Με το μυαλό στα μπουζούκια

Νίκος Παπαδογιάννης Νίκος Παπαδογιάννης
Με το μυαλό στα μπουζούκια
O Nίκος Παπαδογιάννης πιστεύει ότι το ντέρμπι τη Δευτέρας ήταν κατάρα για τον νικητή και ευλογία για τον ηττημένο.

Όποιος ανατρέξει σε παλαιότερα κείμενά μου, θα βρει μία αιρετική θεωρία να επαναλαμβάνεται -και να επαληθεύεται- ξανά και ξανά. Στην ευρωπαϊκή αγωνιστική που έπεται εγχώριου ντέρμπι, ο ηττημένος της «πρασινοκόκκινης» μονομαχίας εμφανίζεται πιο δυνατός, από ό,τι ο νικητής.

Ακούγεται οξύμωρο, αλλά συνήθως αποδεικνύεται αληθινό. Ο κανόνας έχει εξαιρέσεις, ωστόσο ενδείξεις σαν την αποψινή και τη χθεσινοβραδυνή επιβεβαιώνουν (όχι τις εξαιρέσεις, αλλά) τον κανόνα.

Τι λέτε, δεν θα άλλαζαν ευχαρίστως θέση οι «πράσινοι» με τους «κόκκινους» μετά από όσα συνέβησαν το τελευταίο διήμερο;

Σας βλέπω και σας ακούω εσάς που φωνάζετε «όχι», αλλά δεν με πολυενδιαφέρει η άποψή σας. Όταν το ημερολόγιο δείχνει Φεβρουάριο, σημασία δεν έχει η Α1, αλλά η Euroleague. Αυτή είναι, που τις περισσότερες φορές τιμωρεί άλματα στο κενό.

Ο Παναθηναϊκός παρουσίασε στη Γερμανία την κλασσική εικόνα ομάδας που έχει ξεχάσει το μυαλό της στα μπουζούκια.

Από το πρώτο κιόλας λεπτό, ο δείκτης αυτοσυγκέντρωσης βρισκόταν κάτω από το μηδέν, σαν να προσπαθούσε και αυτός να μετρήσει τα φάουλ και τις βολές του ελληνικού ντέρμπι.

Δυστυχώς για τον Παναθηναϊκό, η Μπρόζε είχε στις τάξεις της στελέχη που γνωρίζουν καλά τι είδους μετασεισμούς προκαλεί μία τέτοια τραγικωμωδία: τον Ζήση, τον Καντζούρη, τον Χάκετ, ακόμα και τον Τρινκιέρι με το κρεμασμένο χέρι.

Ομάδα καλοπροπονημένη και σοβαρή, η πρωταθλήτρια Γερμανίας σημάδεψε με ακρίβεια την αχίλλειο πτέρνα του Παναθηναϊκού και ξεγύμνωσε τις αδυναμίες του. Οι 7 πόντοι που πέτυχε πριν συμπληρωθεί τετράλεπτο ο σέντερ Μούσλι ισοδυναμούσαν με σάλπισμα.

Απέναντι σε έναν αντίπαλο που δυσκολεύεται πολύ να προστατεύσει τη ρακέτα του, η Μπάμπεργκ (η πιο δύστοκη ομάδα της διοργάνωσης μαζί με τον Ολυμπιακό) μετουσίωσε την υπεροπλία της σε ένα εξωπραγματικό ποσοστό εύστοχων διπόντων (71%), σε 34 κερδισμένες βολές, σε +14 ριμπάουντ.

Ποτέ άλλοτε δεν ήταν τόσο έκδηλη η γύμνια του Παναθηναϊκού πάνω στο «βαμμένο». Οι Σίνγκλετον-Γκιστ υστέρησαν, αλλά δεν είναι δική τους ευθύνη η έλλειψη αξιόπιστης εναλλακτικής λύσης.

Ούτε φταίνε οι ψηλοί, που έμεινε εντελώς αβοήθητος ο συναρπαστικός Νικ Καλάθης έξω, στην περιφέρεια...

Ισχύει, βεβαίως, ο ίδιος κανόνας που υπογραμμίστηκε μετά τις συντριβές του Ολυμπιακού στη Βιτόρια και στο Χίμκι. Θεωρείται προτιμότερη μία συντριβή με 25 πόντους, παρά δύο ή τρεις ήττες με 1 πόντο.

Όσο οι «πράσινοι» θωρακίζουν την έδρα τους, διατηρούν το δικαίωμα στην αισιοδοξία. Το δυστύχημα για τον Παναθηναϊκό, είναι ότι μοιάζει υπερβολικά ευάλωτος εκτός Αθηνών, ακόμα και όταν βρίσκεται αντιμέτωπος με αντιπάλους σακατεμένους.

Η αποψινή Μπρόζε εμφανίστηκε με κουαρτέτο απόντων και ορφανή από προπονητή, ενώ η Βαλένθια του Γενάρη έπνεε τα λοίσθια πριν δανειστεί αναπνοές από τον πρωταθλητή Ελλάδας.

Το φινάλε της 21ης αγωνιστικής βρίσκει τον Παναθηναϊκό 5ο σε μία κούρσα έξι αλόγων, πολύ κοντά βεβαίως στις άσπονδες ομάδες που μοιράζονται τη 2η και 3η θέση (Ολυμπιακό, Φενέρμπαχτσε), αλλά όχι σε απόσταση ασφαλείας από τον 7ο και τον 8ο της κούρσας.

Το 10-1 στο ΟΑΚΑ υπενθυμίζει τη θαλπωρή της έδρας, αλλά το 3-7 των εκτός Ελλάδας αγώνων του δεν επιτρέπει υπερφίαλες προβλέψεις, εάν η τελική σούμα αφήσει το «τριφύλλι» έξω από την προνομιούχο τετράδα.

Οι επόμενες δύο εκστρατείες, στο Χίμκι και στη Μαδρίτη, αποτελούν ένα διπλό στοίχημα που θα πρέπει, με κάποιον τρόπο να κερδηθεί.

«Ναι, αλλά νικήσαμε τον Ολυμπιακό», θυμίζει μία πανηγυρική κραυγή από τη γαλαρία. «Επίσης στην Ευρώπη μας κυνηγάει η διαιτησία», πετάγεται ο άναρθρος του πρώτου θρανίου.

Φοβάμαι ότι στις παραπάνω δύο κορώνες κρύβεται η δίδυμη παγίδα που απειλεί σαν κρυμμένο δόκανο τον Παναθηναϊκό. Περισσότερο από ο,τιδήποτε άλλο, η ομάδα νικήθηκε απόψε από τη δική της έλλειψη στοχοπροσήλωσης.

Οι μπαρούφες περί κατατρεγμού προσφέρουν -και στις δύο ομάδες μας- ένα εύκολο και αντιπαραγωγικό άλλοθι για κάθε αναποδιά, ενώ η εντός των τειχών κόντρα κάνει το ταβάνι να μοιάζει χαμηλότερο και τον ευρωπαϊκό ορίζοντα να σκοτεινιάζει.

Για καλή του τύχη, ο Ολυμπιακός ηττήθηκε στο βαθμολογικά ανούσιο ντέρμπι της ελληνικής Α1. Για κακή δική του τύχη, ο Παναθηναϊκός το πήρε. Στον τελικό απολογισμό της εβδομάδας, νικητής είναι ο ηττημένος της Δευτέρας.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.