Ζήσης: «Δεν είχα σκεφτεί ποτέ ότι θα φύγω από την ΑΕΚ»! (vid)

Γιάννης Σταυρουλάκης
Ζήσης: «Δεν είχα σκεφτεί ποτέ ότι θα φύγω από την ΑΕΚ»! (vid)
Ο Νίκος Ζήσης συμπληρώνει τις 300 συμμετοχές στην Euroleague κόντρα στην Μπαρτσελόνα (18/1) και θυμήθηκε τα λόγια του Ντούσαν Ίβκοβιτς πριν από το ντεμπούτο του με την ΑΕΚ.

Ο πρώην αρχηγός της Εθνικής ομάδας συμμετείχε στη νεοσύστατη Euroleague με τη φανέλα της ΑΕΚ, παίζοντας σε δυο ματς της σεζόν 2000-01 κόντρα στην Μπένετον και την Ταουγκρές. Πλέον ο έμπειρος γκαρντ της Μπάμπεργκ ετοιμάζεται για την 300ή συμμετοχή του στη διοργάνωση κόντρα στην Μπαρτσελόνα (19/1) στο Palau Blaugrana ενώ μετράει παρουσίες στον θεσμό με τις ΑΕΚ, Μπένετον, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Μοντεπάσκι Σιένα, Φενέρμπαχτσε και Ούνικς Καζάν, κατακτώντας τον τίτλο το 2008 με την «ομάδα του στρατού»!

Με αφορμή, λοιπόν, τη σπουδαία επίδοση του Ζήση, η Euroleague ετοίμασε ένα πολύ όμορφο video όπου ο 34άχρονος γκαρντ θυμήθηκε το ντεμπούτο του, κάνοντας rewind στην τεράστια καριέρα του.

«Όταν ήμουν τεσσάρων ετών, η Εθνική Ελλάδας κατέκτησε το Eurobasket! Ήμουν στην αγκαλιά του πατέρα μου κι από εκείνη την ημέρα τον παρακαλούσα να με πάει σε ένα γήπεδο μπάσκετ! Έτσι άρχισαν όλα.. Σε ηλικία επτά ετών ξεκίνησα να παίζω μπάσκετ σε ομάδα κι έπειτα από 10 χρόνια έγινα επαγγελματίας. Είμαι πολύ τυχερός γιατί από πολύ μικρός εντάχθηκα σε μια σπουδαία ομάδα, την ΑΕΚ που είχε στον πάγκο της έναν θρυλικό προπονητή, τον Ντούσαν Ίβκοβιτς. Το πρώτο μου παιχνίδι ήταν προημιτελικός! Θυμάμαι πολύ καλά τις κουβέντες του... "Νέος, είσαι έτοιμος να παίξεις"; Σοκαρίστηκα! Φυσικά του απάντησα "ναι", δεν είχα άλλη επιλογή! Δεν σκόραρα, ήμουν τόσο νευρικός... Τελικά τα καταφέραμε και κερδίσαμε... Δεν σκέφτηκα ποτέ ότι θα φύγω από την ΑΕΚ και, γενικώς, από την Ελλάδα. Έφυγα αρχικώς για την Μπένετον. Ποτέ δεν φαντάστηκα ότι θα έμενα τόσα χρόνια στο εξωτερικό... Η ΤΣΣΚΑ ήταν μεγάλο "σχολείο" για μένα. Πήγα εκεί σε ηλικία 24 ετών. Ποτέ δεν πρόκειται να ξεχάσω την Euroleague, είναι το όνειρο κάθε παίκτη. Να συμμετάσχει στο Final 4 και να κατακτήσει τον τίτλο. Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα επιτεύγματά μου, εκείνο που είναι πάνω από όλα είναι η Εθνική ομάδα! Δεν μπορώ να το περιγράψω με λόγια... Είναι πράγματα που δεν πρόκειται να ξεχάσω ποτέ... Πλέον βρίσκομαι για τρίτη χρονιά στην Μπάμπεργκ. Είναι ένας σπουδαίος οργανισμός που προσπαθεί συνεχώς να βελτιώνεται. Το μπάσκετ για μένα είναι τρόπος ζωής και γι' αυτό ακριβώς βλέπω τον εαυτό μου να ασχολείται με το άθλημα ακόμα και μετά το τέλος της καριέρας μου».

Από την πλευρά του ο προπονητής της Μπάμπεργκ, Αντρέα Τρινκιέρι πρόσθεσε: «Είναι ο παίκτης που κάνει καλύτερη την ομάδα και τους συμπαίκτες του. Όταν έχεις στην ομάδα σου έναν βετεράνο που έχει κατακτήσει 15-17 τίτλους στην καριέρα του, τότε είσαι τυχερός προπονητής»! Ο συμπαίκτης του Ζήση στη γερμανική ομάδα, Λούκα Μίτροβιτς εξήγησε πως: «Μπορείς να νιώσεις την παρουσία και την επιρροή του ακόμα κι όταν βρίσκεται στον πάγκο. Τα λόγια του, το πως βοηθάει την ομάδα του. Είναι η προέκταση του προπονητή στο παρκέ».