Όταν οι «ξενιτεμένοι» επιστρέφουν στην πατρίδα! (pics & vid)

Όταν οι «ξενιτεμένοι» επιστρέφουν στην πατρίδα! (pics & vid)

Αντωνία Σπανού
Όταν οι «ξενιτεμένοι» επιστρέφουν στην πατρίδα! (pics & vid)
Ο Γιώργος Μπαρτζώκας επανέρχεται στα… μέρη μας για να αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό, αυτή την φορά όντας κόουτς της Χίμκι και η Euroleague Greece θυμάται όλες τις φορές που οι ξενιτεμένοι προπονητές επιστρέφουν ως αντίπαλοι.

Μπορεί μεταξύ μας να λέμε πολλά για το ελληνικό μπάσκετ, η πραγματικότητα όμως μας ξεπερνά. Παίκτες και τώρα πια και προπονητές προωθούν με την εξαιρετική τους δουλειά το… εγχώριο προϊόν και κρατούν την σημαία ψηλά.

Μπορεί παλαιότερα να μην είχαν την ίδια απήχηση πλέον όμως οι Έλληνες προπονητές έχουν καταφέρει εξαιρετικά πράγματα στους πάγκους που καλούνται να διαχειριστούν και πολλές φορές έχουν γεμίσει υπερηφάνεια τους φιλάθλους.

Τελευταία τεράστια επιτυχία ήταν εκείνη του Δημήτρη Ιτούδη που έφτασε στην κορυφή της Ευρώπης με την ΤΣΣΚΑ για να ακολουθήσει τα βήματα του Γιώργου Μπαρτζώκα που έγινε ο πρώτος που το κατάφερε με τον Ολυμπιακό το 2013 στο Λονδίνο.

Αυτά που έχουν καταφέρει δεν είναι λίγα και η δουλειά τους αναγνωρίζεται σε όλο τον μπασκετικό κόσμο.

Δεν είναι λίγες οι φορές που επιστρέφουν σπίτι τους και αναγκάζονται να τα… βάλουν με ελληνικές ομάδες που στο παρελθόν έχουν «υπηρετήσει» αγαπήσει και αγαπηθεί.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας είναι ο πρώτος που κάνει την αρχή καθώς για την 4η αγωνιστική της Euroleague, όπου ο Ολυμπιακός υποδέχεται την Χίμκι, επιστρέφει στο ΣΕΦ για ακόμα μια εξαιρετικά σημαντική αναμέτρηση.

Η Euroleague Greece θυμάται όλες εκείνες τις φορές που οι Έλληνες προπονητές επέστρεψαν στην πατρίδα για να παίξουν κόντρα σε ελληνικές ομάδες.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ – ΧΙΜΚΙ

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας μετά την φυγή του από τον Ολυμπιακό στις αρχές της σεζόν 2013/14 βρήκε καταφύγιο στο Κουμπάν και την Λοκομοτίβ με την οποία έγραψε μοναδική ιστορία.

Έφτασε για πρώτη φορά στην ιστορία της την ρωσική ομάδα στο Final 4 με τρομερές επιδόσεις κάνοντας όλη την Ευρώπη να παραμιλά.

Την σεζόν 2015/16 επέστρεψε στην Ελλάδα για να βρεθεί αντιμέτωπος μόνο με τον Παναθηναϊκό. Για την κανονική περίοδο… επισκέφτηκε το Μαρούσι και το ΟΑΚΑ για την 6 αγωνιστική όπου κατάφερε και πήρε μεγάλη νίκη με 77- 71.

Το σκηνικό επαναλήφθηκε και για το Top 16 όπου η Κουμπάν έχασε από τους «πράσινους με 84 – 79.

Την περσινή σεζόν και με το νέο σύστημα να τίθεται σε ισχύ ο Γιώργος Μπαρτζώκας όντας στον πάγκο της Μπαρτσελόνα ήρθε για να παίξει κόντρα και στους δύο αιώνιους.

Πρώτα επισκέφτηκε την Ελλάδα και πάλι για να αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό για πρώτη φορά μετά την… επεισοδιακή φυγή του από τους «ερυθρόλευκους». Ο κόσμος τον υποδέχθηκε θερμά και το κλίμα ήταν εξαιρετικό μεταξύ των δύο πλευρών. Για την ιστορία ο Ολυμπιακός κέρδισε το παιχνίδι με 59 – 52.

Σειρά είχε ο ΠΑΟ όπου ο Γιώργος Μπαρτζώκας μαζί με την Μπαρτσελόνα αντιμετώπισαν για την 19η αγωνιστική με την ελληνική ομάδα να κερδίζει με 71 – 65.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας επιστρέφει και πάλι με την Χίμκι και η σεζόν αναμένεται να είναι εντυπωσιακή για τους Ρώσους.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΤΟΥΔΗΣ – ΤΣΣΚΑ

Ο Δημήτρης Ιτούδης είναι ακόμα ένας άκρως πετυχημένος Έλληνας προπονητής που βρίσκεται στον πάγκο μιας υπερδύναμης του ευρωπαϊκού μπασκετ όπως είναι η ΤΣΣΚΑ.

Μετακόμισε στην Ρωσία την σεζόν 2014/15 και στην Ελλάδα συνδέθηκε με τις απίστευτα πορείες του Παναθηναϊκού στην Ευρώπη, όντας στο πλευρό του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς.

Από τότε πολύ νερό έχει μπει στο… αυλάκι και ο Δημήτρης Ιτούδης έχει καθιερωθεί μεταξύ των κορυφαίων του είδους.

Στην Ελλάδα επέστρεψε για πρώτη φορά στα πλαίσια του Top 16 για να αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό στο Φάληρο και να γνωρίσει την πρώτη του ήττα στην διοργάνωση μέχρι εκείνο το σημείο με 84 – 76.

Την ίδια σεζόν η ΤΣΣΚΑ βρέθηκε αντιμέτωπη με τον Παναθηναϊκό για τα playoffs και ο Ιτούδης επέστρεψε… σπίτι του, ενώ είχε ήδη κερδίσει τα δύο παιχνίδια στην Ρωσία. Εδώ ο ΠΑΟ πήρε μια νίκη αλλά δεν κατάφερε να τις διπλασιάσει και να επιστρέψει τα ματς πίσω στην Ρωσία με την ΤΣΣΚΑ να παίρνει το εισιτήριο για το Final 4.

Την επόμενη σεζόν ο Δημήτρης Ιτούδης και η ΤΣΣΚΑ θα έρθουν μόλις μια φορά στην Ελλάδα για να αντιμετωπίσουν τον Ολυμπιακό την τελευταία αγωνιστική του Top 16, όπου οι Ρώσοι πήραν και την νίκη με 99 – 96.

Ενώ και την περσινή σεζόν και το νέο φορμάτ της Euroleague η πρωταθλήτρια Ρωσίας βρέθηκε δύο φορές στην Ελλάδα. Πρώτα για να αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό την 5η αγωνιστική, όπου και νίκησε με 75 – 81 και έπειτα την 29η αγωνιστική για να αντιμετωπίσει τον πρωταθλητή Ελλάδας, όπου και ηττήθηκε με 85 - 80

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΓΓΕΛΟΥ – ΕΦΕΣ

Ο Βαγγέλης Αγγέλου έχει γράψει την δική του ιστορία στους πάγκους. Είχε την ευκαιρία να οδηγήσει την Εφές στην Euroleague την σεζόν 2013/14 πριν έρθει ο Ντούσαν Ίβκοβιτς και μείνει τελικά ως βοηθός του.

Στην Ελλάδα ως προπονητής των Τούρκων επέστρεψε πρώτη φορά για το Top 16 κόντρα στον Παναθηναϊκό, όπου και ηττήθηκε με 78 – 64, ενώ δύο αγωνιστικές μετά χρειάστηκε να επιστρέψει στην Ελλάδα για να τεθεί αντιμέτωπος με τον Ολυμπιακό με τον οποίο έχει συνδεθεί, αφού βρέθηκε στον πάγκο του ως βοηθός την διετία 2010/12. Η Εφές δεν κατάφερε να κερδίσει ούτε τους «ερυθρόλευκους» και έχασε με 78 – 60.

ΦΩΤΗΣ ΚΑΤΣΙΚΑΡΗΣ – ΜΠΙΛΜΠΑΟ

Ο Φώτης Κατσικάρης είναι ακόμα ένας προπονητής που έχει ξενιτευτεί. Πλέον είναι στον πάγκο της Χάποελ Ιερουσαλήμ, αλλά την σεζόν 2011/12 πήρε μέρος στην Euroleague με την Μπιλμπάο. Εκεί βρέθηκε αντιμέτωπος με τον μετέπειτα πρωταθλητή Ευρώπης, Ολυμπιακό στην 6η αγωνιστική της κανονικής διάρκειας, όπου και γνώρισε την ήττα με 88 – 81. Για την ιστορία η πορεία της Μπιλμπάο εκείνη την σεζόν σταμάτησε πάνω στην ΤΣΣΚΑ στα playoffs.