Είσαι στο μυαλό κάτι... αδερφικό!

Βασίλης Σκουντής Βασίλης Σκουντής
Είσαι στο μυαλό κάτι... αδερφικό!
Στην όγδοη αγωνιστική της Εuroleague o Ολυμπιακός (5-2) υποδέχεται τον Ερυθρό Αστέρα (2-5) και ο Βασίλης Σκουντής ανατρέχει στην αδελφοποίηση των δυο ομάδων και υπενθυμίζει τα... γενέθλια του Γιάννη Σφαιρόπουλου.

Και την όγδοη ημέρα κατά τας γραφάς της Εuroleague και μάλιστα στο καπάκι μετά το πέρασμα του από τον Βόσπορο ο Ολυμπιακός υποδέχεται μια ομάδα που είναι τρόπον τινά το alter ego του!

Εκτός από γείτονες, ομόδοξοι και ομόχρωμοι, ο Ολυμπιακός και ο Ερυθρός Αστέρας είναι επίσης και αδελφοποιημένοι (μέσω της ποδοσφαιρικής πλατφόρμας), χώρια που το αποψινό συναπάντημα βάζει τους φιναλίστ της περυσινής Euroleague από νωρίς σε ένα πολύ ινριγκαδόρικο τριπάκι το οποίο θα κορυφωθεί το βράδυ της 26ης Ιανουαρίου: τότε που οι «γαύροι» θα αντιμετωπίσουν τους «γύφτους» στο Βελιγράδι και θα έχουν κάθε δικαίωμα να ονειρεύονται, ου μην και να ιχνηλατήσουν την επιστροφή τους σε αυτή την πόλη, τον Μάιο για το Final 4!

Όμως «αμπράγιαρε κουμπάρε», όπως λένε και στο χωριό μου, διότι μέχρι τότε μεσολαβούν έξι μήνες και 26 με 28 αγώνες, οπότε είναι πολύ νωρίς για ν’ ανοίξει αυτή η κουβέντα, που ωστόσο μπορεί να απασχολεί τις μύχιες σκέψεις.

Το αξιοπερίεργο της υπόθεσης είναι ότι σε πείσμα της αδελφοποίησης του Ολυμπιακού με τον Ερυθρό Αστέρα, πολύ περισσότερες παρτίδες με τους Σέρβους έχει ανοίξει ο Παναθηναϊκός και μάλιστα αυτό το αλισβερίσι άρχισε εδώ και δεκαετίες, τόσο στο μπάσκετ, όσο και στο ποδόσφαιρο με αποκορύφωμα τους ημιτελικούς του Κυπέλλου Πρωταθλητριών του 1971, όταν οι «πράσινοι» νίκησαν στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας με 3-0, ανέτρεψαν το 1-4 του Βελιγραδίου και προκρίθηκαν στον τελικό του Γουέμπλει με τον Αγιαξ.

Ο αποψινός αγώνας στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας είναι μόλις ο πέμπτος μεταξύ των δυο ομάδων στο πλαίσιο των Κυπέλλων Ευρώπης: αυτό το χρονικό άρχισε να γράφεται μόλις στις 7 Νοεμβρίου του 2014 και παραμένει ανεξίτηλα χαραγμένο στη μνήμη για κάμποσους λόγους: για τη συγκλονιστική ατμόσφαιρα που δημιούργησαν 18.000 νοματαίοι στη «Beogradska Arena», για την εκπληκτική άμυνα του Ολυμπιακού, ο οποίος ξέφυγε από τα δόντια του δεινόσαυρου Μπόμπαν Μαριάνοβιτς και για το βάπτισμα του πυρός του Γιάννη Σφαιρόπουλου!

Όντως εκείνο το βράδυ αποτελεί σταθμό στη ζωή του «coach Bullet», διότι σηματοδότησε την πρώτη εμφάνιση του, με την ιδιότητα του πρώτου προπονητή (μετά την πρότερη τριετή θητεία του ως assistant, επί ημερών Καζλάουσκας, Γκέρσον και Γιαννάκη) στον ερυθρόλευκο πάγκο, στον οποίο διαδέχθηκε τον Μίλαν Τόμιτς που έπαιξε τον ρόλο του υπηρεσιακού προπονητή μετά το διαζύγιο τον Γιώργο Μπαρτζώκα.

Τρία χρόνια μετά από εκείνη τη σημαδιακή πρεμιέρα ο Σφαιρόπουλος έχει γευθεί το νέκταρ δυο τίτλων στο ελληνικό πρωτάθλημα και δυο τελικών της Euroleague, που ως απολογισμός δεν είναι ούτε μικρός, ούτε ευκαταφρόνητος!

Στην παρθενική αναμέτρηση με τον αδελφοποιτό του, ο Ολυμπιακός επιβλήθηκε με 62-57 (Σπανούλης 14, Ντάνστον 11-Μαριάνοβιτς 13π. και 14ρ., Κάλινιτς 10, Μπλάζιτς 10), ενώ στις 12 Δεκεμβρίου του 2014 σε ένα... ψυχοβγαλτικό ματς στο

οποίο χρειάστηκε να τρέξει ένα επί μέρους σκορ 22-11, νίκησε με 64-59 (Σπανούλης 15, Λαφαγέτ 11-Μαριάνοβιτς 17π., 13ρ.)

Οι δυο ομάδες δεν συναντήθηκαν την επόμενη χρονιά και ανανέωσαν το ραντεβού τους στη διευρυμένη Euroleague της σεζόν 2016-17, στο τέλος της οποίας ο Ολυμπιακός βρέθηκε πάλι να αγωνίζεται στον τελικό, οπότε υπ’ αυτήν την έννοια, ελπίζει εφέτος να του τριτώσει το καλό!

Στις 20 Δεκεμβρίου του 2016 στο Νέο Φάληρο ο Ολυμπιακός επικράτησε με 73-65 (Λοτζέσκι 18, Γκριν 15, Μιλουτίνοφ 11π., 7ρ.- Γιόβιτς 16, Κούζμιτς 13π., 14ρ., Γκούντουριτς 12), ενώ ο επαναληπτικός αγώνας της 22ας Μαρτίου εξελίχθηκε σε θρίλερ ολκής και κρίθηκε στην παράταση με ένα buzzer beater, που έφερε την υπογραφή ενός συνήθους υπόπτου...

Εκείνο το βράδυ στην «Kombank Arena» Ολυμπιακός κράτησε τους Σέρβους στους 17 πόντους στο πρώτο ημίχρονο (17-30), αλλά δέχθηκε ένα σερί 18-0 και βρέθηκε πίσω με 50-42. Με τον εμπύρετο Βασίλη Σπανούλη να μένει άποντος στα 16 λεπτά που αγωνίσθηκε (για πρώτη φορά μετά από 166 σερί ματς με σκοράρισμα στον Ολυμπιακό), εμφανίστηκε ως από μηχανής θεός ο Δημήτρης Αγραβάνης ο οποίος πέτυχε έντεκα απανωτούς πόντους και κράτησε όρθια την ομάδα του. Ο Βαγγέλης Μάντζαρης με τρίποντο (ένα από τα οκτώ εύστοχα σε 31 απόπειρες) ισοφάρισε σε 58-58 και το ματς οδηγήθηκε στην παράταση όπου ο Ολυμπιακός γράπωσε τη νίκη με 64-66 (Γκούντουριτς 14, Τζένκινς 13- Παπανικολάου 167, Αγραβάνης 16, Πρίνγτεζης 15) και συνάμα το πλεονέκτημα έδρας στα play offs.

Και πώς συνέβη αυτό; Στα 38’’ και με το σκορ στο 64-64, έκανε βήματα ο Σπανούλης, στα είκοσι ο Ιωάννης Παπαπέτρου δεν άφησε τον Γκούντουριτς να εκτελέσει και ενώ απέμεναν τέσσερα δευτερόλεπτα ο Ερικ Γκριν έδωσε την ασίστ στον Γιώργο Πρίντεζη που πέτυχε το λυτρωτικό καλάθι, για να ακολουθήσει το άστοχο τρίποντο του Τσαρλς Τζένκινς.

Εκτός από αυτούς τους τέσσερις επίσημους αγώνες, οι δυο ομάδες έχουν αναμετρηθεί και σε δυο φιλικούς στο πλαίσιο του Διεθνούς Τουρνουά Κρήτης, στα Δυο Αοράκια του Ηρακλείου...

Στις 23 του Σεπτεμβρίου του 2016 οι ερυθρόλευκοι του Πειραιά επιβλήθηκαν των Σέρβων με 86-74, ενώ στις 22 Σεπτεμβρίου του 2017 νίκησαν με 70-56, προεξάρχοντος του Νίκολα Μιλουτίνοφ (16π., 46/7δ., 4/6β., 8ρ.) με τον Σπανούλη να κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα, περιμένοντας από στιγμή σε στιγμή τη γέννηση του πέμπτου παιδιού του!

Όπερ και εγένετο την επόμενη ημέρα, εξ ου και η απουσία του από τον τελικό του Τουρνουά, απέναντι στη Μακαμπί Τελ Αβίβ...

Μοιράζονται πολλά, το δίχως άλλο, οι δυο ομάδες: τα ερυθρόλευκα χρώματα, την αδελφοποίηση, το τραγούδι «είσαι στο μυαλό κάτι μαγικό», με το οποίο μάλιστα οι Σέρβοι επένδυσαν ηχητικά την επίσημη παρουσίαση της ομάδας τους στις 20 Σεπτεμβρίου του 2016...

Μοιράζονται επίσης και παίκτες που έχουν αγωνισθεί ένθεν και ένθεν: τον Σοφοκλή Σχορτσανίτη που αγωνίσθηκε στον Ερυθρό Αστέρα το 2015 και δυο εστεμμένους της Εuroleague με τον Ολυμπιακό, τον Πέρο Αντιτς και τον Μάρκο Κέσελ.

Α, ναι, μοιράζονται επίσης και τον επί δυο συναπτές σεζόν, παίκτη του Παναθηναϊκού, τον Δομηνικανό γκαρντ Τζέιμς Φελντίν, που είναι ο δεύτερος σκόρερ της ομάδα την οποία κοουτσάρει ο νεαρότερος προπονητής της διοργάνωσης, ο 31άχρονος Ντούσαν Αλιμπίγεβιτς!

Μεσολάβησε στις 28 Οκτωβρίου η επίσκεψη του Ερυθρού Αστέρα στο ΟΑΚΑ, όπου ηττήθηκε από τον Παναθηναϊκό με 70-59 και απόψε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας θα έχει πάλι την τιμητική του το αγαπημένο σύνθημα αμφοτέρων...

Πώς προέκυψε η αδελφοποίηση των δυο συλλόγων; Δια της τεθλασμένης και ελέω του... Παναθηναϊκού, που τους έφερε πιο κοντά, τους ένωσε και τους κατέστησε αδελφοποιτούς!

Το προξενιό συντελέσθηκε την πρώτη Οκτωβρίου του 1986, όταν ο Ερυθρός Αστέρας αντιμετώπιζε τον Παναθηναϊκό στον επαναληπτικό αγώνα της πρώτης φάσης του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στο ποδόσφαιρο και οι οπαδοί του, οι περιβόητοι «Delije» οι οποίοι ήλθαν στην Αθήνα για να σταθούν στο πλευρό της ομάδας τους δέχτηκαν την επίσκεψη ενός οπαδού του Ολυμπιακού, του περιβόητου «Υποβρύχιου»!

Ο «Fat John», όπως τον βάφτισαν οι Σέρβοι, τους ζήτησε 200 εισιτήρια , τα πλήρωσε επί τόπου, τα πήρε και το βράδυ βρέθηκαν αναμεμειγμένοι όλοι μαζί να υποστηρίζουν τον Ερυθρό Αστέρα, ενώ ύψωσαν κιόλας ένα πανό που έγραφε «Red Star good luck»!

Για την ιστορία, ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε από το πρώτο ημίχρονο με 2-0, με τα γκολ του Δημήτρη Σαραβάκου και του Χρήστου Δημόπουλου, αλλά δέχθηκε γκολ στο 89' από τον Τσβέτκοβιτς και αποκλείσθηκε, καθώς ο Ερυθρός Αστέρας «κουβάλαγε» ως ασπίδα το 3-0 του «Μαρακανά».

Ενώ στο μπάσκετ οι δυο ομάδες έχουν αναμετρηθεί 4+2 φορές, οι ποδοσφαιρικές παρτίδες τους είναι κατά πολύ αρχαιότερες και διπλάσιες σε αριθμό, απλώς δεν έτυχε ποτέ να αναμετρηθούν σε επίσημο αγώνα των Κυπέλλων Ευρώπης. Αρχής γενομένης από τις 10 Απριλίου όταν συναντήθηκαν για πρώτη φορά και έως τις 8 Μαίου του 2016 ο Ολυμπιακός και ο

Ερυθρός Αστέρας έχουν παίξει μια ντουζίνα φιλικά ματς στο ποδόσφαιρο, με απολογισμό πέντε νίκες των Πειραιωτών, δυο των Σέρβων και πέντε ισοπαλίες.

Στην πρώτη αναμέτρηση τους τις 10 Απριλίου του 1952, οι Σέρβοι νίκησαν στο Στάδιο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» με 4-0, ενώ το πλέον σημαδιακό ματς υπήρξε εκείνο της 12ης Νοεμβρίου του 1994, όταν μεσούντος του εμπάργκο που είχε επιβάλει ο Ο.Η.Ε στη Σερβία, ο Ολυμπιακός (παρόντος και του Σωκράτη Κόκκαλη) πήγε στο Βελιγράδι και μπορεί να "έφαγε" τέσσερα γκολ (4-1), αλλά αυτή η κίνηση του γιγάντωσε ακόμη περισσότερο τις αδερφικές σχέσεις των δύο συλλόγων, μάλιστα οι Σέρβοι υποδέχτηκαν στο γήπεδο τον Ολυμπιακό με ένα πανό που έγραφε «Welcome Orthodox Brothers, Gate-7».

Παρεμπιπτόντως σε εκείνο το ματς είχε σκοράρει ο μετέπειτα παίκτης του Ολυμπιακού Ντάρκο Κοβάσεβιτς, ενώ ο Ολυμπιακός προηγήθηκε με έναν υπέροχο γκολ του Γιώτη Τσαλουχίδη, που ωστόσο έμεινε χωρίς αντίκρισμα. Συν τοις άλλοις εκείνη τη μέρα ο Ολυμπιακός είχε στην ενδεκάδα του τον πρώην παίκτη του Ερυθρού Αστέρα, Ιλια Ιβιτς, ενώ ο Τάις Λίμπρεχτς χρησιμοποίησε και τον Μαρτσέλο Μπαλμπόα, από λάθη του οποίου προήλθαν και τα τέσσερα γκολ των Σέρβων, με αποτέλεσμα ο Αμερικανός λίμπερο να κοπεί στα δοκιμαστικά!

Η αδελφοποίηση των οπαδών των δυο συλλόγων εκδηλώνεται ποικιλοτρόπως: με την παρουσία των μεν και των δε σε ντέρμπι του ελληνικού και του σέρβικου πρωταθλήματος, με τα διάφορα "coreos" στην εξέδρα, με την κατάθεση στεφανιών εκ μέρους των Σέρβων στο μνημόσυνο των θυμάτων της τραγωδίας της Θύρας 7, με κοινές συμμετοχές σε ποδοσφαιρικά Τουρνουά ή ακόμη και σε πορείες και διαδηλώσεις...

Πριν από το ματς της 7ης Νοεμβρίου του 2014 οι μόνες επίσημες αναμετρήσεις των δυο ομάδων, είχαν διεξαχθεί-και μάλιστα

μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα στην Ευρωλίγκα του γουότερ πόλο. Στις 13 Νοεμβρίου του 2012 στο (κατάμεστο από οπαδούς και των δυο ομάδων) «Παπαστράτειο» ο Ολυμπιακός επιβλήθηκε του Ερυθρού Αστέρα με 9-8, χάρη στο γκολ που πέτυχε 18 δευτερόλεπτα πριν από τη λήξη ο Ούγγρος Μπλάι Μάγιαρακ ο οποίος μάλιστα σκόραρε πέντε φορές. Στον επαναληπτικό αγώνα στο πλαίσιο του Β' ομίλου, στις 9 Ιανουαρίου στο Βελιγράδι ο Ερυθρός Αστέρας πήρε τη ρεβάνς με 11-9.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σκουντής
Βασίλης Σκουντής

H φήμη ότι βγήκε από την κοιλιά της μάνας του κρατώντας ένα στυλό κι ένα χαρτί ελέγχεται ως εντελώς αναληθής. Αντιθέτως είναι περίπου… αληθής η φήμη ότι στην πρώτη έκθεση του στο δημοτικό έβαλε τίτλο, υπότιτλο, φωτογραφία, λεζάντα και έδωσε χαρακτηρισμό γραμματοσειράς!
Τα νομικά βιβλία του Σάκουλα ενέμειναν απλώς στο ράφι, αλλά στις… σακούλες. Ο προορισμός υπήρξε μοιραίος και αναπόδραστος. Μετά από 32 χρόνια και με τα μαλλιά του να έχουν από ετών προτιμήσει την ταπείνωση από το θάνατο, ο Βασίλης Σκουντής ταλαιπωρεί τους γύρω του και τον εαυτό του, επιμένοντας να γράφει, άλλωστε είναι το μόνο που έμαθε να κάνει (πιστεύει καλά, αλλά κι αυτό παίζεται!) στη ζωή του. Αν και ενίοτε παρασπονδεί, εν τούτοις στις φλέβες του τρέχει πάντοτε πορτοκαλί αίμα, θεωρεί τον εαυτό του απόγονο του Homo Βasketikus και (περπατώντας στην πέμπτη δεκαετία της ενασχόλησης του με τη δημοσιογραφία) γουστάρει που ακόμη δεν βαρέθηκε να κάνει το χόμπι του!

ΥΓ: Αν μετά από τόσα χρόνια δεν τον βαρεθήκατε, εκτός από το gazzetta.gr μπορείτε να τον υποφέρετε ακόμη καθημερινά στο Goal News και στον Sentra FM 103.3