Αναντολού Εφές - Μπασκόνια 81-82 (vid)

Βασίλης Βλαχόπουλος
Αναντολού Εφές - Μπασκόνια 81-82 (vid)
Ο Βενσάν Πουαριέ δεν ήταν απλά ο άνθρωπος της τελευταίας στιγμής αλλά ο ηγέτης της Μπασκόνια στη σπουδαία νίκη της στην Κωνσταντινούπολη επί της Αναντολού Εφές με 81-82.

Ο Γάλλος πήγε στη γραμμή των βολών (3" πριν το τέλος) έχοντας 0/2 στο παιχνίδι και 63.6% στην Euroleague αλλά με 2/2 έδωσε τη νίκη στους Βάσκους.

Στα πρώτα περίπου τέσσερα λεπτά της πρώτης περιόδου η Αναντολού Εφές απέδειξε γιατί διαθέτει μία από τις χειρότερες άμυνες της Euroleague καθώς σε αυτό το διάστημα η Μπασκόνια σημείωσε 16 πόντους (7-16, 4:30) σκοράροντας με κάθε τρόπο. Στη συνέχεια οι γηπεδούχοι αποφάσισαν να αλλάξουν αμυντική συμπεριφορά, έγιναν πιο επιθετική στην άμυνα, ενώ στην επίθεση ανέλαβαν πρωτοβουλίες οι Ντάνστον, Λίντο και το δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε με 19-24.

Με επιμέρους σκορ 9-3 η Αναντολού Εφές προηγήθηκε για πρώτη φορά στο παιχνίδι (28-27) έπειτα από δυόμισι λεπτά στη δεύτερη περίοδο, προσπάθησε να βρει στήριγμα έξω από τα 6,75 αλλά με 3/11 προσπάθειες μάλλον δεν δικαιώθηκε για την επιλογή της. Αντιθέτως, η Μπασκόνια βρήκε τις λύσεις από τους Μπομπουά, Σενγκέλια, ανέκτησε τον έλεγχο του αγώνα (35-41, 17’) και πήγε στα αποδυτήρια προηγούμενη με 42-45 έχοντας ως βάση το υψηλό επίπεδο συνεργασιών το οποίο πιστοποιήθηκε από τις 15 τελικές πάσες που είχε στο τέλος του ημιχρόνου.

Δια χειρός Ματ Τζάνινγκ η Μπασκόνια ξεκίνησε ιδανικά στο δεύτερο ημίχρονο καθώς μέσα σε περίπου δύο λεπτά έκανε 0-10 σερί και προηγήθηκε με 47-57(23:30). Όπως και στο πρώτο ημίχρονο, ο Βέλιμιρ Περάσοβιτς χρησιμοποίησε τον Μπράιαντ Ντάνστον στη θέση «4» δίπλα στον Στίματς αλλά δόμησε το παιχνίδι της ομάδας του στα τρίποντα των «κοντών». Ο ΜακΚόλουμ έβαλε τα σουτ και η Αναντολού Εφές από το -9 (51-40, 25:30) βρέθηκε στο +1 (61-60, 27:30). Ο Αμερικανός δεν σταμάτησε εκεί κι έτσι οι γηπεδούχοι είχαν το προβάδισμα στο τέλος της περιόδου με 68-65.

Η Αναντολού Εφές ανέβασε τη διαφορά στα επίπεδα των εννιά πόντων (74-65, 32’) χάρη στους ΜακΚόλουμ-Στίματς, αλλά εκεί κόλλησε με χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στα επόμενα τέσσερα λεπτά σημείωσε μόλις ένα καλάθι. Αρχικά η Μπασκόνια δεν το εκμεταλλεύτηκε στη συνέχεια όμως βρήκε τον τρόπο και μείωσε σε 79-78 (38’) αλλάζοντας τα πάντα στο παιχνίδι. Στο τελευταίο λεπτό και μετά από διαδοχικές άστοχες προσπάθειες του ΜακΚόλουμ, ο Πουαριέ έβαλε την ομάδα του μπροστά στο σκορ 3’’ πριν το τέλος με 2/2 βολές(81-82). Στην τελευταία επίθεσή της Αναντολού Εφές, ο Ντράγκιτς προσπάθησε να τροφοδοτήσει τον Σίμον, έκανε λάθος και η Μπασκόνια πανηγύρισε τη νίκη

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Η Μπασκόνια δεν παράτησε το παιχνίδι κι έβαλε τους οκτώ από τους τελευταίους δέκα πόντους της στο Transition game. Βέβαια… έβαλε και το χεράκι της η Αναντολού Εφές με τις αυτοκαταστροφικές της ενέργειες.

ΕΚΑΝΑΝ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: Θέλει κι ερώτημα. Ο Βενσάν Πουαριέ έκανε το παιχνίδι της ζωής του με 16 πόντους και 12 ριμπάουντ, συν ασφαλώς τις βολές που έβαλε τρία δευτερόλεπτα πριν το τέλος που έδωσαν τη νίκη στην ομάδα του. Ομοίως και ο Τόρνικε Σενκέιλα ο οποίος έβαλε κρίσιμα καλάθια στο διάστημα της ανατροπής.

ΑΦΑΝΕΙΣ ΗΡΩΕΣ: Τα σουτ του Ματ Τζάνινγκ έβγαλαν την Μπασκόνια από τη δύσκολη θέση και η μία από τις 10 ασίστ του Τζέισον Γκρέιντζερ πήγε στα χέρια του Πουαγιέ στη φάση που έκρινε τον αγώνα.

ΠΕΡΑΣΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΗΣΑΝ: Πέρα από τους αριθμούς(0/6 σουτ), όποτε ο Χουέρτας ήταν στο παρκέ η Μπασκόνια… διαλυόταν. Στα δύο μεγάλα σερί της Αναντολού Εφές ο Βραζιλιάνος ήταν ο ιθύνων νους της Μπασκόνια. Για την Αναντολού Εφές, ο Τζος Άνταμς πέρασε απαρατήρητος.

ΣΗΜΕΙΟ-ΚΛΕΙΔΙ: Κανονικά είναι η τελευταία φάση, αλλά εμείς λέμε ότι ήταν τα δύο συνεχόμενα άστοχα σουτ του ΜακΚόλουμ τα οποία ουσιαστικά «καταδίκασαν» την Αναντολού Εφές

ΤΙ ΠΕΤΑΝΕ: Η Μπασκόνια πήρε λιγότερα επιθετικά ριμπάουντ απ’ όσα μάζεψε ο Στίματς. Η Αναντολού Εφές από το 32’ έως και το τέλος του αγώνα σημείωσε επτά πόντους!

Τα δεκάλεπτα: 19-24, 42-45, 68-65, 81-82

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.