Στο «τραπέζι» η πρόταση της Euroleague προς την FIBA!

Gazzetta team
Στο «τραπέζι» η πρόταση της Euroleague προς την FIBA!
Εκπρόσωποι από οκτώ ευρωπαϊκά εγχώρια πρωταθλήματα συναντήθηκαν μαζί με την ULEB και στελέχη της Euroleague, με σκοπό την πρώτη «επεξεργασία» της πρότασης που θα κατατεθεί στη FIBA, σχετικά με τη διαθεσιμότητα των παικτών, τόσο στους συλλόγους τους, όσο και στις εθνικές τους ομάδες.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από την Euroleague:

«Εκπρόσωποι οκτώ ευρωπαϊκών εγχώριων πρωταθλημάτων, των οποίων οι διοργανώσεις διεξάγονται σε 17 χώρες, συναντήθηκαν μαζί με την ULEB και στελέχη της Euroleague στην Βαρκελώνη και συζήτησαν, μεταξύ άλλων, μια νέα πρόταση της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης, η οποία θα κατατεθεί στην FIBA μέσα στο μήνα.

Οι στόχοι της πρότασης όσον αφορά στο παγκόσμιο καλεντάρι - να επιτραπεί στους επαγγελματικούς συλλόγους και στις εθνικές ομοσπονδίες να προωθήσουν το μπάσκετ με συντονισμένο τρόπο, εξασφαλίζοντας τη διαθεσιμότητα όλων των παικτών για τις εθνικές ομάδες - συμφωνήθηκαν από τους εκπροσώπους των εθνικών ομάδων που παραβρέθηκαν από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Λιθουανία, την Πολωνία, την Ισπανία και την Αδριατική μαζί με συλλόγους από την πρώην Γιουγκοσλαβία (Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Κροατία, Μαυροβούνιο, Σερβία, Σλοβενία, Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας), Καζακστάν, Λετονία και τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Οι κατευθυντήριες αρχές της πρότασης απαιτούν οι εθνικές ομάδες να παραταχθούν πλήρεις στα επίσημα παιχνίδια και στους προκριματικούς αγώνες, δηλαδή ενισχυμένες με τους καλύτερους παίκτες τους, για συνολική περίοδο έξι εβδομάδων ανά σεζόν, η οποία περιλαμβάνει και την περίοδο προετοιμασίας, διάρκειας δύο εβδομάδων. Η πρόταση προϋποθέτει ότι η συνολική περίοδο των συλλογικών διοργανώσεων δεν θα ξεπερνάει τις 38 εβδομάδες και εγγυάται σε όλους τους παίκτες τουλάχιστον πέντε εβδομάδες πλήρους ανάπαυσης από την αγωνιστική δραση κάθε σεζόν.

Οι εκπρόσωποι των εγχώριων πρωταθλημάτων συμφώνησαν ότι η πρόταση θα πρέπει να αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης συμφωνίας μεταξύ της Euroleague και της FIBA ​​με βάση τη συνεργασία, τον σεβασμό και τους σαφώς καθορισμένους ρόλους και την αμοιβαία ευθύνη, ώστε κάθε οργανισμός να προωθήσει και να αναπτύξει με επιτυχία το μπάσκετ. Μεταξύ των θεμάτων που περιλαμβάνονται σε μια τέτοια συμφωνία είναι ο αριθμός και η διαχείριση των διεθνών διοργανώσεων, οι απαιτήσεις σχετικά με τη συμμετοχή των παικτών στις εθνικές ομάδες, τα μονοπάτια για νέους και τους κανόνες του χρηματοοικονομικού fair play.

Άλλα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης (13/12) ήταν ο απολογισμός της νέας εποχής στην EuroLeague και το EuroCup κατά την πρώτη σεζόν της κοινοπραξίας μεταξύ της Euroleague Basketball και της IMG. Η επανεξέταση έδειξε ότι η αναβάθμιση και των δύο διοργανώσεων, οδήγησε σε επιχειρηματική ανάπτυξη που δεν είχε φανεί ποτέ στο παρελθόν στο ευρωπαϊκό επαγγελματικό μπάσκετ. Μεταξύ των κορυφαίων επιδόσεων ήταν ο διπλασιασμός της ποσόστωσης εισιτήρια της περυσινής χρονιάς και για τους δύο θεσμούς.

Στην EuroLeague σημειώθηκε άνοδος 32% στο τηλεοπτικό κοινό, όσον αφορά στον αριθμό-ρεκόρ των 202 περιοχών, στις οποίες μεταδίδονται οι αγώνες, καθώς και τριψήφια αύξηση του online και ψηφιακού κοινού που παρακολούθησε εις διπλούν το προϊόν που παρήχθη κατά την περυσινή σεζόν.

Στο EuroCup, η αύξηση της online κίνησης ανήλθε στο 41% και προωθήθηκε από την αναβάθμιση των προτύπων μετάδοσης και της βιντεοπαραγωγής στις 140 περιοχές όπου εκπέμπεται η διοργάνωση, καθώς και η πρώτη διαθεσιμότητα όλων των παιχνιδιών, με σχολιασμό αγγλικής γλώσσας, από την EuroLeague TV. Από την αρχή της σεζόν, οι ομάδες του EuroCup διέθεταν συλλογικά εμπορικά δικαιώματα, εφαρμόζοντας ένα παρόμοιο μοντέλο με το πολύ επιτυχημένο της EuroLeague.

Τέλος, οι εκπρόσωποι των εγχώριων πρωταθλημάτων έκαναν μία πρώτη μελέτη της επόμενης σεζόν, συζητώντας ένα προσχέδιο για το καλεντάρι αλλά και τα σχέδια των κριτηρίων πρόσβασης για τις διοργανώσεις της EuroLague και του EuroCup 2018-19».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.