Παναθηναϊκός - Αναντολού Εφές 90-79

Γιώργος Κούβαρης
Παναθηναϊκός - Αναντολού Εφές 90-79
Ο Παναθηναϊκός διατήρησε στο... ρελαντί το αήττητο στο ΟΑΚΑ αφού επικράτησε εύκολα της Αναντολού Εφές με 90-79 και έφτασε τις 8 νίκες σε ισάριθμες εντός έδρας αναμετρήσεις βάζοντας τα θεμέλια για το πλεονέκτημα της έδρας.

Ανεξαρτήτων αποτελεσμάτων εκτός έδρας, στον Παναθηναϊκό γνωρίζουν καλά ότι αν διατηρήσουν το απόρθητο στο ΟΑΚΑ θα έχουν πολλές πιθανότητες για το πλεονέκτημα της έδρας στα playoffs της EuroLeague. Από τη στιγμή που καταφέρνει να διατηρήσει το αήττητο στην έδρα του, αυτομάτως αυξάνει και τις πιθανότητες να έχει το πάνω χέρι στην δεύτερη φάση της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Απέναντι στην Αναντολού Εφές όχι μόνο δεν αντιμετώπισε πρόβλημα, όχι μόνο δεν... ίδρωσε ιδιαίτερα, αλλά έφτασε «σβηστά» στην τελική επικράτησε με 90-79 και στο 11-5 ρεκόρ στην EuroLeague. Αυτή ήταν η 8η νίκη του σε ισάριθμα ματς στο ΟΑΚΑ και ευελπιστεί την επόμενη εβδομάδα να φτάσει στο... 9/9 κόντρα στην Μπαρτσελόνα.

Ο Νικ Καλάθης επέστρεψε σε ματς της EuroLeague και απέδειξε για ποιον λόγο είναι ο φυσικός ηγέτης της ομάδας του. Μπορεί να μην επανέλαβε την «διαστημική» εμφάνιση του α' γύρου ωστόσο ήταν και πάλι ο κορυφαίος του Παναθηναϊκού έχοντας στο σύνολο 17 πόντους με 4/7 δίποντα, 3/4 τρίποντα, 0/1 βολή, 9 ασίστ, 3 ριμπάουντ, 3 κλεψίματα και μόλις 2 λάθη στα 26 λεπτά που βρέθηκε στο παρκέ.

Ο Νίκος Παππάς τον ακολούθησε σε απόδοση σημειώνοντας σημαντικά καλάθια όταν η Εφές προσπαθούσε να μπει στο παιχνίδι, ο Ντένμον βοήθησε σε άμυνα και επίθεση, ο Γκιστ ήταν... σταθερός, ο Λεκαβίτσιους κάλυψε τον Καλάθη όσο χρειάστηκε για να πάρει τις απαραίτητες ανάσες και όλα αυτά με τον Ρίβερς... άποντο και 0/5 σουτ!

Οι «πράσινοι» έστειλαν την διαφορά και στους 19 πόντους στο τρίτο δεκάλεπτο (70-51), βρίσκοντας ρυθμό έξω από τα 6.75 μέτρα έχοντας 5/6 τρίποντα σε εκείνο το διάστημα. Ουσιαστικά δεν έχασαν ποτέ τον έλεγχο του αγώνα, η διαφορά ήταν σταθερά πάνω από τους 10 πόντους, με τον Καλάθη να τελειώνει το δεκάλεπτο με 17 πόντους, 8 ασίστ, 3 ριμπάουντ και 2 κλεψίματα, εκ των οποίων οι οκτώ πόντοι και οι 5 τελικές πάσες στην τρίτη περίοδο. Παρόλα αυτά η μπόρεσε να τη «ροκανίσει» χωρίς να πετύχει κάτι περισσότερο.

Με εξαίρεση το πρώτο τρίλεπτο όπου ο Παναθηναϊκός φάνηκε νωθρός και στατικός στην επίθεση, στη συνέχεια άρχισε να παίρνει τα ηνία του αγώνα και να δείχνει ποιος θα είναι το αφεντικό στο παιχνίδι. Ο Νικ Καλάθης ήταν εκείνος που ηγήθηκε και έδωσε την ώθηση στους «πράσινους» να ανοίξουν την «ψαλίδα» στο σκορ και να μετατρέψουν το «ρευστό» 11-9 σε 21-9 χάρη σε ένα σερί 10-0. Σε αυτό το διάστημα το μεγάλο «ατού» της ελληνικής ομάδας ήταν η εξαιρετική άμυνα, τόσο στις περιστροφές, όσο και στο low post όπου δεν άφηναν τους παίκτες της Εφές να βρουν τον δρόμο για το εύκολο καλάθι.

Ξεκινώντας από την καλή άμυνα, οι γηπεδούχοι βρήκαν και σκορ στην επίθεση, αφήνοντας πίσω τους τα 0/4 σουτ του ξεκινήματος! Το 23-12 του δεκαλέπτου αποτυπώνει την εξαιρετική άμυνα του Παναθηναϊκού, αλλά στη συνέχεια ο Πασκουάλ έπρεπε να κάνει το απαραίτητο rotation με αποτέλεσμα να χαθεί ο ρυθμός στις δύο πλευρές του παρκέ. Παρόλα αυτά, ο Νίκος Παππάς κατάφερε να «καθαρίσει» για λογαριασμό των «πρασίνων» στην επίθεση και να καλύψει τις αμυντικές ατασθαλίες και το παθητικό των 21 πόντων στο δεύτερο μισό του αγώνα. Μπορεί να έλειπε η δημιουργία απόντος του Καλάθη, αλλά οι ατομικές ενέργειες του Παππά δεν άφησαν την Εφές να μπει στο ματς και να φανεί απειλητική.

Αντίθετα η διαφορά έφτασε και τους 14 πόντους (39-25) λίγο πριν από το τέλος του ημιχρόνου (47-33) και όλα αυτά με τα δύο βασικά επιθετικά όπλα όπως είναι οι Ρίβερς (0/2τρ.) και Λοτζέσκι (2π., 1/3σ.) να έχουν 1/5 σουτ στο σύνολο και μόλις δύο πόντους. Ο Καλάθης ήταν η σταθερή αξία στο πρώτο ημίχρονο έχοντας 9 πόντους, 3 ριμπάουντ και 3 ασίστ, με τον Παππά να τον ακολουθεί (7π.) και τους Σίνγκλετον (6π.), Γκιστ (6π.), Ντένμον (6π.) να κάνουν πολύ καλά την δουλειά τους για το +14 του πρώτου μέρους.

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Ο Παναθηναϊκός είχε εξαιρετικά ποσοστά έξω από τα 6.75 μέτρα με 14/26 τρίποντα, μοίρασε 23 ασίστ και δεν άφησε να φανούν τα 13 λιγότερα ριμπάουντ (29-16 η Εφές). Επιπλέον σούταρε καλά στα δίποντα (58%) ενώ περιόρισε τα λάθη του σε μονοψήφιο αριθμό (9).

ΕΚΑΝΕ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: Ο Νικ Καλάθης επέστρεψε... δριμύτερος στην ενεργό δράση σημειώνοντας 17 πόντους με 4/7 δίποντα, 3/4 τρίποντα, 0/1 βολή, 9 ασίστ, 3 ριμπάουντ, 3 κλεψίματα και μόλις 2 λάθη σε 26 λεπτά. Εξαιρετικός και ο Νίκος Παππάς με 16 πόντους, οι οποίοι συνοδεύτηκαν από 1/3 δίποντα, 4/5 τρίποντα, 2/2 βολές, 3 ασίστ, 2 ριμπάουντ και 1 κλέψιμο.

ΠΕΡΑΣΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΗΣΑΝ: Ο Ζόραν Ντράγκιτς δεν έκανε «θόρυβο» στο ΟΑΚΑ μένοντας στους 6 πόντους με 1/6 σουτ. Από πλευράς Παναθηναϊκού ο Ρίβερς έμεινε στο «μηδέν» με 0/5 σουτ ωστόσο αποθεώθηκε από τους φίλους των «πρασίνων».

ΣΗΜΕΙΟ – ΚΛΕΙΔΙ: Το πρώτο δεκάλεπτο και το 10-0 σερί του Παναθηναϊκού με το οποίο πήρε διαφορά 12 πόντων (21-9) με αποτέλεσμα να πάρει τα ηνία και να μην κινδυνεύσει ποτέ!

ΑΦΑΝΗΣ «ΗΡΩΑΣ»: Ο Μάρκους Ντένμον (9π., 3/3τρ.) ευστόχησε σε τρίποντα που έδιναν την επιπλέον σιγουριά στον Παναθηναϊκό!

Η ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Το φοβερό φόλοου κάρφωμα του Τζέιμς Γκιστ στο πρώτο δεκάλεπτο ύστερα από χαμένο τρίποντο του Κρις Σίνγκλετον, το οποίο σήκωσε το ΟΑΚΑ στο πόδι!

TI ΠΕΤΑΝΕ: Ο Παναθηναϊκός τα 13 λιγότερα ριμπάουντ, ενώ η Εφές το κακό ποσοστό στα τρίποντα (6/19) και στις βολές (11/19) όπως επίσης και τα 14 λάθη.

Τα δεκάλεπτα: 23-12, 47-33, 70-56, 90-79