Μακάμπι Τελ Αβίβ - Μπασκόνια 74-68 (vid)

Βασίλης Βλαχόπουλος
Μακάμπι Τελ Αβίβ - Μπασκόνια 74-68 (vid)
Η Μακάμπι Τελ Αβίβ επέστρεψε και το απέδειξε με τη δεύτερη διαδοχική νίκη της επί της Μπασκόνια με 74-68. Μετά τον Πιέρ Τζάκσον στην πρεμιέρα, αυτή τη φορά ένας άλλος βραχύσωμος φρόντισε να βάλει την «ομάδα του λαού» στον σωστό δρόμο, ο Νόρις Κόουλ.

Ο Αμερικανός σημείωσε 22 πόντους και ουσιαστικά έκλεψε τη δόξα από τον Μπομπουά της Μπασκόνια ο οποίος λίγο έλειψε να κερδίσει… μόνος του το παιχνίδι.

Η Μπασκόνια είχε τον έλεγχο του ρυθμού στα πρώτα επτά λεπτά του αγώνα διότι είχε καλό επίπεδο συνεργασιών στην επίθεση ενώ στην άμυνα δεν επέτρεψε στη Μακάμπι να πατήσει στη ρακέτα. Οι γηπεδούχοι αναλώθηκαν σε διαδοχικά σουτ τριών πόντων, έφτασαν να έχουν έως και 1/8 προσπάθειες και οι Βάσκοι στο +6(10-16). Εκεί άλλαξε ο ρυθμός του αγώνα. Η αρχή έγινε από την άμυνα της Μακάμπι και τα καλάθια στο transition game αλλά και από τα δύο εύστοχα τρίποντα από τους Τόμας, Κόουλ με αποκορύφωμα αυτό του τελευταίου στην εκπνοή της πρώτης περιόδου (19-16).

Η Μπασκόνια συμπλήρωσε σχεδόν πεντέμισι λεπτά χωρίς καλάθι, η Μακάμπι διεύρυνε το σερί που είχε αρχίσει από την πρώτη περίοδο σε 13-0 και προηγήθηκε με 23-16(12’). Μέχρι το τέλος του ημιχρόνου δεν άλλαξε το παραμικρό. Ο Νόρις Κόουλ παρέμεινε κύριος εκφραστής των επιθέσεων της Μακάμπι, η Μπασκόνια ανεπιτυχώς προσπάθησε να βρει λύσεις από μακρινή απόσταση (3/11 τρίποντα στο πρώτο ημίχρονο), αλλά διατηρήθηκε στο παιχνίδι χάρη στις 2-3 pick n’ roll συνεργασίες μεταξύ Γκρέιντζερ και Ντιόπ. Έτσι το ημίχρονο ολοκληρώθηκε με σκορ 39-30 υπέρ των Ισραηλινών με τους Κόουλ(12π.)-Τόμας(8π.) να έχουν μαζί κάτι περισσότερο από το 50% των συνολικών πόντων της ομάδας του.

Η Μακάμπι έδειξε να ελέγχει τον ρυθμό μέχρι σχεδόν τα μισά της 3ης περιόδου όπου η διαφορά έφτασε έως και στα επίπεδα των 14 πόντων (48-34). Κάπου εκεί η Μπασκόνια τράβηξε μια γραμμή, ο Μπομπουά τελείωσε τις περισσότερες προσπάθειες που ανέλαβε και η ομάδα του Πριχιόνι μείωσε τη διαφορά στο τέλος της περιόδου (56-53) έχοντας βελτιώσει το ποσοστό ευστοχίας της έξω από τα 6.75.

Στα πρώτα περίπου τρία λεπτά της τελευταίας περιόδου η Μακάμπι έκανε απόπειρα να «τελειώσει» το παιχνίδι καθώς ξέφυγε και πάλι με διαφορά εννιά πόντων (64-55) αλλά δεν είχε την αποτελεσματικότητα στο μακρινό σουτ για να υποστηρίξει τα διαδοχικά ριμπάουντ του Παραχούσκι. Και πάλι ο Μπουμπουά κράτησε όρθια την Μπασκόνια η οποία έτρεξε επιμέρους σκορ 2-9 και μείωσε σε 66-64(37’) πατώντας και στην άμυνα ζώνης που μπέρδεψε τη Μακάμπι. Ωστόσο, όπως συνέβη και στην προηγούμενη διάρκεια του αγώνα, Τόμας και Κόουλ ύψωσαν ανάστημα κι έτσι η Μακάμπι πέτυχε τη δεύτερη νίκη της σε ισάριθμους αγώνες.

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Ακόμη κι όταν η Μπασκόνια μείωσε στους δύο πόντους, η Μακάμπι είχε την ψυχολογία του νικητή αλλά και τις λύσεις από τους Κόουλ-Τόμας. Αντιθέτως, οι Βάσκοι με εξαίρεση τον Μπουμπουά που σημείωσε 19 πόντους στο δεύτερο ημίχρονο μάταια αναζήτησαν δεύτερο ηγέτη.

ΕΚΑΝΑΝ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: Ο Νόρις Κόουλ χρειάστηκε πάρα πολλές προσπάθειες για να πετύχει ατομικό ρεκόρ πόντων στην Euroleague αλλά έκανε σπουδαία δουλειά για την ομάδα του, ενώ ο Ντεσόν Τόμας μάλλον ήταν ο πιο χρήσιμος παίκτης.

ΑΦΑΝΕΙΣ «ΗΡΩΕΣ»: Ο Άλεξ Τάιους μάζεψε πολλά «σκουπίδια» κι όσες φορές πήρε σωστά την μπάλα τελείωσε και τη φάση. Επίσης, η Μακάμπι λειτουργούσε περισσότερο σαν ομάδα και είχε δημιουργία όταν η μπάλα ήταν στα χέρια του Ντιμπαρτολομέο.

ΠΕΡΑΣΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΗΣΑΝ: Μετά την εντυπωσιακή πρεμιέρα του στη νίκη επί της Μπάμπεργκ ο Πιέρ Τζάκσον ήταν «άφαντος» στο γήπεδο. Για την Μπασκόνια ο Χουέρτας δεν βρήκε ρυθμό, ομοίως και οι Τιμά, Τζάνινγκ.

ΣΗΜΕΙΟ-ΚΛΕΙΔΙ: Στο κρίσιμο σημείο η Μακάμπι πήρε ένα «μεγάλο» καλάθι από τον Τόμας, είχε σωστή αντίδραση σε φάση transition με τον Κόουλ, το +2 έγινε +6(70-64, 38:30) κι εκεί τελείωσαν όλα.

ΤΙ ΠΕΤΑΝΕ: Η Μακάμπι τον τρόπο με τον οποίον προσπάθησε να διασπάσει την άμυνα ζώνης της Μπασκόνια στην τελευταία περίοδο. Η Μπασκόνια θα πρέπει να δημιουργεί και μέσα στη ρακέτα γιατί αυτό ήταν το βασικό πρόβλημά της.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.