Παναθηναϊκός - Φενέρμπαχτσε 70-68 (pics & vid)

Γιώργος Κούβαρης
Παναθηναϊκός - Φενέρμπαχτσε 70-68 (pics & vid)
Ο Παναθηναϊκός κατάφερε να γυρίσει από την... κόλαση και να πάρει μια σπουδαία νίκη απέναντι στη Φενέρμπαχτσε με 70-68 χάρη σε τρίποντο του Νίκου Παππά στην εκπνοή του αγώνα!

Έξι μήνες μετά τον αποκλεισμό του από το Final 4 της EuroLeague με 3-0 από τη Φενέρ, είχε έρθει το...πλήρωμα του χρόνου.

Αν και βρέθηκε πολύ κοντά σε μια ακόμα ήττα, ο Νίκος Παππάς ήταν εκείνος που πήρε την κατάσταση στα χέρια του και με έξι συνεχόμενους πόντους στο τέλος χάρισε στον Παναθηναϊκό τη δεύτερη νίκη του (70-68) στη φετινή διοργάνωση παίρνοντας και τη... ρεβάνς από τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς και την τουρκική ομάδα για τον περσινό του αποκλεισμό.

Αρχικά με ένα γκολ φάουλ με το οποίο έδωσε για πρώτη φορά προβάδισμα στον Παναθηναϊκό με 67-66 και με αποκορύφωμα το τρίποντο της νίκης που αποτέλεσε και το κερασάκι στην τούρτα της μεγάλης νίκης του Παναθηναϊκού. Μια νίκη που τον «γεμίζει» με ψυχολογία εν όψει της συνέχειας αφού κατάφερε να ξεπεράσει τη βαριά ήττα στη Μόσχα και να ταξιδέψει την άλλη εβδομάδα στην Βιτόρια με... άλλον αέρα.

Κλειδί της επιτυχίας ήταν και η εξαιρετική άμυνα στο δεύτερο ημίχρονο, όταν η Φενέρ έμεινε στους 24 πόντους, την ώρα που είχε πετύχει 44 ύστερα από τα δύο πρώτα δεκάλεπτα. Μάλιστα ήταν η ομάδα που είχε το πάνω χέρι καθ' όλη τη διάρκεια του αγώνα και βάσει της εξέλιξης του ματς, συγκέντρωνε τις περισσότερες πιθανότητες να φτάσει στην τελική επικράτηση. Όμως τα πάντα άλλαξαν στο τελευταίο λεπτό, με το Θανάση Αντετοκούνμπο να αποτελούσε το κρυφό χαρτί του Πασκουάλ στην άμυνα του β' ημιχρόνου.

Αυτή ήταν η 8η νίκη του Παναθηναϊκού απέναντι στον... φιλοξενούμενο Ζέλικο Ομπράντοβιτς από τότε που ανέλαβε τη Φενέρμπαχτσε (8-2 οι «πράσινοι») ενώ διεύρυνε το σκορ στα μεταξύ τους ματς σε 10-8

Το ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου δεν θύμιζε ούτε στο ελάχιστο το μεγάλο πρόβλημα που είχε ο Παναθηναϊκός στην άμυνα και τους 44 πόντους που είχε δεχθεί! Με Καλάθη και Παππά να είναι «βδέλλες» πάνω σε Ουοναμέικερ και Σλούκα, οι «πράσινοι» μπόρεσαν να «χαλάσουν» τη δημιουργία της Φενέρ και να μην αφήσουν κανένα εύκολο καλάθι μέσα από το «ζωγραφιστό». Είναι χαρακτηριστικό ότι η τουρκική ομάδα είχε μόλις 4/12 και 11 πόντους στο τρίτο δεκάλεπτο, την ώρα που μέτρησε 16/26 σε ένα ολόκληρο ημίχρονο. Κάπως έτσι η ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ μπόρεσε να επιστρέψει στο ματς από το -8 του ημιχρόνου και να πλησιάσει στον πόντο (51-52) χάρη στην πολύ καλή της άμυνα και την σταθερά καλή απόδοση των δύο Ελλήνων γκαρντ σε άμυνα και επίθεση. Μάλιστα σε εκείνο το σημείο θα μπορούσε να αλλάξει τελείως το momentum του αγώνα αφού ο Σίνγκλετον είχε αστοχήσει σε τρίποντο για το +2, κάτι που έκανε ο... Μέλι στην αμέσως επόμενη φάση.

Η ευστοχία της Φενέρ στο πρώτο ημίχρονο ήταν και εκείνη που έκανε τη μεγαλύτερη διαφορά, ειδικά σε στιγμές που ο Παναθηναϊκός προσπαθούσε να ισοφαρίσει ή και να πάρει ακόμα το προβάδισμα στο σκορ. Τα δύο σερί τρίποντα του Λουίτζι Ντατόμε στο τελευταίο δίλεπτο ήταν εκείνα που «έκοψαν» τα πόδια των γηπεδούχων αφού έδωσαν αέρα οκτώ πόντων στην τουρκική ομάδα (42-34) ένα λεπτό πριν από το τέλος του ημιχρόνου.

Ο Ουοναμέικερ είχε ντυθεί... Σέρχιο Ροντρίγκεθ και είχε στο πρώτο μισό του αγώνα 14 πόντους με 4/5 σουτ και 4/4 βολές! Ο Νικολό Μέλι τον συμπλήρωνε ιδανικά με 9 πόντους και 4/4 σουτ, ενώ ο συμπατριώτης του Λουίτζι Ντατόμε είχε άλλα 2/2 εντός παιδιάς! Τριάδα με 10/11 σουτ, την ώρα που οι υπόλοιποι παίκτες της Φενέρ συμπλήρωναν 6/15 εντός παιδιάς!

Και πάλι. Παρά την ευστοχία της Φενέρ στο πρώτο ημίχρονο (11/19 δίποντα, 5/7 τρίποντα, 7/7 βολές) ο Παναθηναϊκός ήταν μέσα στο ματς μέχρι το 14' (24-25) αλλά έχασε την ευκαιρία να προηγηθεί όταν ο Παππάς (που το είχε πάρει... προσωπικά) δέχτηκε τάπα στον αιφνιδιασμό και οι φιλοξενούμενοι πραγματοποίησαν σερί 7-0.

Ο Καλάθης ξεκίνησε καλά το ματς, αλλά στην δημιουργία υστέρησε με μία μόλις ασίστ στα 12:19 που είχε αγωνιστεί, με τον Λεκαβίτσιους να τον αντικαθιστά επάξια και να δίνει -εκτός των άλλων- ενέργεια και στην άμυνα. Ο Παππάς προσπάθησε να περιορίσει τη δράση του Ουοναμέικερ ωστόσο ήρθε ο Ντατόμε για να... ανοίξει την ψαλίδα της διαφοράς μέχρι το ημίχρονο (36-44).

Στο πρώτο μισό του αγώνα ο Πασκουάλ είχε χρησιμοποιήσει 11 παίκτες (σ.σ. μόνο ο Αντετοκούνμπο δεν είχε παίξει) με το πρόβλημα να ήταν καθαρά αμυντικό, αφού γι' άλλο ένα ματς δέχτηκε περισσότερους από 40 πόντους σε ένα ημίχρονο.

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Έδειξε περίσσιο πάθος και θέληση για τη νίκη στο τελευταίο λεπτό, ανέβασε κατακόρυφα την απόδοση του στην άμυνα στο δεύτερο ημίχρονο, ένα διάστημα που υπέπεσε σε μόλις τρία λάθη στο σύνολο.

ΕΚΑΝΑΝ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ: Ο Νίκος Παππάς άγγιξε το ρεκόρ καριέρας του στην EuroLeague (είχε 25π. κόντρα στην ΤΣΣΚΑ) αφού τελείωσε το ματς με 24 πόντους έχοντας 7/12 δίποντα, 2/3 τρίποντα, 4/5 βολές, 2 ριμπάουντ, 2 κλεψίματα και το... νικητήριο τρίποντο στο τέλος!

ΑΦΑΝΕΙΣ «ΗΡΩΕΣ»: Ο Θανάσης Αντετοκούνμπο ήταν εκείνος που άλλαξε άρδην την εικόνα του Παναθηναϊκού στην άμυνα στο τελευταίο δεκάλεπτο, δίνοντας τρομερή ενέργεια ενώ πρόσφερε βοήθειες και στην επίθεση με 6 πόντους. Καλό παιχνίδι και από τον Νικ Καλάθη με 12 πόντους και 6 τελικές πάσες.

ΠΕΡΑΣΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΗΣΕ: Οι Γκούντουριτς και Τόμπσον πέρασαν... απαρατήρητοι από το παιχνίδι και δεν μπόρεσαν να βοηθήσουν καθόλου τη Φενέρ στο διάστημα που αγωνίστηκαν.

ΣΗΜΕΙΟ-ΚΛΕΙΔΙ: Το γκολ φάουλ του Παππά στο 1:01 πριν από το τέλος του αγώνα, με το οποίο ο Παναθηναϊκός πήρε το προβάδισμα στο σκορ με 67-66 αλλάζοντας το momentum του αγώνα ώστε να διεκδικήσει τη νίκη στο τέλος.

Η ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Φυσικά το τρίποντο της νίκης του Έλληνα γκαρντ. Τι άλλο...

ΤΙ ΠΕΤΑΝΕ: Ο Παναθηναϊκός τις αμυντικές του επιδόσεις στο πρώτο ημίχρονο με 44 πόντους παθητικό, ενώ η Φενέρ τα 14 λάθη της!

Τα δεκάλεπτα: 19-21, 36-44, 53-55, 70-68