Εφές-Ερυθρός Αστέρας 104-95 (vid)

Βασίλης Βλαχόπουλος
Εφές-Ερυθρός Αστέρας 104-95 (vid)
Με… σεμινάριο επίθεσης μπορεί να παρομοιαστεί ο αγώνας της Αναντολού Εφές με τον Ερυθρό Αστέρα όπου οι Τούρκοι επικράτησαν με 104-95 βασιζόμενοι στην επιθετική πολυφωνία τους αλλά και στον… τέλειο Ζόραν Ντράγκιτς ο οποίος σημείωσε 24 πόντους με απόλυτη ευστοχία στα σουτ.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι επτά παίκτες των νικητών και ακόμη πέντε του Ερυθρού Αστέρα, τελείωσαν τον αγώνα με διψήφιο αριθμό πόντων. Και να φανταστεί κανείς ότι στο πρώτο δεκάλεπτο, η εικόνα ήταν διαφορετική.

Γιατί η πρώτη περίοδος εξελίχθηκε σε σύγκρουση δύο ζευγαριών. Από τη μία πλευρά η Αναντολού Εφές βασίστηκε στην αποτελεσματικότητα των Σιμόν-Ντάνστον οι οποίοι της έδωσαν τους 15 από τους συνολικά 22 πόντους της σε αυτό το διάστημα, ενώ ο Ερυθρός Αστέρας στηρίχθηκε στους Μπιέλιτσα-Φελντέιν οι οποίοι συνολικά έδωσαν 14 πόντους. Γενικά, η πρώτη περίοδος ήταν ισορροπημένη (22-21), για να ακολουθήσει η έκρηξη του Ντράγκιτς.

Ο Σλοβένος φόργουορντ έκανε εκπληκτικό πρώτο (περίπου) τρίλεπτο στη δεύτερη περίοδο καθώς οι δικοί του εννιά διαδοχικοί πόντοι έδωσαν τη δυνατότητα στην Εφές να ξεφύγει με 35-28 (23:30). Γενικότερα, στα πρώτα έξι λεπτά της 2ης περιόδου ο Ερυθρός Αστέρας έδειχνε πλήρως αποδιοργανωμένος στο παρκέ με συνέπεια να βρεθεί στο -13(43-30) καθώς σε αυτό το διάστημα δέχθηκε επιμέρους σκορ 21-9! Το δε σχήμα με τους τρεις κοντούς που επέλεξε ο Αταμάν στο ίδιο διάστημα αποδείχθηκε ευεργετικό για την ομάδα του καθώς της έδωσε ταχύτητα, ενέργεια και σωστή κατεύθυνση στο γήπεδο. Δια χειρός Ρότσετσι και Νταβίντοβατς ο Ερυθρός Αστέρας βρήκε τον τρόπο επιβίωσης στο παιχνίδι κι έτσι το ημίχρονο έκλεισε με σκορ 50-46.

Η Εφές στηρίχθηκε στην πολυφωνία της στην επίθεση για να διατηρήσει τα ηνία του αγώνα μέχρι τα μισά της τρίτης περιόδου(67-57, 25:10), με τον Τόνεϊ Ντάγκλας να βάζει κι αυτός τη σφραγίδα του στο ντεμπούτο του στην Euroleague. Και πάλι όμως οι γηπεδούχοι ήταν ανήμποροι να κρατήσουν αυτή τη διαφορά, πόσο μάλλον να χτίσουν πάνω σε αυτή. Ο Ερυθρός Αστέρας επέστρεψε (71-67, 28’).

Δύο εύστοχα τρίποντα από τους Ντάγκλας, Σιμόν κι ένα έμμεσο από τον ΜακΚόλουμ στα τέλη της 3ης περιόδου και στις αρχές της τελευταίας, έβγαλαν την Αναντολού Εφές από τη δύσκολη θέση (82-71, 31’). Ο Ερυθρός Αστέρας βρήκε και πάλι το μονοπάτι της επιστροφής (84-79) και θα μπορούσε να είχε μειώσει περισσότερο αν ήταν αποτελεσματικός από τη γραμμή των βολών. Εκεί, αρχικά ο ΜακΚόλουμ και στη συνέχεια ο Ζόραν Ντράγκιτς έκαναν τη διαφορά καθώς φρόντισαν ούτως ώστε να επανέλθει η διαφορά στο +12(95-83) λίγο πριν την είσοδο του αγώνα στα τελευταία τρία λεπτά. Ο Ερυθρός Αστέρας είχε αποθέματα βενζίνης στο ρεζερβουάρ του, έκανε προσπάθεια επιστροφής μειώνοντας σε 97-90, 80 δευτερόλεπτα πριν το φινάλε, αλλά δια χειρός Ντάγκλας ουσιαστικά γράφτηκε ο επίλογος του αγώνα.

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Ανά δεκάλεπτο η Αναντολού Εφές είχε διαφορετικούς πρωταγωνιστές κι αυτή η πολυφωνία της στην επίθεση της έδωσε πολλά στηρίγματα ώστε να φτάσει στη νίκη.

ΕΚΑΝΑΝ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: Ο Ζόραν Ντράγκιτς ήταν η σταθερή αξία της Αναντολού Εφές καθώς έως ότου προηγηθεί η ομάδα του με +12 (95-83) είχε 22 πόντους με απόλυτη ευστοχία στα σουτ.

ΑΦΑΝΕΙΣ ΗΡΩΕΣ: Συνήθως ο ΜακΚόλουμ είναι στην παραπάνω κατηγορία, αυτή τη φορά θα συμβιβαστεί με τον συγκεκριμένο όρο. Και του αποδίδεται γιατί στο δεύτερο ημίχρονο σημείωσε 17 πόντους. Στην ίδια συνομοταξία συμπεριλαμβάνονται και οι Σιμόν-Ντάνστον-Μότουμ. Οι δύο πρώτοι «κουβάλησαν» για τρία δεκάλεπτα την Εφές, ενώ ο τρίτος ήταν καταλυτικός στα τελευταία πέντε λεπτά.

ΠΕΡΑΣΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΗΣΕ: Μετά τους έξι πόντους στην πρώτη περίοδο, χάθηκαν τα ίχνη του Τζέιμς Φελντέιν.

ΣΗΜΕΙΟ-ΚΛΕΙΔΙ: Το τρίλεπτο από το 28’ έως το 31’ όπου η Αναντολού Εφές έκανε επιμέρους σκορ 11-4, προηγήθηκε με διαφορά 11 πόντων και πάνω σ’ αυτή στηρίχθηκε για να κερδίσει το παιχνίδι.

ΤΙ ΠΕΤΑΝΕ: Κοινός παρονομαστής των δύο ομάδων είναι η αμυντική αδυναμία και η αγωνιστική αστάθεια. Στην Αναντολού Εφές προσθέστε και τη δυσκολία προστασίας του αμυντικού ριμπάουντ και στον Ερυθρό Αστέρα τις χαμένες βολές.

Τα δεκάλεπτα: 22-21, 50-46, 77-71, 104-95