Τόπο στα νιάτα: Η πιο νεανική 12άδα της Euroleague!

Κάτια Πετροπούλου
Τόπο στα νιάτα: Η πιο νεανική 12άδα της Euroleague!
Δεν υπάρχουν μόνο τα «μεγάλα» ονόματα στην Euroleague, αλλά και νέα ταλέντα που ζουν κι αναπνέουν για το μπάσκετ. Η Euroleague Greece γράφει γι' αυτά.

Κάπου ανάμεσα σε φωνές, αναλύσεις, τακτικές, εντατικές προπονήσεις, άγχη μεγάλων και κρίσιμων αγώνων, θα παρατηρήσεις αθώα βλέμματα να ακούν προσηλωμένα και να προσπαθούν να αρπάξουν την ευκαιρία που θα τους δοθεί.

Το να είσαι νέος και μικρός αθλητής σε έναν μεγάλο σύλλογο μόνο εύκολο δεν είναι, καθώς πρέπει να έχεις υπομονή κι επιμονή, για να κατακτήσεις τον στόχο σου. Κάποιες φορές τα πράγματα μπορεί να έρθουν ευνοϊκά και όλο το σύμπαν να συνωμοτήσει υπέρ σου και άλλες να πάρει λίγο χρόνο περισσότερο.

Μέχρι τότε, μαζεύεις εμπειρίες, παραστάσεις και ακούς ανθρώπους καταξιωμένους του αθλήματος, πολλές φορές και «θρύλους» που είχες συνηθίσει να τους κοιτάς με τα μάτια γουρλωμένα για τα κατορθώματά τους, και τώρα είναι δίπλα σου.

Πολλά νέα ταλέντα βρίσκονται και στην Euroleague και είτε έχουν αρχίσει να δείχνουν τα διαπιστευτήριά τους, είτε περιμένουν καρτερικά για τη στιγμή που θα πατήσουν παρκέ για να δώσουν απαντήσεις.

Ο στόχος για όλους είναι ο ίδιος: να εδραιωθούν, να κατακτήσουν τίτλους και διακρίσεις και να αφήσουν ιστορία.

Και ήδη το ευρωπαϊκό μπάσκετ έχει δει πολλά και καλά δείγματα γραφής μέσα από την κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα θα μπορούσε να είναι - και είναι - ο Λούκα Ντόντσιτς. Δεν πήρε απλά ένα συμβατό χρόνο συμμετοχής στη Ρεάλ, αλλά πλέον έχει καθιερωθεί, πολλές φορές την έχει ξελασπώσει, ενώ κατέκτησε και το Eurobasket με την Σλοβενία, έχοντας κομβικό ρόλο. Και είναι μόλις 18!

Η Euroleague Greece διάλεξε τα ταλέντα κι έφτιαξε την πιο νεανική και φρέσκια 12άδα της διοργάνωσης (17-22), με τους παίκτες του «αύριο», αλλά και του σήμερα. Η αλήθεια είναι πως, για να μην αδικήσουμε και κανέναν, δεν χωρούσαν όλοι, ενώ παρατηρήθηκε και μια... πληθώρα στα γκαρντ, σε σχέση με τους σέντερ.

ΛΟΥΚΑ ΝΤΟΝΤΣΙΤΣ - ΓΚΑΡΝΤ - ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ

Οι κουβέντες για τον 18χρονο γκαρντ της Ρεάλ Μαδρίτης περιττεύουν πια. Ο Πάμπλο Λάσο έδειξε εμπιστοσύνη στον νεαρό Σλοβένο που έχει χαρακτηριστεί, «ο νέος Πέτροβιτς» ή «ο νέος Κούκοτς», και δικαιώθηκε. Το «φαινόμενο» Ντόντσιτς μετρά ήδη δύο πρωταθλήματα και Κύπελλα Ισπανίας (2015 2016), ένα βραβείο του καλύτερου πιο νέου παίκτη την Ισπανία (2017), το βραβείο Euroleague Rising Star (2017), ένα Eurobasket με την Σλοβενία και μέλος καλύτερης πεντάδας αυτού. Το επόμενο καλοκαίρι ανυπομονούμε να δούμε αν όντως θα επιλεγεί στο Νο.1 του draft του ΝΒΑ!

ΜΑΡΤΙΝΑΣ ΑΡΛΑΟΥΣΚΑΣ - ΓΚΑΡΝΤ - ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ ΚΑΟΥΝΑΣ

Ο 17χρονος γκαρντ, γιος του Μιντάουγκας Αρλάουσκας που διέπρεψε στην Ζαλγκίρις τη δεκαετία του '90, θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα πρότζεκτ της ομάδας! Μόλις άρχισε τα πρώτα του βήματα στο επαγγελματικό μπάσκετ, αλλά ήδη έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι δεν δίστασε να τον ρίξει στη «μάχη» με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας! Ήδη έχει 8 πόντους, 2.9 ασίστ και 1.1 κλέψιμο κατά μέσο όρο, με 36.8% στο τρίποντο, σε 7 ματς στην Euroleague και περιμένουμε να δούμε πολλά από αυτόν. Ο ίδιος ανέφερε για την «προαγωγή» του πως «ήταν κάτι εντελώς ξαφνικό», ενώ για τον πατέρα του έχει πει «εστιάζει περισσότερο στα λάθη που κάνω, σπάνια θα μου ακούσω καλά λόγια, αλλά αυτό μου δίνει κίνητρο».

ΣΤΕΦΑΝ ΛΑΖΑΡΕΒΙΤΣ - ΓΚΑΡΝΤ - ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ

Ένας φέρελπις παίκτης του σέρβικου μπάσκετ, αλλά και του Ερυθρού Αστέρα. Βρίσκεται από το 2014 στην ομάδα του Βελιγραδίου, αλλά ήταν δανεικός στην FMP Beograd για να πάρει παιχνίδια στα πόδια του. Με την Εθνική U18 κατέκτησε το ασημένιο στην Τουρκία το 2014. Φέτος στην διοργάνωση μετρά 2.4 πόντους και 3.6 ριμπάουντ, σε 12:33, κατά μέσο όρο σε 6 αγώνες.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΟΛΙΟΠΟΥΛΟΣ - ΓΚΑΡΝΤ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Κλασική... αιώνια απορία «γιατί δεν παίζει περισσότερο ο Τολιόπουλος». Αφήστε τον προπόνητή του να ξέρει καλύτερα. Το θέμα είναι ότι ο 21χρονος γκαρντ του Ολυμπιακού έχει δείξει πολύ καλά στοιχεία, σε Ελλάδα και Ευρώπη και φαίνεται πως φέτος θα πάρει ακόμα περισσότερες ευκαιρίες. Δυνατό του σημείο το τρίποντο. Ήδη έχει πάρει έναν Α χρόνο συμμετοχής σε 4 ματς της Euroleague και είχε: 4 πόντους και 1 ριμπάουντ με την Μπαρτσελόνα σε 11:05, 3 πόντους και 1 ασίστ σε 2:53 με την Χίμκι και 3 πόντους σε 4:44 με την Μπασκόνια. Ανυπομονούμε να δούμε την μελλοντική του εξέλιξη. Με την Εθνική U20 έχει κατακτήσει το χάλκινο στην Β' Κατηγορία του Eurobasket, στην γενέτειρά του, Χαλκίδα.

ΜΑΡΚΟ ΓΚΟΥΝΤΟΥΡΙΤΣ - ΓΚΑΡΝΤ - ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ

Άμα σε έχει διαλέξει ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς, τότε δεν έχεις λόγο να μην νιώθεις καλά. Ο 22χρονος γκαρντ έκανε το δρομολόγιο Σερβία - Τουρκία και άφησε τον Ερυθρό Αστέρα για χάρη της Φενέρ. Προς το παρόν, σε 6 ματς έχει κατά μέσο όρο 5 πόντους, 1.3 ασίστ και 0.7 κλεψίματα, σε 14:42. Στο βιογραφικό του έχει ήδη δύο πρωταθλήματα Αδριατικής λίγκας, δύο Σερβίας, ένα Κύπελλο Σερβίας και τον τίτλο του MVP στη διοργάνωση. Κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο με τη χώρα του στο φετινό Eurobasket και έχει κι ένα χρυσό με την U20 το 2015 στην Ιταλία.

ΑΛΜΠΕΡΤΟ ΑΜΠΑΛΝΤΕ - ΓΚΑΡΝΤ/ΦΟΡΓΟΥΟΡΝΤ - ΒΑΛΕΝΘΙΑ

Με τον τραυματισμό του Τζόαν Σάστρε, που του στέρησε τη συμμετοχή του σε μερικά παιχνίδια της Euroleague, ο 21χρονος γκαρντ/φόργουορντ άρπαξε την ευκαιρία που τού δόθηκε. Κόντρα στην Μπασκόνια αγωνίστηκε 26:13 (13π., 2ρ., 1ασ., 1κλ.) κι ενάντια στην Μάλαγα για 24:11 (18π., 1ρ.). Συνολικά σε 6 ματς έχει κατά μέσο όρο 5.8 πόντους και 0.8 ριμπάουντ, με 77.8% στο τρίποντο. Ανήκει στην Βαλένθια από το 2016, αλλά ήταν δανεικός στην Χοβεντούτ πέρυσι, στην οποία ανήκε κανονικά από το 2013. Έχει ένα χάλκινο με την U18 της Ισπανίας στο Eurobasket 2013 και ένα ασημένιο το 2014 με την U20. Το 2015 συμμετείχε στο draft του ΝΒΑ, αλλά δεν επελέγη από κάποια ομάδα.

ΤΖΟΝΑ ΜΠΟΛΝΤΕΝ - ΦΟΡΓΟΥΟΡΝΤ - ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ

Μπορεί το παρουσιαστικό του να μην προδίδει τα χρόνια του, αλλά ο 21χρονος φόργουορντ ήρθε στην Ευρώπη για να αφήσει το στίγμα του. Ήδη το όνομά του συζητιέται κι έχει δείξει καλά στοιχεία στα ματς της Μακάμπι. Μέχρι στιγμής έχει 4.8 πόντους (72.7% δίπ.), 3.2 ριμπάουντ και 0.7 κλεψίματα, σε 6 ματς, στην Euroleague, ενώ κατέκτησε το Κύπελλο Ισραήλ με την ομάδα του Τελ Αβίβ. Την προηγούμενη χρονιά το βραβείο του καλύτερου νέου παίκτη στην Αδριατική λίγκα, όπου και αγωνίστηκε με την FMP Beograd, κατέληξε στα χέρια του.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ (ΣΑΣΑ) ΒΕΖΕΝΚΟΦ - ΦΟΡΓΟΥΟΡΝΤ - ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ

Ο 22χρονος φόργουορντ έφυγε από τον Άρη και... ξενιτεύτηκε στην Βαρκελώνη και μόνο σε κακό δεν του έχει βγει. Ο Βούλγαρος με ελληνικές ρίζες πήρε σημαντικές παραστάσεις με τον Γιώργο Μπαρτζώκα να του δείχνει εμπιστοσύνη πέρυσι. Φέτος στην Euroleague έπαιξε στα 4 πρώτα ματς (2.5π., 1.8ρ., 9:55 μ.ό.), ενώ στα δύο τελευταία με Παναθηναϊκό και Εφές, ο Σίτο Αλόνσο τον άφησε εκτός 12άδας, με την επιστροφή των τραυματιών. Καλύτερο του φετινό ματς προς το παρόν αυτό κόντρα στην Αρμάνι (6π., 5ρ., 16:42). Στο βιογραφικό του έχει τρία βραβεία καλύτερου νέου παίκτη στην Basket League (2013, 2014, 2015), πιο βελτιωμένου παίκτη, τοπ σκόρερ και MVP του ελληνικού πρωταθλήματος (2015), ένα Supercopa (2015), ενώ φέτος μπήκε στην καλύτερη νεανική πεντάδα της Ισπανίας.

ΓΚΙΤΙΣ ΜΑΣΙΟΥΛΙΣ - ΦΟΡΓΟΥΟΡΝΤ - ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ

Άλλο ένα πρότζεκτ της Ζαλγκίρις. Ο 20χρονος φόργουορντ είναι ο γιος του πέντε φορές πρωταθλητή Λιθουανίας με την Ζαλγκίρις, Τόμας Μασιούλις, και αρχίζει σιγά σιγά να δείχνει τα διαπιστευτήριά του, στον χρόνο που του δίνεται. Μαζί με την ομάδα του Κάουνας κατέκτησε το εγχώριο πρωτάθλημα πέρυσι, ενώ εδώ και τρία χρόνια αγωνιζόταν στην δεύτερη ομάδα του συλλόγου. Έχει δύο διακρίσεις με τις μικρές εθνικές της χώρα του (χάλκινο Eurobasket 2015, ασημένιο Eurobasket 2014) και μέχρι στιγμής μετρά στην Euroleague 2.3 πόντους, 0.8 ριμπάουντ σε 3:18 κατά μέσο όρο, σε 4 ματς.

ΜΑΤΙΑΣ ΛΕΣΟΡ - ΦΟΡΓΟΥΟΡΝΤ/ΣΕΝΤΕΡ - ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ

Θεωρείται ένα από τα μεγάλα πρότζεκτ, όχι μόνο του Ερυθρού Αστέρα, αλλά του ευρωπαϊκού μπάσκετ και ίσως μια μέρα του ΝΒΑ. Ο 22χρονος φόργουορντ/σέντερ έχει κερδίσει τις εντυπώσεις μέχρι στιγμής με τις καλές του εμφανίσεις και η ομάδα του Βελιγραδίου μπορεί να παινεύεται για την απόκτησή του. Σε 6 ματς μετρά κατά μέσο όρο 10.2 πόντους, 7 ριμπάουντ και 0.8 κλεψίματα, σε 22:39. Από τη Σαλόν, στην οποία ήταν για δύο χρόνια και αναδείχθηκε καλύτερος 6ος παίκτης (2016), βρέθηκε στην Ναντέρ, με την οποία κατέκτησε το FIBA Europe Cup και το Κύπελλο Γαλλίας την προηγούμενη σεζόν. Μάλιστα, στο φετινό draft του ΝΒΑ επελέγη στο Νο. 50 του δεύτερου γύρου από τους Σίξερς.

ΡΙΝΑΛΝΤΣ ΜΑΛΜΑΝΙΣ - ΣΕΝΤΕΡ - ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ

Ο Πέδρο Μαρτίνεθ ήρθε στον πάγκο της Μπασκόνια και μάλλον κάτι βλέπει στον 21χρονο φόργουορντ - μαζί του κι εμείς - αφού τού έδωσε κατά μέσο όρο 13 λεπτά στα ματς με Παναθηναϊκό και Χίμκι. Ο μικρός Λετονός δεν έκανε πάρα πολλά, αλλά δεν απογοήτευσε κιόλας. Στους δύο αυτούς αγώνες έχει κατά μέσο όρο 2 πόντους, 2.5 ριμπάουντ και 1.5 κλεψίματα, και αν «ψηθεί» κι άλλο θα δούμε ωραία πραγματάκια.

ΤΡΙΓΚΒΙ ΧΛΙΝΑΣΟΝ - ΣΕΝΤΕΡ - ΒΑΛΕΝΘΙΑ

Είναι ένα πρόσωπο που σίγουρα περιμένουμε να δούμε περισσότερο, στην πρώτη του χρονιά στην Ευρώπη και την Euroleague, ειδικά μετά από όσα είχαμε ακούσει και διαβάσει για εκείνον στη διάρκεια του Eurobasket, όπου και συμμετείχε με την Ισλανδία (4.2π., 2.6ρ., 10:09 μ. ό.). Μάλλον τα ίδια είχε ακούσει και η Βαλένθια και τον «έκλεψε» από την Þór Akureyri της χώρας του. Μέχρι στιγμής έχει αγωνιστει σε 3 ματς, με μέσο όρο συμμετοχής μόλις 04:11, κι έχει 1.3 πόντους, 0.7 ριμπάουντ και 0.7 κλεψίματα.

ΝΤΟΥΣΑΝ ΑΛΙΜΠΙΓΙΕΒΙΤΣ - ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

Φυσικά δεν θα μπορούσαμε να αφήσουμε μια ομάδα χωρίς προπονητή. Εφόσον μιλάμε για νιάτα, η θέση αυτή ανήκει δικαιωματικά στον Ντούσαν Αλιμπίγιεβιτς του Ερυθρού Αστέρα. Ο 31χρονος κόουτς αναλαμβάνει για πρώτη φορά στην καριέρα του το «τιμόνι» μιας μεγάλης κι ευρωπαϊκής ομάδας και πρέπει ακόμα να του δοθεί πίστωση χρόνου για να δείξει αυτά που θέλει. Με την ομάδα του Βελιγραδίου έχει προς το παρόν ρεκόρ 2-4, με νίκες επί των Μπαρτσελόνα (90-82) και Μακάμπι (87-84).