Ποιοι… Σίξερς; Trust the process στο Βελιγράδι! (vids)

Ποιοι… Σίξερς; Trust the process στο Βελιγράδι! (vids)

Γιάννης Σταυρουλάκης
Ποιοι… Σίξερς; Trust the process στο Βελιγράδι! (vids)
Ο Ερυθρός Αστέρας είναι ο ιδανικός μπασκετικός προορισμός ταλαντούχα παιδιά ή εκείνους που θέλουν να σώσουν την καριέρα τους και η Euroleague Greece παρουσιάζει τους 12 παίκτες που εκτόξευσαν τις μετοχές τους στο Βελιγράδι.

Πώς το είπε κάποτε ο Στιβ Γιατζόγλου όταν ρωτήθηκε για τον τρόπο που έπεισε τους ΚίΚι Κλαρκ και Ρασάντ Άντερσον να παίξουν μπάσκετ στο Αιγάλεω; «Για να τους φέρω στο Σίτι, το έπαιξα… Fame Story. Τους είπα: "Ελάτε εδώ, θα σας βγάλω στο πάλκο, θα σας δώσω το μικρόφωνο, θα πείτε τα τραγούδια σας, θα μαζευτεί ο κόσμος, θα σας χειροκροτήσει, θα αρέσετε και του χρόνου θα πάτε αλλού για να βγάλετε χρυσό δίσκο"». Ό,τι συμβαίνει, δηλαδή, τα τελευταία πέντε χρόνια στο Βελιγράδι, από τη στιγμή που ο Ερυθρός Αστέρας αγωνίστηκε για πρώτη φορά στην Euroleague ενώ προηγουμένως, σε μια ιδιαίτερα ταραχώδη περίοδο για τον οργανισμό, προχώρησε σε συγχώνευση με την FMP Ζελέζνικ για να γλιτώσει τον αφανισμό από τα τεράστια χρέη!

Οι Σέρβοι δίνουν το… μικρόφωνο σε ταλαντούχα παιδιά ή παίκτες που θέλουν να σώσουν την καριέρα τους, o κόσμος μαζεύεται στη Hala Pionir και την Kombank Arena για να τους χειροκροτήσει κι εν συνεχεία πάνε αλλού για να υπογράψουν νέα συμβόλαια με περισσότερα μηδενικά. Βλέπετε, η παραγωγική διαδικασία δεν υπήρξε ποτέ πρόβλημα για τη Σερβία, εκεί όπου έμαθαν τα βασικά του μπάσκετ ορισμένοι από τους μεγαλύτερους σύγχρονους σταρ της Euroleague! O Ερυθρός Αστέρας υποδέχεται τον Ολυμπιακό (26/1, 20:00) και η Euroleague Greece υπενθυμίζει τους παίκτες που αγωνίστηκαν στους «ερυθρόλευκους» του Βελιγραδίου κι εν συνεχεία αποχώρησαν για μεγαλύτερα κλαμπ στην Ευρώπη ως ελεύθεροι ή με το ανάλογο αντίτιμο. Φυσικά υπάρχει και η περίπτωση του Μπόμπαν Μαριάνοβιτς, ο οποίος έφυγε για να μετρήσει τις δυνάμεις του στο ΝΒΑ!

Λούκα Μίτροβιτς (F, Σέρβος, 1993, 2μ.05)

Ο άλλοτε αρχηγός του Ερυθρού Αστέρα αγωνίστηκε τέσσερα χρόνια στην Euroleague με τους «ερυθρόλευκους» (2013-17), στο μεσοδιάστημα έγινε draft pick από τους Σίξερς ενώ υπέστη ρήξη χιαστού στο αριστερό γόνατο στις αρχές της σεζόν 2015-16. Παρ όλα αυτά, επέστρεψε δυνατός και το περασμένο καλοκαίρι υπέγραψε στην Μπάμπεργκ που κατέβαλε στους Σέρβους τα 220.000 ευρώ που προέβλεπε η ρήτρα στο συμβόλαιό του. Κατέκτησε τρία πρωταθλήματα Σερβίας, τέσσερα κύπελλα και τρεις τίτλους στην Αδριατική Λίγκα.

Γιάκα Μπλάζιτς (G, Σέρβος, 1990, 1μ.96)

Ο Σλοβένος γκαρντ έπαιξε στον Ερυθρό Αστέρα τη διετία 2013-15 κι εν συνεχεία υπέγραψε τριετές συμβόλαιο στην Μπασκόνια (σ.σ. τότε Λαμποράλ Κούτσα) μετρώντας 9.1 πόντους στην τελευταία του σεζόν στην Euroleague με τους «ερυθρόλευκους». Αποχώρησε από τη Βιτόρια έπειτα από τον δεύτερο χρόνο και φέτος αγωνίζεται στην Ανδόρα, ως συμπαίκτης του Βλάντο Γιάνκοβιτς. Κατέκτησε ένα πρωτάθλημα Σερβίας, δυο κύπελλα και μια Αδριατική Λίγκα ενώ στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης στο EuroBasket 2017 με τη Σλοβενία.

Μάρκο Σιμόνοβιτς (F, Σέρβος, 1986, 2μ,03)

Έπειτα από τρεις σεζόν στην Euroleague με τον Ερυθρό Αστέρα (2013-14, 2015-17), ο Μάρκο Σιμόνοβιτς έγινε από ρολίστας, πρωταγωνιστής ενώ πήρε το ταλέντο του και μετακόμισε στη Ρωσία για λογαριασμό της Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης. Στην τελευταία του χρονιά στο Βελιγράδι μέτρησε 12.6 πόντους με 39% στα τρίποντα και 3.6 ριμπάουντ, πανηγυρίζοντας συνολικά δυο πρωταθλήματα και τρία κύπελλα Σερβίας καθώς και δυο τίτλους στην Αδριατική Λίγκα. Με την εθνική ομάδα κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες (2016) και το Παγκόσμιο Κύπελλο (2014).

Μπόμπαν Μαριάνοβιτς (C, Σέρβος, 1988, 2μ.21)

Ο Μπόμπαν Μαριάνοβιτς συμπεριλήφθηκε στην All-Euroleague First Team 2014-15 σημειώνοντας 16.6 πόντους με 62% στα δίποντα, 10.7 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 0.9 κοψίματα και το ονοματεπώνυμο του στο συμβόλαιο που του πρόσφεραν οι Σπερς. Εκείνη τη χρονιά ο ύψους 2μ.21 σέντερ ήταν ασταμάτητος, αποδεικνύοντας ότι ένας «δεινόσαυρος» όχι απλά μπορεί να επιβιώσει αλλά και να κυριαρχήσει στο σύγχρονο ευρωπαϊκό μπάσκετ! Έπαιξε στους «ερυθρόλευκους» τη διετία 2013-15 κατακτώντας ένα πρωτάθλημα, δυο κύπελλα Σερβίας κι έναν τίτλο στην Αδριατική Λίγκα.

ΝτεΜάρκους Νέλσον (G, ΗΠΑ, 1985, 1μ.93)

Ο Αμερικανός γκαρντ έπαιξε μόλις μια χρονιά στην Euroleague με τον Ερυθρό Αστέρα (2013-14), η οποία όμως ήταν… αρκετή για τη μετέπειτα μεταγραφή του στον Παναθηναϊκό μετά από την αποχώρηση του Νικ Καλάθη για το ΝΒΑ, έχοντας 11.2 πόντους, 4 ριμπάουντ και 4.6 ασίστ σε 26.4 λεπτά συμμετοχής. Με τους «ερυθρόλευκους» κατέκτησε δυο πρωταθλήματα Σερβίας ενώ αγαπήθηκε από τους φιλάθλους που τον αποθέωσαν κατά την επιστροφή του ως αντίπαλος με το «τριφύλλι».

Τσαρλς Τζένκινς (G, ΗΠΑ, 1989, 1μ.91)

To περασμένο καλοκαίρι η Χίμκι κατέβαλε 86.000 ευρώ στον Ερυθρό Αστέρα κι έκανε δικό της τον Τσαρλς Τζένκινς, ο οποίος αγωνίστηκε στους «ερυθρόλευκους» σε δυο... δόσεις (2013-15, 2016-17) ενώ μεσολάβησε το πέρασμά του από την Αρμάνι Μιλάνο, με την οποία μάλιστα αναδείχτηκε πρωταθλητής στην ιταλική Serie A. Ο Αμερικανός κόμπο γκαρντ αναδείχτηκε πρώτος «κλέφτης» στην περσινή Euroleague (2.1 κλ.) κατακτώντας δυο πρωταθλήματα, τρία κύπελλα και δυο τίτλους στην Αδριατική Λίγκα με τους Σέρβους.

Νίκολα Κάλινιτς (F, Σέρβος, 1991, 2μ.02)

Οι πρωταθλητές της Αδριατικής Λίγκα πληρώθηκαν με ένα εκατομμύριο ευρώ από τη Φενέρμπαχτσε προκειμένου να αποδεσμεύσουν τον Νίκολα Κάλινιτς το καλοκαίρι του 2015! Έπειτα από έναν χρόνο στο Βελιγράδι, ο Σέρβος φόργουορντ μετακόμισε στην Κωνσταντινούπολη για τη Φενέρ όμως τα συνεχή προβλήματα τραυματισμών δεν λένε να αφήσουν σε ησυχία τον δευτεραθλητή κόσμου (2014) και ασημένιο Ολυμπιονίκη (2016) υπό τις οδηγίες του Σάσα Τζόρτζεβιτς. Αποχώρησε κατακτώντας ένα πρωτάθλημα, ένα κύπελλο και την ABA Liga με τους «ερυθρόλευκους».

Στέφαν Γιόβιτς (G, Σέρβος, 1990, 1μ.98)

Ο Σέρβος γκαρντ κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο με τη Σερβία στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ισπανίας το 2014 κι εν συνεχεία υπέγραψε τριετές συμβόλαιο με τον Ερυθρό Αστέρα. Έπειτα από τρία χρόνια στο Βελιγράδι κι αφού η περίπτωσή του ήλθε στο προσκήνιο για τον Ολυμπιακό το περασμένο καλοκαίρι, ο Στέφαν Γιόβιτς συμφώνησε με την Μπάγερν Μονάχου του Σάσα Τζόρτζεβιτς που κατέβαλε buy-out ύψους 160.000 ευρώ. Πανηγύρισε τρία πρωταθλήματα, ισάριθμες Αδριατικές Λίγκες και δυο κύπελλα Σερβίας.

Μάικ Τσίρμπες (C, Γερμανός, 1990, 2μ.07)

Ο Τσίρμπες που ανδρώθηκε ως back-up σέντερ στη Μπάμπεργκ, έκανε το βήμα το 2014 και πήγε στον Ερυθρό Αστέρα. Την πρώτη του χρονιά ζούσε στη σκιά του Μαριάνοβιτς όμως στη συνέχεια απογειώθηκε: είχε 16.3 πόντους και 6.1 ριμπάουντ στην regular season, εντυπωσιάζοντας με τις επιδόσεις του. Μπορεί τα νούμερά του να έφθιναν με το πέρασμα των αγώνων με έναν μέτριο δεύτερο γύρο (10.6 πόντοι, 6.4 ριμπάουντ στο Top-16) και 7.3 πόντους, 5 ριμπάουντ στα playoffs ωστόσο υπέγραψε ένα μεγάλο συμβόλαιο στη Μακάμπι.

Μάρκο Γκούντουριτς (G, Σέρβος, 1995, 1μ.96)

Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς εμπιστεύεται τους συμπατριώτες του κι έτσι η Φενέρμπαχτσε ολοκλήρωσε το περασμένο καλοκαίρι την απόκτηση του Μάρκο Γκούντουριτς. Ο Σέρβος γκαρντ-φόργουορντ δεσμευόταν με συμβόλαιο με τον Ερυθρό Αστέρα ωστόσο η ομάδα του Βελιγραδίου αντιμετωπίζει πολλά οικονομικά προβλήματα κι έψαχνε έσοδα ενώ η Φενέρ δεν έχει το παραμικρό οικονομικό όριο, καταβάλλοντας 1 εκατομμύριο ευρώ συν 20% ποσοστό μεταπώλησης. Ο Γκούντουριτς υπέγραψε συμβόλαιο 4 χρόνων (3+1), ενώ μέτρησε 7.8 και 2.1 ασίστ σε 29 συμμετοχές στην Euroleague πέρσι.

Όγκνιεν Κούζμιτς (C, Σέρβος, 1990, 2μ.14)

Ο ίδιος παίκτης που κόπηκε από τον Παναθηναϊκό στα μέσα της χρονιάς εξελίχθηκε σε έναν από τους καλύτερους ψηλούς στην περσινή Euroleague με τον Ερυθρό Αστέρα! Μπορεί να μην «κλείδωνε» όπως ο Τσίρμπες ή να πόσταρε όπως ο Μαριάνοβιτς όμως έβλεπε την μπάλα να περνάει πολύ συχνά από τα χέρια του. Ακόμη και σε τελειώματα επίθεσης, μετά από pick-n-roll δηλαδή, είτε για να παίξει ένας-ένας, είτε για να χτυπήσει ενδεχόμενη αλλαγή μαρκαρισμάτων. Το καλοκαίρι πήρε μεταγραφή στη Ρεάλ Μαδρίτης όμως χάνει τη χρονιά αφού υπέστη ρήξη πρόσθιου χιαστού στο αριστερό γόνατο.

Κουίνσι Μίλερ (F, ΗΠΑ, 1992, 2μ.06)

Ο Αμερικανός αθλητικός φόργουορντ είχε πέρασμα από ομάδες του αναπτυξιακού πρωταθλήματος NBDL ενώ υπέγραψε και κάποια δεκαήμερα συμβόλαια σε ομάδες του ΝΒΑ πριν αποφασίσει να κάνει το βήμα για την Ευρώπη και να ενσωματωθεί στον Ερυθρό Αστέρα. Η επιλογή αυτή αποδέχτηκε σωστή καθώς εκτόξευσε την αξία του αλλά και το κασέ του ενώ έπειτα από ένα χρόνο στο Βελιγράδι, υπέγραψε στη Μακάμπι! Η καριέρα του πήρε την… κατιούσα μετά από τον σοβαρό τραυματισμό του (ρήξη οπίσθιου χιαστού στο γόνατο) το καλοκαίρι του 2016.