Αν νικούσε και στο Κάουνας θα ήταν αφύσικο

Αν νικούσε και στο Κάουνας θα ήταν αφύσικο

Κωνσταντίνος Μελάγιες Κωνσταντίνος Μελάγιες
Αν νικούσε και στο Κάουνας θα ήταν αφύσικο
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες επέστρεψε από το Κάουνας κι εξηγεί πως η κούραση των «ερυθρόλευκων» από τις πολλές απουσίες έφερε την ήττα από μία καλοδουλεμένη ομάδα όπως η Ζαλγκίρις.

H Euroleague είναι πολύ απαιτητική για να νικάς συνέχεια με τόσο μικρό rotation. Κάποια στιγμή θα ερχόταν η ήττα ειδικά όταν οι τραυματίες αντί να μειώνονται αυξάνονται.

Θεωρώ πως ο Ολυμπιακός ηττήθηκε ξεκάθαρα επειδή ξέμεινε από ενέργεια. Οι εννέα παίκτες τραβούν «κουπί» εδώ και μέρες και είναι απόλυτα λογικό κάποια στιγμή να σκάσουν.

Θα ήταν αφύσικο να πέρναγε και από το Κάουνας. Νίκησε Ρεάλ, ΤΣΣΚΑ, Εφές… κάπου θα σταμάταγε.

Στο τέταρτο δεκάλεπτο η μία ομάδα έβγαζε ενέργεια και μέσω της αυτοπεποίθησής της την βελτίωνε ακόμη περισσότερο κι η άλλη έβγαζε όλο και μεγαλύτερη κούραση.

Το αποτέλεσμα στο Κάουνας δε ζημιώνει καθόλου την ομάδα η οποία έχει φροντίσει να έχει βρει ήδη 11 νίκες σε 15 ματς. Τι να πει κι η πανάκριβη Φενέρμπαχτσε του Ζέλικο Ομπράντοβιτς δηλαδή που έχασε τρίτο ματς στο γήπεδό της;

Μετά τη νίκη με την ΤΣΣΚΑ ο Παπανικολάου είχε πει πως «πρώτη φορά βλέπω τόσο κουρασμένη αυτή την ομάδα». Κάτι περισσότερο θα ξέρουν αυτοί που τη ζουν καθημερινά από τους υπόλοιπους.

Η κούραση λοιπόν έφερε και τα λάθη όπως έχω αναφέρει πολλάκις στο παρελθόν. Όχι απαραίτητα λάθος που γράφεται στη στατιστική (τα 15 δεν είναι πολλά, αλλά τα 10 του ημιχρόνου είναι πάρα πολλά), αλλά λανθασμένες αποφάσεις.

Θυμάμαι μία επίθεση της Ζαλγκίρις να λήγει, ο Πάνγκος δεν είχε χρόνο για άλλη επιλογή πέραν του σουτ κι όμως ο ΜακΛιν δίστασε να βγει επιθετικά λες κι είχε χρόνο να τον περάσει.

Κούραση είναι το επιθετικό ριμπάουντ του Ουάιτ που καρφώνει στο τέλος, κούραση είναι ακόμη και το γεγονός ότι μετά το άστοχο τρίποντο του Στρέλνιεκς ουδείς γυρίζει στην άμυνα κι ο Πάνγκος κέρδισε εύκολα δύο βολές.

Πάντως για να τα λέμε όλα… πολύ καλό και κυρίως πολύ σωστό μπάσκετ η Ζαλγκίρις. Δίκαια βρίσκεται στην «τετράδα» και αυτό το οφείλει κυρίως στον Γιασικεβίτσιους.

Ο Λιθουανός σημάδευε κάθε αδυναμία του Ολυμπιακοί ασχέτως αν οι ψηλοί του ήταν άστοχοι.

Όταν είδε τον ΜακΛιν να οργιάζει στην αντιμετώπιση του pick ‘n’ roll και να μαρκάρει γκαρντ της ομάδας του με επιτυχία, σκέφτηκε άλλη λύση.

Έπαιζε όλα τα σκριν στη μπάλα σημαδεύοντας το «τεσσάρι» κι όχι τον ΜακΛιν. Ο Παπαπέτρου έβγαινε με όποιον τρόπο μπορούσε, αλλά ο Γιανκούνας έμενε έξω (pick ‘n’ pop) και δεν υπήρχε χρόνος να καλυφτεί η απόσταση και να τον προλάβουν πριν εκτελέσει.

Επίσης στο τέλος που έπαιξε με αλλαγές ο Ολυμπιακός είχε υπομονή κι έστελνε πολλές ακόμη και τρία pick ‘n’ roll μέχρι να βρουν το ιδανικό οι παίκτες του.

Πολύ καλή ομάδα η Ζαλγκίρις.

ΘΕΣ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ

Για να πάρεις κάποια παιχνίδια ειδικά όταν έχει απουσίες πρέπει να πάρεις βοήθεια από όλους όσοι αγωνιστούν. Δύο να μη σε βοηθήσουν έστω και λίγο και τότε η αποστολή γίνεται ακόμη δυσκολότερη.

Ο Τόμπσον βοήθησε πάρα πολύ και σε πολλούς τομείς. Αλήθεια με εκπλήσσει ευχάριστα η νοοτροπία του.

Ο Μπόγρης στην τρίτη περίοδο μάζευε τα ριμπάουντ και έπαιξε και δυο καλές άμυνες στον Καβαλιάουσκας.

Με εξαίρεση τον Ουίλτζερ και τον Ρόμπερτς που δεν βοήθησαν σε αναγνωρίσιμο βαθμό, οι υπόλοιποι εφτά πρόσφεραν.

Ξαναγράφω όμως πως θες να πάρεις «κουκιά» από όλους σε τέτοια ματς.

Ειδικά στο πρώτο τρίλεπτο της τελευταίας περιόδου ο Ρόμπερτς αστόχησε σε δύο βεβιασμένα lay up και έκανε και μία λάθος πάσα. Αυτομάτως το 48-53, έγινε 54-53, μπήκαν στην εξίσωση οι τρελο Λιθουανοί στην εξέδρα και άλλαξε ο ρυθμός του αγώνα.

Παρ’ όλα αυτά η είσοδος του Σπανούλη άλλαξε για λίγο τα δεδομένα κι ένα δικό του τρίποντο αναπτέρωσε το ηθικό της ομάδας. Τι να το κάνεις όμως;

Εκεί ήθελε και λίγη τύχη που ο Ολυμπιακός δε βρήκε.

Βάζει τρίποντο ο Σπανούλης, βάζει ο Πάνγκος.

Βάζει δύσκολο δίποντο ο Παπαπέτρου με το χρόνο να τελειώνει, βάζει δύσκολο τρίποντο ο Ουλάνοβας με τον Παπανικολάου κρεμασμένο πάνω του. Εκεί χρειαζόταν να αστοχήσουν οι Λιθουανοί και δεν το έκαναν.

ΜΙΝΙ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Ο πρώτος γύρος ολοκληρώθηκε με 11 νίκες για τον Ολυμπιακό. Προσωπικά είμαι κάτι περισσότερο από ικανοποιημένος και παραδέχομαι πως δεν το περίμενα. Επαναλαμβάνω πως φέτος δεν υπάρχει ομάδα που να είναι «σάκος του μποξ» όπως πέρυσι η Αρμάνι, η Ούνικς, η Μακάμπι. Η Βαλένθια νίκησε τον Παναθηναϊκό, η Μάλαγα στο Τελ Αβίβ.

Το πλεονέκτημα θα κριθεί στις 18 νίκες, μπορεί και στις 17. Θα γίνουν πολλές ήττες ακόμη.

Ο Ολυμπιακός είναι σε άριστο δρόμο ως προς το πλεονέκτημα της έδρας στα playoffs.

ΥΓ: Που φτάσαμε… Να παίζει ο Ολυμπιακός με τόσες σημαντικές απουσίες και να τους πειράζει τόσο πολύ η ήττα. Το έβλεπες στα πρόσωπα τους στο αεροδρόμιο του Κάουνας πόσο ενοχλημένοι ήταν από το αποτέλεσμα.

ΥΓ 2: Η ψυχολογία είναι τεράστιο πλεονέκτημα στον αθλητισμό. Το βλέπουμε στον ΜακΛιν που αισθάνεται πως μπορεί να κερδίσει στο ένας εναντίον ενός οποιονδήποτε. Το βλέπουμε στον Μιλάκνις, το βλέπουμε στον Πάνγκος.

ΥΓ 3: Ποια ομάδα θα πάρει τον Κουζμίνσκας; Αν το κάνει η Ζαλγκίρις (παίζει το σενάριο), που θα φτάσουν οι Λιθουανοί;

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.