Μαστίγωμα στην κεντρική πλατεία

Μαστίγωμα στην κεντρική πλατεία

Νίκος Παπαδογιάννης Νίκος Παπαδογιάννης
Μαστίγωμα στην κεντρική πλατεία
O Nίκος Παπαδογιάννης αναρωτιέται αν ο Παναθηναϊκός έχει τους μηχανισμούς και τις αντοχές για να αντέξει πιθανή μακρά απουσία του Νικ Καλάθη.

Tην προηγούμενη εβδομάδα τελείωσα το σχόλιό μου υπογραμμίζοντας ότι, για τον Παναθηναϊκό, η επιτυχία απέχει από την καταστροφή όσο ένας σοβαρός τραυματισμός. Τότε ανάφερα παραδείγματος χάριν τον Σίνγκλετον και τον Γκιστ, τους δύο αναντικατάστατους ψηλούς, αλλά το όνομα που κρυβόταν ανάμεσα στις αράδες ήταν εκείνο του Νικ Καλάθη, ο οποίος αποτελεί το Α, το Ω και αρκετά από τα ενδιάμεσα γράμματα της αλφαβήτου.

Υποτίθεται ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις ικανές να βγάλουν υπηρεσιακά τη δουλειά εφ' όσον ο Καλάθης χάσει 2-3 παιχνίδια, αλλά το ενδεχόμενο μακράς απουσίας του φέρνει τρόμο στο «πράσινο» στρατόπεδο.

Εάν η απάντηση μακράς πνοής στο "1" ακούει στο όνομα Λεκάβιτσιους ή Παππάς, προτιμώ να μη μάθω ποια είναι η ερώτηση. Και είναι κομματάκι αργά, για να επιστρατευτεί εξ εφέδρων ο Διαμαντίδης…

Η αναμονή για τα αποτελέσματα της μαγνητικής τομογραφίας στην οποία υποβλήθηκε μετά τον τραυματισμό του ο Καλάθης επισκίασε τα συναισθήματα που άφησε πίσω του το ματσάκι της Παρασκευής.

Σιγά τα συναισθήματα, άλλωστε. Η αναμέτρηση με την Αρμάνι ήταν νερόβραστη όσο η ίδια η -ουραγός της βαθμολογίας- Αρμάνι.

Ο Παναθηναϊκός έκανε το λάθος να εμφανιστεί μπλαζέ στο παρκέ και έδωσε δικαιώματα, τα οποία ανακάλεσε με δύο πεντάλεπτα σοβαρότητας και αυτοσυγκέντρωσης.

Στο πρώτο από αυτά έβαλε τη σφραγίδα της η ρέντα του Κέι Σι Ρίβερς, ο οποίος τούμπαρε το ματς στο άψε σβήσε με μία ομοβροντία 5 τριπόντων. Στο δεύτερο, μέτρησε η στόφα του ίδιου του Καλάθη.

Μπορώ να βρω στο αρχείο μου παίκτες που να τελείωσαν αγώνα με 12 πόντους και 4 κλεψίματα, ωστόσο αμφιβάλλω αν κάποιος από αυτούς έγραψε τέτοια νούμερα σε 22,5 λεπτά συμμετοχής και σε συνθήκες ντέρμπι.

Σαν να μην έφτανε η δημιουργία και το χαμαλίκι, ο Νικ φρόντισε να βάλει και 9 πόντους μέσα σε ένα σκάρτο δεκάλεπτο, όταν το 39-41 έγινε 64-55.

Το δυσοίωνο περιστατικό που ακολούθησε έδωσε επιχειρήματα σε όσους πιστεύουν στο μάτιασμα.Tο τράκο με τον Μίτσοβ βρήκε τον ώμο του Καλάθη εκτεθειμένο και ο πόνος ήταν αφόρητος.

Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έγινε μεγάλη ζημιά, αλλά η σπουδή με την οποία ο παίκτης έφυγε για το νοσοκομείο και οι μορφασμοί πόνου που χαράκωναν το πρόσωπό του αποτελούν κακό σημάδι.

Ο Παναθηναϊκός έφτασε στο 8-4, μοιράζεται την τρίτη θέση με την πρωταθλήτρια Φενέρ και έχει να παίξει δύο βατά ματς την επόμενη εβδομάδα, με Μακάμπι στο ΟΑΚΑ και Ερυθρό Αστέρα στο Βελιγράδι.

Αμέσως μετά, και πριν στρωθεί το τραπέζι με τη γαλοπούλα, εκστρατεύει στην Ισπανία για να αντιμετωπίσει τη Βαλένθια.

Στην καλύτερη περίπτωση αυτό σημαίνει ότι μπορεί να τελειώσει τον πρώτο γύρο με 11-4, στη χειρότερη ότι έχει μαξιλαράκι για να αντέξει πιθανές απώλειες, μέχρι να επιστρέψει (εάν και εφ’ όσον…) ο τραυματίας Καλάθης.

Το τεστ χαρακτήρα θα είναι εξίσου επίπονο με το αγωνιστικό, αλλά ο Παναθηναϊκός διαθέτει -όπως και ο Ολυμπιακός- το εχέγγυο ενός ικανότατου προπονητή, ο οποίος μπορεί με αλχημείες να καμουφλάρει τις αδυναμίες και τις απώλειες.

Ακόμα και σήμερα δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι οι «πράσινοι» μετράνε 8 νίκες με τόσο ισχνή γραμμή ψηλών ή ότι ο Ολυμπιακός έκανε 9 νίκες με τον Σπανούλη μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.

Βεβαίως, το επίπεδο των αντιπάλων είναι σχετικά χαμηλό. Η εικόνα που παρουσίασε απόψε η Αρμάνι όταν η θηλιά έσφιξε γύρω από τον λαιμό της θύμιζε περισσότερο Eurocup παρά Εuroleague.

Μετά από 12 αγωνιστικές αλλοπρόσαλλων αποτελεσμάτων, η Ζαλγκίρις και η Μπάμπεργκ έχουν και τις πέντε ισπανικές ομάδες στην πλάτη τους! Ο Αστέρας, με την αυτοσχέδια στελέχωση και τις αράχνες στο ταμείο, έβαλε από κάτω τη Μπαρτσελόνα, τη Μάλαγα, τη Βαλένθια, την Εφές, την Αρμάνι.

Οι δικές μας ομάδες παραμένουν σε τροχιά διάκρισης κρατώντας τον πήχυ της ποιότητας σε υψηλή στάθμη και αποφεύγοντας τα στραβοπατήματα που βασανίζουν όλους, σχεδόν, τους ανταγωνιστές.

Και όμως, στα μετόπισθεν κυκλοφορεί και φωνασκεί κόσμος, που απαιτεί καρατομήσεις, ανασκολοπισμούς και μαστιγώματα στην κεντρική πλατεία…

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.