Ερυθρός Αστέρας - Αναντολού Εφές 100-81

Βασίλης Βλαχόπουλος
Ερυθρός Αστέρας - Αναντολού Εφές 100-81
Ο Τζέιμς Φελντέιν έκανε το παιχνίδι της ζωής του και δικαίως έτυχε standing ovation από τουλάχιστον 6.000 φίλους του Ερυθρού Αστέρα που είδαν την αγαπημένη τους ομάδα να συντρίβει την Αναντολού Εφές με 100-81 στο Βελιγράδι.

Μέσα από την παραγωγικότητά της στην επίθεση, ο Ερυθρός Αστέρας είχε τον έλεγχο του αγώνα για περίπου 16 αγωνιστικά λεπτά. Οι γηπεδούχοι βασίστηκαν στην ευστοχία των Φελντέιν, Ρότσεστι έξω από τα 6,75 – οι δύο παίκτες είχαν 5/6 προσπάθειες τριών πόντων στο πρώτο δεκάλεπτο και συνολικά 21 πόντους - και μετά τα πρώτα τέσσερα λεπτά(8-9), έφτασαν έως και στο +8(29-21).

Η Αναντολού Εφές είχε τρομακτικό πρόβλημα επικοινωνίας στην άμυνα καθώς δεν μπορούσε να ελέγξει το passing game του Ερυθρού Αστέρα, είχε αδυναμία ακόμη και στην ατομική άμυνα με συνέπεια να βρεθεί έως και στο -12 (41-29, 13’). Κάπου εκεί άρχισε πρόσθεσε ένταση στην άμυνά της κι εκτός του Ζόραν Ντράγκιτς βρήκε κι άλλους πρωταγωνιστές στην επίθεση. Αμυντικά η τουρκική ομάδα εκμηδένισε τον Ρότσεστι ενώ περιόρισε τον Φελντέιν στους δύο πόντους στη δεύτερο περίοδο. Κατ’ αυτόν τον τρόπο μετά το 45-33(16’) αντέδρασε με επιμέρους σκορ 5-11 έως το ημίχρονο (50-44).

Ο Ερυθρός Αστέρας ήταν καταιγιστικός στην 3η περίοδο καθώς με τη συμπλήρωση πέντε λεπτών εκτόξευσε τη διαφορά στο +15 (66-51). Σε αυτό το διάστημα η Αναντολού Εφές τα είχε χαμένα, με λάθη ακόμη και στην επαναφορά της μπάλας κι αν δεν ύψωνε ανάστημα ο Μπράιαν Ντάνστον τα πράγματα θα μπορούσαν να είχαν εξελιχθεί χειρότερα. Τελικώς το 3ο δεκάλεπτο έκλεισε με σκορ 74-62.

Μετά από περίπου τέσσερα αγωνιστικά λεπτά στην τελευταία περίοδο ο Ερυθρός Αστέρας ουσιαστικά έβαλε τέλος στο παιχνίδι. Για την Αναντολού Εφές η λέξη άμυνα παρέμεινε «άγνωστη», έτσι οι γηπεδούχοι σημείωσαν 17 πόντους σε αυτό το διάστημα, η διαφορά ανέβηκε στο +23(91-68) κι εκεί τελείωσαν όλα.

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Κυριάρχησε παντού. Ο Ερυθρός Αστέρας μάζεψε τα ριμπάουντ, έβαλε τα σουτ, η δε αναλογία ασίστ-λαθών ήταν 19-6.

ΕΚΑΝΑΝ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: Με 29 πόντους, 35 ranking και ποσοστά ευστοχίας για Όσκαρ (11/16) σουτ ο Τζέιμς Φελντέιν έκανε ατομικό ρεκόρ πόντων στην Euroleague. Ο Ρότσεστι έκανε έξυπνο παιχνίδι οργανωτικά και εκτελεστικά

ΑΦΑΝΕΙΣ ΗΡΩΕΣ: Είναι αρκετοί. Γιατί ο Λεσόρ κυριάρχησε κάτω από τα καλάθια, ενώ οι Ντόμπριτς, Ντάνγκουμπιτς έδωσαν λύσεις στην επίθεση. Επίσης, αυτός που έδινε ισορροπία στο παιχνίδι του Ερυθρού Αστέρα ήταν ο Πέρο Άντιτς.

ΠΕΡΑΣΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΗΣΑΝ: Ο Έρικ ΜακΚόλουμ έκανε ίσως το χειρότερο παιχνίδι του στη φετινή Euroleague γιατί πολύ απλά πέρασε απαρατήρητος. Ομοίως και οι Κρούνοσλαβ Σιμόν, Ντέρικ Μπράουν.

ΣΗΜΕΙΟ-ΚΛΕΙΔΙ: Τα πρώτα πέντε λεπτά του δευτέρου ημιχρόνου όπου ο Ερυθρός Αστέρας έκανε επιμέρους σκορ 11-2 και μετά πάτησε πάνω στη διαφορά των 15 πόντων.

ΤΙ ΠΕΤΑΝΕ: Η Αναντολού Εφές ξέχασε να παίξει άμυνα. Με εξαίρεση κάποια λεπτά στη δεύτερη περίοδο, η ρακέτα της ήταν… κέντρο διερχομένων. Ο Ερυθρός Αστέρας δεν έχει τίποτε για πέταμα.

Η ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Η πάσα από το κέντρο του Άνταμς και το κάρφωμα με το ένα χέρι του Ντάνστον!

Τα δεκάλεπτα: 29-23, 50-44, 74-62, 100-81.