«H Μακάμπι θέλει να αποδείξει πράγματα στο ΟΑΚΑ»! (pics & vids)

Γιάννης Σταυρουλάκης
«H Μακάμπι θέλει να αποδείξει πράγματα στο ΟΑΚΑ»! (pics & vids)
Ο Παναθηναϊκός υποδέχεται τη Μακάμπι και ο Ισραηλινός δημοσιογράφος Arale Weisberg γράφει στη Euroleague Greece για την ευκαιρία της «ομάδας του λαού» να επιστρέψει στην ελίτ του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Οι αναμετρήσεις του Παναθηναϊκού με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ έχουν εξελιχθεί σε… κλασικές εικονογραφημένες τα τελευταία χρόνια στην Euroleague ενώ ο αγώνας της προσεχούς Τρίτης στο ΟΑΚΑ (19/12, 21:15) θα είναι ο 21ος μεταξύ των δυο ομάδων που μοιράζονται τις νίκες (10-10) από τη σεζόν 2000-01. Πλέον η «ομάδα του λαού» θέλει να επιστρέψει στο top επίπεδο μετά τις αποτυχίες της προηγούμενης διετίας και ο επικεφαλής του τμήματος μπάσκετ του Walla! Sport, Arale Weisberg, γράφει στη Euroleague Greece για το restart που έγινε το περασμένο καλοκαίρι, τη δεύτερη ευκαιρία του Σπάχια, το αγωνιστικό πλάνο της Μακάμπι και τη μεγαλύτερη έκπληξη στο ρόστερ της.

«Η νεότερη Μακάμπι όλων των εποχών αρχίζει σταδιακά να θυμίζει στους φιλάθλους της τις καλές στιγμές του παρελθόντος.

Έπειτα από δυο… τραυματικές σεζόν κατά τις οποίες απέτυχε να κάνει θόρυβο στην Euroleague και να προκριθεί στους τελικούς της ισραηλινής λίγκας, η Μακάμπι Τελ Αβίβ έκανε σαρωτικές αλλαγές το περασμένο καλοκαίρι! Μόνο ένας παίκτης, ο Ιτάι Σέγκεφ, παρέμεινε σε σχέση με το περσινό ρόστερ. Για την ακρίβεια, το κλαμπ αποχαιρέτησε ορισμένα από τα πιο οικεία ονόματα της τελευταίας δεκαετίας: Τον Ντέβιν Σμιθ, τον άλλοτε αρχηγό της Γκάι Πνίνι, τον Γιογκέβ Οχαγιόν και τον Σίλβεν Λάντεσμπεργκ.

Ο κόουτς που ανέλαβε το συγκεκριμένο project είναι ο Νέβεν Σπάχια. Πρόκειται για τον πρώτο ξένο προπονητή στην ιστορία της Μακάμπι που του δόθηκε δεύτερη ευκαιρία: Το 2007, όταν αντικατέστησε τον Πίνι Γκέρσον, ο Κροάτης κατέκτησε, μεν, το πρωτάθλημα στο Ισραήλ ωστόσο αποκλείστηκε στα προημιτελικά από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας με 2-1 νίκες. Ο συγκεκριμένος αποκλεισμός από το Final 4 θεωρήθηκε αποτυχία, από τη στιγμή που η Μακάμπι μετρούσε τρεις σερί παρουσίες σε τελικούς κι έτσι ο Σπάχια απομακρύνθηκε. Πλέον εκείνες οι επιτυχίες είναι ο στόχος που της εφετινής ομάδας ώστε να θεωρηθεί πετυχημένη η χρονιά.

Η Μακάμπι έχει ρεκόρ 7-5 έπειτα από 12 αγωνιστικές στην Euroleague. Για να φτάσει στον συγκεκριμένο αριθμό νικών πέρσι χρειάστηκε 20 αγώνες! Το Yad Eliyahu γεμίζει ξανά με 11.000 φιλάθλους, η ομάδα έχει κερδίσει ήδη τη Ρεάλ Μαδρίτης και την Μπασκόνια στην έδρα της, κέρδισε τις Χίμκι, Μπάμπεργκ εκτός έδρας ενώ φιγουράρει στην πέμπτη θέση της κατάταξης, επομένως έχει κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένη.

Σε ό,τι αφορά το αγωνιστικό κομμάτι, η Μακάμπι στηρίζεται σε δυο Αμερικανούς point guards (σ.σ. Νόρις Κόουλ, Πιέρ Τζάκσον) που δεν έχουν ευρωπαϊκή εμπειρία και συνέπεια, από τη στιγμή όμως που τουλάχιστον ένας εξ αυτών τα πάει καλά σε κάθε παιχνίδι, ο Σπάχια αισθάνεται ότι η ομάδα του βρίσκεται σε καλά χέρια. Συνήθως ο πρωταθλητής στο ΝΒΑ Νόρις Κόουλ πραγματοποιεί τις καλύτερες εμφανίσεις του στα εντός έδρας παιχνίδια. Σκόραρε 26, 24 και 22 πόντους στα παιχνίδια με τη Ζαλγκίρις, την Μπασκόνια και τον Ολυμπιακό ωστόσο οι μ.ό. του μειώνονται μακριά από το Τελ Αβίβ, έχοντας 10.2 πόντους. Ευτυχώς για τον Κροάτη προπονητή υπάρχει ο Πιέρ Τζάκσον, που σκόραρε 27 πόντους στην Μπάμπεργκ, 19 στη Χίμκι και 14 στο Βελιγράδι.

Η βασική αποστολή του ΝτεΆντρε Κέιν, του πρώην παίκτη της Νίζνι Νόβγκοροντ είναι η άμυνα. Ήταν εκείνος που ανέλαβε να περιορίσει τους Έρικ Γκριν, Λούκα Ντόντσιτς και Νάντο ντε Κολό στα προηγούμενα παιχνίδια. Οι υπόλοιποι παίκτες που αποτελούν σημείο αναφοράς στην άμυνα είναι ο Κόουλ, ο rookie στην Euroleague, Τζον Ντιμπαρτολομέο και ο παίκτης που έχει προκαλέσει τη μεγαλύτερη έκπληξη στην κίτρινη περιφέρεια, ο Μάικλ Ρολ!

Ο Ρολ ήταν ένας από τους πρώτους παίκτες που υπέγραψαν στη Μακάμπι. Ήλθε στο Ισραήλ χωρίς καμία εμπειρία στην Euroleague κι έχει γίνει ο σιωπηλός ηγέτης της! Παίζει εξαιρετική άμυνα, δεν εκβιάζει το σουτ κι όταν σουτάρει, το κάνει καλά έχοντας 50% στο τρίποντο! Από την άλλη πλευρά, η εμπειρία της Μακάμπι βρίσκεται στη γραμμή ψηλών της: Στους σέντερ Άλεξ Τάιους, Άρτσιομ Παρακχούσκι και τον φόργουορντ Ντεσόν Τόμας, οι οποίοι γνωρίζουν πολύ καλά την Euroleague.

Αφού ήταν ρολίστας στην Μπαρτσελόνα και την Εφές, ο Τόμας αισθάνεται υπέροχα με τον ρόλο του στο Τελ Αβίβ, πραγματοποιώντας σπουδαία ματς κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα (28π.), τη Ρεάλ (21π.) και τη Βαλένθια (20π.). Ο Τάιους, ο μοναδικός που ήταν στην ομάδα που κατέκτησε την Euroleague το 2014, επέστρεψε ως βασικός κάτω από τα καλάθια, κυριαρχώντας και στις δυο πλευρές του παρκέ. Ο Παρακχούσκι άρχισε νωθρά όμως επέστρεψε στην κανονικότητα τις τελευταίες εβδομάδες, έχοντας 31 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης απέναντι στη Ζαλγκίρις και τη Βαλένθια! Ο νέος αρχηγός Σέγκεφ, μαζί με τον Ισραηλινό διεθνή Τζέικ Κοέν, προσθέτουν βάθος στη θέση του σέντερ.

Ο παίκτης, πάντως, που παρουσιάζει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο ρόστερ της Μακάμπι είναι ο Αυστραλός Τζόνα Μπόλντεν, ο οποίος ήλθε από τον Ερυθρό Αστέρα και σύντομα θα γίνει ΝΒΑer. Είναι παράδειγμα ομαδικής δουλειάς και η μεγαλύτερη συνεισφορά του εντοπίζεται στην άμυνα, μολονότι είναι εκρηκτικός και στην επίθεση.

Αυτή η εβδομάδα αποτελεί μεγάλο τεστ για τη Μακάμπι και τις φιλοδοξίες της σε ό,τι αφορά την επιστροφή της στην ευρωπαϊκή ελίτ. Έπειτα από τον αγώνα με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ, υποδέχεται τη Φενέρμπαχτσε στο Τελ Αβίβ. Οι απαιτητικοί φίλοι της Μακάμπι έχουν υπομονή και ρεαλιστικές προσδοκίες. Επιτέλους βλέπουν μια ανταγωνιστική ομάδα»!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.