Ο Τόμπσον δεν θύμησε ποτέ... Γιούντο (infographic)

Ο Τόμπσον δεν θύμησε ποτέ... Γιούντο (infographic)

Γιάννης Σταυρουλάκης
Ο Τόμπσον δεν θύμησε ποτέ... Γιούντο (infographic)
Η Φενέρμπαχτσε δοκιμάζεται στο ΣΕΦ κόντρα στον Ολυμπιακό (1/2) και η Euroleague Greece γράφει για τον... wannabe Γιούντο, Τζέισον Τόμπσον, ο οποίος δεν έχει καταφέρει να μπει στα παπούτσια του προκατόχου του.

Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς ανέλαβε το καλοκαίρι του 2013 ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο project που οι άνθρωποι της Φενέρμπαχτσε πίστευαν πως αν δεν το τελειοποιούσε ο πολυνίκης κόουτς στην ιστορία της EuroLeague, ενδεχομένως δεν υπήρχε κάποιος που μπορούσε να το κάνει. Έπειτα, λοιπόν, από δυο αποτυχημένες απόπειρες στη Μαδρίτη και το Βερολίνο, η Φενέρ έφτασε πέρσι ως το τέλος της διαδρομής κατακτώντας τον τίτλο στον τελικό της Κωνσταντινούπολης κόντρα στον Ολυμπιακό κι εν συνεχεία ο Ομπράντοβιτς είδε τους δυο βασικούς πυλώνες του να αποχωρούν για το ΝΒΑ...

Η αρχή έγινε με τον Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς, ο οποίος υπέγραψε τριετές συμβόλαιο στους Σακραμέντο Κινγκς των Βλάντε Ντίβατς, Πέτζα Στογιάκοβιτς ενώ ο Έκπε Γιούντο συμφώνησε με τους Γιούτα Τζαζ για συμβόλαιο δυο ετών έναντι 6.5 εκατομμυρίων δολαρίων ώστε να παίξει πίσω από τον Ρούντι Γκομπέρ στο «5». Ο 31άχρονος σέντερ επέστρεψε στο ΝΒΑ έπειτα από μια διετία στη Φενέρμπαχτσε, μετρώντας 12.1 πόντους, 7.8 ριμπάουντ, 2.2 κοψίματα, 2.2 ασίστ, 1 κλέψιμο και 1.2 λάθη σε 31 συμμετοχές στην τελευταία του σεζόν στην EuroLeague, αποτελώντας σημείο αναφοράς στο παιχνίδι των πρωταθλητών Ευρώπης.

Οι Τούρκοι προσπάθησαν να καλύψουν το κενό του με την προσθήκη του Τζέισον Τόμπσον, ενός ψηλού που δεν είχε παραστάσεις από ευρωπαϊκό μπάσκετ ωστόσο το στιλ παιχνιδιού του θα τον βοηθούσε -θεωρητικά τουλάχιστον- να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και τις απαιτήσεις. Ο 31άχρονος Αμερικανός σέντερ (2μ.11) με προϋπηρεσία 9 ετών στο ΝΒΑ (σ.σ. τα 7 εξ αυτών στο Σακραμέντο), ήλθε στην Ευρώπη ως ένας πολύ καλός σκόρερ κοντά και γύρω από το καλάθι, ως ένας παίκτης που μπορεί να έχει σημαντική επιρροή στο αμυντικό κομμάτι του παιχνιδιού όπως ο προκάτοχός του.

«Δεν ήξερα όταν ερχόμουν ποια ήταν η ευρωπαϊκή και ποια η ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης. Είναι μια εμπειρία για μένα. Πάντα ο κόσμος βρίσκεται στο πλευρό μας, από την πρώτη στιγμή που ήρθα το νιώθω. Είναι η πρώτη φορά που παίζω στην Ευρώπη και μαθαίνω ένα νέο στιλ παιχνιδιού. Όλα είναι καινούργια για μένα» εξήγησε πρόσφατα στο blog του στην επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης ενώ αναφέρθηκε στον στόχο της Φενέρμπαχτσε που δεν είναι άλλος από το back2back: «Ο στόχος είναι να κερδίσουμε ξανά τον ευρωπαϊκό τίτλο. Για άλλους θα είναι το δεύτερο στη σειρά, για μένα όμως θα είναι ο πρώτος. Σίγουρα θέλω να δώσω στον κόσμο της ομάδας αίμα, δάκρυα και ιδρώτα και να διαπιστώσουν ποιος είναι ο πραγματικός Τζέισον Τόμπσον»!

Ποιος είναι όμως ο πραγματικός Τζέισον Τόμπσον; Στα πρώτα 14 ματς της regular season πέτυχε μόλις μια φορά διψήφιο αριθμό πόντων, στον εκτός έδρας αγώνα με την Αρμάνι Μιλάνο (10). Σε τρία ματς έμεινε στο... μηδέν ενώ κόντρα στην Μπασκόνια αγωνίστηκε μόλις 2:17! Ακολούθησαν τέσσερα σερί ματς όπου ο Αμερικανός ήταν διψήφιος, κάνοντας μάλιστα το πρώτο double-double απέναντι στους Βάσκους στην Ulker Sports Arena (12 π., 10 ριμπ.). Στα τελευταία δυο παιχνίδια με τις Εφές, Μπαρτσελόνα είχε αθροιστικά 3/6 σουτ εντός πεδιάς για τη Φενέρμπαχτσε που φιγουράρει στην 2η θέση της κατάταξης με ρεκόρ 14-6.

Η Euroleague Greece παρουσιάζει τις επιδόσεις του Έκπε Γιούντο στη rookie σεζόν του στη Φενέρ και του Τζέισον Τόμπσον.