Αν δε μπορείτε να το αλλάξετε εσείς, δε μπορεί κανείς

Αν δε μπορείτε να το αλλάξετε εσείς, δε μπορεί κανείς

Κωνσταντίνος Μελάγιες Κωνσταντίνος Μελάγιες
Αν δε μπορείτε να το αλλάξετε εσείς, δε μπορεί κανείς
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες σχολιάζει μία ακόμη απαράδεκτη εμφάνιση του Ολυμπιακού το τελευταίο 20αήμερο, ωστόσο εκφράζει την πίστη του πως στο τέλος θα πάνε όλα καλά αρκεί να παρθούν κάποιες αποφάσεις άμεσα.

Προσπαθώ να βάλω σε μία ζυγαριά την ήττα από τη Μπασκόνια, αυτή από τη Χίμκι και τούτη από τον Ερυθρό Αστέρα. Ποια είναι χειρότερη; Προσωπικά πιστεύω αυτή στο Βελιγράδι.

Δε γίνεται να χάνεις από αυτόν τον Ερυθρό Αστέρα με διψήφια διαφορά πόντων.

Δε γίνεται να δέχεσαι από τον Ερυθρό Αστέρα χωρίς Φελντέιν και Άντιτς, 89 πόντους. Με τον πρώτο τους σκόρερ πόσους θα δεχόσουν;

Δε γίνεται με 10 λεπτά καλού μπάσκετ να προσπερνάς με διαφορά 7 πόντων στο 32' και να χάνεις με 11.

Δε γίνεται να δέχεσαι 32 πόντους σε ένα δεκάλεπτο από αυτόν τον Ερυθρό Αστέρα.

Τραγική εικόνα τελευταία περίοδο, αλλά συνηθισμένη φέτος.

Ο Ολυμπιακός παρουσιάζει αρκετά προβλήματα και σε άμυνα και σε επίθεση. Και σωματικά και πνευματικά.

Φανταστείτε πόσα υπάρχουν όταν εμείς βλέπουμε τόσα γιατί όχι μόνο όποτε συμφέρει τους προπονητές το «ο χειρότερος coach ξέρει περισσότερο μπάσκετ από τον πιο πιστό μπασκετικό οπαδό».

ΑΜΥΝΑ

Δεν υπάρχει παίκτης της Euroleague που να μην μπορεί να περάσει σε ένας εναντίον ενός τα γκαρντ του Ολυμπιακού. Ούτε ένας. Τον Ρόμπερτς, τον Μάντζαρη, τον Σπανούλη, τον Στρέλνιεκς ακόμη και τον Παπανικολάου.

Η άμυνα στο «1on1» είναι απαράδεκτη. Μπήκε ο Ρότσεστι σκόραρε και μοίραζε κόντρα στον Ρόμπερτς.

Μπήκε ο Ένις, δεν τον έβλεπε ο Μάντζαρης. Μπήκε ο Νταβίντοβατς σκόραρε όπως ήθελε στον Παπανικολάου. Ο Ένις έχει βάλει 16 πόντους και πηγαίνει πάνω του ο Στρέλνιεκς και τον παίζει under δίνοντας του περίπου 3 δευτερόλεπτα να σουτάρει. Πάρ' το κι εαυτό μέσα.

Ξέρετε που την έχουν... πατήσει οι κοντοί του Ολυμπιακού. Ούτε πέρυσι έπαιζαν άμυνα πλην του Χάκετ, αλλά είχαν μάθει με Μπιρτς που άπλωνε τη χερούκλα του και έκοβε (ή αλλοίωνε σουτ) και κάλυπτε τις αδυναμίες τους. Στη φετινή ομάδα δεν υπάρχει αυτός που θα προστατεύσει το καλάθι (rim protector) και εκτίθενται.

Και τέλος τέλος ο Σπανούλης ποτέ δε φημιζόταν για την άμυνά του, οι άλλοι όμως;

ΕΠΙΘΕΣΗ

Δε θεωρώ πως στο Βελιγράδι ήταν προβλέψιμος επιθετικά ο Ολυμπιακός. Και έτρεξε (όχι πάντα με επιτυχία) και πόσταρε και με 43% σούταρε πίσω από τα 6.75 και τη μπάλα δεν ταλαιπωρούσε όσο νομίζετε. Θυμηθείτε απλά στα τρία πρώτα καλάθια πόσο ωραία γύρισε η μπάλα. Κι έπαιζε ο Σπανούλης.

Ο Ολυμπιακός επιθετικά έχασε πολλά εύκολα καλάθια. Πάρα πολλά.

Lay up ο Παπανικολάου που για κάποιο ακατανόητο λόγο θέλησε να περάσει από την άλλη πλευρά για να κάνει σπάσιμο μέσης λες κι είναι ο Γκάλης το '87 κι έκανε «μπιφ» (ταμπλό κι έξω), δύο χαμένοι αιφνιδιασμοί στο πρώτο δεκάλεπτο με Παπανικολάου και Σπανούλη (ισάριθμα κοψίματα), ο Πρίντεζης αντί να πετύχει καλάθι και φάουλ, αστοχεί και βάζει 1/2 βολές, ο Μιλουτίνοφ δύο χουκάκια με τον αντίπαλο εξουδετερωμένο.

Μιλάμε για 10+ πόντους, όχι 2-3.

Άλλο ματς θα βλέπαμε.

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΑΔΥΝΑΜΟΙ

Το είπε ο Ρόμπερτς και δε χρειάζεται κάτι άλλο, «έχουμε χάσει το μυαλό μας και την αγωνιστική μας ταυτότητα».

Μάγκες, βρείτε τα. Και την ταυτότητα και το μυαλό σας. Παίκτες και προπονητές.

Εκτός αν θέλετε να τελειώσετε δεύτερη σερί σεζόν άτιτλοι (το Κύπελλο είναι αστεία διοργάνωση).

Οι Αγγελόπουλοι σας παρέχουν τσάρτερ, δε σας έχουν ξεφτιλίσει ποτέ δημοσίως, δε σας έχουν γυρίσει με πούλμαν ούτε από τη Θεσσαλονίκη, δεν έχουν έρθει να σας ρίξουν πρόστιμο, δε σας έχουν μπινελικώσει ποτέ.

Η μόνη που δε φταίει είναι η διοίκηση. Ακόμη και για τη μεταγραφή μεσούσης της περιόδου. Τόσα είχαν, τόσα έδωσαν. Δε βρήκαν αυτοί τον Ουίλτζερ ( ο οποίος παρεμπιπτόντως βοήθησε επιθετικά).

Στον φετινό Ολυμπιακό αν βρεθούν 5 πόντους στο τελευταίο δεκάλεπτο 9/10 καταρρέουν πνευματικά. Κουράζεται το μυαλό και μετά το σώμα.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΚΑΤΙ

Στην ομάδα πρέπει να αλλάξει κάτι. Δεν εννοώ παίκτη. Αυτή είναι δική σας αγαπημένη συνήθεια. Αν κρίνει ο Σφαιρόπουλος ότι πρέπει να προχωρήσει σε αλλαγή παίκτη τότε ας το ζητήσει. Δε θυμάμαι να του έχουν αρνηθεί πολλά οι πρόεδροι.

Προσωπικά θέλω να μείνουν ως έχουν και να μην αλλάξει το ρόστερ.

Ας βρει ο Σφαιρόπουλος τις λύσεις και τις αλλαγές που χρειάζονται εκ των έσω. Πρώτη αλλαγή εδώ και δύο ματς πενταδάτος ο Ρόμπερτς, ας τα ανακατέψει κι άλλο. Το μέλλον του στην ομάδα είναι υπό αμφισβήτηση (και δεν εννοώ για τώρα, αλλά για το καλοκαίρι). Έχει την ευκαιρία όχι να ξεπεράσει σε ευρωπαϊκές νίκες τον Ίβκοβιτς αλλά να μείνει 6 χρόνια τουλάχιστον στην ομάδα. Αρκεί να πάρει έναν τίτλο.

Καλείται όμως να αποφασίσει, να διαχειριστεί καταστάσεις και συναισθήματα, να στεναχωρήσει 1-2 για να πετύχει. Να βρει ρόλο στον Τόμπσον.

ΥΓ: Αν νομίζουν κάποιοι παίκτες πως αν φύγει ο Σφαιρόπουλος θα λυθεί το πρόβλημα κι ο κόσμος θα τους «αγκαλιάσει» είναι γελασμένοι. Φταίνε και οι παίκτες και τον κόσμο δεν τον κοροϊδεύεις. Καταλαβαίνει... (και εννοώ πως ακόμη κι αν φύγει ο προπονητής, αν δεν αλλάξουν κι αυτοί ούτε ο Φιλ Τζάκσον δεν τους σώζει).

ΥΓ 2: Ο ΜακΛιν τράβηξε ζόρι πριν 20 μέρες και τον δικαιολογώ. Ο Σέρβος άφαντος αγωνιστικά και όχι μόνο, αλλά το «όχι μόνο»... άλλη στιγμή.

ΥΓ 3: Το ξαναγράφω. Πόσο λείπει ο Αγραβάνης που έριχνε και καμία...

ΥΓ 4: Αν νικούσε ο Ολυμπιακός θα ήταν φιλικό. Τώρα που έχασε;

ΥΓ 5: Η μεγαλύτερη ατάκα που έχω ακούσει εδώ και μήνες από τον Τσαβι Πασκουάλ προχθές... «αν δεν έχουμε αρκετή ενέργεια, πρέπει να τη βρούμε».

ΥΓ 6: Βρέχει και φταίει ο Σπανούλης. Έχει υγρασία και φταίει ο Σπανούλης. Χάλασαν τα μανταρίνια στο ψυγείο και φταίει ο Σπανούλης. Δεν πέτυχε το κούρεμα, φταίει ο Σπανούλης. Σε έκοψαν στο μάθημα, φταίει ο Σπανούλης.

ΥΓ 7: Το έχετε κάνει στο παρελθόν. Καν' τε το ξανά. Δεν ξεχάσατε το μπάσκετ ούτε ξεχάσατε όλα όσα κουβαλάει χάρη σε σας αυτή η ερυθρόλευκη φανέλα.

Αν δε μπορείτε εσείς, δε μπορεί κανείς

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.