Ντατόμε: «Θα προτιμούσα τον Ολυμπιακό νικητή στο ντέρμπι!»

Ντατόμε: «Θα προτιμούσα τον Ολυμπιακό νικητή στο ντέρμπι!»
Ο Τζίτζι Ντατόμε μιλάει στην Euroleague Greece για την αναμέτρηση της Φενέρ με τον Ολυμπιακό, τους Κώστα Σλούκα, Ζέλικο Ομπράντοβιτς και την πίεση που βιώνουν ως Πρωταθλητές Ευρώπης.

Ο Τζίτζι Ντατόμε αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της Φενέρμπαχτσε την τελευταία τριετία. Ο Ιταλός φόργουορντ πραγματοποιεί μία ακόμη εξαιρετική σεζόν μέχρι τώρα απολαμβάνοντας την εμπιστοσύνη του Ζέλικο Ομπράντοβιτς και των συμπαικτών του.

Ο Ντατόμε μίλησε στην Euroleague Greece και αναφέρθηκε στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό, στον περσινό τελικό καθώς επίσης και στους Κώστα Σλούκα και Ζέλικο Ομπράντοβιτς.

- Τζίτζι, αντιμετωπίζετε τον Ολυμπιακό και τα τελευταία χρόνια πάντα τα παιχνίδια σας έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ποια είναι η άποψη σου για αυτό που ακολουθεί;

«Πραγματικά τα ματς με αντίπαλο τον Ολυμπιακό είναι πάντα ιδιαίτερα. Πρόκειται για μία πολύ καλή ομάδα που παίζει αρκετά με τη φυσική επαφή. Πάντα είναι δύσκολο να τους αντιμετωπίσεις. Αυτοί τη στιγμή ισοβαθμούμε στη βαθμολογία αν και είναι νωρίς για να τη λαμβάνουμε υπόψη μας. Όλα τα παιχνίδια είναι δύσκολα, αλλά σίγουρα με τον Ολυμπιακό έχουν κάπως μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας.»

- Επίσης είναι οι ομάδες που έπαιξαν πέρυσι στον τελικό...

«Έτσι είναι, αλλά δε νομίζω να δημιουργεί επιπλέον κίνητρο αυτό. Αναφερόμαστε σε παιχνίδι κανονικής περιόδου και είναι πολύ διαφορετικό από έναν τελικό. Ο βασικός τους κορμός παραμένει ίδιος, το ίδιο κι ο προπονητής τους.»

-Ένα άλλο κοινό στοιχείο των δύο ομάδων είναι πως προέρχονται από «άσχημες» ήττες. Ο Ολυμπιακός έχασε από τον Παναθηναϊκό κι εσείς από την Νταρουσάφακα για το πρωτάθλημά σας. Θα επηρεάσεις κάποιον;

«Η πίεση είναι πάντα εκεί ανεξαρτήτως προηγούμενου αποτελέσματος, η ηρεμία όμως όχι. Πιστεύω λοιπόν πως όποια ομάδα νικήσει θα έχει καταφέρει να αλλάξει κάπως την κατάσταση, θα επιστρέψει ηρεμία και θα γυρίσει τον... διακόπτη. Βαθμολογικά πάντως δε σημαίνει και πολλά, ακόμη βρισκόμαστε στην αρχή της σεζόν και όποιος χάσει δε θα έχει προσθέσει κάτι τόσο αρνητικό ενόψει της συνέχειας. Το μόνο σίγουρο είναι πως κι εμείς κι ο Ολυμπιακός θα προετοιμαστούμε με μεγαλύτερη συγκέντρωση.

- Δεν έχεις αγωνιστεί στην Ελλάδα, αλλά είμαι σίγουρος πως γνωρίζεις την κόντρα μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού. Μετά την ήττα υπάρχει έντονη αμφισβήτηση των οπαδών και πίεση. Είναι στοιχείο το οποίο θα παίξει ρόλο;

«Φυσικά και γνωρίζω τι σημαίνει το μεταξύ τους ντέρμπι. Θα σας αναφέρω κάτι όμως. Δεν υπάρχει προπονητής και παίκτης σε αυτό το επίπεδο στην Euroleague που να μη ζει καθημερινά με την πίεση. Είναι μέρος της δουλειάς μας. Δεν θα υπάρξει κάτι προς εκμετάλλευση από μέρους μας ως προς αυτό το στοιχείο. Αρκετοί παίκτες του Ολυμπιακού παίζουν πολλά χρόνια μαζί, έχουν αντιμετωπίσει κάθε σεζόν τέτοια πίεση και ξέρουν να τη διαχειριστούν. Συνήθως δε, μετά από σημαντικές ήττες, οι μεγάλες ομάδες αντιδρούν καλύτερα! Γι' αυτό ίσως να ήταν προτιμότερο για μας, οι αντίπαλοί μας να είχαν νικήσει τον Παναθηναϊκό. Όταν όμως αρχίζει το ματς και ο παίκτης μπαίνει στο παρκέ, δε σκέφτεται το προηγούμενο παιχνίδι είτε νίκησε είτε έχασε. Σκέφτεται μόνο αυτό για το οποίο προετοιμάστηκε τις τελευταίες μέρες. Το ίδιο θα συμβεί και τώρα.»

- Το πολύ πολύ να σου πει κι ο Κώστας Σλούκας κάποιο μυστικό αφού έπαιζε χρόνια μαζί τους...

«Δεν υπάρχουν μυστικά σε αυτές τις περιπτώσεις. Ξέρουμε τον Ολυμπιακό και μας ξέρει καλά. Ο Κώστας με βοηθά αρκετά στο παρκέ και το προτιμώ.»

- Πέρυσι ο τρόπος διεξαγωγής της Euroleague ήταν πρωτόγνωρος για όλους, φέτος έχετε συνηθίσει κάποια πράγματα που σας βοηθούν;

«Θα σου πω για τη δική μου ομάδα. Δεν ξέρω για τις άλλες. Με αυτό το πρόγραμμα των 30 αγωνιστικών είναι αδύνατον κάποια ομάδα να διατηρήσει την καλή της απόδοση για 10 μήνες. Δε γίνεται. Τα σκαμπανεβάσματα είναι αναπόφευκτα για όλους. Με το προηγούμενο σύστημα έχανες και γινόταν χαμός αφού έψαχνες άμεσα τρόπο να την... διορθώσεις. Πλέον όταν χάνεις δεν υπάρχει χρόνος για κλάματα και απλά συνεχίζεις διότι πολύ απλά γνωρίζεις πως πρόκειται για έναν μαραθώνιο. Χάσαμε από την Νταρουσάφακα, αλλά έχουμε δύο ματς Τετάρτη και Παρασκευή, δεν έχουμε χρόνο να κοιτάμε πίσω. Οι προπονητές σε κάποια ματς πρωταθλήματος βρίσκουν τρόπο να ξεκουράσουν κάποιους παίκτες που έχουν επιβαρυνθεί.»

- Σου αρέσει εσένα προσωπικά αυτό το μοντέλο διοργάνωσης;

«Χωρίς σκέψη, ναι. Πολλά παιχνίδια, αμφίρροπα με γήπεδα γεμάτα από κόσμο. Η Euroleague βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση για να τραβήξει την προσοχή ακόμη περισσότερου κόσμου.»

- Το 2013 με τον Ολυμπιακό ήδη Πρωταθλητή Ευρώπης έλεγαν πως όλες οι ομάδες είχαν επιπλέον κίνητρο στα μεταξύ τους ματς αφού ήθελαν να νικήσουν τον κάτοχο της Euroleague. Σε αυτά τα έξι παιχνίδια αντιλαμβάνεσαι κάτι παρόμοιο;

«Εγώ και πέρυσι το έβλεπα για να είμαι ειλικρινείς. Η προηγούμενη σεζόν ξεκίνησε και όλοι μας είχα φαβορί επειδή είχαμε καλή ομάδα, είχαμε χάσει τον τελικό από την ΤΣΣΚΑ με ένα φόλοου στο τελευταίο δευτερόλεπτο και το Final 4 θα γινόταν στην πόλη μας. Όποια ομάδα αντιμετωπίζουμε έχει κίνητρο γνωρίζοντας πως δεν έχουν και πολλά να χάσουν. Φέτος είμαστε πρωταθλητές και βρίσκω λογικό για κάθε ομάδα να θέλει να δείξει πως μπορεί να μας νικήσει. Θυμάμαι τον εαυτό μου όταν έπαιζα στη Ρόμα ή στη Φενέρμπαχτσε πως αντιμετώπιζα τα ματς εναντίον των Πρωταθλητών Ευρώπης.»

- Μετά από τρία χρόνια συνύπαρξης με τον κόουτς Ομπράντοβιτς αισθάνεσαι καλύτερα με αυτόν;

«Για να είμαι ειλικρινείς από την πρώτη μέρα αισθάνομαι άνετα με τον κόουτς. Για να συμβεί αυτό έπαιξε ρόλο το γεγονός πως μου έδειξε εμπιστοσύνη από την αρχή. Είμαι χαρούμενος που συνεχίζω να δουλεύω και να μαθαίνω από αυτόν και οφείλω να τον ευχαριστήσω και αυτόν και τη διοίκηση που μου επέκτειναν το συμβόλαιο. Αγαπώ να παίζω για αυτόν και για τη Φενέρμπαχτσε. Ο Ομπράντοβιτς είναι αρκετά απαιτητικός, αλλά μόνο έτσι μπορείς να σταθείς σε μία ομάδα που διεκδικεί κάθε τίτλο στον οποίο συμμετέχει. Η ζωή του όλη είναι το μπάσκετ.»