Το Ice Skating δημιουργεί δεδικασμένο στην κόντρα Fiba με Euroleague

Η κόντρα Fiba με Euroleague απέκτησε δεδικασμένο αφού η Διεθνής Ομοσπονδία Ice Skating απείλησε με τιμωρίες αθλητές που δεν ήθελαν να αγωνιστούν σε διοργανώσεις της και η Ευρωπαϊκή Ένωση επενέβη ζητώντας από την Ομοσπονδία να συνετιστεί. 

Το Ice Skating δημιουργεί δεδικασμένο στην κόντρα Fiba με Euroleague

Μπορεί η κόντρα της Fiba με την Euroleague να έχει καταλαγιάσει μιας και το δεύτερο παράθυρο των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου είναι τον Φεβρουάριο, αυτό όμως δε σημαίνει πως δεν υπάρχει κινητικότητα.

Οι δύο «δυνάμεις» του μπάσκετ θέλουν να βρουν λύση και αναμένεται να υπάρξει νέα πρόταση για επικοινωνία.

Η Euroleague ωστόσο φαίνεται πως απέκτησε ένα δυνατό χαρτί στη διαπραγμάτευση και αυτό το οφείλει στην Διεθνή Ομοσπονδία Αθλημάτων στον Πάγο (Ice Skating).

Πρόσφατα οι Ολλανδοί Μαρκ Τούιτερτ (χρυσός Ολυμπιονίκης στους χειμερινούς του 2010) και Νιλς Κέρσχολτ θέλησαν να συμμετέχουν σε αγώνα στο Ντουμπάι (το λεγόμενο Icederby) ο οποίος θα τους επέφερε αρκετά χρήματα από χορηγικές συμφωνίες.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Ice Skating όμως τους απείλησε με τιμωρία.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα «neweurope.eu», οι δύο αθλητές προσέφυγαν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια με αποτέλεσμα να ασχοληθεί με την υπόθεση η Ευρωπαϊκή Ένωση. Συγκεκριμένα το εκτελεστικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα αθλητισμού με την Μαρκέτ Βεστάγκερ (Δανή πολιτικό) έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στην ομοσπονδία αναφέροντας μεταξύ άλλων πως, «η απαγόρευση συμμετοχής αθλητών σε διοργανώσεις που δεν διεξάγονται υπό τις Διεθνείς Ομοσπονδίες μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές τιμωρίες σε αυτές. Το χρηματικό πρόστιμο μπορεί να έχει αυξητική τάση ξεκινώντας από το 5% του ετήσιου προϋπολογισμού της αν δεν αλλάξει στάση εντός 90 ημερών. Θα παρακολουθούμε από κοντά την υπόθεση» .

Η Βεστάγκερ πρόσθεσε πως, «οι Διεθνείς Ομοσπονδίες παίζουν τεράστιο ρόλο στην καριέρα των αθλητών, προστατεύουν την ασφάλεια και την ακεραιότητα των αγώνων τους οποίους διοργανώνει, ωστόσο δε γίνεται να επιβάλλουν σε ποιες διοργανώσεις θα συμμετέχουν οι αθλητές οι οποίοι φροντίζουν και για τα προσωπικά τους οικονομικά οφέλη. Σε καμία περίπτωση δε θέλουμε να εισβάλουμε στη δομή των Ομοσπονδιών».

Φυσικά για να κινηθεί οποιαδήποτε διαδικασία από την την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να υπάρξει καταγγελία αθλητών. Αξίζει τέλος να αναφέρουμε επίσης πως η FIBA δεν τιμώρησε ούτε έναν παίκτη από όσους δε συμμετείχαν με την εθνική ομάδα της χώρας τους ενώ είχαν αρχικά κληθεί στην προεπιλογή.