε να επιστρέψουμε στο Final 4 κι επειδή δεν αρχίσαμε καλά τη σεζόν, αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να βελτιώνουμε συνεχώς την βαθμολογική μας θέση, έτσι ώστε να μπούμε στα playoffs και να δώσουμε την μεγάλη μάχη!»

Ήσουν ο άνθρωπος της τελευταίας στιγμής, στα δύο τελευταία παιχνίδια με τον Παναθηναϊκό. Πέρυσι, εδώ στην Αθήνα, σου 'φυγε η μπάλα λίγο πριν το τελευταίο σουτ στη λήξη του αγώνα, αλλά στο πρώτο ματς της εφετινής σεζόν, πέτυχες το νικητήριο καλάθι και πήρες την προσωπική σου ρεβάνς. Στο αυριανό (σ.σ.: αποψινό) ματς τι σκοπεύεις να κάνεις;

«(γέλια!!!)... Να σου πω την αλήθεια, δεν το είχα συνδυάσει, αλλά τώρα που το λες, είδες καμιά φορά πως τα φέρνει η μοίρα; Αυτό είναι το μπάσκετ, όμως... Τώρα όσον αφορά τις συμπτώσεις, αυτά είναι πράγματα που κάνουν την δουλειά σας πιο ενδιαφέρουσα. Εμείς οι παίκτες κι εγώ προσωπικά, δεν δίνουμε τόσο μεγάλη σημασία σ' αυτά τα δεδομένα. Θα μπορούσα να μην είχα χάσει την μπάλα πέρυσι ή να μην είχα σκοράρει φέτος. Πλέον όμως, δεν έχει καμία σημασία! Αυτό που μετράει είναι να κερδίσουμε αύριο (σ.σ.: απόψε) για να αυξήσουμε τις πιθανότητες εισόδου στην 8άδα...

Πως βλέπεις τον εφετινό Παναθηναϊκό;

«Πέρα από το ότι είναι ένας σύλλογος με μεγάλη παράδοση και ιστορία, η εφετινή του ομάδα είναι πολύ αθλητική, παίζει επιθετική άμυνα και γενικά είναι ένας αντίπαλος που δύσκολα αντιμετωπίζεται, ειδικότερα μέσα στην έδρα του. Θεωρώ ότι φέτος θα είναι από τους διεκδικητές του τροπαίου!»

Ειδικότερα στο γήπεδό του, είναι πολύ δυνατός;

«Είναι μία από τις πιο καυτές έδρες που έχω παίξει ποτέ! Και απ' ότι φαντάζομαι η ατμόσφαιρα, θα είναι ακόμη πιο ηλεκτρισμένης λόγω και της τιμωρίας του ιδιοκτήτη της ομάδας. Διάβασα σήμερα (σ.σ.: χθες) την είδηση, αλλά δεν ξέρω λεπτομέρειες για να μπορώ να εκφέρω άποψη. Αυτό που με εξέπληξε είναι ότι θα γίνει ψηφοφορία μεταξύ των φιλάθλων της ομάδας, για να μείνει ή να φύγει ο Παναθηναϊκός από την διοργάνωση... Αυτό δεν το είχα ξανακούσει...»

Μετά από τρία χρόνια στο γαλλικό πρωτάθλημα με την Σολέ, ευτύχησες να παίξεις τέσσερα χρόνια στο ΝΒΑ και μετά την 4ετή θητεία σου εκεί, έκανες το ντεμπούτο σου στην Euroleague. Πόσο σε βοήθησε την προσαρμογή σου, αυτή η συγκυρία;

«Κάθε εμπειρία, πόσω μάλλον αυτή του ΝΒΑ, είναι πολύ χρήσιμη στην καριέρα κάθε παίκτη και συμβάλει στην πρόοδό του. Είναι αλήθεια ότι στην Αμερική βελτίωσα σημαντικά κάποια στοιχεία του παιχνιδιού μου, που στο επίπεδο της Euroleague με έχουν βοηθήσει να ξεχωρίσω.»

Η εμπειρία του Ντάλας εμπεριέχει ανάμικτα συναισθήματα; Ένας πολύ σοβαρός τραυματισμός, κάποιες σπουδαίες εμφανίσεις στο κορυφαίο επίπεδο, συνεργασίες με τεράστια ονόματα και το σημαντικότερο ένα δαχτυλίδι πρωταθλήματος. Τι έχεις κρατήσει απ' αυτά τα τέσσερα χρόνια (2009-13) στο Τέξας;

«Η σημαντική ανάμνηση είναι ο τίτλος του 2011, έστω κι αν λόγω τραυματισμού, δεν έπαιξα καθόλου σε εκείνα τα playoffs! Ήταν κάτι το εκπληκτικό να είμαι μέλος εκείνης της ομάδας, να προπονούμαι, να παίζω και να ταξιδεύω με τόσο μεγάλους αστέρες. Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα ζήσω το συναίσθημα της κατάκτησης ενός τίτλου στο ΝΒΑ!»

Πως ήταν να παίζεις με το Ντιρκ, τον Πέτζα, τον Τζέϊσον Κιντ;

«Πέρα από την μεγάλη αξία τους σαν παίκτες, ήταν φοβερές προσωπικότητες έξω από τις τέσσερις γραμμές και αυτό έκανε τη συνύπαρξή μαζί τους, ακόμη πιο συναρπαστική κι ευχάριστη. Ειδικά αυτοί οι τρεις που ανέφερες, είναι τρομερά πνευματώσεις τύποι, με τρομερό χιούμορ και πραγματικά απόλαυσα την παρέα τους!»

Την ίδια περίοδο που εσύ επέστρεφες στην Ευρώπη, άρχιζε το «αμερικανικό όνειρο» για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο... Οπότε, υποθέτω ότι όχι απλά δεν τον έχεις αντιμετωπίσει, αλλά δεν έχεις ούτε δει από κοντά να παίζει...

«Ακριβώς! Όπως όλοι, όμως, τον θαυμάζω καθημερινά από την τηλεόραση. Είμαι πραγματικά εντυπωσιασμένος από τον συνδυασμό αθλητικών ικανοτήτων και του μπασκετικού IQ που έχει αυτό το παιδί, αλλά και από το πόσο γρήγορα εξελίσσεται σε έναν από τους Top παίκτες του κόσμου! Είναι ευλογία για το ελληνικό και κατ' επέκταση το ευρωπαϊκό μπάσκετ!»

Κάτι τελευταίο, πως γίνεται να μην έχεις παίξει ποτέ στην Εθνική Γαλλίας, σε μία μεγάλη διοργάνωση;

«Αυτή δεν είναι ερώτηση για μένα! Ρωτήστε τους ομοσπονδιακούς προπονητές, αυτοί αποφασίζουν!»

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.