Euroleague: «Κανένα αίτημα για αλλαγή ημερομηνίας»

Euroleague: «Κανένα αίτημα για αλλαγή ημερομηνίας»
Η Euroleague Basketball υπενθυμίζει ότι δεν γίνεται να υπάρξει συμφωνία δυο ομάδων για αλλαγή ημερομηνίας χωρίς τη δική της έγκριση ενώ οι σύλλογοι διαψεύδουν ότι έχουν αιτηθεί ή λάβει οποιοδήποτε αίτημα για τροποποίηση στο καλεντάρι της διοργάνωσης.

Η απόφαση της FIBA να καθιερώσει προκριματικούς αγώνες για τις εθνικές ομάδες ενώ η σεζόν βρίσκεται σε εξέλιξη είναι ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον και, ταυτόχρονα, αμφιλεγόμενο εγχείρημα. Οι φίλαθλοι θα έχουν, μεν, την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την εθνική ομάδα της χώρας τους σε έξι «παράθυρα» (Νοέμβριος '17, Φεβρουάριος '18, Ιούνιος '18, Σεπτέμβριος '18, Νοέμβριος '18, Φεβρουάριος '19) ωστόσο προσωπικότητες του ευρωπαϊκού μπάσκετ όπως ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς, ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, ο Έτορε Μεσίνα και εσχάτως ο Πάμπλο Λάσο, ο Γιάννης Σφαιρόπουλος και ο Τζίτζι Ντατόμε εξέφρασαν τις... επιφυλάξεις τους.

Την ίδια στιγμή οι ομοσπονδίες καλούν τους διεθνείς που θα ενισχύσουν τις εθνικές ομάδες στους προκριματικούς αγώνες ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2019, συμπεριλαμβάνοντας και τους παίκτες των ομάδων της Euroleague, οι οποίοι με τη σειρά τους πηγαίνουν ήδη με ελάχιστη ξεκούραση στις διεθνείς διοργανώσεις και φυσικά καλούνται να βάλουν στην εξίσωση το… εθνικό καθήκον και το συμφέρον των συλλόγων τους. Μοναδική εξαίρεση η Λιθουανία αφού στη λίστα των 24 διεθνών του Τόμας Αντομάιτις ενόψει των αγώνων με το Κόσοβο και την Πολωνία δεν συμπεριλαμβάνεται κάποιος παίκτης που αγωνίζεται παράλληλα στην Euroleague.

Στο μεσοδιάστημα, η FIBA παρουσίασε «μια συμβιβαστική λύση» όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της. Σύμφωνα με αυτήν, η Euroleague καλείται να μεταφέρει όλα τα παιχνίδια της την Τρίτη (από Πέμπτη - Παρασκευή) και η FIBA θα μεταφέρει τους πρώτους αγώνες των προκριματικών την Παρασκευή (είχε αγώνες και την Πέμπτη) ώστε οι αγώνες να διεξαχθούν κανονικά. Από την πλευρά του, o Τζόρντι Μπερτομέου εξήγησε στη Euroleague Greece πως σέβεται και αναγνωρίζει την πρόταση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, επισημαίνοντας ότι το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η μπασκετική κοινότητα είναι «το καλεντάρι της FIBA, που δημιουργεί παίκτες δυο κατηγοριών».

Απομένει, λοιπόν, λιγότερο από ένας μήνας από τα πρώτα «παράθυρα» (24-27/11) ενώ έχουν καταρτιστεί προγράμματα, έχουν γίνει τηλεοπτικές κι εμπορικές συμφωνίες και δεν είναι δυνατόν ούτε η Euroleague να ακυρώσει τις δύο αγωνιστικές, ούτε φυσικά η FIBA να ακυρώσει τους προκριματικούς.Παράλληλα η Euroleague Basketall υπενθυμίζει ότι δεν γίνεται να υπάρξει πρωτοβουλία δυο ομάδων και μεταξύ τους συμφωνία για αλλαγή ημερομηνίας χωρίς τη δική της έγκριση. Ενδεχόμενη αλλαγή ημέρας αγώνα αποφασίζεται μόνο από τη διοργανώτρια αρχή. Επισημαίνει, επίσης, πως «η Euroleague δεν έχει δεχτεί κανένα αίτημα για αλλαγή ημερομηνίες. Oι ομάδες αρνούνται πως έχουν ζητήσει ή λάβει σχετικό αίτημα περί τροποποίησης στο καλεντάρι της Euroleague».

Από την πλευρά τους, οι ομάδες που φέρονται να αιτήθηκαν ή να έλαβαν αίτημα για αλλαγή ημερομηνίας στα παιχνίδια τους, το διαψεύδουν κατηγορηματικά. «Οποιαδήποτε απόφαση σε ό,τι αφορά την αλλαγή ενός αγώνα μπορεί να ληφθεί μόνο από την Euroleague, όχι έπειτα από συμφωνία ομάδων. Δεν υπήρξε κανένα επίσημο αίτημα προς την Ουνικάχα» αναφέρουν από την ΤΣΣΚΑ. «Ουδείς έχει ζητήσει οποιαδήποτε αλλαγή μέχρι στιγμής» επισημαίνουν από τη Μάλαγα (σ.σ. το μεταξύ τους ματς είναι προγραμματισμένο στις 24/11, στην Ανδαλουσία) Σε ό,τι αφορά τη Χίμκι, η ρωσική ομάδα δέχεται πιέσεις από την κυβέρνηση και τον πρόεδρο της ομοσπονδίας, Αντρέι Κιριλένκο ώστε να ενισχύσει την εθνική ομάδα με δυο παίκτες, τους Ζούμπκοφ - Ζάιτσεφ και όχι τον Σβεντ, σεβόμενος ότι είναι ο ηγέτης της. Κάτι που αυτομάτως σημαίνει ότι δεν τέθηκε θέμα αλλαγής. Το ίδιο έχει πράξει και ο πρόεδρος της τουρκικής ομοσπονδίας, Χέντο Τούρκογλου, προς την Αναντολού Εφές προκειμένου να ενισχύσει την εθνική ομάδα στο μέτρο του δυνατού. Οι διεργασίες συνεχίζονται, ορισμένες ομάδες της Euroleague φέρονται διατεθειμένες να επιτρέψουν σε κάποιους παίκτες τους να ενισχύσουν τις εθνικές ομάδες τους και μένει να αποδειχθεί πώς θα παρουσιαστούν στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

«Το καλεντάρι της Euroleague δεν πρόκειται να αλλάξει»

Ο Άλεξ Φερέρ, υπεύθυνος Marketing και Επικοινωνίας της διοργάνωσης εξήγησε πως «Οι ομάδες ήδη το αρνήθηκαν και φυσικά το καλεντάρι δεν πρόκειται να αλλάξει κάτω από οποιοσδήποτε συνθήκες, όπως άλλωστε έχουμε επαναλάβει»