Όταν διαθέτεις προσωπικότητα κι υπάρχει εμπιστοσύνη, αυτά συμβαίνουν

Όταν διαθέτεις προσωπικότητα κι υπάρχει εμπιστοσύνη, αυτά συμβαίνουν

Όταν διαθέτεις προσωπικότητα κι υπάρχει εμπιστοσύνη, αυτά συμβαίνουν
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες αναφέρει ως βασικούς λόγους της νίκης του Ολυμπιακού στο Μιλάνο, την προσωπικότητα των παικτών και την εμπιστοσύνη του Σφαιρόπουλου προς αυτούς.

Τα παιχνίδια με την Αρμάνι και τη Μακάμπι ανέκαθεν τα σιχαινόμουν. Αυτές οι δύο ομάδες δεν ταιριάζουν καθόλου στον Ολυμπιακό κάτι που έχει αποδειχτεί με ορισμένες βαριές ήττες στο πρόσφατο παρελθόν.

Αυτομάτως λοιπόν θεωρώ πως το «διπλό» στο Μιλάνο ήταν πολύ σημαντικό, όπως και αυτό στο Τελ Αβίβ.

Στο στόμα του περισσότερου κόσμου πριν το ματς η ατάκα ήταν «αν δε νικήσουμε στο Μιλάνο, να το κλείσουμε το μαγαζί». Δεν είναι έτσι γιατί επαναλαμβάνω πως αφενός η Αρμάνι με τον άναρχο τρόπο παιχνιδιού της και αφετέρου η δυσκολία της φετινής Euroleague, δεν προεξοφλούσαν νίκη.

ΘΕΜΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ

Ο βασικός λόγος του θετικού αποτελέσματος του Ολυμπιακού ήταν η προσωπικότητα των παικτών και η εμπιστοσύνη σε αυτούς αλλά και στο σύνολο.

Ας αναλύσω όμως το σκεπτικό μου...

Κοιτάζω τη στατιστική και πέραν του καλύτερου ποσοστού στα σουτ πίσω από τα 6.75, ο Ολυμπιακός δεν υπερτερεί πουθενά. Βασικά μειονεκτεί και μάλιστα αρκετά.

Ριμπάουντ 33-22, λάθη 5-10, πόντοι από δεύτερες ευκαιρίες 16-4, πόντοι από λάθη αντιπάλου 12-4.

Στο τέλος όμως έχω την εντύπωση πως έπαιξαν ρόλο οι προσωπικότητες κι εξηγώ.

Ο κορυφαίος της Αρμάνι μακράν του δεύτερου, Αρτούρας Γκουντάιτις κέρδιζε μόνος του τον Ολυμπιακό και στο 37' ζήτησε αλλαγή γιατί είχε κουραστεί.

Την ίδια ώρα στον «ερυθρόλευκο» πάγκο οι εφτά παίκτες που έβλεπαν, παρακαλούσαν να μπουν σε εκείνο το σημείο για να παίξουν. Θέλουν να βρίσκονται στο παρκέ όταν κρίνεται ένα ματς.

Δεν ξέρω αν ήταν φόβος του Λιθουανού ή αν όντως κουράστηκε, αλλά εκείνη την ώρα μένεις μέσα. Δε ζητάς αλλαγή.

Δηλαδή ο ΜακΛιν δεν ήταν κουρασμένος, ο Πρίντεζης; Αυτή είναι μία διαφορά προσωπικότητας.

Ο ΜακΛιν στο 85-86 βγαίνει μετά από αλλαγές στο μαρκάρισμα του Θίοντορ ο οποίος λίγα δευτερόλεπτα πριν έχει περάσει εύκολα τον Παπανικολάου.

Η καλή ψυχολογία του Θίοντορ πήγε περίπατο αφού ο ΜακΛιν έπαιξε σούπερ άμυνα κι ήρθε από πίσω από Πρίντεζης να τον κόψει.

Σε ματς που κρίνεται στον πάγκο τη διαφορά την κάνει ένα σουτ, ένα ριμπάουντ, μία άμυνα.

Αυτά όλα τα έκανε στο τέλος ο Ολυμπιακός.

Ακόμη και μετά τις 0/2 βολές του «Παπ» γύρισε πίσω συγκεντρωμένος, ξεχνώντας τις άστοχες βολές και έπαιξε σούπερ άμυνα πάνω στον Τζέρελς κρύβοντάς του κάθε ορατότητα.

ΘΕΜΑ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ

Όταν ο Μπράιαν Ρόμπερτς δεν έπαιζε καλά ο Γιάννης Σφαιρόπουλος τον στήριξε δείχνοντας του εμπράκτως εμπιστοσύνη.

Όταν ο Τζαμέλ ΜακΛιν δε μπορούσε να προσφέρει όσα ήθελε και είχε απογοητευτεί, ο Γιάννης Σφαιρόπουλος τον στήριξε και του έδειχνε εμπιστοσύνη.

Έχω τρανό παράδειγμα εμπιστοσύνης και κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.

Μπήκε ο Παπαπέτρου κι ενώ βρήκε καλές επιλογές στο πρώτο ημίχρονο ήταν άστοχος με 0/4 σουτ.

Με το που πέρασε στο παρκέ στην τρίτη περίοδο ο Σφαιρόπουλος έστησε σύστημα για πάρτι του, ο Παπαπέτρου πόσταρε τον Καλνιέτις και κέρδισε καλάθι και φάουλ.

Ο παίκτης είναι σε θέση να αφουγκραστεί την εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό του. Φτιάχνεται με αυτήν. Νιώθει σημαντικός.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΤΡΙΛΕΠΤΑ

Ο Ρόμπερτς ξεκίνησε έχοντας τους πρώτους 7 πόντους της ομάδας του.

Ο Στρέλνιεκς βρήκε 9 σερί πόντους κι έκανε το 31-28... 35-37 μόνος του.

Ο Ρόμπερτς στους 48 πόντους πέτυχε 4 σερί πόντους κι έδωσε έτοιμο καλάθι στον ΜακΛιν.

Ο Πρίντεζης στους 54 πόντους βρήκε 5 σερί.

Ο ΜακΛιν σκόραρε τους 5 τελευταίους κρίσιμους πόντους της ομάδας του.

Αυτό το στοιχείο είναι απόρροια και των στοιχείων τα οποία θεωρώ πως χάρισαν τη νίκη στους Πειραιώτες.

Προσωπικότητα κι εμπιστοσύνη.

ΥΓ : Ο Μιλουτίνοφ είναι άνθρωπος κι όχι ρομπότ. Παίζει εξαιρετικά από τον Ιανουάριο και δικαιούται δύο και τρία και τέσσερα κακά ματς.

ΥΓ 2: Ρόμπερτς και ΜακΛιν είναι καλοί παίκτες; Ο Στρέλνιεκς; Ο Μίλου; Από την πρώτη στιγμή και όταν δεν έπαιζαν όλοι καλά, επέμενα για την ποιότητα των φετινών ξένων. Που να είχε και τον Τιλί.

Ο Ουίλτζερ, όχι δεν είναι παίκτης Euroleague και για αυτό θα περάσει απαρατήρητος.

ΥΓ 3: Η καλή ομάδα ξέρει να νικάει κάποιες φορές από την άμυνά της και κάποιες άλλες από την επίθεσή της.

ΥΓ 4: Η Αρμάνι στο ματς με τη Μπάμπεργκ γύρισε από το -11 στο 34'. Με τον Ολυμπιακός γύρισε από το -10 στο 27'. Ο τρόπος με τον οποίο παίζει της επιτρέπει κάτι τέτοιο. Οι Πειραιώτες όφειλαν να είναι... ψιλιασμένοι.

ΥΓ 5: Το μεγαλύτερο «όπλο» αυτής της ομάδας είναι πως δεν πανικοβάλλεται ποτέ.

ΥΓ 6: Σε δύσκολους οικονομικά καιρούς βρέθηκαν περισσότεροι από 400 άνθρωποι δίπλα στην ομάδα. Άλλοι είχαν «ξηλωθεί» για να πάνε και στη Λισσαβώνα την προηγούμενη μέρα, άλλοι «ξηλώθηκαν» και ταξίδεψαν από την Αθήνα.

Προσωπικά δε μπορώ να φανταστώ να δίνεις 400-500 ευρώ για να πας να δεις έναν αγώνα μπάσκετ κανονικής περιόδου. Χρειάζεται τρέλα και pure love.

ΥΓ 7: Δείτε και γελάστε

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.