Μακάμπι - Αρμάνι: Η μετάλλαξη! (pics)

Κάτια Πετροπούλου
Μακάμπι - Αρμάνι: Η μετάλλαξη! (pics)
Το Μακάμπι Τελ Αβίβ - Αρμάνι Μιλάνο είναι ένα ζευγάρι με μεγάλη ευρωπαϊκή ιστορία και η Euroleague Greece γράφει για τη μεταμόρφωση των δύο ομάδων, σε σχέση με το περσινό τους «πρόσωπο».

Την περσινή χρονιά στην Euroleague, και με το νέο σύστημα της διοργάνωσης να εφαρμόζεται για πρώτη φορά, Μακάμπι και Αρμάνι άρχισαν τη σεζόν με μεγάλες προσδοκίες, αλλά η χρονιά εξελίχθηκε σε... εφιάλτη. Φέτος, κάνουν restart και ήδη από τις τέσσερις πρώτες αγωνιστικές δείχνουν πως δεν θα παραιτηθούν τόσο απλά από τον στόχο τους, που πέρυσι έμεινε άπιαστο όνειρο: μια πρόκριση στα playoffs της διοργάνωσης και ίσως μια συμμετοχή στο Final 4.

Η Euroleague Greece με αφορμή την αναμέτρηση των δύο ιστορικών ομάδων (02/11, 21:05) κάνει μια αναδρομή στην περσινή πορεία τους, επισημάνει τις αλλαγές που έχουν γίνει και παρατηρεί τη φετινή βελτίωσή τους.

Το τότε...

Η ομάδα του Τελ Αβίβ διέθετε έναν αξιόλογο κορμό Ισραηλινών παικτών, τη «σημαία» Σμιθ, τον θεαματικό Ραντ, τον δεινό σκόρερ Γκάουντλοκ και τον πολλά υποσχόμενο Μίλερ. Η χρονιά άρχισε με δύο ήττες, αλλά η Μακάμπι κατάφερε μέσα σε 9 ματς να κάνει 5 νίκες, με τελευταία αυτή επί του Ολυμπιακού στο ΣΕΦ (73-80). Όμως, οι τραυματισμοί άρχισαν να την πλήττουν (Γκάουντλοκ, Μίλερ), η αναδιοργάνωση και η σύγχυση είχε κάνει την εμφάνισή της και ακολούθησε ένα σερί 7 ηττών, κάποιες στο «νήμα», και άλλες απλά παραδομένη. Η κατάσταση ήταν μη αναστρέψιμη και ήδη μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου πέρασαν τρία πρόσωπα από τον πάγκο: πρώτα ήταν ο Ερέζ Έντελσταϊν, ακολούθησε ο βοηθός του Ραμί Χαντάρ και τέλος ο Άιναρς Μπαγκάτσκις, ο οποίος αποχώρησε κι αυτός λίγο πριν τελειώσει η σεζόν, και ανέλαβε μέχρι το φινάλε ο Αρίκ Σίβεκ. Τελικά, ο απολογισμός ήταν 10 νίκες και 20 ήττες, που της έδωσαν την 14η θέση της βαθμολογίας.

Στην ίδια μοίρα και η ομάδα του Μιλάνο. Με παίκτες όπως οι ΜακΛιν, Σάντερς, Χίκμαν, Σίμον, Μάτσβαν, Καλνιέτις και Ραντούλιτσα, οι Ιταλοί ήλπιζαν σε κάτι καλό. Η Αρμάνι άρχισε με 4 νίκες σε 7 ματς, αλλά μετά την Μπασκόνια (88-76), ήρθε η κατηφόρα χωρίς σταματημό. Το σερί 10 ηττών ακόμα πρέπει να το θυμούνται οι άνθρωποι του συλλόγου και να... στραβοκαταπίνουν. Κάθε αγώνας ήταν κι ένα νέο «χαστούκι» και κανείς δεν μπορούσε να πει με σιγουριά πότε θα έμπαινε μια τελεία. Αυτή ήρθε με την νίκη επί της Γαλατάσαραϊ (92-87), αλλά και με το μεγάλο «διπλό» επί του Ολυμπιακού (99-83). Οι Ιταλοί ήξεραν πως δεν είχαν ελπίδες πρόκρισης, αλλά το πανηγύρισαν με την ψυχή τους, αφού κατά κάποιο τρόπο επανέκτησαν την αξιοπρέπειά τους. Οι τραυματισμοί έκαναν την εμφάνισή τους, με τους κομβικούς της παίκτες να απουσιάζουν για αρκετό καιρό, ακολούθησε νέο σερί 7 ηττών και τελικός απολογισμός 8 νίκες, 22 ήττες και η τελευταία θέση της κατάταξης. Ο κόουτς Ρέπεσα είχε γίνει «κόκκινο πανί» για τους φιλάθλους από τα μέσα της σεζόν ακόμη, αλλά έπρεπε να ολοκληρωθεί η χρονιά, για να αποχωρήσει από τον πάγκο.

...και το τώρα!

Τα πράγματα είναι, όμως, πλέον διαφορετικά.

Αμφότερες οι ομάδες δείχνουν... αναζωογονημένες. Χαρακτηριστικό είναι πως στο ranking των ομάδων φέτος, μέχρι στιγμής κατέχουν και οι δύο την 5η θέση, με 356 βαθμούς.

Γκάουντλοκ και Μίλερ μπορεί να αποχώρησαν, όπως και αρκετοί ακόμη, αλλά η Μακάμπι πέτυχε λίρα εκατό με τους Κόουλ, Τζάκσον, Τόμας, αλλά και τον Ρολ. Τάιους και Παραχούσκι αποδεικνύονται δύο αξιόλογες και ποιοτικές ψηλές λύσεις. Ο Σπάχια ανέλαβε τελικά τα «ηνία» της ομάδας, μετά την έντονη φημολογία που είχε αναπτυχθεί για τον Μπλατ, και ήδη η «ομάδα του λαού» δείχνει διαφορετική. Μετρά 2 νίκες σε 4 ματς, οι οποίες ήρθαν εύκολα κόντρα σε Μπάμπεργκ (71-88) και Μπασκόνια (74-68), ενώ ηττήθηκε δύσκολα από τον Ολυμπιακό (68-69) και τον Ερυθρό Αστέρα (87-84). Μάλιστα, φιγουράρει στην πρώτη θέση των ομάδων με τα περισσότερα ριμπάουντ (149), αλλά και στα εύστοχα δίποντα με 99/174.

Η Αρμάνι έχει μόλις μία νίκη, την προηγούμενη αγωνιστική ενάντια στην Μπαρτσελόνα (78-74), αλλά αυτό δεν πρέπει να ξεγελά. Μπορεί να έχασε τους ανθρώπους που πάλευαν και την κρατούσαν στο ύψος της (ΜακΛιν, Σάντερς, Χίκμαν και Σίμον) κατά τη διάρκεια της περσινής πανωλεθρίας, αλλά απέκτησε εξίσου ποιοτικούς παίκτες (Θίοντορ, Μίτσοφ, Γκάουντλοκ, Μπέρτανς, Γκουντάιτις, Ταρζέφσκι). Ο Πιανιτζιάνι είναι πλέον ο «καπετάνιος» και ήδη στην ομάδα διακρίνεται μια ηρεμία και μια συνέπεια, στοιχεία τα οποία πέρυσι είχαν αφανιστεί. Άλλωστε, μέχρι να ηττηθεί φέτος από τις τρεις από τις ομάδες που βρέθηκαν πέρυσι στο Final 4 (ΤΣΣΚΑ 93-84, Φενέρ 86-92, Ρεάλ 100-90), έπρεπε πρώτα εκείνες να περάσουν τα... πάνδεινα. Σε σχέση με τη δύσκολη αρχή φέτος, ακολουθεί ένα πιο «βατό» πρόγραμμα και η Αρμάνι σίγουρα έχει να δείξει ακόμα πολλά περισσότερα. Τα ριμπάουντ έχουν γίνει το δυνατό της σημείο, ενώ τα πάει εξαιρετικά καλά και πίσω από τα 6.75 (44.7%). Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως έχει την 3η καλύτερη επίθεση στη φετινή διοργάνωση, πίσω μόλις από τις Ρεάλ και ΤΣΣΚΑ, ενώ είναι 7η στη δημιουργία (65 ασίστ) και πρώτη σε βολές με 72/94 και τρίποντα με 34/76.

Οι δύο ομάδες έχουν αναμετρηθεί συνολικά 28 φορές, με το σκορ να είναι ισόπαλο (14-14). Ποια θα πάρει άραγε το προβάδισμα απόψε; Το σίγουρο είναι ότι θα δούμε ένα απολαυστικό ματς.

Ήξερες ότι:

Η Αρμάνι είχε κάνει συλλογικό ρεκόρ στα τρίποντα με 16 εύστοχα, κόντρα στην Μακάμπι, τον Δεκέμβριο του 2005, αλλά και σε ασίστ (29) τον Οκτώβριο του 2016.

Τάιους και Αουντού ήταν συμπαίκτες στην Καντού τη σεζόν 2012-13. Ο Αμερικανός ψηλός επίσης έπαιξε πέρυσι μαζί με τον Μίτσοφ στην Γαλατάσαραϊ.

Παραχούσκι και Μπέρτανς ήταν συμπαίκτες στη Ρίγα τη σεζόν 2010-11.

Ο Γκάουντλοκ αγωνίστηκε στην Μακάμπι πέρυσι και ήταν ο πρώτος σκόρερ της ομάδας με 17.3 πόντους ανά ματς, και 3ος στην περσινή διοργάνωση.

Η Αρμάνι κατέχει το ρεκόρ της δεκαετίας σε ασίστ (29) κόντρα στην Μακάμπι, τον Οκτώβριο του 2016.

Ο Μίτσοφ είχε κάνει ρεκόρ καριέρας σε ασίστ (9) κόντρα στην «ομάδα του λαού» στις 02/02/2012, όταν ήταν στην Καντού.

Ο Τάιους ήταν 2ος πέρυσι σε τάπες με 1.5 ανά αγώνα και συνολικά έχει την 7η θέση στη διοργάνωση στη σχετική λίστα (149 τάπες).

Ο Παραχούσκι ήταν 3ος με 1.2, αλλά και 4ος σε επιθετικά ριμπάουντ με 2.5.

Ο Γιανγκ συνεχίζει την αποθεραπεία του, ενώ ούτε ο Πάσκολο έχει αγωνιστεί ακόμα στην διοργάνωση. Την 4η αγωνιστική εκτός έμεινε και ο Γκάουντλοκ.

Το index rating του Καλνιέτις ανεβαίνει σταδιακά ανά αγώνα φέτος.

Οι αναμετρήσεις: