Ντε Κολό στην EuroLeague Greece: «Παρελθόν η ΤΣΣΚΑ με... Μίλος!»

Γιώργος Κούβαρης
Ντε Κολό στην EuroLeague Greece: «Παρελθόν η ΤΣΣΚΑ με... Μίλος!»
Ο Νάντο Ντε Κολό μίλησε στην EuroLeague Greece για την αναμέτρηση της ΤΣΣΚΑ Μόσχας με τον Παναθηναϊκό, στάθηκε στα σημεία-κλειδιά, αναφέρθηκε στη... ζωή μετά τον Τεόντοσιτς ενώ παρουσιάστηκε βέβαιος ότι η Ελλάδα θα είχε άλλη τύχη στο Eurobasket με τον Αντετοκούνμπο!

Μετά το πέρασμά του από το ΝΒΑ σε Σαν Αντόνιο και Τορόντο, ο Γάλλος γκαρντ μετακόμισε στην Μόσχα το καλοκαίρι του 2014. Την ίδια χρονιά που ανέλαβε τις τύχες της ΤΣΣΚΑ και ο Δημήτρης Ιτούδης, με τον οποίο συμβαδίζουν στην «ομάδα του στρατού» τα τρία τελευταία χρόνια. Ο Νάντο Ντε Κολό όχι μόνο έκανε την διαφορά, αλλά ήταν και εκείνος που είχε οδηγήσει την ομάδα στην κατάκτηση της EuroLeague πριν από ενάμιση χρόνο στο Final 4 του Βερολίνου.

Ο ίδιος έγραφε τον καλύτερο επίλογο στην ονειρεμένη σεζόν για εκείνον, αφού συνδύασε το βαρύτιμο τρόπαιο με την ανάδειξη του σε MVP τόσο της regular season όσο και του Final 4. Κερασάκι στην τούρτα; Η κατάκτηση και του βραβείου για τον καλύτερο σκόρερ της διοργάνωσης τη σεζόν 2015-16. Βέβαια η αμέσως επόμενη χρονιά δεν ήταν ανάλογη, αφού η ΤΣΣΚΑ αποκλείστηκε από τον Ολυμπιακό στον ημιτελικό!

Λίγους μήνες αργότερα και δύο μέρες πριν από το παιχνίδι της ΤΣΣΚΑ με τον Παναθηναϊκό για την 3η αγωνιστική της φετινής EuroLeague, ο Γάλλος σταρ μίλησε στην EuroLeague Greece τόσο για την ομάδα του, όσο για τον Παναθηναϊκό, τον Δημήτρη Ιτούδη, τον Μίλος Τεόντοσιτς, τον Σέρχιο Ροντρίγκεθ, την αποτυχία της Γαλλίας στο Eurobasket, αλλά και για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο!

-Η αλήθεια είναι ότι η ΤΣΣΚΑ Μόσχας έκανε πολλές αλλαγές φέτος. Πόσο δύσκολο θα είναι για σας να βάλετε το συντομότερο δυνατόν τα κομμάτια του παζλ μαζί;

«Πρόκειται για μια νέα και μεγάλη σεζόν! Είμαστε μια νέα ομάδα, με πολλά νέα πρόσωπα και πολλούς σημαντικούς παίκτες. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δουλέψουμε για να μπορέσουμε την χημεία μας ως ομάδα. Μέρα με τη μέρα, προπόνηση με την προπόνηση, παιχνίδι με το παιχνίδι και στο τέλος της σεζόν θα δούμε τι θα έχουμε καταφέρει. Αναμφισβήτητα θέλουμε να κερδίσουμε όλα τα παιχνίδια αλλά όπως είπα πρόκειται για μια μεγάλη σεζόν. Πρώτα θα χτίσουμε και θα κάνουμε ταμείο στο τέλος...»

-Σας κάνει νιώθετε έξτρα πίεση το γεγονός ότι μπαίνετε πάντα στην αφετηρία ως το φαβορί ή έστω ένα από τα μεγάλα φαβορί για την κατάκτηση της EuroLeague; Πολλώ δε μάλλον από τη στιγμή που προέρχεστε και από την περσινή αποτυχία στα ημιτελικά του Final 4.

«Κάθε σεζόν είναι μια νέα σεζόν. Και πραγματικά δεν έχει σημασία τι λέει και τι πιστεύει ο κόσμος. Δηλαδή ποιος είναι το φαβορί και ποιος όχι. Το θέμα είναι να μείνουμε εμείς συγκεντρωμένοι στην ομάδα μας και στους εαυτούς μας ώστε να κάνουμε το καλύτερο κάθε μέρα. Τα φαβορί είναι μόνο στα χαρτιά. Το θέμα είναι να το δείξουμε στο παρκέ και όπως είπα να δουλεύουμε σκληρά κάθε μέρα».

-Πώς βλέπεις τον φετινό Παναθηναϊκό; Είναι πιο ενισχυμένος σε σχέση με πέρυσι; Στα ίδια επίπεδα;

«Θα επαναλάβω αυτό που είπα. Δεν με νοιάζει τι έγινε τις προηγούμενες σεζόν. Τώρα είναι μια νέα χρονιά. Ο Παναθηναϊκός είναι πάντα μια καλή ομάδα. Έχει πολλούς καλούς παίκτες και θα κοιτάξει να παίξει επιθετικά. Θεωρώ ότι θα παίξει σε πιο υψηλό επίπεδο, κάτι που μας κρούει και σε εμάς το καμπανάκι του κινδύνου. Να παρουσιαστούμε έτοιμοι να τους αντιμετωπίσουμε και να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις του αγώνα. Το πιο σημαντικό είναι να είμαστε συγκεντρωμένοι».

-Θα μπορούσες να επιλέξεις 2-3 στοιχεία του παιχνιδιού που θα κάνουν την διαφορά και θα αποτελέσουμε σημεία-κλειδιά όσον αφορά την τελική έκβαση;

«Θα επικεντρωθώ σε αυτό που μόλις σου είπα. Επιθετικότητα. Ο Παναθηναϊκός το κάνει πολύ καλά και στις δύο πλευρές του παρκέ τόσο με την επιθετική του άμυνα, όσο και με την ενέργεια που βγάζει στην επίθεση. Και πιστεύω ότι εκεί θα κριθεί το παιχνίδι».

-Πολλές φορές έχεις βρει απέναντί σου τον Καλάθη που προσπαθεί να σε περιορίσει ενώ τώρα διανύει και περίοδο φόρμας. Είσαι έτοιμος;

«Ο Καλάθης είναι καθαρός «άσος» ενώ εγώ παίζω περισσότερο στο «δύο». Πάντως έχει μεγάλη εμπειρία από την EuroLeague, γνωρίζει πολύ καλά πώς να παίξει, είναι καλός αμυντικός και βγάζει και εκείνος με τη σειρά του ενέργεια και επιθετικότητα κάθε φορά που τον αντιμετωπίζω...»

-Πόσο διαφορετική είναι η ζωή στην ΤΣΣΚΑ χωρίς τον Μίλος; Γιατί η ομάδα είχε μάθει να παίζει με εκείνον τα πέντε τελευταία χρόνια...

«Σίγουρα είναι πολύ διαφορετικά να παίζεις χωρίς τον Μίλος! Και όχι μόνο χωρίς εκείνον, αλλά και χωρίς τα υπόλοιπα παιδιά που ήταν στην ομάδα τα τελευταία χρόνια. Όπως είπα έχουμε πολλά νέα πρόσωπα και πρέπει να συγκεντρωθούμε στο τώρα και όχι στο πώς παίζαμε τα προηγούμενα χρόνια. Με την πάροδο του χρόνου θα δούμε ποιοι μπορούν να παίξουν και τι μπορούν να προσφέρουν στην ομάδα...»

-Στη θέση του Τεόντοσιτς αποκτήθηκε ο Σέρχιο Ροντρίγκεθ. Βλέπεις ομοιότητες και διαφορές μεταξύ των δύο παικτών;

«Είναι λάθος να μπούμε σε διαδικασία σύγκρισης μεταξύ τους. Πρόκειται για δύο τελείως διαφορετικούς παίκτες. Αμφότεροι διαθέτουν τεράστια εμπειρία και γνωρίζουν πάρα πολύ καλά το... αντικείμενο! Ο 'Τσάτσο' ακόμα μπαίνει στο κλίμα της ομάδας και το θέμα είναι να μπορέσουμε να βρεθούμε όλοι μαζί ως ομάδα το συντομότερο δυνατόν. Πρέπει να μιλάμε μεταξύ μας οι παίκτες και να προπονούμαστε σωστά ώστε να ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε στο παρκέ».

-Εσύ ήσουν στο ΝΒΑ, ο Μίλος είναι τώρα. Πιστεύεις ότι θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο; Θα πετύχει;

«Το θέμα είναι να είναι υγιής γιατί τώρα τραυματίστηκε. Αν ο Μίλος είναι υγιής και έχει χρόνο συμμετοχής, τότε μπορεί να κάνει μεγάλα πράγματα στο ΝΒΑ. Το παιχνίδι είναι ανοικτό και ταιριάζει απόλυτα στο στυλ του. Αυτό είναι που του αρέσει. Θα έχει χώρο ώστε να φτιάχνει plays και γι' αυτό θα πετύχει».

-Πλέον με τον coach Ιτούδη είστε πολλά χρόνια μαζί και έχεις και έναν λόγο παραπάνω να μιλήσει για εκείνον...

«Ο coach διαθέτει τεράστια εμπειρία και ας μην είναι πάρα πολλά χρόνια πρώτος προπονητής. Έχει κατακτήσει ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και βρίσκεται στην EuroLeague από το ξεκίνημά της. Πραγματικά δεν χρειάζεται να πούμε πολλά. Έχει δείξει το έργο του και έχει αποδείξει ότι μπορεί να βρεθεί στον πάγκο μιας τόσο μεγάλης ομάδας όπως είναι η ΤΣΣΚΑ και να έχει και τα καλά αποτελέσματα».

-Τι έγινε τελικά στο Eurobasket και η Γαλλία δεν επιβεβαίωσε τον τίτλο ενός από τα μεγάλα φαβορί;

«Ναι για την Γαλλία ήταν ένα κακό αποτέλεσμα. Δεν παίξαμε όπως θέλαμε και μπορούσαμε. Η αλήθεια είναι ότι είχαμε προπονηθεί σκληρά το καλοκαίρι, αλλά μέσα στο παρκέ δεν κάναμε τα πράγματα που είχαμε σχεδιάσει και ξέραμε ότι μπορούσαμε να κάνουμε. Οι λεπτομέρειες έκαναν την διαφορά και εμείς δεν τις κάναμε σωστά. Πάθαμε και μάθαμε. Θα δούμε τι θα γίνει στο μέλλον αν και με το νέο πρόγραμμα με τα παράθυρα θα είναι δύσκολο να βρεθούμε πάλι μαζί ως ομάδα.

-Για την Εθνική Ελλάδας;

«Νομίζω ότι αν έπαιζε ο Αντετοκούνμπο θα βλέπαμε άλλη Ελλάδα στο Eurobasket. Θα έφερνε ενέργεια και θα έκανε την διαφορά. Σίγουρα η ομάδα σας έκανε μια καλή και αξιοπρόσεκτη πορεία αφού διαθέτει εξαιρετικούς παίκτες που γνωρίζουν καλά από μεγάλες διοργανώσεις. Όμως έλειπε αυτό το... κάτι που μόνο ο Αντετοκούνμπο μπορούσε να δώσει».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.