Ο Πέδρο Μαρτίνεθ κουράστηκε να είναι politically correct

Ο Πέδρο Μαρτίνεθ κουράστηκε να είναι politically correct

Ο Πέδρο Μαρτίνεθ κουράστηκε να είναι politically correct
Ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει την Μπασκόνια στη Βιτόρια (2/11, 21:00) και η Euroleague Greece γράφει για τον Πέδρο Μαρτίνεθ που επέστρεψε για να επαναφέρει τους Βάσκους στην κανονικότητα.

Θα περίμενε κανείς μια διαφορετική και, κυρίως, πιο politically correct ιδιοσυγκρασία από τον Πέδρο Μαρτίνεθ σε έναν χώρο όπου οι παίκτες και οι προπονητές μετρούν τις λέξεις τους για να μην προσβάλουν τον οποιονδήποτε, για να μην παρεξηγηθούν ή για να μην χάσουν τη δουλειά τους. Σε κάθε περίπτωση, ο νέος κόουτς της Μπασκόνια μιλάει λίγο και μόνο για αυτά που ξέρει καλά. Όταν όμως το κάνει, αδιαφορεί για τη γνώμη των άλλων, έστω κι αν έχει απέναντί του τον εργοδότη του! Η αποχώρησή του Μαρτίνεθ από την Γκραν Κανάρια το 2014 εξελίχθηκε σε talk of the town στη Liga Endesa αφού προηγουμένως είχε οδηγήσει τους νησιώτες στα ημιτελικά των playoffs και του Copa del Rey. Η επίσημη εκδοχή ανέφερε ότι οι δυο πλευρές έλυσαν τη συνεργασία τους για αγωνιστικούς λόγους όμως τα βαθύτερα αίτια βρίσκονται στο... Twitter! Για την ακρίβεια οι τοποθετήσεις του 56άχρονου προπονητή σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις στην Ισπανία δυσαρέστησαν τον Λούκας Μπράβο ντε Λαγκούνα, μέλος του Αθλητικού Συμβουλίου της Γκραν Κανάρια και, συγχρόνως του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος του Μαριάνο Ραχόι. «Για να δημιουργήσεις εχθρούς, δεν χρειάζεται να αρχίσεις έναν πόλεμο. Αρκεί να λες αυτά που σκέφτεσαι» ήταν το… αποχαιρετιστήριο tweet του Καταλανού, ο οποίος επικαλέστηκε τη συγκεκριμένη φράση του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. «Δεν μου αρέσει να εκτίθεμαι. Είμαι προπονητής και οι φίλαθλοι ενδιαφέρονται κυρίως για τη δουλειά μου στο γήπεδο. Παράλληλα, όμως, είμαι ενεργός πολίτης κι έχω την άποψή μου για πολύ πιο σημαντικά ζητήματα από το μπάσκετ».

«Δεν ένιωθαν άνετα με τις απόψεις μου»

Οι καλοί (social media) λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους και ο Πέδρο Μαρτίνεθ παραδέχεται πως ενδεχομένως θα έπρεπε να ήταν πιο προσεκτικός σε ό,τι αφορά τη χρήση του αφού «υπήρχαν άνθρωποι που δεν ένιωθαν ιδιαίτερα άνετα με συγκεκριμένες απόψεις μου και η αλήθεια είναι ότι τους αγνόησα. Θα μπορούσα, όντως, να ήμουν πιο προσεκτικός όμως δεν μετανιώνω». Παραδέχθηκε, δε, ότι «το πολιτικά ορθό είναι να λέμε συνεχώς ότι οι προπονητές και οι παίκτες δεν διαβάζουμε οτιδήποτε γράφουν για εμάς στα social media όμως η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική. Βλέπουμε σχόλια που γίνονται για να μας αποθαρρύνουν ή να μας πληγώσουν, επώνυμα κι ανώνυμα».

Ο λόγος που πήρε το πρωτάθλημα κι έφυγε

Η μέχρι πρότινος μεγαλύτερη επιτυχία της Βαλένθια εντός συνόρων ήταν η συμμετοχή της στους τελικούς του 2003, έχοντας στο ρόστερ της παίκτες όπως ο Νάτσο Ροντίγια, ο Ντέγιαν Τομάσεβιτς, ο Φαμπρίτσιο Ομπέρτο και ο Αλεχάντρο Μοντέκια. Εκείνη η έκδοση των «πορτοκαλί» έχασε τον τίτλο με sweep από την Μπαρτσελόνα ενώ ακολούθησε η κατάκτηση του Eurocup το 2010 και το 2014 παρά τις προσπάθειες του προέδρου Χουάν Ρόιγ να οδηγήσει την ομάδα του στην κορυφή, δαπανώντας 200 εκατομμύρια ευρώ από το 1986. Πέρυσι, λοιπόν, ο Πέδρο Μαρτίνεθ ήταν εκείνος που οδήγησε τη Βαλένθια σε μαζεμένες υπερβάσεις, αποκλείοντας διαδοχικά τις τρεις ισπανικές ομάδες με συμβόλαιο τύπου Α' στην Euroleague (σ.σ. Μπαρτσελόνα, Μπασκόνια, Ρεάλ Μαδρίτης) και πετυχαίνοντας τρεις σερί νίκες στη σειρά των τελικών της Liga Endesa με τη «Βασίλισσα». Έτσι η Βαλένθια κατέκτησε το πρώτο πρωτάθλημα της ιστορίας της και, εξασφάλισε συγχρόνως, τη συμμετοχή της στην Euroleague 2017-18 όμως ο Μαρτίνεθ αποχώρησε! «Ήταν κάτι που περίμενα… Είχα μιλήσει με τον Αθλητικό Διευθυντή της Βαλένθια, Τσέτσου Μουλέρο, μετά από την ήττα στους τελικούς του Eurocup και του εξήγησα πως ο κύκλος μου είχε κλείσει, πως ήταν η κατάλληλη στιγμή για να φύγω. Ήθελα να ήμουν ειλικρινής μαζί του. Η ομάδα, όμως, προχωρούσε. Άρχισα να αναθεωρώ την απόφασή μου όμως ήταν αργά. Η Βαλένθια είχε ήδη αποφασίσει να συνεχίσει με άλλον προπονητή (Τσους Βιδορέτα) και το αποδέχτηκα με επαγγελματισμό. Το κλαμπ είχε ήδη δεσμευτεί με τον νέο κόουτς».

Τι θα έκανε αν είχε στην ομάδα του τον Κόλινς

Το 2013 ο βετεράνος, πλέον, NBAer Τζέισον Κόλινς έγινε ο πρώτος εν ενεργεία αθλητής δημοφιλούς σπορ στις ΗΠΑ που παραδέχθηκε δημοσίως πως είναι γκέι. Ο πρώην σέντερ των Nets, Grizzlies, Hawks, Timberwolves και Celtics δημοσιοποίησε τις σεξουαλικές προτιμήσεις του στο διάσημο περιοδικό Sports Illustrated και ο Μαρτίνεθ κλήθηκε να σχολιάσει πως θα χειριζόταν ο ίδιος ανάλογη περίπτωση. «Νομίζω απολύτως φυσιολογικά, μολονότι δεν ζούμε στην ιδεατή κοινωνία. Σίγουρα θα ακούγονταν κάποια άσχημα πράγματα στα παιχνίδια… Σε πολλά γήπεδα στην Ισπανία δεν θα τον σέβονταν. Ενδεχομένως κάποιοι θα αντιμετώπιζαν το ζήτημα σαν αδυναμία και θα έβρισκαν την ευκαιρία να επιτεθούν στον αντίπαλο για αυτόν τον λόγο. Θέλω να πιστεύω ότι αυτές οι αντιδράσεις θα ήταν η μειοψηφία».

«Είναι πολύ εύκολο να αδικήσεις έναν παίκτη»

Ο Πέδρο Μαρτίνεθ άρχισε την καριέρα του το 1989-90 ως ασίσταντ κόουτς της Μπανταλόνα σε ηλικία 28 ετών, στα μέσα της χρονιάς προβιβάστηκε στη θέση του πρώτου προπονητή και κατέκτησε το Κύπελλο Κόρατς, οδηγώντας μάλιστα τους Καταλανούς στους τελικούς της ACB απέναντι στην Μπαρτσελόνα! Εν συνεχεία πέρασε από ουκ ολίγες ομάδες: Μανρέσα, Σαλαμάνκα, Γρανάδα, Μενόρκα, Τενερίφη, Γκραν Κανάρια, Μπασκόνια, Εστουδιάντες, Τζιρόνα, Σεβίλλη και Βαλένθια, με την οποία πανηγύρισε πέρσι το πρώτο πρωτάθλημα της καριέρας του και αναδείχτηκε Κόουτς της Χρονιάς στο Eurocup. Έπειτα, λοιπόν, από σχεδόν τρεις δεκαετίες στους πάγκους παραδέχεται ότι «το πιο εύκολο πράγμα για έναν προπονητή είναι να αδικήσει έναν παίκτη! Κοιτάζω πίσω στο παρελθόν και ξέρω τι συνέβη με εμένα. Το έχω κάνει και δεν είμαι υπερήφανος για αυτό». Εξηγεί, επίσης, πως «δεν αναπτύσσω φιλίες με παίκτες. Η φιλία δεν είναι η κατάλληλη λέξη. Πολλές φορές θα χρειαστεί να… επαναφέρω έναν παίκτη μου λόγω της συμπεριφοράς του στον αντίπαλο, στους φιλάθλους ή στους διαιτητές. Σε αυτή τη δουλειά, δεν είναι όλα "νικάμε και είμαστε όλοι χαρούμενοι"». Παρεμπιπτόντως ο νυν κόουτς της Μπασκόνια είναι δεύτερος σε αγώνες και σεζόν στην Ισπανία, πίσω μόνο από τον Αϊτο Γκαρθία Ρενέσες!

Η ιδανική λύση για την Καταλονία

Η Καταλονία έχει εξελιχθεί εσχάτως σε… μπαρουταποθήκη της Ισπανίας. Η αντιπαράθεση ανάμεσα στη Βαρκελώνη και τη Μαδρίτη οδηγείται στα άκρα, το τοπικό κοινοβούλιο ψήφισε την ανεξαρτησία της Καταλονίας, η ισπανική Γερουσία αποφάσισε την επιβολή άμεσων μέτρων που θα αναστείλουν την αυτονομία της περιοχής ενώ τα ηγετικά στελέχη των αυτονομιστών διώκονται ως «επαναστάτες». «Το ιδανικό θα ήταν να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο στο οποίοι οι Καταλανοί θα μπορούσαν να αποφασίσουν για το μέλλον τους με έναν νόμιμο και, συγχρόνως, δημοκρατικό τρόπο. Υπάρχουν εκείνοι που πιστεύουν ότι όλα θα είναι τέλεια με την ανεξαρτησία κι εκείνοι που πιστεύουν το αντίθετο. Το να λύσεις ανώδυνα ένα τέτοιο ζήτημα είναι απίθανο» εξήγησε σχετικά ο γεννημένος στις 29 Ιουνίου 1961 στη Βαρκελώνη, προπονητής που προσλήφθηκε για να επαναφέρει τους Βάσκους στην κανονικότητα.

Extras

- Ο Μαρτίνεθ επέστρεψε φέτος στην Μπασκόνια ως αντικαταστάτης του Πάμπλο Πριχιόνι έπειτα από τη σεζόν 2005-06. Οι δυο τους συνεργάστηκαν στους Βάσκους εκείνη τη χρονιά ενώ στο ρόστερ της… πάλαι ποτέ Τάου Κεράμικα δέσποζαν ο Λουίς Σκόλα, ο Τιάγκο Σπλίτερ, ο Κέισι Τζέικομπσεν, ο Σέρχι Βιδάλ, ο Σερκάν Ερντογάν και ο Ρόκο Λένι Ούκιτς. Ο έμπειρος κόουτς αποχώρησε στις αρχές της σεζόν δίνοντας τη θέση του στον Βέλιμιρ Περάσοβιτς.

- Την περίοδο 2015-16 ο Μαρτίνεθ οδήγησε τη Βαλένθια σε ένα εντυπωσιακό σερί! Για την ακρίβεια οι «πορτοκαλί» μέτρησαν 28 συνεχόμενες νίκες σε όλες τις διοργανώσεις (σ.σ. 16-0 στη Liga Endesa, 12-0 στο EuroCup) από τις 11 Οκτωβρίου 2015 ως τις 19 Ιανουαρίου 2016, όταν η Λιμόζ του Ντούσκο Βουγιόσεβιτς επικράτησε με 72-92 στο Pabellón Fuente San Luis.

- Το περσινό επίτευγμα αποκτά ιδιαίτερη σημασία αν αναλογιστεί κανείς ότι η Ρεάλ Μαδρίτης και η Μπαρτσελόνα διεκδίκησαν τον τίτλο πέντε σερί χρονιές πριν έλθει η Βαλένθια και σπάσει το… κατεστημένο, αποτελώντας έτσι την πρώτη ομάδα έπειτα από την Μπιλμπάο του Φώτη Κατσικάρη που προκρίθηκε στους τελικούς εκτός των δυο μεγάλων του ισπανικού μπάσκετ!

ΠΗΓΕΣ: Efe, El Mundo
PHOTO CREDITS: ACB media, Baskonia