Ώρα να βγουν τα χειμωνιάτικα

Νίκος Παπαδογιάννης Νίκος Παπαδογιάννης
Ώρα να βγουν τα χειμωνιάτικα
Ο Νίκος Παπαδογιάννης χαιρετίζει τις ομάδες μας για την εβδομάδα των θαυμάτων και εύχεται καλό χειμώνα.

H αναμέτρηση με τον -απίστευτα αδύναμο εκτός Βελιγραδίου- Ερυθρό Αστέρα ήταν αυτό ακριβώς που χρειαζόταν ο Ολυμπιακός, για να συντηρήσει το «μομέντουμ» της Τετάρτης, να κρατήσει ζεστό το κοινό που γλυκάθηκε ξανά με το διπλό της Πόλης και να πάρει ο ίδιος οξυγόνο, εν όψει της ανηφοριάς που ακολουθεί.

Οι Σέρβοι μπορεί να θεωρούνται αδελφό σωματείο, αλλά δεν θα μπορούσαν να προβάλουν αντίσταση ακόμα και αν είχαν απέναντί τους θανάσιμο οχτρό.

Στην καθαγιασμένη από το 2005 Μπεογκράντσκα, όπου υποκλίθηκαν Μακάμπι και Μπάρτσα, ναι, είναι επικίνδυνοι για οποιονδήποτε τους υποτιμήσει. Έξω από τα σύνορά τους, όχι.

Στις εβδομάδες που ακολουθούν, ο Ολυμπιακός έχει πρόγραμμα που μπορεί να τον σταθεροποιήσει στις ράγες της διάκρισης ή και να τον εκτροχιάσει: Μιλάνο στην Ιταλία, Βαλένθια στην Ισπανία, Ρεάλ στο Φάληρο, Μπάμπεργκ στη Γερμανία, ΤΣΣΚΑ στο ΣΕΦ, Εφές στην αγαπημένη του Πόλη, Ζαλγκίρις στο Κάουνας.

Ο Ολυμπιακός της Τετάρτης μπορεί να πετύχει σερί 7-0 μέχρι το τέλος του πρώτου γύρου, ο Ολυμπιακός της περασμένης Παρασκευής κινδυνεύει και με 0-7, που λέει ο λόγος.

Ξεκινάει πάντως τον ανήφορο από πλεονεκτική θέση, με ρεκόρ 6-2 και με πειστικές νίκες επί τριών από τις πέντε ομάδες που συνωστίζονται στο αμέσως επόμενο σκαλοπάτι (Φενέρ, Μακάμπι, Xίμκι).

Εάν υπάρχει μουντζούρα στον καμβά των πρώτων έξι εβδομάδων, αυτή είναι το στραπάτσο από τον Παναθηναϊκό στο ΣΕΦ, με τους κλυδωνισμούς που το συνόδευσαν.

Πάλι καλά που ήρθε το εκκωφαντικό διπλό στην Τουρκία, για να αναζωπυρώσει τις φιλοδοξίες και να σβήσει τις φωτιές στα πέριξ. Αλλιώς μπορεί να ήταν τώρα αφεντικό των αποδυτηρίων ο ...Τόμιτς.

Αν μη τι άλλο, το όνομα του Γιάννη Σφαιρόπουλου έγινε χθες σύνθημα, στα χείλη των ίδιων που απαιτούσαν την καρατόμηση του προπονητή μία εβδομάδα νωρίτερα.

Οι φανατικοί έστρεψαν απόψε τα βέλη τους στον Ιβάν και στον …Καμένο, αλλά από τέτοιου είδους ασθένειες δεν υπάρχει ίαση.

Ευτυχώς για όλους, τελείωσε γρήγορα και αναίμακτα η απρόσμενη περιπέτεια με τα χημικά.

Κάποιοι ταραξίες άκουσαν προφανώς ότι στα γήπεδα συχνάζουν «επιστήμονες» και μπέρδεψαν το ΣΕΦ με εκπαιδευτικό ίδρυμα, απόψε που ήταν κλειδαμπαρωμένα το Πολυτεχνείο και το Πάντειο...

Δυσκολεύομαι να βρω κάτι ουσιαστικό να γράψω για το ίδιο το ματς. Ο Ολυμπιακός εμφανίστηκε προσηλωμένος και μεθοδικός, οπότε ο βήχας των Σέρβων κόπηκε πριν γίνει επιβλαβής για την υγεία.

Το αμυντικό ριμπάουντ ήταν το μοναδικό πρόβλημα που αξίζει να αναφερθεί στο απολογιστικό σημείωμα, αλλά και τούτο εξανεμίστηκε μετά την ανάπαυλα.

Ο αξιόλογος Τέιλορ Ρότσεστι ήταν ανήμπορος να γίνει ανάχωμα δίχως τη βοήθεια των συνοδοιπόρων του και η σεμνή τελετή έλαβε τέλος μετά το 51-41.

«Απόψε χρησιμοποιήσαμε το ρόστερ μας», σχολίασε μετά το ματς ο Σφαιρόπουλος. Και είχε δίκαιο. Κανένας παίκτης του Ολυμπιακού δεν ξεπέρασε τα 23 λεπτά συμμετοχής.

Για εκείνους που σπανίως βρίσκουν ευκαιρίες ξεκούρασης όπως ο Πρίντεζης, ή για τραυματίες σαν τον Μάντζαρη, οι έξι μέρες που ακολουθούν χωρίς ευρωπαϊκή υποχρέωση, σε συνδυασμό με την αποψινή ανάσα, είναι μάννα από τον ουρανό.

Στο ελληνικό πρωτάθλημα, η συμμετοχή τους δεν είναι απαραίτητη, όταν το πρόγραμμα δεν έχει ντέρμπι. Μέχρι που θα βάλω φωτογραφία τον Ουίλτζερ, μετά το αποψινό!

Ήταν μία ονειρεμένη εβδομάδα αυτή που ολοκληρώνεται, για τους εκπροσώπους μας στη Euroleague. Τέσσερις αγώνες, εκ των οποίων οι τρεις πολύ δύσκολοι, τέσσερις νίκες. Επιδέξιες ακροβασίες σε ναρκοπέδιο.

Ο Ολυμπιακός έφτασε αισίως στο 6-2, ενώ ο Παναθηναϊκός, με πιο δύσκολο πρόγραμμα ως τώρα, προσγειώθηκε στο 5-3 και είναι η μοναδική ομάδα με άπαρτη έδρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέβασε στο Twitter o συνάδελφος Γιάννης Ψαράκης, μόνο η Ρεάλ έχει ρεκόρ όμοιο με το 11-3 του Ολυμπιακού στις «διπλές» εβδομάδες των τελευταιων 13 μηνών. Ο Παναθηναϊκός βρίσκεται ένα βηματάκι πιο πίσω, μαζί με τη ΤΣΣΚΑ, στο 10-4.

Αυτή η θαυμαστή επίδοση αποτελεί ένδειξη πνευματικής και αγωνιστικής ετοιμότητας, αλλά και σφρίγους, σωματικού και ψυχικού. Το μυαλό βοηθάει τα κορμιά και τα κορμιά βοηθάνε το μυαλό.

Ο χειμώνας πλησιάζει, αλλά οι ομάδες μας τον υποδέχονται καλοντυμένες και αισιόδοξες. Λίγο ακόμη και θα είχαν την πολυτέλεια να δώσουν παίκτες στην Εθνική…

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.