Ζαλγκίρις - Μακάμπι 99-84 (vid)

Βασίλης Βλαχόπουλος
Ζαλγκίρις - Μακάμπι 99-84 (vid)
H Zαλγκίρις ήταν εντυπωσιακή κόντρα στην Μακάμπι, αφού επικράτησε με 99-84 και έφτασε στο 13-8, κάνοντας ρεκόρ σε ασίστ (29). Κορυφαίοι οι Πάνγκος και Τουπάν.

Η Ζαλγκίρις είχε τον απόλυτο έλεγχο του ρυθμού στο πρώτο δεκάλεπτο, πάτησε επίσης πάνω στην ευστοχία της στο μακρινό σουτ (4/6 τρίποντα) και είδε τον Τουπάν να κάνει καταπληκτικό παιχνίδι σε αυτό το διάστημα καθώς σημείωσε 11 πόντους. Γι’ αυτόν τον λόγο οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν με 14-8(4:30). Η Μακάμπι επίσης προσπάθησε να επενδύσει στο μακρινό σουτ, το αποτέλεσμα δεν τη δικαίωσε και το δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε με σκορ 26-20.

Στα πρώτα λεπτά της δεύτερης περιόδου οι γηπεδούχοι «χόρεψαν» στους ρυθμούς του Μιλάκνις ο οποίος σημείωσε τρία τρίποντα (σχεδόν) στα πρώτα δύο λεπτά και η διαφορά έφτασε στα επίπεδα των 14 πόντων (37-23, 17:30). Εκεί η Μακάμπι αποφάσισε να αλλάξει λογική. Με 0/8 τρίποντα έβγαλε αυτό το μακρινό σουτ από το παιχνίδι της, βασίστηκε στις συνεργασίες δύο παικτών, κυρίως όμως έγινε πιο σκληρή στην άμυνα γεγονός που της έδωσε το δικαίωμα να βρει πόντους στο transition game. Οι φιλοξενούμενοι μείωσαν σε 42-37(26’) όντας αποτελεσματικοί από τη γραμμή των βολών (16/19 στο ημίχρονο), για να ακολουθήσουν τα δύο τρίποντα του Κέβιν Πάνγκος τα οποία κράτησαν τη Ζαλγκίρις μέχρι το ημίχρονο (53-46).

Η Μακάμπι χρειάστηκε 22 αγωνιστικά λεπτά για να βρει το πρώτο τρίποντό της, έβαλε δύο μαζεμένα και μείωσε στον πόντο (55-54) με τη συμπλήρωση 2:30 λεπτών στο δεύτερο ημίχρονο. Κάπου εκεί άρχισαν να χάνονται και τα ίχνη της Μακάμπι στο παρκέ του γηπέδου. Γιατί το 61-58(23:30) με 10-0 σερί από τη Ζαλγκίρις έγινε 71-58(27’) και με τον Κέβιν Πάνγκος να βάζει τη σφραγίδα του τόσο στο εκτελεστικό όσο και στο δημιουργικό κομμάτι. Η διαφορά έφτασε έως και στο +16 για να λήξει η περίοδος με 76-62.

Η Ζαλγκίρις παγίωσε διψήφια διαφορά στο παιχνίδι στην τελευταία περίοδο στηριζόμενη περισσότερο στην άμυνά της και λιγότερο στον ρυθμό της στην επίθεση (87-72, 35’). Η ομάδα του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους δεν αντιμετώπισε το παραμικρό πρόβλημα στη διατήρηση της διαφοράς, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του Μίκαελ Ρολ

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Καταρχάς γιατί είναι καλύτερη ομάδα και κατά δεύτερον διότι είχε εκπληκτικό επίπεδο συνεργασίας κι αυτό μεταφράζεται μέσα από τις 29 ασίστ - που ήταν και ρεκόρ - ενώ σούταρε και με 60.9% έξω από τη γραμμή του τριπόντου.

ΕΚΑΝΑΝ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: Ο Κέβιν Πάνγκος απέδειξε γιατί θεωρείται ένας από τους καλύτερους πλέι μέικερ της Euroleague και τελείωσε το παιχνίδι με double double. O Άλεξ Τουπάν έκανε ένα από τα καλύτερα παιχνίδια με τη φανέλα της Ζαλγκίρις πλησιάζοντας το ατομικό ρεκόρ πόντων του.

ΑΦΑΝΕΙΣ ΗΡΩΕΣ: Ο Βασίλιο Μίσιτς «κουβάλησε» τη Ζαλγκίρις στη δεύτερη περίοδο στο διάστημα κατά το οποίο ο Πάνγκος ήταν στον πάγκο με δύο φάουλ, ενώ ο Γιανκούνας έβαλε τους περισσότερους από τους πόντους του στην τελευταία περίοδο.

ΠΕΡΑΣΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΗΣΑΝ: Για τη Ζαλγκίρις ο Μπένο Ούντριχ δεν έχει προσαρμοστεί και δεν έχει ρυθμό στο παιχνίδι. Η Μακάμπι πήρε ελάχιστα πράγματα από τον Άλεξ Τάιους ενώ αρνητικός ήταν και ο Ντεάντρε Κέιν.

ΣΗΜΕΙΟ-ΚΛΕΙΔΙ: Το 10-0 της Ζαλγκίρις στα μέσα της 3ης περιόδου καθώς πάτησε σε διψήφια διαφορά και ουδέποτε κινδύνεψε να τη χάσει.

ΤΙ ΠΕΤΑΝΕ: Σε έδρα σαν αυτή στο Κάουνας η Μακάμπι δεν θα μπορούσε να είχε άλλη τύχη σουτάροντας με 22% (4/18) στα τρίποντα. Δεν κόστισε στη Ζαλγκίρις αλλά το 61.9% (13/21) στις βολές είναι πολύ κακό ποσοστό για Euroleague

Τα δεκάλεπτα: 26-20, 53-46, 76-62, 99-84